Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Witam wszystkich + Parę pytań...

Recommended Posts

Silnik bez obciążenia, w postaci bebechów gearboxa, nie potrzebuje dużej energii więc normalne że po zluzowaniu śruby silnikowej ów pracował.

Jeśli jesteś nowy to zacznij czytać tematy przyklejone (np mój poradnik odnośnie nowego w ASG i jego problemami kiedy replika nagle nie strzela) Tematy o swojej replice.

• Replies 106
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jeżeli rzeczywiście jest tak jak piszecie, to w takiej sytuacji serwis telefoniczny się nie spisał na medal. A ja też mogłem spróbować ją doładować, ale trochę się bałem bo bateria była gorąca po ładowaniu.

Bateria była ładowana ok 5 i pół godziny jak dokładniej sobie policze (asg calc dla mojej ladowarki i baterii podawal czas 3h30, a w serwisie powiedzieli ze ok.7h - kompromisem uznalem ze ok 4-5 bedzie ok) i podczas oddawania serii działała bez zarzutu (nie powinna zwalniac?) i nagle stop. Dodatkowo z tak naładowanej baterii oddałem zaledwie 5-6 (krótkich) serii właściwie i moze z 20-30 strzalow semi auto.

Zobaczymy....

Dobra ja się oficjalnie gubię, jedni mówią, że za mało naładowana, inni że za bardzo, serwis ze 7h.

Jeżeli przeładowałem baterię to na nią też była gwarancja rozruchowa a ja postępowałem zgodnie z zaleceniami serwisu.

Swoją drogą - jeżeli zabawa w ASG wymagają takiej "troski" i nieustannej uwagi przy jednoczesnej łatwości uszkodzenia czegoś to trochę mnie to przeraża.

Może po prostu skończmy tą rozkminę i zobaczymy co serwis powie. Poinformuje.

Póki kwestia gietki się rozwiązuje w serwisie chciałem się Was poradzić co do eqiupmentu który się na strzelankach przyda. Tylko ponownie bardzo prosiłbym o wyrozumiałość i o "nie jeżdżenie" po mnie, gdyż w przeciwieństwie do niektórych którzy mieli szczęście, że ktoś ich "wprowadził" w ASG ja zdecydowałem się na to sam z siebie i być może niektóre rzeczy mi się wydają logiczne, a w rzeczywistości mogą się okazać całkowicie bezużyteczne.

Poniżej 2 zdjęcia:

1

http://oi61.tinypic.com/2wdvzuf.jpg

2

http://oi62.tinypic.com/i5d75l.jpg

Na zdjęciu pierwszym więszkość sprzetu który zebrałem/wybrałem czyli(od góry/od lewej):

- kurtka a'la moro nieprzemakalna, ale podszycie niestety ma "oczoje***nie zielone"

- plecak Jansport kolor szary - solidny, nigdy mnie nie zawiódł

- kuleczki

- czapka - domyślam się że jej posiadanie jest mocno zalecane ze względu na możliwość oberwania w łepetyne

- arafatka - z myślą głownie o ochronie okolic szyi i ust

- koszula oraz sweter (też w kolorach "leśnych") jakby się zrobiło zimniej

- kamizelka odblaskowa (tak zakładam, że gdybym wypadł z gry to zakładam takie coś i mogę być obserwatorem[?])

- longsleeve z Bobem - postać z pewnościę często kojarzona z militariami ;) heheh...

- latarka - nigdy nic nie wiadomo

- zapalara

- taśma montażowa oraz izolka

- okulary BHP (kupiłem tą droższą wersje, jeżeli ktoś rozpoznaje ten model i ma jakieś opinie/uwagi to się przydadzą), okularki też specjalnie zamontowałem tak, aby można było tą widoczną linką "zaciągnąć" aby nie spadały

- pistolet "ostatnia deska ratunku" za 6 zł (proszę o nie komentowanie tego elementu ;))

- buty vans'o-podobne - ich spód jak widać jest wybitnie płaski, ale niestety tylko takie mam na "styranie"

- spodeń dzinsowy, również na styranie

Zdjęcie 2:

- pasek na którym zawiśnie gietka - sprawdzałem, zdaje egzamin - nie wiem tylko czy nie wybiorę się do pasmanterii i nie kupie dłuższego ciut i w kolorze czarnym lub zielonym

- rekawice rowerowo-rolkowe (niestety niebieski się przebija, ale nie mam innych)

- nożyk techniczny (ten element proszę zignorować, gdyż mam gdzieś "terenowy" nóż, ale nie mogę go znaleść :/)

- pompka - TOK MYŚLENIA: jak mi padnie gietka w lesie, to będe miał chociaż to, ale nie wiem czy to w ogóle sens

MAM TEŻ TORBĘ IDEALNĄ NA PRZENIESIENIE GIETKI - NIE MA JEJ NA ZDJĘCIU

WIEM ŻE BRAKUJE MI NATOMIAST CZERWONEJ CHUSTY (kiedy jestem "trup") RACJA? - jakieś szczegółowe wymogi co do takowej chusty? Czy może to być np. szeroki (7-10cm) elastyczny czerwony pas zakładany na czapke?

BTW: Nurtuje mnie jedna kwestia: jeżeli ktoś nosi hełm, i oberwie kulką właśnie w ten chełm to czy jest trup czy nie? No bo teoretycznie hełmu nie przebija ostrej amunicja.

Nie komentuje ubioru i dobranych akcesoriów bo każdy jakoś zaczynał. Sam zresztą z czasem zobaczysz co ci potrzebne a co nie.

Co do trafień. Nawet jak dostaniesz w suwak od plecaka to trafienie się liczy. Nakrycie głowy nie ma znaczenia.

Edited by infektius
okulary BHP (kupiłem tą droższą wersje, jeżeli ktoś rozpoznaje ten model i ma jakieś opinie/uwagi to się przydadzą), okularki też specjalnie zamontowałem tak, aby można było tą widoczną linką "zaciągnąć" aby nie spadały

Czy mają atesty? Jeśli nie to ja bym swoich oczu im nie powierzył.

eqiupmentu

Czego? Ja wiem, że polska język trudna być, ale bynajmniej nie uboga.

kurtka a'la moro

Wchodzisz w paramilitarne środowisko - moro wygląda tak (były też inne warianty kolorystyczne, ale ogólnie tak wygląda moro).

BTW: Nurtuje mnie jedna kwestia: jeżeli ktoś nosi hełm, i oberwie kulką właśnie w ten chełm to czy jest trup czy nie? No bo teoretycznie hełmu nie przebija ostrej amunicja.

Zależy od organizatora, ale w przeważającej większości strzelanek będziesz trupem (lub rannym, który nie może się ruszać i czeka na medyka). Ogólnie jeśli organizator nie ustanowi inaczej przyjmuje się, że każde trafienie = trup. Nawet w but czy odstającą od ciała częśc oporządzenia) . Czasem jeżeli dostanie się w replikę żyje się dalej, ale nie można korzystać z tej repliki, aż do momentu odrodzenia.

pompka - TOK MYŚLENIA: jak mi padnie gietka w lesie, to będe miał chociaż to, ale nie wiem czy to w ogóle sens

Tok myślenia dobry, ale nie wiem czy ta pompka jest dobra.

kuleczki

Widzę, że to P&J - jak będziesz miał kasę zainwestuj w lepsze. U mnie PeJoty się cięły.

Reszty nie skomentuje - jeśli będzie Ci w tym wygodnie to biegaj sobie w czym chcesz - gorzej jak się trafi jakiś organizator, który powie, że strzelanka jest tylko dla tych w mundurach. Jeżeli chcesz tani mundur to szukaj używanych Flecktarnów i DPMów.

Edytuj: Buty - jak będziesz miał forsę to kup jakieś z usztywnieniem kostki - przydatna rzecz.

Edited by MarekMac

Czerwona szmata nie jest jakimś odgórnym wymogiem. Zazwyczaj wystarczy krzyknąć dostałem iwracać na respa machając rączką jak papież do gapiów. No chyba, że u Ciebie tego wymagają i na strzelanie nie wpuszczą.

Co do tego wyposażenia. Śmiechowe, ale to dopiero początek ewolucji, więc nie ma się co wstydzić. Jak znam życie to momentalnie się doposażysz w coś konkretnego ;)

Nie ma nam co wypisywać co będziesz nosił, bo nic nam do tego. Sam zobaczysz co i jak.

Tak się zastanawiałem i jednocześnie czytałem, porównywałem ceny itd. i co oczywiste będę musiał zakupić wkrótce baterie.

Większość jak widzę sugeruje baterie Li-Po, ale ze względu na cenę, konieczność dokupienia ładowarki, i przede wszystkim restrykcje i zagrożenia (niedoładowanie, przeładowanie, zapłon itd.) skłaniam się do baterii NIMH. Z pewnością wielu z Was będzie sugerowało "lepiej wydać więcej na lepszy sprzęt" itd. ale dla mnie zakup repliki już mnie lekko wypłukał :/

I tutaj logika taka, że mając 2 komplety baterii: oryginalny i "ulepszony" stan baterii nie będzie problemem bo po prostu będę korzystał z niej do rozładowania - wtedy zamieniam na pierwotną (trwa to chwilę na szczęście) a "lepsza" idzie do ładowania.

I pytanie czy taka bateryjka da radę:

http://allegro.pl/ak...4539614492.html

I jeżeli tak to na ile mniej więcej starczałaby? Nie wiem w przeliczeniu na co nawet... na magazynki?

Kolejne pytanko to czy jak bateria pada/niski poziom (naturalnie, nie uszkodzenie), to jest to widoczne bo ROF spadnie i w trybie auto będzie replika chodzić wolniej?

----EDIT:

Ewentualnie też te wchodzą w przedział cenowy:

http://allegro.pl/akumulator-intellect-9-6v-3000-i4462788787.html

http://allegro.pl/asgdk-akumulator-nimh-9-6v-2000-mah-typ-sf-i4524536721.html

Intellecty lepsze? Gorsze?

No i czy pasować będą?

Edited by mothzart

Niedoładowanie, przeładowanie, zapłon? Pierwsze słyszę. Po to się kupuje ładowarkę, żeby się o to nie martwić. Szkoda kasy na kolejnego nimha. Nie da to absolutnie żadnej korzyści.

Lipo jest tańsze, bo 50zł to już pakiet koło 3000mAh. Ładowarka ~150zł.

Jeśli myślisz że z nimhem obejdzie się bez ładowarki to się mylisz. Używając stockowej prostowniko-ładowary możesz żyć w ciągłym strachu przed przeładowaniem, niedoładowaniem i zapłonem. Jeśli ma być bezpiecznie i zdrowo to i do nimha trzeba odpowiedniej pompki.

Stockowo ładowarka szybko zabije Ci tego NiMha i może chata nie spłonie, ale nie postrzelasz. Natomiast jeśli chodzi o LiPo to za około 90zł kupisz budżetowy zestaw (batka - 50zł, ładowarka mikroprocesorowa Redox - 40zł), który u mnie działa, a blok w którym mieszkam nadal stoi. Do tego dokładasz 30zł na "magiczną" torbę ochronną LiPo i będziesz Pan zadowolony.

Też się kiedyś bałem LiPo, ale jednak ludzie z tego korzystając, a PSP nie wykazało w swych statystykach jakiegoś znaczącego wzrostu spalonych domów/lasów przez te baterie. Dlatego zainwestowałem i powiem, że jest to jedna z lepszych inwestycji jakie zrobiłem w związku z airsoftem.

Edited by MarekMac

Natomiast jeśli chodzi o LiPo to za około 90zł kupisz budżetowy zestaw (batka - 50zł, ładowarka mikroprocesorowa Redox - 40zł), który u mnie działa, a blok w którym mieszkam nadal stoi. Do tego dokładasz 30zł na "magiczną" torbę ochronną LiPo i będziesz Pan zadowolony.

Jeżeli tak to wygląda cenowo to rzeczywiście lepiej w to zainwestować... byłbym wdzięczny jakbyś mógł dać namiary na ten sprzęt o którym piszesz głownie bateria i ładowarka - takie co by pasowały u mnie w gietce.

Co do oznaczania jako trupa- nie chodzi o to, żeby mieć czerwoną szmatę- kamizelka odblaskowa się nada- masz się odróżniać od grających. Chyba, że lubisz jak do Ciebie strzelają.

No to eleganto :) bo to akurat mam :)

@MarekMac: koleeeejnneee pytanko: zauwazylem ze LIPO sa tylko 7,4 lub 11,1V - jeżeli w B-001 był/jest akumulator 9,6V to które powinno się mocować?

i koleeeejne rozumiem, że wystarczy że dopasuje akumulator pod kątem wtyku w replice (mała Tamiya) i rozmiaru czy się zmieści w obudowie broni? bo z akumulatorow LIPO wychodza jeszcze inne kabelki(kontrolne?chodzi o stan naładowania?), to rozumiem, że to jest zunifikowane?

za około 90zł kupisz budżetowy zestaw (batka - 50zł, ładowarka mikroprocesorowa Redox - 40zł), który u mnie działa, a blok w którym mieszkam nadal stoi. Do tego dokładasz 30zł na "magiczną" torbę ochronną LiPo i będziesz Pan zadowolony.

IMO torba to niepotrzebne wydawanie kasy. Lepiej dołożyć do ładowarki, najlepiej do Imaxa. Wystarczy ładować mając baterię na oku albo położyć ją na jakiejś niepalnej substancji (płytki, garnek, cokolwiek).

i koleeeejne rozumiem, że wystarczy że dopasuje akumulator pod kątem wtyku w replice (mała Tamiya) i rozmiaru czy się zmieści w obudowie broni? bo z akumulatorow LIPO wychodza jeszcze inne kabelki(kontrolne?chodzi o stan naładowania?), to rozumiem, że to jest zunifikowane?

Te małe kabelki są, tak jak napisał Powała, do podłączenia ładowarki. Natomiast "główny" wtyk służy do podpięcia do repliki, ale uważaj niektóre ładowarki wymagają podpięcia i wtyku balansera i tego "zwykłego". Ostatnio kumpel myślał, że jego ładowarka jest zepsuta bo podłączał tylko wtyk balansera, a okazało się, że trzeba też ten drugi (zmieniliśmy wtyki w batce i replice bo ładowarka nie miała wejść na Tamiyke). Ładowarka, którą podlinkowałem ma tylko wejścia balansera więc nie ma z tym problemu, ale lepiej zorientuj się co i jak gdy będziesz kupował inną ładowarkę.

Ja ze swojej strony polecam również wymianę tamiy'i na T-deansy. Tamiy'e łatwo się grzeją i mają stosunkową małą powierzchnie styku. komplet deansów to koszt kilku złotych.

Tak jak pisze hindus, worek to zbędny wydatek, każdy ma kawałek ceramiki w domu i to wystarczy.

LiPo ma znacznie większą wydajność prądową niż NiMh, więc jest możlowość, że na 7,4v LiPo będziesz miał nawet większy rof niż na 9,6v Nimh.

Edited by Galithar
(...) jest możlowość, że na 7,4v LiPo będziesz miał nawet większy rof niż na 9,6v Nimh.

Dokładnie to samo pisałem wcześniej.

Poza tym LiPo o tej samej pojemności co NiMh będzie wolniej oddawać ładunek, a więc dłużej na niej postrzelasz nim rozładujesz. Przykładowo LiPo 1800 mAh = NiMh 2400 mAh.

Edited by Powała

Dokładnie to samo pisałem wcześniej.

Poza tym LiPo o tej samej pojemności co NiMh będzie wolniej oddawać ładunek, a więc dłużej na niej postrzelasz nim rozładujesz. Przykładowo LiPo 1800 mAh = NiMh 2400 mAh.

Od kiedy 1800mAh jest równe 2400mAh ???

Bzdura.

Chodzi o to że LiPo mają krzywą rozładowania prawie "prostą", wynikającą z charakterystyki cel LiPo.

Od kiedy 1800mAh jest równe 2400mAh ???

Bzdura.

Chodzi o to że LiPo mają krzywą rozładowania prawie "prostą", wynikającą z charakterystyki cel LiPo.

Verb, szanuję Cię ale czytaj ze zrozumieniem, napisałem:

LiPo o tej samej pojemności co NiMh będzie wolniej oddawać ładunek
a ten znak równania to skrót myślowy. Edited by Powała

Skrótów myślowych nie używaj bo nikt nie siedzi w Twojej głowie i nie wie co Ty masz w danej chwili na myśli :teeth:

Znak "=" oznacza że jest coś równe, a pisanie takich rzeczy wprowadza w błąd.

Rozładowanie dwóch pakietów o tej samej pojemności (w tym przypadku NiMh i LiPo będzie taki sam pod warunkiem iż będą rozładowywane tym samym prądem) będzie trwało tyle samo. Różnica taka, że na NiMh jest zauważalny spadek napięcia na celach i jest on krzywą rozładowania. Natomiast pakiet LiPo ma tą krzywą płaską więc spadek napięcia jest mniejszy w czasie ale pod koniec rozładowywania napięcie drastycznie spada.

Mam nadzieje że zrozumiałeś.

(...)Mam nadzieje że zrozumiałeś.

Tak, zrozumiałem i rozumiem to od dość dawna.

Opieram się na informacjach uzyskanych z opisów jednego ze sklepów ASG:

Akumulator Li-Po 7.4V 1800mAh. Uniwersalnego zastosowania pakiety Litowo-Polimerowe firmy (...) charakteryzują się dobrym stosunkiem wagi do wymiarów oraz bardzo długą żywotnością bez straty na wydajności prądowej. Odpowiednikiem tego pakietu w technologii Ni-MH są pakiety 9,6V 2400mAh, które są większe i cięższe.

mam nadzieję, że zrozumiałeś.

tsLiPo(1800 mAh) = tsNiMH(2400mAh) Gdzie ts to czas strzelania :icon_wink:

Dziękuję Marku za uściślenie mojego "skrótu myślowego". :icon_mrgreen:

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...