Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kupno używanej repliki

Recommended Posts

Używaną replikę opłaca się kupić za pół ceny nowej - bez uszkodzeń body z myślą o tuningu , którego koszt wyrówna cenę do ceny nówki.W każdym innym wypadku kupno używki jest nieopłacalne - też kupiłem kilka używek i z KAŻDĄ było coś nie tak :-).

1 (słownie jeden) raz udało mi się kupić replikę używaną bez wad i mankamentów, miała autentyczny "przebieg" około 500 szt kulek, ale to było od znajomego, który wcześniej kupował ją przy mnie w zaprzyjaźnionym sklepie.

Inne zakupy (było ich zaledwie 3) zawsze powodowały konieczność oddania repliki do serwisu. :icon_cry:

Owszem, używki zawsze są obarczone większym ryzykiem niż nówki, ale nie dramatyzujcie...

Da się kupić mnóstwo dobrych używek, po prostu póki się nie znasz i nie masz kogoś, kto ci ewentualnie pomoże, kupuj tylko od osób sprawdzonych i polecanych.

Używaną replikę opłaca się kupić za pół ceny nowej - bez uszkodzeń body z myślą o tuningu , którego koszt wyrówna cenę do ceny nówki.W każdym innym wypadku kupno używki jest nieopłacalne - też kupiłem kilka używek i z KAŻDĄ było coś nie tak :-).

Czyli jak użyta kilka razy replika jest w świetnym stanie i ktoś chce ją sprzedać za 60-70% ceny, to już się nie opłaca? Ciekawa matematyka.

Bardzo rzadko zdarza się, że ktoś sprzedaje dobry sprzęt za połowę ceny - to już jest sygnał, że coś może być nie tak. Więc nie dziwcie się, że kupując tanio, od osób nigdzie nie znanych dostajecie badziewie.

Używek w swojej karierze przerobiłem dużo, kupowałem zarówno dla siebie jak i dla znajomych. W większości przypadków nie było żadnych problemów. Nawet jeśli problemy były to z reguły drobne i ustalałem ze sprzedawcą formę rekompensaty.

Raz trafiłem na typowego krętacza, który napsuł mi sporo krwi, ale koniec końców też się z nim uporałem.

Dam wam osobiście (sam kupilem rk02 od kamira) dwie rady-

1) Kupujac replike sprawdz czy nie jesf to jakis nowy uzytkownik bez postow - takich raczej omijam

2) poproś o zdjecia w wysokiej rozdzielczosci i przygladaj sie uwaznje ;)

No i jeszcze jedno : powodzenia !

PS. Jedyny problem jaki mialem to spawana kolba :D luzy na rurze gazowej i luzna szczerbinka ale te drobiazgi idzie naprawic ;) ogolnie spoko

1) Kupujac replike sprawdz czy nie jesf to jakis nowy uzytkownik bez postow - takich raczej omijam

2) poproś o zdjecia w wysokiej rozdzielczosci i przygladaj sie uwaznje :icon_wink:

PS. Jedyny problem jaki mialem to spawana kolba :icon_biggrin: luzy na rurze gazowej i luzna szczerbinka ale te drobiazgi idzie naprawic :icon_wink: ogolnie spoko

Wnioski:

1. Kupiłeś raz i już uważasz się w tym temacie za eksperta :icon_question: :icon_exclaim:

2. To znaczy, że od Ciebie nie warto kupować, bo napisałeś tylko 3 (słownie trzy) posty :icon_question: :icon_exclaim:

Ps

Używaj polskich liter, bo tak nakazuje regulamin... :icon_evil:

Edited by Powała

Z kupnem repliki używanej jest jak z kupnem wszystkich używanych rzeczy.

Z miejsca musisz się nastawić na fakt, że istnieje powód sprzedaży tej rzeczy, czy to samochód czy replika.

I tak jak z samochodem, który jest nie bity, od niemca co nim do kościoła jeździł, tak z karabinem który był na 2 strzelankach, ale tylko w opakowaniu, żeby pokazać że istnieje..

Przede wszystkim zdrowy rozsądek, dużo replik używanych niestety ma jakieś określone wady, które albo wykryje się przed zakupem, albo później zostanie się nieszczęśliwym odkrywcą. :icon_razz2:

Dużo lepiej wychodzi się na zakupie używanej repliki, jak już masz doświadczenie albo wręcz sam grzebiesz w replikach, bo wówczas i tak w nowej wymieniasz na początek część rzeczy i ewentualny zawód jest mniejszy 'bo to się wymieni'.

Edited by Spoon

2) poproś o zdjecia w wysokiej rozdzielczosci i przygladaj sie uwaznje :icon_wink:

PS. Jedyny problem jaki mialem to spawana kolba :icon_biggrin: luzy na rurze gazowej i luzna szczerbinka ale te drobiazgi idzie naprawic :icon_wink: ogolnie spoko

Przepraszam Cię najmocniej ale producent jakoś musiał przymocować zawias kolby do kolby... a że zrobił to za pomocą spawu to nie moja wina. No ale jeśli jednak uważasz że to moja wina to przepraszam najmocniej. Jeśli chodzi o luzy to kup replikę za 1000 zł a nie za 350, może wtedy będziesz zadowolony.