janogrynio96 Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 Które okulary lepiej nadają się do ASG Uvex i-vo czy Maxim Ballistic? Uvex i-vo: http://safeline.pl/o...0275-p-617.html Peltor Maxim Ballistic: http://gunfire.pl/pr...-bezbarwne.html Które okulary mniej parują, oraz które lepiej chronią ponieważ słyszałem, że Uvexy nie przechodzą testów bezpieczeństwa od jakiegoś czasu natomiast słyszałem że Peltory wytrzymują uderzenie do 200m/s. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 (edited) Uvexy i Peltory mają tą samą klasę twardości czyli F (większej czyt. lepszej okulary otrzymać nie mogą). A co do parowania to zależy od wielu, ale to wielu czynników, kształtu twarzy, sposobu oddychania itd. Osobiście mam Uvexy I-Vo od sierpnia 2012 i jeszcze ani razu mi nie zaparowały podczas strzelanki, a strzelam się praktycznie co tydzień we wszelakich warunkach atmosferycznych od -10 do +30. Edited November 3, 2013 by Mark97 Quote Link to post Share on other sites
janogrynio96 Posted November 3, 2013 Author Report Share Posted November 3, 2013 A jeśli chodzi o Uvexy to który model i z jaką powłoką jest najlepszy bo tego też jest masa a czymś się muszą różnić. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 Różnią się kolorem. Przynajmniej jeżeli chodzi o i-vo. A najlepsze są atestowane w klasie wytrzymałości F. Resztę wyjaśnił Mark. Quote Link to post Share on other sites
janogrynio96 Posted November 3, 2013 Author Report Share Posted November 3, 2013 A testował ktoś te peltory i miał z nimi do czynienia czy większość raczej wybiera uvexy? Bo jednak jak dla mnie te peltory wyglądają troszkę na takie mało wytrzymałe i nie solidne a chciałbym poznać opinie kogoś kto miał z nimi do czynienia. Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 Peltory są w porządku, kumpel ma takie przyciemniane i nie narzeka. Z resztą i tak na razie są niedostępne. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 A testował ktoś te peltory i miał z nimi do czynienia czy większość raczej wybiera uvexy? Bo jednak jak dla mnie te peltory wyglądają troszkę na takie mało wytrzymałe i nie solidne a chciałbym poznać opinie kogoś kto miał z nimi do czynienia. Kilku znajomych ma właśnie takie Peltory (albo bardzo podobne) i sobie chwalą. Rzecz biorąc warto dobrać okulary do kształtu swojej, twarzy - możesz poszukać sklepu BHP w swoim mieście, osobiście tak zrobiłem i przymierzyłem sobie okularki na miejscu. Podsumowując powinny leżeć jak najlepiej na twojej twarzy i posiadać atest twardości F. ;) Quote Link to post Share on other sites
Sylver Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Te peltorki są bardzo wąskie. Kupiłem z myślą o sobie, a byłem zmuszony oddać dziewczynie, na która pasuja idealnie. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Okulary Peltor maxim ballistic spełniają amerykańska normę balistyczną a I-vo nie. Dodatkowo I-vo od jakiegoś czasu nie są homologowane jako okulary ochronne (to już rok, może dwa) w związku z czym nie mają przypisanej jakiejkolwiek normy wytrzymałości. Pytanie jak z kontrolą jakości i materiałem używanym do produkcji? Oczy są tylko jedna, kupowanie niebalistycznej ochrony oczu to dla mnie śmiech na sali. Osobiście od jakiegoś czasu mit o cudowności I-vo wpisałbym między bajki i unikał tego sprzętu. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Od niedawna mam przeźroczyste Peltor maxim ballistic i sobie chwalę. Nie mam małej głowy i nie zauważyłem żeby były wąskie. Na pewno mniej się rysują i parują niż Bolle tracker które są w podobnej cenie. Ale i tak następne jakie kupie to będą ess'y co by mieć całkowitą pewność, a różnica 60, a 100 zł to nie jest tak dużo. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Ivo występują w dwu rodzajach. Dlatego należy szukać tych które mają atesty (numery norm wytłoczone na szybkach). Z tego powodu ivo najlepiej kupować osobiście w sklepie a nie wysyłkowo. Quote Link to post Share on other sites
Marcin212 Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 Wracam do tematu, bo akurat też szukam informacji o okularach UVEX 9160.076 I-vo (http://promocjabhp.pl/Img.ashx?Id=41). Te atesty, o których pisze arend - nie wszystkie Uvexy je mają? Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 Ja jak i kilku moich kumpli używamy peltorów, ja od 3 lat i są super ;) Wygodne, nigdy mnie nie zawiodły, co do parowania - wiadomo, takie rzeczy się zdarzają, aczkolwiek naprawdę sporadycznie, a gram w każdych warunkach. Z czystym sercem polecam :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts