Torazur Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Witam, zakupiłem ładowarkę gunfire.pl/product-pol-1152200767-Mikroprocesorowa-ladowarka-Smart-Battery-Charger-GFC-Energy.html i po 30 minutach ładowania, bateria się rozgrzewa (tego efektu nie ma podczas standardowego ładowania) - i teraz pytanie, ten typ tak ma, czy wada ładowarki? batka z cymy.048, Ni-Mh 1200mAh, 8.4V Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 A jaki ustawiłeś prąd ładowania? Quote Link to post Share on other sites
Torazur Posted October 10, 2013 Author Report Share Posted October 10, 2013 (edited) A jaki ustawiłeś prąd ładowania? Prąd ładowania: 0.8 Limit pojemności: 1100 foto instrukcji: http://imgur.com/j7u6iYC Nadal nie znalazłem info jak włączyć tryb rozładowania. na wyświetlaczu, pojawia się informacja: natęzenie mierzone na wyjściu: 10.64V Edited October 10, 2013 by Torazur Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 Nie natężenie tylko napięcie. V to napięcie. A to natężenie, czyli prąd ładowania. To że bateria robi się ciepła to w miarę normalne zjawisko. Ale jeżeli byłaby gorąca to jest już źle. Wysokość temperatury jest uzależniona od rezystancji wewnętrznej ogniw baterii a w przypadku baterii z Twojej repliki może ona sięgać nawet 700 mili ohmów. Zmień baterię :) Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 Albo obniż prąd ładowania. Quote Link to post Share on other sites
Torazur Posted October 11, 2013 Author Report Share Posted October 11, 2013 (edited) Jestem kompletnie zielony z elektroniki. Prąd ładowania: 0.8 Górny limit natężenia: [?] - nie mam pojęcia jaką wartość ustawić. limit pojemności: 1100 i ktoś podpowie jak w tym modelu włączyć moduł rozładowywania? Edited October 11, 2013 by Torazur Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 Spróbuj może prądu ładowania 200mA. Jak temperatura będzie ok to co kolejne ładowanie możesz spróbować podnosić tę wartość. Quote Link to post Share on other sites
PiPERo Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 Zdecydowanie za wysoki prąd ładowania, w moim 9,6V ładuje 0,4A i rozładowuję 0,2A i grzeje się tylko troszeczkę gdy jest pełna. Powinieneś mieć w instrukcjach tabelkę z natężeniami ładowania różnych typów, jak nie masz to wstawię zdjęcie. Ładować lepiej było by na 0,3-0,5A. Rozładowywać powinieneś na natężeniu max 0,48A. Dobrze by było używać 0,2-0,3A. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 Prąd ładowania zależy od ogniw w baterii. Przy słabych ogniwach będzie się grzać nawet przyniskim prądzie, ok. 0.5C. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Mnie natomiast troszkę ciekawi sprawa "rozładowywania" ogniw za pomocą tej ładowarki. Według opisu na stronie Gunfire - ta ładowarka ma taką możliwość. Jednak ani w instrukcji, ani w samej ładowarce nie odnalazłem żadnego trybu, który do tego służy. Źle szukałem? Pytanie kieruję raczej do innych użytkowników tej ładowarki, bo kolega Torazur, z tego co wiem, ma ten sam problem. Quote Link to post Share on other sites
Torazur Posted October 14, 2013 Author Report Share Posted October 14, 2013 Mnie natomiast troszkę ciekawi sprawa "rozładowywania" ogniw za pomocą tej ładowarki. Według opisu na stronie Gunfire - ta ładowarka ma taką możliwość. Jednak ani w instrukcji, ani w samej ładowarce nie odnalazłem żadnego trybu, który do tego służy. Źle szukałem? Pytanie kieruję raczej do innych użytkowników tej ładowarki, bo kolega Torazur, z tego co wiem, ma ten sam problem. Próbowałem zadzwonić do gunfire aby to wyjaśnić, niestety ich telefon jest niedostępny. Quote Link to post Share on other sites
SCRAPPYDOO Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Witam Moje zapytanie na meila gunfire Witam Kupiłem u was http://gunfire.pl/product-pol-1152200767-Mikroprocesorowa-ladowarka-Smart-Battery-Charger-GFC-Energy.html W opisie mamy info że możemy rozładowac za jej pomocą akumulator, tylko nie mogę znaleźć w instrukcji jak to zrobić. Odpowiedz Witam, Niestety wdarł się drobny błąd. Ładowarka nie posiada funkcji rozładowania. Pozdrawiam, Ewa Budzowska Sales Representative Wiec ladowarki do zwrotu husrtowo :D jednak warto kupic IMAXA za te 160 zl Quote Link to post Share on other sites
PiPERo Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 I będziesz zaskoczony jak dobra ona jest, ale pamiętaj że musisz dokupić zasilacz co wyjdzie już 230 + przejściówka na małą tamiye ~8zł, której w zestawie nie ma. Quote Link to post Share on other sites
Torazur Posted October 14, 2013 Author Report Share Posted October 14, 2013 Pamiętajcie, że gunfire musi zwrócić Wam koszta przesyłki - ze względu na to, że towar jest niezgodny z opisem. Quote Link to post Share on other sites
TheVoytekBear Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Tu za 169 masz polskiego klona IMAXA już z wbudowanym zasilaczem. Jedyne, czego nie ma to przejściówka to ładowania tamiya: http://azteko.pl/powerbean-ladowarka-baterii-major-nimh-nicd-lipo-liion-p-4543.html Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 I będziesz zaskoczony jak dobra ona jest, ale pamiętaj że musisz dokupić zasilacz co wyjdzie już 230 + przejściówka na małą tamiye ~8zł, której w zestawie nie ma. No wybacz misiek, ale trzeba być frajerem żeby za imaxa b6 dać 230zl, skoro "oryginał" u oficjalnego dystrybutora kosztuje 130, a z zasilaczem 170... Pomijam już fakt, że to wcale nie jest dobra ładowarka (ale do ersoftu wystarczy). Quote Link to post Share on other sites
SCRAPPYDOO Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 (edited) tak na stronie dystrybutora za 169 zł z ładowarką + mam już przejściówkę :icon_smile: http://sklep.skyrc.pl/pl/p/Oryginalna-ladowarka-SkyRC-iMAX-B6-zasilacz-SkyRC-15V-4A/20 Edited October 14, 2013 by SCRAPPYDOO Quote Link to post Share on other sites
jakub113a Posted October 18, 2013 Report Share Posted October 18, 2013 A nie lepiej Redox Alpha V2 ? Co o tym myślicie ? Wychodzi taniej. Quote Link to post Share on other sites
Rikardo015 Posted October 18, 2013 Report Share Posted October 18, 2013 Polecam dobry jest ale mi dziwnie ładuje nimh z lipo ok Quote Link to post Share on other sites
sdrzymala Posted December 19, 2013 Report Share Posted December 19, 2013 dołączę się do tematu, a co dalej myślicie o tej ładowarce, od której zaczął się temat, nie ma opcji rozładowania baterii, ale ładuje podobno dobrze, czy lepiej dołożyć kilka groszy i kupić coś lepszego ? Quote Link to post Share on other sites
PiPERo Posted December 21, 2013 Report Share Posted December 21, 2013 Do nimha potrzebna jest opcja rozładowania, od niedawna mam lipo i nie miałem jeszcze okazji go rozładowywać. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 21, 2013 Report Share Posted December 21, 2013 Do nimha potrzebna jest opcja rozładowania, od niedawna mam lipo i nie miałem jeszcze okazji go rozładowywać. Wcale nie. Quote Link to post Share on other sites
Mati_kawa Posted January 10, 2014 Report Share Posted January 10, 2014 Witam,dzisiaj doszła do mnie przesyłka z ładowarką...przeczytałem instrukcję i próbowałem ustawić ładowarkę zgodnie z nią ale ciągle wyskakuje mi :ErrO. Możliwe,że coś źle robię,dlatego proszę osoby mające te ładowarki o pomoc w jej ustawieniu.Baterie LiPo 1) 1800mAh 11.1v 3S 20C 2) 2200mAh 7.4v 25C. Quote Link to post Share on other sites
Dziamdzia Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Witam , dzisiaj doszła do mnie ładowarka . Przeczytałem instrukcje obsługi (po ang) jednak nie do końca wiem co mam zrobić . Kupiłem baterię lipo o pojemności 2300mAh 20c 7,4V i nie wiem jak ją naładować , mógłby ktoś mi pomóc ? Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Podpinacie balanser ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts