MistrzZen Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 (edited) Zaczynam zabawę z airsoftem. Na pierwszym miejscu stawiam ochronę oczu, lecz mam trochę ograniczony budżet, chciałbym się zapytać czy te gogle ( http://www.military....cobfspsi_11496t ) dadzą radę przy minimum 550fps, mają klase wytrzymałości B więc myśle, że będą ok. Jeśli nie to co da rade ??? Prosiłbym o podsyłanie innych linków z ochroną oczu do 70zł. (Jeśli był podobny temat to przepraszam) Edited July 18, 2014 by AKzabijaka Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 (edited) Te Bolle są dobre. Z okularów można polecić firmy IVO. Edited July 18, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Peterus Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 Z okularów można polecić firmy IVO. Chyba raczej UVEX Quote Link to post Share on other sites
goroth Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 Ze spokojem powinny wytrzymać te 550fps (przynajmniej moje wytrzymały). Używam ich 2 lata i na razie mnie ani razu nie zawiodły, w prawdzie od jakiegoś czasu używam okularów a nie gogli ze względu na wygodne. Jedyny minus to tendencja do parowania ale są na to sposoby. Generalnie warte swojej ceny. Tutaj masz test http://wmasg.pl/pl/armoury/show/554085 Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 Byłem na jednej strzelance z tymi goglami i muszę przyznać rację przedmówcy. Parują jak szalone, ale to może kwestia wysokiej temperatury. Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 Buniek92 to nie kwestia temperatury, moje też parują, nie używam ich już. W każdym bądź razie parowały w zimę, lato, w budynkach, lesie i do tego ciężko się je czyści bo mają tą gumę, a tam lubi się pot czy inna ciecz zbierać, po czym nagle, najczęściej podczas strzelania zaczyna spływać kropla co kończy się wiadomo jak. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 Chyba raczej UVEX Jasne, przepraszam za pomyłkę. Moim zdaniem ogólnie gogle mają większą tendencję do parowania niż okulary. Pisząc, że Bolle są OK, miałem na myśli ich wytrzymałość. Quote Link to post Share on other sites
goroth Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 Bolle Cobra są też do kupienia jako okulary, wtedy problem parowania prawie w ogóle nie wystepuje. Quote Link to post Share on other sites
Skubiskub Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 (edited) Znalazłem i kupiłem niedawno na allegro uzywane ESS NVG za 79zł. I mogę polecic, po umyciu i drobnej polerce pastą do zębów są godne polecenia :icon_smile: wiem,że to nie "do 70" ale rozważ :) Edited July 19, 2014 by Skubiskub Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 Godne polecenia są też okulary SPECTACLE BALLISTIC PROTECTIVE Specs. Za 25 zł a nawet 19 zł (u zielonej pantery) mamy nowe okulary balistyczne z US. Według instrukcji wytrzymują 650 fps przy 0.82g (ok 16J) co na realia asg przekłada sie na fps nieosiągalne dla replik :) Do jednej pary strzelałem z wiatrówki i dawały radę. Jak za taką cenę to warto mimo ich brzydoty. W zestawie mamy 2 różne ramiona okularów, sznurek, no i wiadomo okulary. Regulowane nachylenie wizjera oraz długość ramion. Jednym słowiem - warto jeśli nie musisz mieć bajeranckich okularów. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 (edited) Potwierdzam, w ArmyWorld są po 24 zł. ... i wcale nie są takie brzydkie... :icon_wink: Edited July 19, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
MistrzZen Posted July 20, 2014 Author Report Share Posted July 20, 2014 (edited) OK, dzięki postowi a5d4f1 zdecydowałem się na te okulary http://allegro.pl/ok...369844310.html# mają standard wojskowy MIL-USA PRF-31013 czyli wytrzymałość około 2100fps, (o ile dobrze zrozumiałem, jeśli nie to mnie poprawcie) więc powinny bez większych trudności wytrzymać ostrzał z każdej dostępnej repliki. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Edited July 20, 2014 by AKzabijaka Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 20, 2014 Report Share Posted July 20, 2014 Używane okulary, nawet ESS-y to ogromne zagrożenie dla bezpieczeństwa Twoich oczu. Nie wiadomo co i ile razy przeszły :icon_exclaim: :icon_exclaim: :icon_exclaim: Quote Link to post Share on other sites
MistrzZen Posted July 20, 2014 Author Report Share Posted July 20, 2014 (edited) Czyli nie warto? Może zamiast tych ess mam wybrać SPECTACLE BALLISTIC PROTECTIVE Specs. Edited July 20, 2014 by AKzabijaka Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted July 20, 2014 Report Share Posted July 20, 2014 Bierz Specsy. Używałem gogli i okularów od Bolle, okularów od Uvex, teraz mam sprzęt od ESS, ale w dziedzinie okularów to Specsy były dla mnie najlepsze. Oferują to samo, co droższe modele, ale są 5-10 razy tańsze. Dokup sobie do nich maskę na twarz (polecam Stalker - reszta to przerost formy nad treścią) i nie masz co się obawiać kulek. A właśnie - pamiętaj o antifogu. Od siebie polecam ten od Bolle. To jedna z najlepszych inwestycji, jaką możesz zrobić w airsofcie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts