yakuz Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 Mój strzał zmierzył gość który był obok mnie i "podjarał" się, że trafiłem gościa po czym nie dyskretnie się wydarł "stój tam" i mierzył krokami odległość -> temu napisałem + - ;) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 Może i możliwe, ale ja widziałem kilka okazów, które krokami/tip-topami tudzież innymi wesołymi wynalazkami potrafili zmierzyć parking 50 metrowy tak, że im wychodziło 70m w porywach do 90m... a później krążą bajdy o 120m zasięgu. Ja tam do pomiaru odległości przy kalibracjach replik używam http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/ Mam wymierzone odległości do 6 kominów i krzyża :P Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted June 9, 2013 Report Share Posted June 9, 2013 Można i tak ;) Trudno stwierdzić na ile dokładny był ten "pomiar". Quote Link to post Share on other sites
rain777 Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 (edited) Mendi i tak rodzą się legendy :icon_biggrin: patrząc na takie osoby to ja mam skutecznego z 140 metrów :icon_biggrin: jeden z moich lepszych strzałów to było ok 95 m Zasięg maksymalny to ok 110 m(kulka bez siły opada praktycznie pionowo w dół) jakiś czas temu mierzyłem dalmierzem laserowym w pracy,dziś z ciekawości sprawdziłem odległości na geoportalu i wyszło mi to samo +/- 2 metry Replika która posiadam generuje 660 na 0,2 i 536-540 na 0,4 (strzelałem ofc 0,4 podczas testów) Nigdy nie zeruję hopki do chronowania - bo jak mam ustawiać hopke pdi w wellu to na samą myśl jestem chory Wyniki z chrono są na hopce ustawionej pod 0,4 Edited June 26, 2013 by Mendi Quote Link to post Share on other sites
Redrad Posted June 27, 2013 Report Share Posted June 27, 2013 Najlepiej rozwinąć taśmę mierniczą i zobaczyć ile to jest tak naprawdę 70m, 100 m i niektórym kopary opadną, jak i ich 70 zrobi się 40-50m. Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Najlepiej rozwinąć taśmę mierniczą i zobaczyć ile to jest tak naprawdę 70m, 100 m i niektórym kopary opadną, jak i ich 70 zrobi się 40-50m. Chciał bym widzieć gościa który zamiast biegać i się bawić, zasuwa z taśmą mierniczą mierząc odległość strzału snajpera :hahaha: :hahaha: :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
Sylver Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Wystarczy pójść na "orlik", bieżnia ma wyznaczone 60 i 100m. Quote Link to post Share on other sites
Aurendil Posted June 28, 2013 Author Report Share Posted June 28, 2013 Chciał bym widzieć gościa który zamiast biegać i się bawić, zasuwa z taśmą mierniczą mierząc odległość strzału snajpera No ja często tak robię. Jadę gdzieś wyłącznie poćwiczyć celność. Mierzę zasięg taśmą i sprawdzam z jakiej odległości trafię. Najczęściej obrywa się 5 litrowym baniakom na wodę. Dla tego wkurzają mnie mądrale snujący teksty o tym z jakiej odległości to nie trafiają. I z jaką to małą przewagę ma snajper nad szturmanem. Quote Link to post Share on other sites
altegrade Posted June 30, 2013 Report Share Posted June 30, 2013 No ja często tak robię. Jadę gdzieś wyłącznie poćwiczyć celność. Mierzę zasięg taśmą i sprawdzam z jakiej odległości trafię. Najczęściej obrywa się 5 litrowym baniakom na wodę. Dla tego wkurzają mnie mądrale snujący teksty o tym z jakiej odległości to nie trafiają. I z jaką to małą przewagę ma snajper nad szturmanem. Masz racje aurendil.Zdarza (i to czesto) sie że za nim podleci z tym swoim automatem na odległosć skutecznego strzału dostanie ze dwie kulki z bolta Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted July 29, 2013 Report Share Posted July 29, 2013 Do tematu: 50m, optymalny zasięg, żeby być pewnym strzału w klęczącego / trochę zasłoniętego przeciwnika. Na 70-80m można postrzelać, ale jest to loteria ze względu na wiatr, czas lotu kulki, przeszkody po drodze. Wszelkie strzały powyżej tych odległosci to jest czysty fart, pomyślne ułozenie czynników losowych :) Warto byłoby też dodać o jakiej wielkości celu mówimy, bo inaczej jest strzelać na 50-60m w sylwetke, a inaczej na 45-50m w wystającą rękę, czy kapelusz z okopu. W takim wypadku na nic nam te 80m w sylwetkę niestety. Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 No ja często tak robię. Jadę gdzieś wyłącznie poćwiczyć celność. Mierzę zasięg taśmą i sprawdzam z jakiej odległości trafię. Najczęściej obrywa się 5 litrowym baniakom na wodę. Dla tego wkurzają mnie mądrale snujący teksty o tym z jakiej odległości to nie trafiają. I z jaką to małą przewagę ma snajper nad szturmanem. Zaspałem dość mocno ale odpowiadam. Jak najbardziej tu się zgadzam. Ale rozmawialiśmy o skutecznym zasięgu "w boju". Spoko na działce też sobie trafiam w tarczę czy butelkę z odmierzonych 70m w linii prostej, bez krzaków deszczu, mgły i 100 innych czynników które mogą się trafić w lesie. Za to w lesie w życiu nie widziałem nikogo z taśmą mierniczą oznaczającego sobie punkty orientalne na 50,60,70 czy nawet 100m o_O. Pozdrawiam yakuz Quote Link to post Share on other sites
Aurendil Posted August 8, 2013 Author Report Share Posted August 8, 2013 Za to w lesie w życiu nie widziałem nikogo z taśmą mierniczą Ale jak drugi, trzeci, piąty raz weźmiesz do lasu taśmę i postrzelasz do celu czy kumpla który powie czy trafiłeś. To potem zaczynasz mniej więcej orientować się jak ktoś jest daleko. I nie gadasz nic w rodzaju "ja to na 100 metrów z 550 fps trafiam". Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted August 9, 2013 Report Share Posted August 9, 2013 Najlepiej rozwinąć taśmę mierniczą i zobaczyć ile to jest tak naprawdę 70m, 100 m i niektórym kopary opadną, jak i ich 70 zrobi się 40-50m. Odniosłem się do tej wypowiedzi ;) Co do wyczucia odległości to masz w pełni rację, doświadczenie też ma znaczenie. Z drugiej strony jestem pewny, że jeśli odejdę na 50 lub 60m to będziesz miał z każdym kolejnym metrem ciężej "na oko" ustalić moją odległość. Temat rzeka, nie ma co drążyć. I tak najczęściej strzela się ok 60m kiedy przeciętny aeg nie ma zasięgu. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted August 9, 2013 Report Share Posted August 9, 2013 (edited) Ja swoje najlepsze trafienie miałem ze stockowego warriora ok 4 lata tmu... ok. 60m idealne warunki ( długi ciemny budynek więc zero wiatru a przeciwnicy w jego oświetlonej części ) Obiekt ( nie cel:D) miał wielkość marketu.. była to ogromna hala rzeźni. Położyłem się na piasku i pierwszym strzałem położyłem dowódcę, a kolejnym chyba zastępcę. Dowiedziałem się o tym z forum gdy ktoś napisał, że "na samym początku jakiś pro snajper ściągnął dowódców i wg nikt tego snajpera nie zobaczył". :P W nagrodę kupiłem sobie bowmana. A tak na co dzień to jestem szczęśliwy jak mam 60-70m wolnej przestrzeni... Edited August 9, 2013 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 Jak wiadomo z innych postów zasięgi snajperek to 70 m, 80 m niektórzy zarzekają się, że 100. A mnie ciekawi, z jakiego zasięgu realnie zaczynacie strzelać i na jakich dystansach trafiacie w przeciwnika który nie ułatwia "pracy"? Nie ma reguły przecież. Wszystko zależy od sytuacji. W moim przypadku najczeście znacznie mniej ( bo wolę mniej.. ) ale także na granicy zasięgu bo nie ma jak podejść. Pozdrawiam, Lambert To w zasadzie wszystko w temacie;) Napiszę tylko tyle, że w zależności od sytuacji strzela się czasem na 90-80 a czasem na 60-70 metrów. (tak strzelałem ostatnim razem ;) jakieś 3-4 lata temu ;) ) Bywało tak, że potrzebne było coś co zatrzymało atakujący nasze pozycje oddział na czas potrzebny do przegrupowania. Wtedy kilka/kilkanaście strzałów oddanych z takiego ARa na odległość 80-90 metrów do tego nie w konkretnych przeciwników ale np w ścianę budynku obok ich pozycji wystarczało żeby osiągnąć założenie. Bywało tak, że trzeba było strzelać do konkretnych celów tak, żeby ze 100% pewnością je wyeliminować wtedy te 60-70 metrów było zasięgiem sensownego strzału. Poniżej 60 metrów używałem M4 żeby nikomu nie zrobić krzywdy i wtedy kończyło się "strzelectwo wyborowe" ;) p.s. Witam po przerwie ;) Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 (edited) Witamy ponownie :icon_wink: Edit: ostatnio wstrzeliwałem się w cel na 80m, zobaczymy jak będzie na strzelaniu ;) W lesie rzadziej, można szaleć ;) Edited September 5, 2013 by Wojdatuz Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 Ale jaja, Thor żyje! :) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 Żyje, co prawda musiał sprzedać sporo gratów żeby na balkonik do chodzenia uzbierać i na wózek inwalidzki ale jak dobrze pójdzie to może nawet i się wybierze w najbliższym czasie gdzieś postrzelać ;) Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted September 8, 2013 Report Share Posted September 8, 2013 Bardzo dobrze. Cieszę się! :) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 Odnosząc się do łażenia z taśmą mierniczą po terenie, na którym się strzela to nigdy się z kimś takim osobiście nie spotkałem. Co innego z osobą, która zna długość swojej repliki co do milimetra. Załóżmy, że ma ona replikę o długości ~1m odmierza długością swój krok i stara się go cały czas utrzymać by odmierzyć 60 metrów - ok, chodzą jak pijani, ale jakoś im idzie. Najbardziej jednak zadziwiła mnie osoba, która chodziła ze swoim AK74 i patykiem po czym rysowała na ziemi linie przy stopce kolbie i końcówce lufy by odmierzyć 50m :icon_lol: Wisienką na torcie dla mnie był fakt, że nie wzięła ona pod uwagę, że ta dróżka schodziła w dół przez pewien odcinek by potem znowu lecieć do góry. Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted October 7, 2014 Report Share Posted October 7, 2014 Odświeżę kotleta. Pisaliśmy w temacie o zasięgu w sylwetkę albo jako takim "realnym" zasięgu przy jakim warto prowadzić ogień. To o co chciałbym zapytać to na jakim zasięgu jesteście w stanie efektywnie strzelać do celu rozmiaru wystającej głowy, ręki, kawałka repliki lub innych takich celów rozmiarem podobnych do ludzkiej głowy? Żeby uściślić, poprzez efektywne strzelanie rozumiem celność na poziomie 80%+ zostawiając ten kilkunastoprocentowy margines na warunki/kulki/losowość. Ja u siebie zauważyłem ciekawą prawidłowość, że jestem w stanie trafić w wiadro rozmiaru ludzkiej głowy (bez kapelusza) z dystansu 57m (dokładnie odmierzone 20m miarą) ze sporą powtarzalnością (trzy 20 kulkowe serie, 16/17/17 kulek w celu, reszta minimalnie obok, miałem w jednej z serii jedną kulkę, która kompletnie zboczyła). Jeśli postawię cel 5-7m dalej już jest niestety gorzej, na poziomie 11-13 trafień. Replika to VSR TM 610fps z lufą PDI - kulki kalashe 0,36g. Ciekaw jestem jak to wygląda u Was? U mnie w praktyce rzadko zdarza się strzelać do stojącej wyprostowanej sylwetki na dystansie 70-80m, dużo częściej muszę wyłuskiwać cele z dystansu 50-60m. Jaką celność uzyskujecie na takim dystansie ze swoich replik? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 W części ciała, plecaki i w głowy ( w które z zasady nie strzelam) 70-75m. W sylwetkę kucającą bez większych problemów 90m, a na porządnych kulach 0,43g to do 100m. Fotki tarcz będą w teściku, na dniach się pokaże. Specyfikacja mojego wiosła w profilu. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 (edited) To w co strzelasz, Mendi? :icon_wink: Odpowiadając na pytanie powyżej; Gdy używałem silnej snajpy ( gazowa DSR - około 670 fps ) przystrzeliłem ją na 90m. Użyłem do tego butelki po wodzie mineralnej co odpowiada mniej więcej wielkości głowy. Ale w rzeczywistości cel tej wielkości i w tej odległości nie jest wg mnie wart strzelania - no chyba, że mus! Albo jeśl chce się kogoś postraszyć, zmusić do schowania itp. Osobiście wolę podejść na odległość pewnego strzału. Co wcale nie oznacza za każdym razem tego samego. Najczęściej to właśnie 50-60m. Ale bywa również i mniej.. Pozdrawiam, Lambert Edited October 8, 2014 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
Skejter Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 U mnie takie strzały to tak 55-65 m .Dalej to już w takie mniejsze cele ciężko się wstrzelić,przynajmniej z mojej repliki ( sr-25). Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 (edited) U mnie strzał z 85metrów z leżaka w sylwetkę stojącą to pestka ale oczywiście im mniej ciałka tym gorzej :icon_biggrin:. Replika to Spring SWD A&K. Edited October 24, 2014 by gloomer Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts