login12 Posted April 24, 2014 Report Share Posted April 24, 2014 (edited) Witam rozglądam się za niedrogim nożem (powiedzmy ~50zł) który się nie rozleci po rzuceniu nim w drzewo :icon_smile: dobrze by było gdyby był on trochę większy gdyż takimi mi wygodniej się operuje (ot taki paradoks). CZy np takie coś by dało radę? http://armyworld.pl/...Bundeswehr.html ew takie coś http://www.protarget...me-Beetle-.html Tak, wiem że to podróbka. Z góry dziękuje za pomoc, mile widziane linki PS z tego co czytałem forum to ta podróbka noża Bundeswehry jest całkiem udana Edited April 24, 2014 by login12 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 24, 2014 Report Share Posted April 24, 2014 (edited) Moje zdanie - obydwa to kompletne g***o... :maniak_zle: Natomiast z doświadczenia polecam http://armyworld.pl/...BW-DEMOBIL.html - wyłącznie ten oryginał, bo jest też beznadziejna podróba MIL-TEC, którą podobnie jak podane przez Ciebie, należy omijać na odległość wydzielanego przez nie smrodu... :maniak_jezyk: Edited April 24, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
adrIan Posted April 24, 2014 Report Share Posted April 24, 2014 Za 80zł można już dorwać używanego Glocka 81. Nadaje się zupełnie do wszystkiego, nawet się nim ogolisz ^^. Jedyny minus jest taki, że trzeba o niego dbać bo lubi łapać rdzę. Swojego mam już 6 lat i przeżył dosłownie wszystko, od otwierania puszek po rzucanie na dość duże odległości ( często lądował na kamieniach, betonie ). Cały czas ma się dobrze i jest w jednym kawałku :D Quote Link to post Share on other sites
login12 Posted April 24, 2014 Author Report Share Posted April 24, 2014 (edited) Hmm dziwne bo trochę sugerowałem się wypowiedzią Arenda: Użytkownik Kantek dnia 02 lipiec 2012 - 19:34 napisał Tylko, że Kampfmesser produkcji milteca, za 45zł, z linka zamieszczonego wcześniej ma tyle wspólnego z oryginałem, że nie należy obydwu dawać dzieciom do zabawy. Oryginał jest tylko 8x droższy. [Arend] Wiem, ale z czystym sumieniem mogę tą MilTecowską podróbkę polecić. Dwie rzeczy się im udały: ten majcher i niezbędnik blaszany. Sam osobiście nie posiadam ale mój kumpel od wędki kupił parę lat temu i mimo że koleś potrafi popsuć bez narzędzi kostkę bauma, bloczek gazobetnowy i metalową kulkę to jeszcze mu rady nie dał. Batonowaliśmy nim, rąbaliśmy drewka na ognisko , nawet został wbity do połowy ostrza w drzewo (ile się nakombinowaliśmy żaby go potem wyciągnąć) i utrzymał piędzieseciokilowego młodzieża. A np taki? (wiem, upieram się) http://www.milout.pl/product_info.php?products_id=10073 Edited April 24, 2014 by login12 Quote Link to post Share on other sites
_Andrew_ Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 COLD STEEL GI TANTO! Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Jeśli to aktualne a nożem nie będziesz łupał granitu to kup Morę. Tania, wygodna i sprawdzona. W wariancie z kwasówki lub węglówki. A jeśli i to nie odpowiada to zapraszam na knives.pl Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
lech Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Mora jest w porządku (sam używam i polecam w ciemno) ale nie do rzucania. Jest trochę za chuda w ostrzu ;) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 (edited) Ostatnio kupiłem Enlan EL08, jest bardzo przyzwoity, a to opinie o nim. Edited September 23, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 Z dobrych i tanich to chyba tylko oryginały wojskowe/bagnety. Ja kupiłem niedawno wymarzony http://armyworld.pl/product-pol-1361-Bagnet-wojskowy-Szwajcarski-M57-Oryginal-Demobil-.html i jestem bardzo zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
Murphy Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 Polecam More Robust ze stali węglowej. Powinieneś zmieścić się w 50 zł z przesyłką, a jest to kawał na prawdę dobrego i mocnego noża. Quote Link to post Share on other sites
Radnor Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Jakby to powiedzieć poniżej 100zł nie opłaca się kupować noży. Z doświadczenia wiem, że noże (wszystkie columbie, milteci itd) to totalne niewypały, które się rozpadają przy normalnym używaniu a o rzucaniu to już można zapomnieć. Od roku jestem posiadaczem świetnego noża (Bushcraft od Tlima) jest to nóż który z pewnością mogę polecić. Co prawda kosztuje swoje (ponad 200zł) ale wiem, że gdy go wezmę w teren to przetrzyma wszystko. A z większych "noży" a właściwie maczet polecam kukri od kabara świetne narzędzie, które tnie drzewo o średnicy ponad 6cm w niecałe 2 minuty :) Więc jak chcesz kupić nóż, który długo wytrzyma to celuj w norze robione ręcznie (Tlim, KamilD, Trollskyy) Wpisałem tu polskich customerów bo ich produkty są naprawdę świetne i to wspieranie polskiego rynku i kreatywności makerów :D Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Jakby to powiedzieć poniżej 100zł nie opłaca się kupować noży. No nie do końca. I większość nożyków Mora czy Hultafors potwierdza fakt, że można kupić dobry nóż za mniej niż 100 zł. A że nie wygląda jak kosa Rambo? No cóż... Z doświadczenia wiem, że noże (wszystkie columbie, milteci itd) to totalne niewypały, które się rozpadają przy normalnym używaniu a o rzucaniu to już można zapomnieć. O rzucaniu można zapomnieć, bo nie do tego zostały zaprojektowane. Inne są noże do roboty w terenie, a inne do zabawy w rzucanie do tarczy. Więc jak chcesz kupić nóż, który długo wytrzyma to celuj w norze robione ręcznie (Tlim, KamilD, Trollskyy) Wpisałem tu polskich customerów bo ich produkty są naprawdę świetne i to wspieranie polskiego rynku i kreatywności makerów :icon_biggrin: A tu się zgodzę. Warto wspierać rodzimych nożorobów. Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Nadaje się zupełnie do wszystkiego, nawet się nim ogolisz ^^. No jak kolega potrafi się nim ogolić no to wielki szacun bo przy oryginalnym kącie krawędzi tnącej to jest wielki wyczyn :D (no chyba, że mowa tu o ścięciu paru włosków z ręki a nie normalnym goleniu ;) ) Również polecam Glocka 78 (piła wg mnie jest słaba dlatego jestem za 78 :p ). Tak jak wspomniał adrIan, nóż do prawie wszystkiego (dokładne cięcie czy krojenie nie należy do jego najlepszych stron) no i jest nie do zajechania :P Łatwo dostępny i naprawdę solidny. Problemem jest dość miękki materiał ostrza, co sprawia, że szybko się tępi oraz ruda, która wdziera się w każde miejsce odsłoniętego metalu ;) Co do pancerności to polecam na YT filmik Generalnie odpuść sobie tanie noże i odłóż na coś wartościowego, co nie rozleci ci się po miesiącu ;) Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Ewentualnie poszukaj rzutki takiej jak "Trener" Gerlacha ("inspirowany" modelem Cold Steel Trueflight Thrower). Nóż do pracy w zasadzie nie nadaje się do rzucania, rzutka w zasadzie nie nadaje się do pracy. Quote Link to post Share on other sites
MrSkaterVV Posted May 22, 2015 Report Share Posted May 22, 2015 Cold Steel GI Tanto Sam posiadam ten nóż i jestem z niego zadowolony duży, wytrzymały. Polecam ! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts