Cytrek Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 (edited) Witam dzisiaj doszła do mnie przesyłka z gunfire i mam do was kilka pytan. Pierwsze z nich dotyczy tego jak zakonserwowac magazynek MID cap do AK 47 oraz czy można go za konserwować olejkiem sililkonowym WD-40. Niestety kupilem także baterie ktorajhak sie okazało jest o jeden "kawałek" za duza i tu moje pytanie czy da sie ja jakos skrócić lub odesłać do gunfire (niestety nie w opakowaniu gdyż to rozerwane wylądowało w smieciach). Za każde odpowiedzi już serdecznie dziękuje . Edited April 29, 2014 by Cytrek Quote Link to post Share on other sites
Kojot ze Szczecina Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Chcesz skrócić baterię ? Odradzam, poszukaj sobie filmików w necie co się dzieje z uszkodzoną baterią. Zadzwoń do Gunfire i się zapytaj czy możesz odesłać. Magazynków się nie konserwuje. http://forum.wmasg.pl/topic/144117-konserwacja-replik-i-magazynka/ Wystarczy poszukać. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Możesz ew. baterię na zewnątrz wywalić i na izolkę przykleić. Nie wygląda to estetycznie, ale działa. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Miło by było żebyś choć pokazał jaka to bateria. Telepatów Redakcja jeszcze nie zatrudnia. Każde lepkie coś co wlejesz do mada spowoduje: - przyklejanie się do niego każdego syfu który tam się zaplącze - usyfienie kulek a co za tym idzie przeniesienie syfu z lepką mazią na gumę hopa. A co się z dzieje z zapapraną czymś tłustym gumą tłumaczyć mam nadzieję nie muszę? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Smarowanie midów to jakiś przeklęty mit. Nigdy żadnych nie smarowałem i kurde jakoś wszystkie szczęśliwie strzelają i podają do końca. Quote Link to post Share on other sites
Cytrek Posted April 29, 2014 Author Report Share Posted April 29, 2014 Arend bateria to 9,6 V 1600mAh stick Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Olejek silikonowy WD-40 ? Stary. W nowych magach zadbaj o ich poprawne ładowanie. Starych nei smaruj tylko dobrze wyczyść. W temacie baterii: skoro zadałes takie pytanie znaczy że nie masz o tym pojęcia. A skoro nie masz o czymś pojęcia to się za to nie bierz. Quote Link to post Share on other sites
Vespi Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 (edited) Jedyne co możesz zrobić z magiem, jeśli np. czołgałeś się w piachu mając otwarte ładownice, czyli po prostu jeśli wiesz, że do środka naleciało Ci syfu/kurzu/piasku, to je rozebrać, wymyć, dokładnie wysuszczyć i złożyć. To tylko wtedy jeśli jesteś pedantem na temat czystości gumki HU i lufy, i bardzo sobie cenisz powtarzalność strzałów. Osobiście, jeśli przetyram konkretnie magazynki, to jedynie je wytrzepuję i przedmuchuje sprężonym gazem (takim do czyszczenie komputerów/laptopów). Nowe magazynki nie wymagają żadnej konserwacji, po za umiejętnym pierwszym ładowaniem. P.S. Baterię da się skrócić, bo skoro piszesz że to 9,6V to pewnie jest to NiMH/NiCd i składa się ośmiu ogniw 1,2V. Wystarczy wykopać jedno ogniwo i poskładać ją jako 8,4V. Skoro o tym nie wiedziałeś, to potrzebny jest Ci jedynie, ktoś to to potrafi i ma lutownicę :P Edited April 29, 2014 by Vespi Quote Link to post Share on other sites
Cytrek Posted April 29, 2014 Author Report Share Posted April 29, 2014 Dziękuje za odpowiedźi owszem densz nie wiem prawie nic w tym temacie dlatego ten temat jest w tej kategorii i dlatego pytam się was profesjonalistów o radę. Pozwólcie ze zadań 1 pytanie jeszcze. Myślicieli zeta baterie mi skraca w Militari w Gdynia czy raczej w jakimś innym sklepie a jak tak to w jakim w granicach najlepiej gdyni Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Tylko ostrzegam że lutować pakiety bateryjne trzeba umieć. Temperatura ma zły wpływ na ogniwa. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Podpytaj tatę/wujka a jesli to nie pomoże to podpytaj w swoim lokalnym środowisku AS lub posuzkaj modelarni. Modelarze to zwykle ludzie uczynni więc pokażą, pomogą, może nawet przelutują. Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Pozatym jak kolega zagraniczny to chyba lepiej jak pisze po angielsku niż przez google translate... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts