antekGT Posted February 5, 2014 Report Share Posted February 5, 2014 http://allegro.pl/karabin-replika-scar-l-fn-i3930184264.html to znalazłem na allegro.Wie ktoś na temat tej repliki ,macał ktoś ,ma ktoś jakieś opinie Quote Link to post Share on other sites
KasCer Posted May 27, 2015 Report Share Posted May 27, 2015 Hej wszystkim! Pozwolę sobie odkopać temat. Po obejrzeniu recenzji na SCDTV zainteresowałem się tą repliką dosyć poważnie i nie będę owijał w bawełnę, atrakcyjna cena nie jest tu bez znaczenia. Czy ktoś jest w posiadaniu i może coś więcej powiedzieć o częściach i wykonaniu? Podobno jest produkowana przez G&G, ale kosztuje połowę tego co SCAR pod ich szyldem. Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted May 28, 2015 Report Share Posted May 28, 2015 (edited) Cena sugeruje, że jest to raczej Boyi. ale i tak wychodzi dość tanio (jak na replikę z oryginalnym oznaczeniami FN Herstal) -w Specshopie są po 679 zł. ... Edited May 28, 2015 by Maciej0011 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 28, 2015 Report Share Posted May 28, 2015 Boyi ma metalowy górny korpus, a tutaj jest plastik. Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted May 28, 2015 Report Share Posted May 28, 2015 http://gunfire.pl/product-pol-1152191234-Replika-karabinu-automatycznego-SC-01-BLACK.html Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 28, 2015 Report Share Posted May 28, 2015 http://gunfire.pl/pr...C-01-BLACK.html No i co w związku z tym? Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted May 28, 2015 Report Share Posted May 28, 2015 W sumie to nic, poza tym iż właśnie tam piszą, praktycznie cała replika jest z tworzywa sztucznego: "Replika karabinu SC-01 jest wykonana z tworzywa oraz elementów metalowych. Z metalu - a dokładniej z aluminium obrabianego na maszynie numerycznej CNC - wykonano szyny RIS, przyrządy celownicze, magazynek, lufę oraz niektóre elementy korpusu. Z tworzywa natomiast wykonano korpus repliki oraz składaną kolbę. " Ale tu nie zamierzam się kłócić, nie zawsze muszę mieć rację.... Quote Link to post Share on other sites
KasCer Posted May 28, 2015 Report Share Posted May 28, 2015 Wszędzie gdzie patrzę w internecie ta replika jest podpisana jako "Cybergun/G&G FN SCAR AEG" lub "Manufactured by G&G under licensed from Cybergun", stąd też żywie uzasadnione przekonanie, że to jednak nie jest Boyi. Pytanie tylko, czy jest to pełnoprawne G&G tylko bez opłaty za trademark czy wersja budżetowa z gearboxem po kosztach? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 28, 2015 Report Share Posted May 28, 2015 W sumie to nic, poza tym iż właśnie tam piszą, praktycznie cała replika jest z tworzywa sztucznego: "Replika karabinu SC-01 jest wykonana z tworzywa oraz elementów metalowych. Z metalu - a dokładniej z aluminium obrabianego na maszynie numerycznej CNC - wykonano szyny RIS, przyrządy celownicze, magazynek, lufę oraz niektóre elementy korpusu. Z tworzywa natomiast wykonano korpus repliki oraz składaną kolbę. " Ale tu nie zamierzam się kłócić, nie zawsze muszę mieć rację.... No to się nie kłóć, bo nie masz. Po pierwsze, jak widać nie miałeś tej repliki w rękach, a po drugie przeczytaj cały opis - a nie tylko fragment (z trzeba przyznać, mylącym sformułowaniem "niektóre"). Pytanie tylko, czy jest to pełnoprawne G&G tylko bez opłaty za trademark czy wersja budżetowa z gearboxem po kosztach? Na pewno nie pełnoprawne, bo jest z plastiku. Natomiast patrząc na politykę G&G w sprawie budżetowych emek, różniących się (podobno) wyłącznie plastikowymi korpusami, to można chyba się spodziewać analogicznej sytuacji. Oczywiście o ile rzeczywiście jest to replika G&G. Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted May 28, 2015 Report Share Posted May 28, 2015 (edited) Po pierwsze: repliki SCAR-a Boya poużywałem jakiś czas dawno temu, bodaj w 2009 roku. Od tego czasu mogło się wiele zmienić w doborze materiałów użytych do jej produkcji. Ale skoro napisałeś, że nie miałem tej repliki w rękach, to nie będzie że nie miałem. Po drugie: mam zwyczaj czytać wszytko dokładnie i ze zrozumieniem-taki zawód. Również zauważyłem zdanie"Sposób wykorzystania materiałów odwzorowuje konstrukcję pierwowzoru" Jak jest na prawdę wie pewnie tylko Gunfire. Po trzecie: porzuć ten protekcjonalny ton, bo bycie adminem zobowiązuje. Po czwarte: dzięki Twojej urażonej dumie Pana Wszystkowiedzącego w tym temacie jest już dziewięć postów, a dalej nie wiadomo kto jest producentem tej repliki. Może faktycznie jest to G&G, jeśli tak, to za tą cenę tylko brać. Niestety są to ciągle przypuszczenia Patrząc na te zdjęcia http://www.specshop....SCAR-L_-_200932 przyznaję, że sam już nie wiem kto to wyprodukował. Może Boyi, a może G&G -jutro lub w sobotę pojadę do Specshopu i zbadam to cudo. Edited May 28, 2015 by Maciej0011 Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted May 29, 2015 Report Share Posted May 29, 2015 (edited) Dziś będąc w Specshopie miałem okazję obejrzeć tą replikę. Od razu muszę przyznać, iż moje przypuszczenia co do tego iż producentem jest Boyi się nie potwierdziły. Ale od początku: replika jest, zgodnie z opisem, prawie w całości zbudowana z tworzywa sztucznego, niemniej jego jakość jest znakomita. Zarówno komora zamkowa, jak i spustowa z gniazdem magazynka jest masywna, nic się nie rusza, nic nie skrzypi. Waga SCAR-a też sprzyja jak najbardziej pozytywnemu wrażeniu. Przełącznik rodzaju ognia przesuwa się z wyczuwanym oporem oraz 'klikaniem" w jego poszczególnych położeniach. Wykonanie oraz działanie bardzo mi się spodobały. Kolba składa i rozkłada się bez żadnych luzów czy trzasków. Replika ogólnie jest solidnie wykonana. Napisy "firmowe" mimo że tylko namalowane wyglądają estetycznie. Po odciągnięciu dźwigni przeładowania ukazuje się nam metalowa komora hop-up z czarnym plastikowym pokrętłem regulacji. No i najważniejsze: szkielet gearboxa jest srebrny a cylinder niebieski-ca raczej wyklucza Boya jako producenta. Biorąc pod uwagę cenę, żadnym zaskoczeniem dla mnie nie było to, iż dźwignia zwalniania zespołu ruchomego jest tu tylko atrapą. Na koniec mały zgrzyt: bardzo luźny pin łączący przednią cześć komory spustowej z łożem. Po obróceniu repliki od razu wypada z gniazda. Nie wiem czy to przypadłość tylko tego SCAR-a, czy też wada fabryczna, warto jednak o tym pamiętać i zabezpieczyć jakoś ten nieszczęsną cześć. Niestety nie miałem okazji postrzelać z tej repliki, niemniej jeśli strzela ona tak dobrze jak wygląda, to albo Boyi obniży cenę swoich SCAR-ów o połowę, albo może powoli zamykać ich linie produkcyjną. Edited May 29, 2015 by Maciej0011 Quote Link to post Share on other sites
wódz Posted May 29, 2015 Report Share Posted May 29, 2015 Niebieski cylinder powiadasz... Spójrz na zdjęcia tej repliki - http://www.airsoftmegastore.com/7664-classic-army-fn-herstal-scar-l-sportline-mk16-mod-0-airsoft-aeg-rifle.aspx , czy to nie jest przypadkiem ten sam Scar. W Specshopie uzyskałem informację, że G&G nie jest jego producentem. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted May 29, 2015 Report Share Posted May 29, 2015 (edited) Miałem kiedyś w rękach SCAR-H od Classic Army, w tanie, miał taką komore HU, i niebieski cylinder, nie gładki z zewnątrz, tylko prążkowany. Jeżeli pamięć mnie nie zawodzi. Edited May 29, 2015 by Kopcik Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted May 29, 2015 Report Share Posted May 29, 2015 (edited) Niebieski cylinder powiadasz... Spójrz na zdjęcia tej repliki - http://www.airsoftme...-aeg-rifle.aspx , czy to nie jest przypadkiem ten sam Scar. W Specshopie uzyskałem informację, że G&G nie jest jego producentem. Wygląda na to że to ten: ta sama komora hop-up i ten sam cylinder. W Specu sprzedawca, z którym oglądałem tego SCAR-a był podobnie jak jak przekonany że to Boyi. Oczywiście do chwili, gdy go wyjeliśmy z pudła. Edited May 29, 2015 by Maciej0011 Quote Link to post Share on other sites
Asynchroniczny Posted January 12, 2018 Report Share Posted January 12, 2018 Witam wszystkich, pozwólcie że zrobię 3 letni odkop. Ponieważ widzę jaka zażarta dyskusja jest tutaj odnośnie producenta, wyjaśniam że tak jak w wielu przypadkach SCAR-L od CyberGuna jest robiony przez chińską firmę CYMA - tu taj uzasadnienie Ps. Swoją opinie opieram na tytule filmu i uznaje jako zielonka że ludzie pracujący na tym kanale wiedzą co robią/recenzują . Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted January 12, 2018 Report Share Posted January 12, 2018 Żadnego światła nie rzuciłeś, bo Cybergun branduje jeszcze Boye, G&G oraz VFC (gbbr). Te za 1500-1800zł to na 100% G&G. M.in. mają lekko zmodyfikowaną komorę G&G, zieloną gumkę oraz zębatki z wybitym G&G :-) Quote Link to post Share on other sites
Bruce_ Posted January 12, 2018 Report Share Posted January 12, 2018 Cybergun branduje również Scary VFC AEG. Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted January 13, 2018 Report Share Posted January 13, 2018 Tak, ale z jakiś niezrozumiałym powodów nie sprzedaje tego żaden polski sklep :-( Przy okazji jak już wątek został odkopany to napiszę kilka słów o Cybergunie od G&G. Sprężyna Guardera sp120 na pełnym stocku daje ~390fps (stockowa sprężyna generowała około 420fps). Krótka i kiepska lufa (285mm) to jedno, ale wymiana zespołu cylindra dała przyrost 20fps. Teflonfix oraz zmiana na stockową lufę VFC 320mm to kolejne +20fps. Stockowy silnik kupa, stock generował rof w okolicy 10rps. Wrzucenie silnika G&P M120 dało poprawę o 5-6rps. Swoją sztukę dorwałem na dosyć dużej promocji i overall replika jest bardzo fajna i ładna, ale cena regularna 1800 jest imho wyssana z palca. Nie odzwierciedla realnej wartości. Za te pieniądze zdecydowanie lepszą opcją jest zakup VFC z jakiegoś eurosklepu. Quote Link to post Share on other sites
Cucumber Posted July 24, 2022 Report Share Posted July 24, 2022 Panowie, postanowię też trochę odkopać temat:) Jest to 100% produkcja cymowska... Sam go posiadam i wewnątrz GB są cymoskie oznaczenia:) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts