sirdagor Posted September 28, 2013 Report Share Posted September 28, 2013 Mam pytanie czy korzystał ktoś z oferty http://www.safejaw.pl/ ? Jestem ciekawy czy taki indywidualny ochraniacz, pozwoli na swobodną komunikacje. Quote Link to post Share on other sites
TheVoytekBear Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 Hej, używałem czegoś podobnego na zajęciach Krav Maga (standardowego, nie indywidualnego). Generalnie nie widzę dla tego zastosowania w ASG. Po pierwsze, ochraniacz na jedną szczękę tak na prawdę chroni zęby przed uszkodzeniami od uderzenia zębami (jedna szczęka o drugą). W wypadku kulki wpadającej do ust dolne zęby będą niechronione. Ochraniacz na obydwie szczęki utrudnia z kolei oddychanie i mówienie. Po drugie masz coś w ustach więc mówienie staje się trudne i stajesz się niezrozumiały dla innych. Po trzecie nie wyobrażam sobie chodzenia z tym cały dzień, bo jest to po prostu nie komfortowe (inne ułożenie szczęk, zbierająca się pod tym ślina itd.). Quote Link to post Share on other sites
Allis Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 Ale ochraniacz standardowy a indywidualny to niebo a ziemia. Quote Link to post Share on other sites
TheVoytekBear Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Wg mnie w/w dlegliwosci moga byc mniejsze, ale nie znikna calkowicie. Cialo obce w ustach zawsze bedzie przeszkadzac. Poza tym pozostaje kwestia tego, ze taki ochraniacz chroni przed innym rodzajem zagrozen... Quote Link to post Share on other sites
sirdagor Posted October 10, 2013 Author Report Share Posted October 10, 2013 (edited) Rozmawiałem z technikiem tej firmy i podobno wersja extreme, posiada dodatkowe wzmocnienie w postaci wzmocnienia z twardego tworzywa. Nie kosztuje to majątku to pewnie za jakiś czas kupie i zdam relacje, niestety miałem już przykrą sytuacje i nie chce drugi raz wypluć kawałka zęba, a do maski stalker totalnie nie mogę się przyzwyczaić ... Edited October 10, 2013 by sirdagor Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Rozmawiałem z technikiem tej firmy i podobno wersja extreme, posiada dodatkowe wzmocnienie w postaci wzmocnienia z twardego tworzywa. Nie kosztuje to majątku to pewnie za jakiś czas kupie i zdam relacje, niestety miałem już przykrą sytuacje i nie chce drugi raz wypluć kawałka zęba, a do maski stalker totalnie nie mogę się przyzwyczaić ... Na forum był temat, w którym ktoś pokazywał jak doszył kawałek tej metalowej siatki do arafatki (albo czegoś podobnego) tak żeby zasłonić zęby. Może zastanów się nad takim rozwiązaniem :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
sirdagor Posted October 10, 2013 Author Report Share Posted October 10, 2013 Testowałem już: Maskę stalker V2 - Chyba najlepsza ochrona spokojnie wytrzyma 550 FPS z przyłożenia, niestety trudno złożyć się w niej do strzału, podobno podwyższenie optyki pomaga ... (Używam tego do CQB, ale nie wyobrażam sobie zrobienia w tym 20 km ...) Arafatka/Szal snajperski - Nie ochroni twoich zębów nawet z metalową wstawką, często rozwiązuje się i zsuwa trudno ją utrzymać w dobrej pozycji przy dłuższych scenariuszach. Standardowy ochraniacz bokserski - powinien spełnić swoje zadanie o ile nie dostanie się 500+ FPS z przyłożenia, niestety potrafi niespodzianie zsunąć się, skutecznie niemożliwa komunikacje no i przy okazji można się zapluć .... Do sprawdzenia zostały jeszcze maski przeciwpyłowe/lakiernicze podobno mają dobrą wentylacje ... OFF czytałem ten temat moim zdaniem trudno, będzie tego używać w boju, przez arafatkę zaparują ci okulary/google a kawałek siatki zsunie się i nieszczęście gotowe ... Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 (edited) Od dłuższego czasu widuje się dodatki do hełmów (przyłbice?), które można doczepić, a potem zasuwać ten kawał tworzywa w razie potrzeby. Może ktoś posiada, posiadał? Temat tyczy się ochrony zębów, więc może ten post nie zostanie uznany za off-top :icon_lol: Niby grubo owinięta szalo-kominiarka też coś daje, na szczęście nie miałem jeszcze okazji by się o tym przekonać, ale nie śpieszno mi do tego. Edited October 11, 2013 by WszystkoZajęte Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 Jak dotąd (5 lat) nie zawiodłem się na szalu komandosa mimo, że kilkakrotnie dostałem prosto w "pysk" z niewielkiej (10-15 m) odległości. Dobrze zwinięty szal przy swych 90 cm szerokości i długości prawie 2 m daje skuteczne zabezpieczenie. Quote Link to post Share on other sites
sirdagor Posted October 11, 2013 Author Report Share Posted October 11, 2013 (edited) Test przeprowadzony na szybko Odległość strzału ok 5 m Prędkość 550-560 FPS Szal snajperski us army (Orginał) 5 strzałów kulki 0.28 G&G Szal złożony (4 warstwy) Wyniki możecie zinterpretować sami ... W tym roku po raz pierwszy widziałem na własne oczy, że replika potrafi rozerwać ripstop. Aby nie odbiegać od tematu złożyłem zamówienie, pod koniec przyszłego tygodnia powinienem mieć ochraniacz. Edited October 11, 2013 by sirdagor Quote Link to post Share on other sites
BaronVonPretzel Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 Testowałem już: Maskę stalker V2 - Chyba najlepsza ochrona spokojnie wytrzyma 550 FPS z przyłożenia, niestety trudno złożyć się w niej do strzału, podobno podwyższenie optyki pomaga ... (Używam tego do CQB, ale nie wyobrażam sobie zrobienia w tym 20 km ...) Arafatka/Szal snajperski - Nie ochroni twoich zębów nawet z metalową wstawką, często rozwiązuje się i zsuwa trudno ją utrzymać w dobrej pozycji przy dłuższych scenariuszach. Standardowy ochraniacz bokserski - powinien spełnić swoje zadanie o ile nie dostanie się 500+ FPS z przyłożenia, niestety potrafi niespodzianie zsunąć się, skutecznie niemożliwa komunikacje no i przy okazji można się zapluć .... Do sprawdzenia zostały jeszcze maski przeciwpyłowe/lakiernicze podobno mają dobrą wentylacje ... OFF czytałem ten temat moim zdaniem trudno, będzie tego używać w boju, przez arafatkę zaparują ci okulary/google a kawałek siatki zsunie się i nieszczęście gotowe ... Kawałek siateczki metalowej w kominiarce raczej sie nie powinien zsunąć.. Moim zdaniem to powinno być całkiem dobr rozwiązanie :) Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Cześć, ja również nie mogłem się przyzwyczaić do stalkera i podpatrzyłem fajne rozwiązanie na jednym z francuskich filmików. Tutaj cały temat o tym: http://forum.wmasg.pl/topic/125455-ochrona-zebow/ A oto efekt końcowy (zakładany pod szalokominiarkę): https://plus.google.com/photos/115581179669779135960/albums/5665605290532644273/5753888478161160610?banner=pwa&authkey=CM7d-oHHhpfjAg&pid=5753888478161160610&oid=115581179669779135960 Nic się nie zsuwa ani nie przemieszcza. Pozdrawiam Kocur ;) Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 I jeszcze coś dla posiadaczy skorupek: http://www.ebairsoft.com/armour-face-khaki-p-7190.html ktoś to testował? Quote Link to post Share on other sites
Fishbonee Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Kawałek siateczki metalowej w kominiarce raczej sie nie powinien zsunąć.. Moim zdaniem to powinno być całkiem dobr rozwiązanie :icon_smile: Też stosowałem kawałek siatki (oczywiście krawędzie zabezpieczone żeby nie haratało twarzy) pod arafatą. Wystarczy dobrze zawiązać arafatę i się trzyma, a odkąd mam hełm i gogle to dodatkowo "łapię" arafatkę przy nosie goglami. Quote Link to post Share on other sites
Allis Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 I jeszcze coś dla posiadaczy skorupek: http://www.ebairsoft...aki-p-7190.html ktoś to testował? Miałam dla wyglądu, ale uratowało buzię dwa razy. Sztywne i nie przeszkadza w składaniu się do strzału. Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Byłoby w sumie ciekawą alternatywą do masek typu stalker i kominiarek, raz, że nie zaparują okulary, a dwa w stalkerze nie potrafię złożyć się do strzału mając nisko zamontowaną optykę, a wysokie mnie nie rajcują. Z jakiego to materiału jest wykonane? Znaczy się chociaż trochę elastyczne? Czy sztywne totalnie? Zasłania duże pole widzenia? Na zdjęciach wygląda, że w znacznym stopniu może przysłaniać okulary. Quote Link to post Share on other sites
Maciek V2 Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 Hmm... Temat ciekawy i że jestem "na czasie" jeżeli chodzi o ochronę zębów, to polecam udać się do dentysty, wziąć wycisk pod szynę na zęby. Osobno na górne i dolne. Koszt 400 PLN, można normalnie mówić, jeść i pić. Całość jest gotowa w godzinę. Polecam ponieważ można zaoszczędzić baaardzo dużo kasy, jak się pechowo załapie kulkę w zęby :) Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 (edited) Kurcze, ekonomiczna rada ;). Ja się chyba pomęczę w maseczce za 30 zeta, zwłaszcza że jak się nosi fasta to łatwo sobie przerobić maskę na taką przypinaną do kasku. Edited November 3, 2013 by Nath Quote Link to post Share on other sites
Maciek V2 Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 Hehe :) Patrząc na to od strony ekomomii KAŻDA inwestycja w ochronę zębów jest opłacalna :) Można się męczyć w masce "za 30 zeta", albo odwiedzać dentystę za trzykrotność średniej krajowej :) Szkoda że tego wcześniej nie wiedziałem, ale "mądry Polak po szkodzie"... Więc okazało się, że najdroższym moim sprzętem do ASG są... Korony zębowe i implant :) Dlatego uważam że 400 PLN to mały, ekonomiczny "pierdzik" :) Dobrze że jest taki temat, ponieważ wielu ludzi zaoszczędzi kasę, wspierając PKB przez wydanie pieniędzy na ochronę zębów :) Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Panowie - maskę stalker da się giąć i kształtować. Wystarczą kombinerki, młotek i suszarka do nagrzewania drutów (żeby je uplastycznić). Maskę gniemy tak, by nam pasowała, krawędzie odginamy kombinerkami by nie wadziły o okulary a dół z materiału obcinamy przy siatce. Na milisimie zakładałem maskę do nocnego szturmu. W dzień chodziłem bez. Widziałem też rozwiązanie - maska siatkowa zintegrowana z Bowman`em. Quote Link to post Share on other sites
rezek10 Posted November 8, 2013 Report Share Posted November 8, 2013 Moja mama zajmuje się takim robieniem takich szczęk ;) Koszt jednej takiej to około 100 złotych.Trochę problematyczne,bo jest tylko na górną część zębów,ale przynajmniej na Mma daje radę ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts