MrScythe Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Witajcie. Otóż pragnę zacząć przygodę z ASG, nigdy wcześniej nie miałem dostępu do broni, ani nic podobnego. Mój budżet także nie jest zbyt wysoki, wynosi on jedynie 350+/- zł. Moją uwagę zwróciła taka oto replika: http://gunfire.pl/product-pol-1152189676-Replika-karabinu-szturmowego-CM028U.html Czy ona jest "idealna" na początek? Jestem otwarty na wszystkie sugestie, a ponad budżet raczej nie mogę wyjść, no może maks. 400zł, ale to góra! Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Replika na początek ok. Warto się jeszcze zastanowić nad Mp5 Galaxy lub GFG14 (albo GFC 14 - nigdy nie pamiętam). Ale najważniejsza jest ochrona oczu. Czy masz pieniądze na nią? Quote Link to post Share on other sites
MrScythe Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 Owszem, czytałem pare tematów na tym forum dot. ochrony oczu, ale dobre okulary to wydatek ponad 200zł. Na ochrone oczu zawsze się znajdzie pieniądz, ale czy nie ma czegoś za mniejszą sumę pieniędzy, a równie skuteczne? Quote Link to post Share on other sites
Alewiksa Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Uvex i-vo dostępne tu: ( http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_168&products_id=2243&name=Okulary_ochronne_UVEX_i-vo_-_Przyciemniane ) PS. Zawsze przed zakupem okularów przymierz czy Ci pasują Quote Link to post Share on other sites
MrScythe Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 Dziękuję, a sprawa dot. kominiarki. Czy jest ona wymagana? Quote Link to post Share on other sites
szymek908d Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 (edited) nie, kominiarka nie jest wymagana ale polecam maskę stalową zwłaszcza na budynki. koszt maski 40zł koszt zęba 1000zł a zdarza się http://www.taiwangun.com/stalowa-maska-ochronna-acm-olive Edited January 30, 2014 by szymek908d Quote Link to post Share on other sites
MrScythe Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 Prawdopodobnie będziemy się poruszać jedynie po budynkach. Ten cały zestaw: Replika, gogle i maska mi wystarczy? Quote Link to post Share on other sites
szymek908d Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 tak Quote Link to post Share on other sites
MrScythe Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 A jeszcze mam jedno pytanie, którą broń polecicie do 900 zł? Dla kumpla :P Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Polecamy czytać poradniki i regulaminy. Znajdziesz je przypięte w tym dziale. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Ten cały zestaw: Replika, gogle i maska mi wystarczy? Jeszcze kulki się przydadzą. I radzę używać porządnych, np. G&G, bo nie tną się w magach, lufach, a i lepiej latają. Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Wez normalna CM028, bo w tej sie kolba lamie. Quote Link to post Share on other sites
MrScythe Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 (edited) ile maja miec gram te kulki?do CM028 Edited January 30, 2014 by MrScythe Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Standardowo, ćwierć grama. Dobrze jakbyś kupił G&G, jedne z najlepszych. Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Replika jest ok, ale weź wersje z kolbą stałą. Te składane lubią się łamać. Co do kulek, wszyscy piszą 0,25g najbardziej uniwersalne. Możesz też sprawdzić 0,23g, ale chyba bym został przy 0.25. Co do repliki dla kumpla zależy co mu się podoba, bo tak to ciężko cokolwiek powiedzieć. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 (edited) Replika jest ok, ale weź wersje z kolbą stałą. Te składane lubią się łamać. Co do kulek, wszyscy piszą 0,25g najbardziej uniwersalne. Możesz też sprawdzić 0,23g, ale chyba bym został przy 0.25. Co do repliki dla kumpla zależy co mu się podoba, bo tak to ciężko cokolwiek powiedzieć. Prawie tak jak wyżej, z jednym wyjątkiem, G&G nie produkuje kulek 0,23 ale 0,25 będą akurat... Jeśli, jak piszesz, będziesz się bawił głównie w CQB, zastanów się nad kupieniem MP5PDW, to jest replika prawie idealna do budynków a i w lesie zupełnie dobrze zdaje egzamin. Kulki takie same. Edited January 31, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Damianox Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Odnośnie ochrony oczu to bym polecał http://allegro.pl/okulary-spectacles-ballistic-protective-specs-i3919884920.html?utm_source=archiwum_allegro&utm_medium=Offers&utm_campaign=Product&utm_term=Kolekcje-6_Militaria-691_Umundurowanie+i+Wyposażenie-12083_USA-12098_Wyposażenie-12100_od+1976+roku-19504 Za taką cenę chyba nie ma nic lepszego. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Nie polecaj tych okularów, przeszczepów oczu jeszcze nie robią... Najtańsze co można polecić to Uvex Ivo :icon_exclaim: Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 (edited) Nie polecaj tych okularów, przeszczepów oczu jeszcze nie robią... Najtańsze co można polecić to Uvex Ivo :icon_exclaim: Nie zgodzę się. Jeśli są to okulary o odpowiednich normach i wytrzymałości to do ASG sprawdą się bardzo dobrze. Przez 5 lat biegałem w okularach tego typu aż kupiłem uvexy i-vo i niestety nie podpasowały do mojego "rozmiaru" twarzy :icon_biggrin: Źle przylegały od spodu i na 3 strzelance miałem podbite oko od kulki która wpadła pod okulary, powiedziałem sobie "wole te stare". Teraz mam ess crossbow supressor i są wporzo. Moim zdaniem okulary jakie posłał są okej. Ps biegałem najpierw w bardzo podobnych do tych, potem podobnego typu z firmy galileo, potem znowu na inne też tego samego typu galileo. Wszystkie pochodzące z kopalni z bardzo dobrymi normami wytrzymałościowymi :teethh: Więc wszystkie okulary z odpowiednimi normami są okej. Edited January 31, 2014 by grzesio93 Quote Link to post Share on other sites
xenon500 Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Tak się składa, że spectaclesy pewnie były by bardziej wytrzymałe niż nie jedne okulary za 'miliony monet' ;). Cena nie zawsze świadczy o jakości. Radziłbym 2,3 a nawet 4 razy przemyśleć odradzanie tych okularków ;). Ja od siebie jak najbardziej polecam, bo nie ma nic mocniejszego za tak niską cenę. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 No cóż, Wasze oczy, Wasz wybór... :icon_confused: Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 (edited) No cóż, Wasze oczy, Wasz wybór... :icon_confused: Testowałeś te okulary? :icon_biggrin: Moje zdanie jest wypisane w poście. Jako ciekawostke dodam że pare lat do tyłu były postacie przy logu WMASG i miały właśnie ten typ okularów "odrysowany". Edited January 31, 2014 by grzesio93 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Wez normalna CM028, bo w tej sie kolba lamie. Replika jest ok, ale weź wersje z kolbą stałą. Te składane lubią się łamać. Pierwsze słyszę by kolby w wersji U były badziewne. Te w wersjach B i S (składane pod spód) są do niczego, ale o kolbie w wersji U (składanej na bok) nie słyszałem złych zdań. Macie jakieś potwierdzenie tych informacji? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 (...) Moje zdanie jest wypisane w poście.(...) Moje też... Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Pierwsze słyszę by kolby w wersji U były badziewne. Te w wersjach B i S (składane pod spód) są do niczego, ale o kolbie w wersji U (składanej na bok) nie słyszałem złych zdań. Macie jakieś potwierdzenie tych informacji? Kumpla, który po nagłym zderzeniu z ziemią ma wersje bez kolby. Wiem, że pojedynczy przypadek nie musi stanowić reguły, ale się zdarzył. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts