Dread Posted July 4, 2014 Report Share Posted July 4, 2014 Opracowałem ostatnio projekt wykonania od podstaw repliki FG-42 w wersji drugiej (z drewnianą kolbą). Replika oparta o gearbox v3, wykorzystująca magazynek od M14, albo od oryginału z wkładem, zależy od tego co kto lubi. Koszt wykonania takiej repliki wyniesie około 1000zł plus koszt gearboxa. Natomiast w związku z tym, że fundusze poszły na inne cele nie chcę przeinwestować i robić kolejnej repliki na ścianę, w związku z tym zakładam temat, by sprawdzić zainteresowanie projektem. Celem jest to: http://topwar.ru/uploads/posts/2012-05/1336188957_128041414539.jpg W następnej kolejności będę opracowywać projekt pod wersję pierwszą, tę z bardziej nachylonym chwytem. Quote Link to post Share on other sites
Valor92 Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 Jeśli dobrze pamiętam, to FG-42 ma magazynek z lewej strony. Jaką komorę h-u chcesz tam wstawić? Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 5, 2014 Author Report Share Posted July 5, 2014 Zmodyfikowaną od AK. Gearbox w kolbie, do tego przedłużona dysza. Quote Link to post Share on other sites
kuba23k Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 Na https://jedendojednego.fora.pl/ jest kilka dobrych tematów nt. FG, może Ci sie przydadzą :) Kto wie, czy po zrobieniu repliki zainteresowanie znów nie skoczy i nie będzie jak z wintorezem na przykład? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 http://ww2aa.proboards.com/thread/6381?page=1 Zapewne znasz ten link, ale może przyda się innym. Quote Link to post Share on other sites
wania56 Posted July 6, 2014 Report Share Posted July 6, 2014 Zainteresowanie na pewno jest i będzie jeszcze większe kiedy efekty pracy będą widoczne :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted July 8, 2014 Report Share Posted July 8, 2014 Kiedyś ktoś robił FG replikę na allegro była. Powodzonka ! Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 21, 2014 Author Report Share Posted July 21, 2014 Na razie kijowe zdjęcie, bo światła brak :) Tyle po dniu pracy, na zdjęciu widać gdzie będzie gearbox. Konieczne będzie przedłużenie dyszy, zastanawiam się cały czas gdzie dać baterię. Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted July 21, 2014 Report Share Posted July 21, 2014 Jak komorę zamierzasz rozwiązać? Będziesz ciąć czy robić coś of nowa? Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 22, 2014 Author Report Share Posted July 22, 2014 Komorę hopup? Przerobiona komora z AK. Komora zamkowa będzie robiona od podstaw. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 23, 2014 Author Report Share Posted July 23, 2014 (edited) Początkowo chciałem komorę zamkową odlewać z gelcotu. Zrobiłem nawet model komory gotowy do zalania w formie, ale ostatecznie zmieniłem koncepcję na rzecz komory giętej z blachy. Jeszcze przed obróbką estetyczną, więc linie nieco krzywe, ale zaraz siadam z dremelkiem i poprawiam :) Przeniesienie spustu jest już gotowe, pozostaje jeszcze przeniesienie selektora. Edited July 23, 2014 by Dread Quote Link to post Share on other sites
SturmFJ Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Matko kochana, człowiek chwilę się nie loguje a tu takie cuda się dzieją :D Dread, projekt wciąż żyje? Jeśli tak, to brałbym dwie (serio) Quote Link to post Share on other sites
Borec Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 I jak tam z tym projektem? Umarł czy są jakieś efekty? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Nie chce się wypowiadać w imieniu Dreada, ale jest spore ryzyko, że Dread w najbliższym czasie sie nie wypowie w tym temacie. Miał jakiś wypadek, coś mu się stało w dłonie i chyba musiał zarzucić wszelkie projekty. Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Ja tam nie wiem, czy Dread dokończy swoje projekty, czy nie, ale sam zacząłem coś tam robić, bo napalony jestem na tą replikę jak głupi. Ja zrobiłem to tak: Idea jest podobna jak u Dreada, czyli gearbox w kolbie z mechanicznym przeniesieniem spustu i selektora na tył. Na pobliskiej politechnice poprosiłem o wydrukowanie wewnętrznego szkieletu w którym umieszczam wszystkie flaki repliki. Hopup z repliki kałasznikowa, powiercony i poklejony. Czekam na zrobienie drewienek, wtedy zacznie nabierać kształtów. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts