luki527 Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Nurtuje mnie jedno pytanie: czy taka opcja by działała, a mianowicie do pustej butelki po GG, zamontować wężyk, a końcówkę do butli z propanem. Nie trzeba by wtedy kupować przejściówek. Jeśli coś jest niew zrozumiałe do wyślę zdjęcia. Czy taki system mam sens? Jeszcze jedno pytanie: czy zwykły propan do kuchenki się nadaje czy musi być techniczny? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Zwykły gaz z butli do kuchenek ma zbyt małą prężność. Potrzebny jest albo propan techniczny albo mieszanina C. Zresztą po kij kombinować z samoróbkami nie dającymi pewności w użytkowaniu jak adaptery są niedrogie. A przypominam że propan jak i mieszanina C jest gazem palnym znajdującym się pod ciśnieniem więc wszelkie związane z tym gadzety powinny spełniać pewne normy aby gwarantować bezpieczeństwo. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted August 17, 2014 Author Report Share Posted August 17, 2014 Wiem o tym, iże jest palny. Myślałem, by kupić wąż z gwintem wejściowym i wyjściowy. Wejściowy do butli, wyjściowy w odpowiednią dziurę w butli i obklejony poxipoliną, gdyż spawać trochę ciężko (cienka puszka). Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Który jest propanem technicznym bez dodatku butanu. Co do pomysłu raczej się nie uda biorąc pod uwagę ciśnienie i bezpieczeństwo. Takiej i bezpiecznie jest kupić odpowiedni adapter. Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted August 19, 2014 Report Share Posted August 19, 2014 Resztke propan butanu z zwykłej butli mój tata tak przelał do pustej butli po gazie guardera, teraz jest ładny duży pojemnik gazu do zapalniczek :D Więc da się. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts