Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Cyma czy APS

Recommended Posts

Witam

Chciałbym kupić replikę ak. Poszperałem trochę i chciałbym posłuchać waszych opini na ten temat.

wybrałem kilka replik, ale nie do końca wiem, która z nich będzie najlepszym wyborem.

1. http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=1268&manufacturers_id=52

2. http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=842&manufacturers_id=52

3. http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=1286&manufacturers_id=52

4. http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=1280&manufacturers_id=52

5. http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=23_150&products_id=1513

Zależy mi ta tym by replika była trwała, realistyczna (wygląd, waga; blow-back nie koniecznie). Przeglądając posty dotyczące CYMY doczytałem, że niektóre robione nie są ze stali tylko jakiegoś nietrwałego/mniej trwałego stopu. Opinie są podzielone, niekórzy czują wielką niechęć do chińskich "podróbek" , a inni je wychwalają, że ak od cymy jest niezniszczalne. Jednak różnice w cenie są niewielkie, dlatego też zastanawiam się, która z tych replik byłaby nalepsza. Udział będzie brała w strzelankach w większości na terenach otwartych. To chyba wszystko. Jakie są wasze opinie na ten temat.

Pozdro

Z tych najlepszą opcją będzie cm.048/48m - która bardziej podoba się tobie, lub twojemu portfelowi.

Obie mają stalowy korpus, i wytrzymałe części wewnętrzne.

Jak w 99% chińskich replik ładowarka, i bateria powinny być traktowane tylko jako rozwiązanie tymczasowe - trzeba je jak najszybciej wymienić. Szczególnie dotyczy to ładowarki, która nie dosyć, że jest obsługiwana całkowicie ręcznie, to jeszcze może szybko doprowadzić do zniszczenia akumulatora z zestawu.

Ładowarki polecane to klony IMAX b6, i b6ac. Różnią się one tym, że jedna [AC] ma wbudowany zasilacz, a druga nie - polecam tą wersję AC. Przykładowe ładowarki tej konstrukcji: imax b6, powerbean major, turnigy accucell 6, redox alpha v2, GFC Smart battery charger.

Dobór aku to już sprawa osobista.

Inne rzeczy, które znacząco poprawią osiągi repliki to wymiana lufy (na lufę prometheus zwaną promykiem), i gumki hop-up (na zieloną G&G, czy też systema energy).

Edited by Tomek P-ń

Jeżeli zależy mu aby była trwała, to w ogóle nie powinno tu paść cm048. Dobrze, zaraz się wiara rzuci, że GB nieśmiertelny. Tak, to prawda. Jednak trzeba mieć na uwadze, że zewnętrznie ta replika jest bardzo słaba. Luzy z powiększają się z dnia na dzień, obsady jak i wszystkie elementy na lufie zrobione z stopu, który łamie się od leżenia. O wiele lepiej byłoby zakupić sobie Boyi np rk-08S które również ma stalowy korpus a do tego stalowe obsady i elementy lufy. A gb? poprawi go tańszym kosztem niż poprawiałby cm048 kiedy zrobiłoby się tak giętkie od luzów, że można by nim opasać drzewo.

senkuPH

Nowa seria cm.048 jest także ze stali

Chcesz mi powiedzieć, że robią obsady ze stali? To, że same korpusy są stalowe wcale nie jest nowością

tylko standardem na kilka lat do tyłu. Wątpię, aby zaczęli robić stalowe obsady, czy "osprzęty lufy".

Adam:

CM048 - replika AK74.

CM048M - replika AKM.

Różnice: Inny kaliber oryginału (co przekłada się w airsofcie na inny magazynek jaki dostajesz w zestawie,

inne urządzenie wylotowe) inny kształt kolby, inna podstawa muszki, kolanko rury.

To tylko różnice zewnętrzne. Wewnątrz wszystko powinno być takie samo.

Edited by senkuPH

Zauważ proszę, że większość pochlebnych komentarzy to: "ładniutki kałaszek" czyli to co gały widzą na pierwszy rzut. (bo jak będziesz gapił trochę dłużej, przestanie być ładniutki) Wyżej osoby, które miały styczność z ta repliką jasno mówią Ci, że gearbox to koszmar. Odpuść. Od siebie nadal polecam RK-08S lub RK-06. Te repliki na pewno dadzą Ci więcej.

Spodobał mi się RK-08S, jednak stal jest chyba bardziej wytrzymała od ZnAl'u. Jednak mi najbardziej zależy na tym by replika służyła długie lata i nic nie trzeba było do niej wkładać, a słyszałem, że gb od boyi jest awaryjne, a te od cymy niezniszczalne. Co o tym sądzicie?

Bzdura jakaś. Awaryjność modeli w stocku powinna być podobna. Przy tuningu dopiero mogą pojawić się różnice na korzyść cymy (o ile pamiętam to silnik, mniej wytrzymałe głowice i chyba zębatki znoszą trochę mniej),

jednak to nadal nie jest żaden argument w mojej opinii. Części, które wymieniłem to i tak pierwsze kroki do tuningu (może prócz silnika patrząc na cymę).