Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tuning repliki, wyposażenie i wiele innych pytań początkującego.

Recommended Posts

Witajcie, swoją przygodę z ASG zacząłem jakieś 2 tygodnie temu i chciałbym to rozwinąć.

Natomiast mam dość sporo pytań na początek. Czytałem dużo o asg, ale dalej mam pewne wątpliwości.

Zwłaszcza, że jestem taką osobą, która często jedną odpowiedzią się nie zadowala lub ma wątpliwości i pytania. Dlatego postanowiłem napisać ten temat. Mam nadzieję, że nie temat nie wyleci od razu.

Pierwsza sprawa dotyczy repliki i jej ewentualnego tuningu.

Zakupiłem P90 od King Armsa. Niektórzy mogą powiedzieć, że to dziwny wybór na początek, ale ja jestem fanem P90 i była to moja indywidualna decyzja. Dobra teraz do sedna.

Czy dużo zyskam wymieniając lufę i hop-up? Niby zawsze warto, choć koledzy z drużyny mówią, że w KA nie warto domyślnie już jest bardzo dobra. Jeżeli warto to jaką najlepiej, aby uzyskać najlepsze rezultaty i nie wydać tysięcy złotówek? Czy gdzieś można kupić komore Hop-up do P90? Bo szukałem i znaleść nie bardzo mogę. Repliki w lesie jeszcze nie testowałem, więc pełni możliwości nie znam. Czy dla zyskania na zasięgu może od razu dokupić sprężyne? Na GB plomby nie widziałem, a grzebać w nim się nie boje.

Dalej to oporządzenie taktyczne:

Z munduru planuję na początek flecktarn, bo kosztuje grosze, natomiast sprawa ma się bardziej magów i ewentualnych ładownic. Mam jednego Hi-Capa 300bb. Czy to nie będzie mało? Czy jak dokupować to Hi-capy (cena ok. 70zł/szt) czy low capy za 30zł szt. Z jednej strony ja osobiście wolałbym wiadro low capów. (jestem nastawiony na realizm) z drugiej strony czy koledzy z Hi-capami nie będą mieli za dużej przewagi? Nie chcę z tego powodu być na gorszej pozycji. Dalej idąc trzeba kupić ładownice, bo kieszeni mag nie wejdzie. Tu jakie camo? Olive/Fleck czy multicamo? Ja bym obstawiał multicamo.

I są ładne i do każdego munduru powinny pasować. Cena za wszystko ta sama. Zastanawiam się też nad kamizelką. Mnie bardzo się podobają plate-carriery. Tym bardziej, że ze zwykłej użytku nie zrobie.

(po co mi kieszenie na magi od m4 jak nie mam m4.) Pytanie tylko czy jest sens kupować, bo mi się podoba?

Kolejna kwestia jest związana z wyborem kulek.

Na forum ogólnie piszą że do replik 350-400fps kulki 0,23 lub 0,25g.

Pytanie dlaczego? Im cięższa kulka tym mniej zniesie ją wiatr i łatwiej pokona opór powietrza. (tyle wiem z fizyki) czemu więc nie użyć 0,3g lub nawet 0,36? Stracę na prędkości i może trochę zasięgu, ale w teori zyskam sporo na celności. To czemu się używa 0,23 lub 0,25.

Dalej ochrona twarzy. Bo oczy to oczywiste. Czy trafienie w twarz może grozić poważniejszymi konsekwencjami niż tylko bólem? Czy można np. stracić zęba?

Przepraszam za wielkość posta, ale jak już mam pytać to o wszystko.

A może jest jakaś drużyna z okolic gdańska, do której mógłbym wpaść i o wszystko osobiście wypytać?

Zawsze była to najlepsza forma rozmowy.

Lufy ani hopa zmieniać nie musisz, ale jakbyś się uparł to z luf tylko Prometheus lub PDI o takiej długości jak oryginał, żeby nie trzeba było zmieniać cylindra.

Nie wiem jak z wytrzymałością tego GB, ani tego jaką masz tam sprężynę, więc nie jestem w stanie nic powiedzieć.

Magi kup lowcapy, hicapy są dla cipek :icon_razz2:

Multicam, zwłaszcza chiński wygląda tragicznie z innymi ciemnymi zworami typu flecktarn, WZ.93. Jarzy się na nich jak ognisko sygnałowe. To kolory olivka oraz coyot brown są najbardziej uniwersalne.

Kamizelkę kup byle modułową, odepnij ładownice na m4 i podepnij swoje. Szukaj w opisach kamizelek wzmianki o "systemie molle", paskach na kamizelce które przeplata się z paskami od ładownic, montując w ten sposób to w całość. Coś jak wiklinowe kosze :icon_biggrin:

Co do wagi kulek. Weź piórko (jako kulki 0,2g), piłkę do tenisa (0,25g) i betonowy blok (0,36g), a potem tym rzuć. Jak myślisz co poleci najdalej? Piórko jest za lekkie i zaraz się zatrzyma, piłką miotniesz jak daleko chcesz, a betonowy blok będzie już za ciężki, żeby siła jaką go napędzasz pozwoliła mu polecieć tak daleko jak piłka.

Zęba można stracić bez problemu. Proponuje zacisnąć wary na strzelankach lub kupić maskę typu stalker.

Edited by MrMCET

Precka do p90 promyk, najlepszy w swojej cenie, ale uważaj na podróbki. Czy jest sens wymieniać komorę... hmm ja bym wymienił tylko gumkę.

Co do magów. 1 hi-cap spokojnie wystarcza na niedzielną strzelankę. Low vs Hi na twoim miejscu zastanowiłbym się na mid-cap.

Kamuflarz: Jak masz kasę to bierz który ci się podoba, aczkolwiek multi nie kamufluje tak jak fleck, ale dasz radę =]

Co do PC to będziesz wkłady nosił? Jak nie to nie kupuj, nie ma sensu. Kamizelka to tylko dodatkowe obciążenie (mimo, że sam posiadam =p) Jak nei potrzebujesz tak baardzo to może chestrigg ?

Kulki 0.25 bo przy nich jest optymalny zasięg w stosunku do celności. Po co ci 0.36 gdzie rozrzut zmniejszy się o nieznaczny milimetr, kosztem 10 metrów?!

Tak można stracić zęba. CZYTAJ PORADNIKI LENIU ŚMIERDZĄCY, W PODSTAWOWYCH TEMATACH O TYM PISZE!!!!

Ekipę z okolic gdańska, możesz znaleźć w odpowiednim dziale.

EDIT: @MrMCET ubiegłeś mnie =p

Zapomniał wół jak cielęciem był. Otrzymujesz ostrzeżenie za ubliżanie innym użytkownikom. Następnym razem będzie urlop od forum. Buniek92

Edited by Buniek92

Widzę, że kolega zaczyna podobnie jak ja. Wg. mnie maska jest niewiele mniej ważna od ochrony oczu. Mimo wszystko to jest zabawa i wypadałoby ją skończyć w stanie niewiele odbiegającym od tego, w jakim się ją zaczęło. Stalker jest dobra, ale w P90 będziesz miał pewnie ten sam problem, co ja - problem ze złożeniem się do przyrządów celowniczych (nawet tych po bokach). Z ostatniego testu mogę potwierdzić, że kolimator (w moim przypadku EoTech 552) w zupełności załatwia sprawę. Przynajmniej w dzień.

Co do magów, to na tym forum dyskusja przypomina spór Linux-Windows. Ze względu na rozmiar magów do P90 warto mieć kilka Hi-Capów na treningi bądź strzelanki, gdzie są one dozwolone, żeby mieć równe szanse. Zwłaszcza, że posiadacze 'eMek", czy kałachów są w stanie poupychać dużo więcej magów niż my. Są też imprezy, gdzie można zabrać max mid-capy więc lepiej tych też trochę mieć.

Z Hi-Capami pewnie będziesz miał problem z niepodawaniem kulek do młynka. Tutaj wrzuciłem sposób, który na to pomaga,

Edited by TheVoytekBear

Dobra gumka i lufa (systema). W karabinach szturmowych nie trzeba kupować promyków, PDI, KM-H. 2-3 low-capy i jeden hi-cap powinny starczyć.

Co do masek stalker itp. to zależy... osobiście od 7-8 lat nic mi się nie stało i nie noszę masek ale widziałem już gościa co na pierwszej strzelance dostał w zęby i poszła jedynka. Kanałowe + rekonstrukcja to ok. 1300zł.

Na początek pojedynczy hi-cap wystarczy. Jedynie na większych zlotach może zabraknąć kulasów.

Wybór rodzaju magazynka zależy od ciebie, nikt ci nie powie że latanie z mid-capami jest obiektywnie lepsze od lowów czy hi-capów.

Tylko że z P90 problem jest taki, że magazynki nie mieszczą się w żadne ładownice (z wyjątkiem dedykowanych rzecz jasna). Ja bym więc sugerował odpuszczenie sobie lowów, przynajmniej na początek. Ale zrobisz jak chcesz.

Mundur flecktarn + oporządzenie w multicamie to po prostu chory i szalony pomysł. Sugeruję pójście w stronę oporządzenia o bardziej uniwersalnym kolorze, czyli oliwka (i inne odcienie zieleni, które w praktyce często się nie różnią :D) lub coyote brown.

Kolejna sprawa jest taka, że to, co się nazywa multicamo, to chińska podróbka multicama na oporządzeniu (http://www.taiwangun.com/chest-rigg-multicamo-8fields). O ile nie jestem drobiazgowym pedantem pod kamuflażowym względem, o tyle to całe chińskie multicamo jest naprawdę koszmarnie skopiowane, wygląda beznadziejnie.

Moim zdaniem nie ma sensu kupowanie kamizelki. Jak nie masz dużo szpeju i wiadra magazynków to wystarczy ci sam pas taktyczny, nawet bez szelek.

Na zbyt ciężkich kulkach będzie kiepski zasięg.

Z reguły trafienie w twarz to nic poważnego, najwyżej guz czy pryszczopodobna ranka. Zęba można stracić. Osobiście nie używam ochrony twarzy (chyba że cienka szalokominiarka naciągnięta na pół twarzy, która służy mi do maskowania twarzy)

Dzięki wszystkim. Co do tuningu, to na razie wymienie tylko gumke i zobaczę jaki będzie efekt. Jeżeli będzie niezadowalający, dokupię też lufę.

Co do kamo, to osprzęt wezmę w oliwce. Skoro tak mówicie, to nie będę nic kombinować na własną rękę.

Z magów kupię low-capy (Ja wolę realizm). Na początek ze 2-3 szt. starczą.

@relativy

Mój teamowy partner biegał długo z tuningowanym P90 Tokio Marui które padło. Kupił w zeszłym tygodniu P90 od Kingsa i pod poniższym linkiem masz jego recenzję z naszej strony www:

http://silenthunters...enzja/#more-463

Jeżeli planujesz głównie udział w milsimach to polecam lowy. Jeżeli chcesz grać dynamicznie, to midy są wskazane. Takie mamy doświadczenie w drużynie.

Osobiście uważam, że fleck jest najlepszym dostępnym camo. Osobiście kupuję oporządzenie we flecku ale jest też spore grono, które bierze oliwkę. Multi w lesie sprawdza się gorzej niż flecktarn. 2 tygodnie temu obserwowałem to na milsimie (GreenCoat). Ekipa która go nosiła był zajebiaszcza ale ich kamo nie maskowało się dobrze z lasem.

Same ładownice od P90 na udzie przemieszczają się i napinają tę stronę ciała, po której są. Jest to męczące po 2-3 godzinach. Plecy też są złym pomysłem, bo musisz angażować 2 osobę do ich sprawnego wyjęcia. Rozwiązaniem wydaje się być umieszczenie ich pod skosem na pasie.

Podsumowując

P90 jest zajebiaszcze, bo umiejętnie używane potrafi przynieść wiele satysfakcji a fleck jest świetnym kamuflażem na polskie warunki. Gratuluję dobrego startu :icon_smile:

Edited by wilq1979

Którymi udowymi?

Większość sprzętu noszonego na udach ma paskudne tendencje do przesuwania się w czasie ruchu. Do tego są niewygodne przy czołganiu, i cholernie wkurzające przy dłuższym marszu.

Ładownice na udach w mojej opinii mają jedną zaletę - szybki dostep. Ale skoro bierzesz je dla szybkości, to nie neguj tej zalety przez branie ładownic z klapami, szczególnie, że klapy w ładownicach do P90 zazwyczaj są dość długie.

@ wiilq1979 - na pasie ładownice do P90 oblecą. Tylko trzeba dobrze wymierzyć, żeby nie zawadzały o nogę. Talerz kości biodrowej jest dobrym miejscem. Ja w tej chwili noszę je na cheście, ale w obu przypadkach był to customowe projekty.

Edited by Errhile

Pomysł z umieszczeniem ich na plecach polega na ustawieniu ich w pozycji poziomej i wyciąganiu maga w bok. Wtedy można szybko maga wyciągnąć i teoretycznie nie powinien przeszkadzać. Poziomo można też magi umieścić na brzuchu/klacie. Jak będą pionowo będą za długie i zbytnio ograniczą ruch. W obu przypadkach najtaniej mi wyjdzie kupienie podwójnej udowej i najwyżej "customowe" mocowanie do kamizelki.

Edited by relativy

Poziomo na plecach - może i jest to jakaś myśl, ale plecak na to założyć będzie ciężko.

A na klacie jak najbardziej się da. Absolutnie nie czuję, żeby mi ruch ograniczały. Akurat widać, jak mam wszystko na cheście:

DSC02476.JPG

Edited by Errhile

@relativy - wyobraź teraz, że stoisz za drzewem, w rogu itd. Chcesz zmienić długiego maga do P, wyciąganego z boku, poziomo a potem włożyć w to miejsce pustego. Oczywiste jest, że to zrobisz. Pytanie czy na tyle szybko, bo pod obstrzałem zrobić to sprawnie i szybko?

Dwa razy już w tym temacie pisałem: ładownice to customowa robota, igły Aries Outdoor, na moje specjalne zamówienie i wymagania. Do P90 właśnie.

Co do wzrostu - mam 180cm, i to jak dobrze się wyśpię. Dolna krawędź ładownicy wypada mi na wysokości pępka.

Proszę - tu masz moje oporządzenie w wersji z lutego tego roku - zmieniło się od tej pory niewiele, z tego co widzę głownie inny worek na zrzut i latarka obok ładownicy pistoletowej na pasie.

Dzięki, to raczej ja customów na razie zamawiać nie będę.

Tak się zastanawiam, magi od P90 wejdą do ładownic MP5/Mac 10?

Magi do Mac są dość długie ale z kolei węższe. Przejadę się jutro z moim gdzieś i może uda się sprawdzić.

Chyba, że ktoś próbował i może powiedzieć.

Od razu Ci powiem: nie ma szansy, żeby magi od P90 weszły do ładownicy od MP5.

Gdyby to było takie proste, to nie marudził bym o customach, tylko brał shingle od MP5. A tu, ten, tego, łajno. Delikatnie mówiąc.

Ładownice do UMP są sprzedawane jako pasujące do P90/UMP. Ale magazynki do UMP to też smoki są.

Pisałem Ci już: sensownych ładownic do Pimpka na naszym rynku nie ma. A na amerykańskim widziałem jedno interesujące rozwiązanie, i też nie jestem pewien, czy by się sprawdziło. Niestety - P90 to świetna zabawka, ale magi ma koszmarnie trudne do upchnięcia.

No dobra, nie będę już więcej wydziwiał z tymi ładownicami. Wemze Udowe i najwyżej zmienie paski we własnym zakresie by zamontować do kamizelki. Na razie dzięki za pomoc. Odezwę się jeszcze w tym temacie jak już będę miał szpej i kasę na tuning repliki. Pewnie wymienie Dyszę, głowice tłoka, lufę i może coś przy cylindrze.

Ale o szczegóły będę pytać za miesiąc-dwa. Hop-up idzie od razu do wymiany. Co ewentualnie warto wymienić, a czego nie ma sensu ruszać? Na pierwszy ogień pójdzie doszczelnienie układu. (mocy, ani rofa nie będę ruszać na razie)

Edited by relativy

To jeszcze pamiętaj, że magazynki do Pimpka są barbarzyńsko długie, i większość worków na odzysk jest na nie dużo za płytka.

...w sumie nic dziwnego, typowe magazynki w worku na odzysk kładą się poziomo.

Znów - bez customa ani rusz. Chyba, że chcesz za każdym razem pakować pusty magazynek z porotem do ładownicy (co pod ogniem trwa całe wieki)