brok Posted June 12, 2005 Report Share Posted June 12, 2005 Kupilem niedawno amerykanskie buty pustynne na podeszwie panama i nie bardzo wiem jak o nie dbac by byly czyste, czy znacie jaki sposob? probowalem wilgotna szmatka ale efekt jest znikomy. z gory wielkie dzieki za pomoc Quote Link to post Share on other sites
sgt.Barnes Posted June 12, 2005 Report Share Posted June 12, 2005 jezeli chodzi o zamsz to tak jak kazde zamszowe. mozna kupic specjalne szczotki, po jednej stronie gumowe, po drugiej druciane do czyszczenia zamszu Quote Link to post Share on other sites
brok Posted June 13, 2005 Author Report Share Posted June 13, 2005 Własnie o to chodzi ze to nie jest zamsz tylko nabuk chyba a nabuk to skora wywynieta na druga strone. Pomyslalem ze moze pojde do jakiegos szewcaalbo do obowniczego i sie spytam, ale jesli ktos wie to bede wdzieczny za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Igorek_SDS Posted June 13, 2005 Report Share Posted June 13, 2005 Amerykańskie buty pustynne zrobone są ze zwykłej nielicowanej skóry. Jeżeli chcesz więc je czyścić to kup sobie środek do czyszczenia zwykłej nielicowanej skóry :wink: A tak na marginesie - mam takie buty już od roku i jeszcze ani razu ich nie czyściłem jakimiś szuwaksami. Jak są uwalone to wkładam je do miski z wodą, czyszcze szczotą i na balkon do suszenia. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 13, 2005 Report Share Posted June 13, 2005 Wczoraj musialem w koncu wyczyscic moje JDBs, bo po ostatnim wyjsciu w teren nie nadawaly sie do wyjscia w miasto :) Najpierw wyczyscilem je woda i szczotka, azeby splynal najwiekszy syf. Potem buty wystawilem do wyschniecia na sloncu, co trwalo jakies dwie godziny. Potem cale buciory potraktowalem srodkiem "Velours-Nubuk-Stic" firmy Bufalo Perfect i nastepnie jeszcze raz wyszczotkowalem. Buty wygladaja o wiele lepiej, aczkolwiek nie jak nowe :) Quote Link to post Share on other sites
brok Posted June 14, 2005 Author Report Share Posted June 14, 2005 hehe nie mam balkonu :wink: nie no a tak na powaznie to wielkie dzieki za pomoc. Przejde sie do jaiegos obowniczego i popytam o jakies srodki, woda wole nie czyscic wolalbym zeby mi jak najdluzej sluzyly jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
patrycyan Posted June 22, 2005 Report Share Posted June 22, 2005 Swoje czy EDIT: Znowu zapomniałem zmienić klawiaturę na PL. :D Swoje czyściłem szarym mydłem, szczotką i wodą. Potem zakonserwowałem je sprayem do skóry (nubuku) i goretexu, co jest chyba istotne ze względu na materiałowe wstawki. Taki spray kupiłem w sklepie turystycznym. Niestety za koszmarnie dużą kasę. Po dwóch strzelankach buty znowu są brudne, ale chromole, poczekam aż zmienią kolor na czarny. Wtedy wezmę szare mydło... :cry: Quote Link to post Share on other sites
brok Posted June 27, 2005 Author Report Share Posted June 27, 2005 Ja tam swoich na strzelankach nie uzywam bo troche mi ich szkoda :) na strzelanki mam stare dobre buty usmc ktore sa juz zjechane wiec mi ich nie szkoda. Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted June 28, 2005 Report Share Posted June 28, 2005 wilgotna szmatką jedziesz Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted June 28, 2005 Report Share Posted June 28, 2005 wyciagam sznurowadla, wrzucam do pralki ze starym recznikiem i ustawiam na 30st. - wio - wyciagam, susze na sloncu (lub gazetami) - sa jak nowe i pachnace :) zaznaczam "pachnace" bo czyszczac z wierzchu nie usuwasz syfu ze srodka robie tak od roku (przeszly co najmniej 12 pran) Quote Link to post Share on other sites
renata_klaj Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Kupilam sobie niedawno buty marki meindl i czyszcze je w piasku plazowym, jezeli sa bardzo brudne to ise sie przejsc na plaze i sobie chodze przez jakis czas w piasku, buty sa bardzo czyste. nawet trawa ktorej bardzo ciezko idze sie pozbyc schodzi bez problemu. polecam Quote Link to post Share on other sites
kelo Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Jestem wystraszony Meindle w piasku. Mam nadzieje ze je impregnujesz regularnie odpowiednimi środkami. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 wyciagam sznurowadla, wrzucam do pralki ze starym recznikiem i ustawiam na 30st. - wio - wyciagam, susze na sloncu (lub gazetami) - sa jak nowe i pachnace :) zaznaczam "pachnace" bo czyszczac z wierzchu nie usuwasz syfu ze srodka robie tak od roku (przeszly co najmniej 12 pran Dobry motyw, muszę spróbować, bo moje po kąpieli w jeziorze śmierdzą nieziemsko. Ja swoje pustyniaki z wierzchu czyściłem wodą z mydłem i szczotką do czyszczenia paznokci bodajże. Wszystko ładnie schodzi. Quote Link to post Share on other sites
brok Posted June 24, 2011 Author Report Share Posted June 24, 2011 Złota łopata za odkopanie wątku sprzed sześciu lat. :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 24, 2011 Report Share Posted June 24, 2011 Złota łopata z diamentami, mieczami, liśćmi dębu i różową kokardką. To chyba rekord. Quote Link to post Share on other sites
raeone Posted June 24, 2011 Report Share Posted June 24, 2011 plan sześcioletni wykonany ;) Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted June 24, 2011 Report Share Posted June 24, 2011 Do rekordu brakuje paru miesięcy :P http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/842-m4a1-ris-tokyo-marui/page__view__findpost__p__958046 Może się nawet na podium nie załapać ;P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts