Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

wpadł mi do głowy pewien pomysł który wydaje mi się możliwy do zrealizowania lecz sam nie mam pomysłu jak to zrobić.

Cel: Uzyskanie płynnej regulacji ciśnienia a co za tym idzie zmiany mocy repliki z sekundy na sekundę.

Sprzęt: Butla HP z reduktorem mancrafta.

Progi fps chciał bym uzyskać mniej więcej: 300/600/900 fps

1 psi = 0,068947 bar

203 PSI = 14 bar = 700 fps

900*203/700 = 261psi = 900 fps

600*203/700= 174 psi = 600fps

300*203/700= 87psi - 300 fps

Tak więc w ciągu sekund chciał bym mógł płynnie zmieniać ciśnienie równo na 260psi(18 bar) , 180 psi(12,5bara) oraz 90 psi(7bar)

Proszę o pomoc, czy jest w ogóle takie rozwiązanie możliwe, może jakaś modyfikacja reduktora?

Po co? Płynna regulacja pozwala z jedną repliką strzelać bezpiecznie zarówno z dużych jak i bliskich odległości.

Posted

ale do tego muszę używać klucza i nigdy nie wiem jaką moc mam, musiałbym korzystać z chrono. A mi chodzi o to by na polu w trakcie gry zmieniać ciśnienie w przeciągu sekund. I By zawsze uzyskiwać to samo ciśnienie 7 , 12,5 i 18 bar

Posted

Podłączasz wszystko, na śrubce dociskowej rega nacinasz znaczek, bierzesz chrono i mazak i szczylasz - przy odpowiednich wielkościach fps zaznaczasz sobie kreski na obudowie rega ( później można to rylcem jakimś poprawić). Ja mam tak u siebie wyznaczone od 500 do 700fps (500/530/550/580/610/650/680/700), bo to właściwie na 1 pełnym obrocie śruby da sie ustawić. Aczkolwiek by uzyskać tak zasadniczo 3 różne moce - 300/600/900 (dziwne i niepraktyczne w sumie), to będziesz musiał uwzględnić ilość obrotów śrubą.

Posted

Ciśnienie z wężyka jeszcze trzeba spuścić przy regulacji "w dół".

no właśnie trzeba by zamontować system odpowietrzania wężyka...

Podłączasz wszystko, na śrubce dociskowej rega nacinasz znaczek, bierzesz chrono i mazak i szczylasz - przy odpowiednich wielkościach fps zaznaczasz sobie kreski na obudowie rega ( później można to rylcem jakimś poprawić). Ja mam tak u siebie wyznaczone od 500 do 700fps (500/530/550/580/610/650/680/700), bo to właściwie na 1 pełnym obrocie śruby da sie ustawić. Aczkolwiek by uzyskać tak zasadniczo 3 różne moce - 300/600/900 (dziwne i niepraktyczne w sumie), to będziesz musiał uwzględnić ilość obrotów śrubą.

Patent dobry lecz wydaje mi się, że gwint szybko się wyrobi. Rozwiązanie chyba zastosuję, lecz dotoczę obudowę reduktora z twardszego metalu niż aluminium. I do łba śruby którą reguluje ciśnienie dospawać coś bym mógł bez pomocy klucza nią kręcić.
Posted

Sprawa wygląda tak:

górą część obudowy należało by dotoczyć z jakiegoś twardszego metalu niż stal.

kręcenie śrubą wyrobi gwint skorupy reduktora i będzie do wywalenia, więc lepiej niech to śruba się ściera.

Mosiądz się nada?

Ciśnienie z wężyka jeszcze trzeba spuścić przy regulacji "w dół".

Proponujesz jakiś system odpowietrzania wężyka? Słyszałem coś o zaworach on/off ale jak to by się miało w praktyce?
Posted (edited)

Są reduktory z odpowietrzaczem, albo lepiej zaworem bezpieczeństwa, który sam obniży ciśnienie po regulacji, ale to zwykle jest wielkie i przeznaczone do zabudowy.

Sam możesz zamontować odpowietrzacz, po prostu zawór z ujściem do atmosfery.

Jeżeli masz reduktor akwarystyczny on powienien mieć coś jak zawór bezpieczeństwa, kiedyś się z tym spotkałem, ale było mi to zbędne, więc ustawiłem na najwyższą wartość,

Z doświadczenia wiem, że zbędne jest zmniejszanie fpsów na snajperkach, w końcu jest to karabin wyborowy, chcesz strzelać tym w budynku? po co

Innym rozwiązaniem jest zamontowanie regulatora przepływu, łatwiejsza regulacja, ewentualnie może on mieć stałą wartość ustawioną wcześniej przez Ciebie, a Ty miałbyś za zadanie tylko zmieniać obieg, z/bez regulatora przepływu.

Ewentualnie jak Cię stać dwa takie małe reduktory

http://air-com.pl/re...wintowanym.html

w odpowiednim ułożeniu, może być zarówno szeregowo jak i równolegle, z jednym przełącznikiem, zmieniający drogę, który przestawisz palcem, ale gdzie to upchniesz?

Edited by sebciu
Posted

Morf, góra nie zetrze Ci się w przeciągu najbliższych 10lat :icon_biggrin: To jest z pa6, w miarę dobre aluminium, nie ma co się bać, że gwint się wyrobi od kręcenia śrubką. A jak Ci się wyrobi to wezmę i Ci wymienię :icon_biggrin: :icon_biggrin:.

Co do samej regulacji, Jeżeli masz rega w plecaku, robiłem ostatnio takie troszkę większe w które pasuje manometr także manometr to nie problem.

Takie cholerstwo (jest taki fikuśny bo się interpolacjami bawiłem co by jak klocek nie wyglądał) :icon_biggrin:

P2160224.JPG

Samą regulację można by zrobić tak, że od góry można walnąć 3 śrubki a nie jedną (3 koło siebie) i wkręcać każdą do poziomu takiego by było na płasko, były by wtedy 3 regulacje.

Posted

Samą regulację można by zrobić tak, że od góry można walnąć 3 śrubki a nie jedną (3 koło siebie) i wkręcać każdą do poziomu takiego by było na płasko, były by wtedy 3 regulacje.

Nie rozumiem... Na jakiej zasadzie miały by te 3 śruby działać...W środku rega jest element który śruba dociska więc? Wytłumacz o co dokładniej Ci chodziło :)
Posted

3 śrubki różnych długości, każda do innego ustawienia ciśnienia, każda wkręcana przy danym ciśnieniu (osobno, nie razem z innymi) do np pokrycia się jej wierzchu z górną powierzchnią reduktora.

Chcesz 300fps, wkręcasz najkrótszą śrubkę, chcesz 600fps, wkręcasz średnią, chcesz 900, wkręcasz najdłuższą.

Oczywiście te 3 śrubki koło siebie na stałe w regu.

Posted

To wydaje mi się, że właśnie morfowi chodziło o wyeliminowanie narzędzi jak tylko się da.

Pomysł:

regulatori.png

Pokrętło regulowane paluchami a na obudowie zaznaczone punkty do których trzeba regulator dociągnąć. Mogą być od fabryki co 100 psi, mogą być naniesione przez użytkownika dla własnej referencji.

Z fabryki mogą być naniesione punkty o różnych kolorach, zielone, żółte, czerwone, czarne, sraczkowate. Bach punktakiem i farbkę kapnąć. Albo wiercidełkiem i zafarbkować.

Posted

Można na wężyk dać zaworek, ale można też w rega coś wkomponować. trzeba by zrobić otwór i dać tam mały wciskany grzybek uczelniany na jakimś uszczelnieniu. Ot naciskasz i się rozszczelnia.

Jak chcesz tą górę czy też coś z regiem przerabiać, pisz na mail (kontakt@mancraft.pl) to się dogadamy.

Z tym grzybkiem: chodzi mi o to, żeby wywiercić obok wyjścia wężyka kolejny otwór, albo np na przeciwko, zrobić tak, by tam też był gaz po redukcji i wkomponować tam mały dotoczony element składający się z trzpienia który będzie można wcisnąć i on rozszczelni reduktor oraz jakiegoś tam jeszcze jednego elementu który będzie to trzymać.

A Poldkowi chyba chodziło o to, by dać trójnik a za nim takie coś:

zawor_odcinajacy.jpg

Posted

Swojego czasu dorabiałem do wiatrówek co2 zawory systemu deep13 które dokładniej opisali Panowie z Airguns.

Nada się? Urwać "łebek" smarowniczki i dorobić jakieś coś da się wcisnąć grzybek

Posted

Sama smarowniczka nie działa jak zawór. Trzeba ją przerobić tak jak właśnie tam Panowie pokazują. Ale to i tak jakoś przejściówkami w trójnik na wężyku dam by był lepszy i szybszy dostęp.

Posted (edited)

A po co wyważać otwarte drzwi? Nie prościej popatrzeć jak jest zrobiony zaworek w magu gaziaka? ;-)

Przyjżeć sie i coś na tej podstawie zrobić.

A co do zaworka na końcu trójnika to nie wiem o jaki mi chodziło. Wymyśliłem pomysł na poczekaniu i tak napisałem. ;-)

Edited by poldeck
Posted

Mniej więcej tak myślę zrobić odpowietrzenie... wciskając grzybek otwieramy zawór. Skorupa zaworu wykonana z kalamitki z odciętą główką.

wszystko zrobione podobnie jak tu : http://www.airguns.pl/wiatrowki-warsztat-zawor-co2-deep13

Lecz właśnie odcięta główka kalamitki i przedłużony grzybek.

http://www.fotosik.p...f61ad4bdac.html

no i całość ... zawór wkręcamy w trójnik i mamy gotowe odpowietrzanie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2d51509eb391614d.html