anymorez Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Witam próbuję zmienić zębatkę na silniku, ale mam taki problem iż nie mogę jej kompletnie zdjąć. Jakie wasze są sposoby na jej ściągnięcie? Silnik stock, cyma Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Jak coś, to są takie specjalne maszynki do tego od DeepFire. Ale wątpię w sens wydawania półtorej stówki, jeśli poważnie nie zajmujesz się serwisem. http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=5190 Quote Link to post Share on other sites
anymorez Posted November 19, 2013 Author Report Share Posted November 19, 2013 Niee, raczej mnie nie interesuje narzędzie do tego gdy narzędzie jest warte ponad 5 razy tyle co sam silnik :) Quote Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Imadło dreml i rozcinasz Quote Link to post Share on other sites
anymorez Posted November 19, 2013 Author Report Share Posted November 19, 2013 Jak napisałem, chodzi mi o zmianę, więc rozcięcie czegokolwiek nie wchodzi w grę. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Silnik do łapy. Zwalniasz sprężynki od szczotek, sprężynki out, szczotki out, odkręcasz śrubki od dupki silnika, zdejmujesz dupkę, w imadło zębatkę, naparzasz młotkiem w trzpień silnika, zębatka zostaje w imadle, zakładasz nową zębatkę w taki sam sposób, składasz silnik w odwrotnej kolejności. Amen. :icon_exclaim: Dupę trzeba ściągnąć bo ją rozpierniczysz od uderzeń :icon_exclaim: Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Podważasz po prostu zębatkę szczypcami, mogą być od multitoola. I zejdzie. jeżeli nie tym to obcęgami delikatnie i omachać się trzeba ale szczypce, które mają zwężane końce są najlepsze. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Odradzam taką metodę. Moja opisana jest najmniej inwazyjna i dzięki temu mamy wszystko pod kontrolą. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Polecam metodę opisaną przez Verb007 - jakiś czas również ją stosuję - działa. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 Tylko aby zdjąć dupe silnika bardzo czesto trzeba podważać zagięcia wychodzace z korpusu silnika i jest to dość mocno upierdliwe i nie jeden już ręce pokaleczył :) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 Nie zdarzyło mi się nic odginać z obudowy silnika :teeth: Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 Jeśli nie masz i nie chcesz mieć narzędzia: Najpierw grzejesz zębatkę przez dwie minuty zapalniczką. Rozszerzalność cieplna i te sprawy... Łapiesz prędko zębatkę kombinerami bezpośrednio pod zębami, Dobrze sie łapie częścią do cięcia drutu. Opierasz kombinery o krawędź imadła i drugą ręką łapiesz za korpus silnika by nie spadł na glebę. Druga osoba używa śrubokręta/wiertła/wybijaka i wali w oś. Wyjdzie w pięciu strzałach. By założyć schladzasz silnik i jego oś. Ogrzewasz mocno zębatkę zapalniczką. Stawiasz na imadle kulkę łożyskową 3-4mm lub śrubkę m3 lub m4 i opierasz dupkę sinika tak by oś oparła się o ten element. Nakładasz zębatkę mocno podgrzaną na koniec osi i wstukujesz, wejdzie naprawdę lekko. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 Z nagrzewaniem i schładzaniem też dobry patent ale z reguły wiem że rozgrzana zapalniczka przez długi okres lubi strzelić kamieniem :P Lepsza świeczka chyba :teeth: Quote Link to post Share on other sites
luglo Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 Lepsza świeczka chyba Zakopcisz w cholerę... Zapalniczka ZIPPO ;) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 Zakopcisz w cholerę... Zapalniczka ZIPPO :icon_wink: Śmierdzi benzyną :P Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 ja używam dremla, jak nie mam możliwości to palnika - takiego http://allegro.pl/dremel-palnik-versatip-2000-lutownica-gazowa-6w1-i3695545093.html Quote Link to post Share on other sites
scarm Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 Można sobie takie urządzenie do ściągania zębatki z silnika zrobić samemu i to niedużym nakładem. Mój przykład: Wszystkie części są dostępne za grosze w sklepach ze śrubami i elementami metalowymi. Ewentualnie można przerobić skuwacz do łańcucha rowerowego: Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 Z nagrzewaniem i schładzaniem też dobry patent ale z reguły wiem że rozgrzana zapalniczka przez długi okres lubi strzelić kamieniem :icon_razz: Lepsza świeczka chyba :teeth: Zapalniczka do zniczy, z długą szyjką? Słyszał Waść o takiej? :-P Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 Słyszałem, ok Szacun :) Jednak wolę swoją metodę bez ognia itd :teeth: Quote Link to post Share on other sites
anymorez Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 sposób verba - w ogóle, ani rusz zębatka, tylko pot i nerwy przy tym waleniu (młotkiem rzecz jasna). sposób poldka się sprawdził, nie znalazłem żadnej zapalniczki, ale miałem pod ręką świeczkę. Nie waliłem młotkiem w oś, tylko musiałem dać silnik w imadło i mocno ciągnąć za zębatkę, w końcu zeszła... Tylko należy uważać, żeby nie zacisnąć zbyt mocno imadła, bo można uszkodzić silnik. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 sposób verba - w ogóle, ani rusz zębatka, tylko pot i nerwy przy tym waleniu (młotkiem rzecz jasna). Hahahaha, chyba kolego coś źle robisz skoro w taki sposób nie potrafisz zdjąć zębatki. Nie od wczoraj ściągam tak zębatki i nigdy nie spotkało mnie to o czym piszesz :teeth: Quote Link to post Share on other sites
anymorez Posted November 24, 2013 Author Report Share Posted November 24, 2013 Może źle robiłem, tak czy inaczej zrobione. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts