TenginatorPajacu Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 (edited) witam, właśnie przerabiam moją replikę, wymiemiłem plastkikowe części na drewniane i metalowe . Nasrępnie poatarzam wszystko zmywakiem stalowym efekt jest na prawdę fajny . Wszystko było by pięknie gdyby nie fakt że cm028 ma pomalowane dziadoską szarosrebrną farbą niektóre części takie jak : kolanko gazowe ,muszka, body oraz pokrywę zamka . Z pokrywy udało mi się to usunąć na mokro gąbką do matowania, został czarny podkład i to wystarczy . Korpus (metalowy) też myślałem zeby objechać na mokro papierem 500 i dać czarną matową farbę (z czasem zrobią się ciekawe przetarcia) . Lecz co zrobić z kolankiem i muszką ? A gdyby tak wrzucić to do ogniska aby farba się wypaliła a potem zanurzyć w oleju samochodowym ? Części te wykonane są z znalu (stopu aluminium i cynku chyba ) więc nie wiem czy się nie stopią albo zniekształcą . Jak myślicie czy to doby pomysł ? Robił ktoś coś podobnego ? :maniak_luzik: Edited November 18, 2013 by TenginatorPajacu Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 O ogniu nawet nie myśl. Spróbuj na noc wrzucić do coli, a potem pojechać szmatką. Ewentualnie pozostaje piaskowanie. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Jak wrzucisz do ogniska, rozpłynie się jak wosk. Przerabiałem to. Myślałeś o piaskowaniu/ samodzielnym zdjęciu farby i pomalowaniu na nowo? Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Opłaca się piaskowac części do tej cymy ? Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Pistolet do piaskowania kosztuje 20zł, pozostaje tylko skombinować piasek i sąsiada ze sprężarką ;) Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Ewentualnie, metalowa szczota, papier ścierny i jedziem. Ja tak zdejmowałem farbę z elementów cymy itp. Teraz się tylko wyżarłem i oddałem do wypiaskowania i oksydowania Boyia :3 Quote Link to post Share on other sites
TenginatorPajacu Posted November 19, 2013 Author Report Share Posted November 19, 2013 chyba że zostawić na noc w słoiku z rozpuszczalnikiem nitro . Quote Link to post Share on other sites
nori104 Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 z wierzchu te dwie części możesz zjechać do zera taką szczoteczką http://www.bass-tools.eu/890-3325-thickbox/szlifierka-stolowa-200mm-z-lampka-bp-4821.jpg . a w środku podstawy muszki to papierek i paluszek hehe Przejechałem tak całego swojego tantala do zera , gładko i przyjemnie ;) Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Nitro nic nie da, próbowałem. Zeszło kilka płatów, potem część się pokruszyła. Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 A nie lepiej było kupić wydmuszkę od chociażby 031 czy jakiejkolwiek repliki metalowej i papierkiem wodnym ładnie zetrzeć? Nie zrozum mnie źle, to takie podróżowanie do Zakopanego przez Nowy Jork z Gdańśka. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 wymiemiłem plastkikowe części na drewniane i metalowe Jak widać umiejętność czytania zanika... Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Poza tym, CM.031 jest plastikowe... Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 Ja bym proponował zabrać replikę na jakąś imprezę 24h, poczołgać się trochę w krzakach i nie trzeba będzie niczego postarzać :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 A nie lepiej było kupić wydmuszkę od chociażby 031 czy jakiejkolwiek repliki metalowej no no, metalowej 031... W sumie kiedyś była jedna wersja, ale kosztowała tyle, co stalowe rk. Ja bym proponował zabrać replikę na jakąś imprezę 24h, poczołgać się trochę w krzakach i nie trzeba będzie niczego postarzać :icon_mrgreen: bo się połamie. Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Bez przesady, co najwyżej ukruszy muszkę, lub zgubi szczerbinkę. Znam mnóstwo ludzi strzelających się cm.028 i o ile to nie jest wersja s, to są to repliki nie do zajechania.. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Bez przesady, co najwyżej ukruszy muszkę, lub zgubi szczerbinkę. Znam mnóstwo ludzi strzelających się cm.028 i o ile to nie jest wersja s, to są to repliki nie do zajechania.. :hahaha: :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 (edited) Miałem cm.028, 036, 48 i w sumie z tylko na 48 mogę ponarzekać, bo w ciągu 2 lat zmieniłem w niej gumkę i połamałem kolanko i muszkę. Mogę poprzeć swoje zdanie doświadczeniem z użytkowania, dlatego nie rżyj już jak koń i napisz co ci nie pasuje w moim poście. Edited November 27, 2013 by korobov Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Nie pasuje mi do tego wszystkie mit o super uber wytrzymałej 028 :teeth: Rosomakiem po niej przejedziesz i nic jej nie będzie :D W 48 faktycznie jest na co ponarzekać... Jak napisałeś połamałeś kolano i muszkę a więc to było z twojej winy a nie wady repliki. Co do gumki to generalnie gumki hu stockowe zazwyczaj się od razu zmienia bo są marne. No ale to Ty masz doświadczenie jak piszesz... Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 (edited) 48 oparłem o ścianę, było jakieś -3 c, gumka podkręcała ładnie więc nie było sensu zmieniać. Super uber nie jest, ale czasami jest wytrzymalsza od super hiper full metali ze znalu, więc nie demonizujmy. Edited November 29, 2013 by korobov Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts