luko7269 Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 (edited) Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem forum, co zapewne zauważyliście. Przygodę z ASG dopiero zaczynam, chociaż w wieku 16 lat ASG siedziało w mojej głowie lecz z powodu braku funduszy oraz tego wieku odpuściłem sobie. Teraz, mając niespełna 21 lat przyszedł czas zmobilizować się i dołączyć w końcu do grona graczy.Prosiłbym o pomoc w wyborze pierwszej repliki.Przeglądałem zbrojownie i z obecnego stanu wybrałem modele: wschodnie: cm028C cm031 cm035 rk-01 Gienie: JG0608 lub JG0738 Myślałem jeszcze o MP5 JG201. To z oferty zbrojowni co wpadło mi do gustu. Kierowałem się opiniami, GB v3. oraz estetyką. Opinie jednak często są dość zbieżne... Co z tych pozycji byście polecili? Kwota do dyspozycji ~400zł. Okulary to inny temat ze względu na fakt , że na oczach i ogólnym bezpieczeństwie nie zamierzam oszczędzać i zakupie coś lepszej klasy. W tym temacie prosiłbym o koncentracji na replice. Jeśli macie jakieś swoje propozycje to jak najbardziej można coś zasugerować. Z pewnością wezmę pod uwagę. Z góry dzięki. Pozdrawiam Łukasz Edited September 23, 2014 by luko7269 Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Cm.028 i Cm.031 odpuść sobie na starcie. To kopie przestarzałych konstrukcji. Reszta replik stoi na podobnym poziomie, zdecyduj się na to co najbardziej Ci się podoba. Co do ochrony oczu to możesz śmiało pytać w tym temacie. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Obie gietki oraz cymki 028 i o31 to najtańsze polecane na start repliki. Są dobre, ale ich konstrukcja czyni większy tuning nieopłacalnym i bezsensownym. Spokojnie z nimi zaczniesz, ale wraz z zwiększającym się doświadczeniem zacznie im brakować potencjału. Bierz jeżeli nie wiesz czy będziesz chciał kontynuować zabawę (odsprzedasz tracąc około 20% wartości nowej repliki). CM035 i RK01 to doskonałe repliki z dużym potencjałem rozwojowym. Dobre gery, porządne korpusy dadzą radę nawet w silniejszym tuningu. Jeżeli zdecydujesz się na serię RKxx szukaj oznaczeń SW (stal i drewno). Cyma też oferuje stal i drewno acz nie pamiętam modeli. MP5K raczej się nadaje na replikę zapasową lub do budynków. Sama konstrukcja jest fajna i składna, acz niestety nie znam tej od JG (wpisz model w szukajkę na 100% coś wyskoczy) Quote Link to post Share on other sites
luko7269 Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 ochrona to sprawa 2 planowa. Pierw replika potem ochrona (okulary + osłona) . Nie wyruszę w teren z samą repliką bez okularów ani z samymi okularami bez repliki ;) replika jako produkt droższy ma pierwszeństwo. Potem za resztę zakup ochronników. Dodam , że kamo mam ;) stary sprawdzony fleck ;) Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Błąd! Ochrona oczu to produkt pierwszoplanowy! Na replicę można oszczędzić - jeśli zamiast RK Boyi kupisz CM 028 nadal będziesz mógł się strzelać bawiąc się przy tym świetnie, ale jeśli zamiast atestowanej ochrony oczu kupisz gunwo to możesz stracić wzrok. Z odrobinę gorszą repliką nic złego Ci się nie stanie, z gorszą ochroną oczu może być kiepsko. Dlatego najpierw dobierz ochronę oczu, zobacz ile będzie Cie kosztować i wtedy szukaj repliki. Quote Link to post Share on other sites
luko7269 Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 Błąd! Ochrona oczu to produkt pierwszoplanowy! Na replicę można oszczędzić - jeśli zamiast RK Boyi kupisz CM 028 nadal będziesz mógł się strzelać bawiąc się przy tym świetnie, ale jeśli zamiast atestowanej ochrony oczu kupisz gunwo to możesz stracić wzrok. Z odrobinę gorszą repliką nic złego Ci się nie stanie, z gorszą ochroną oczu może być kiepsko. Dlatego najpierw dobierz ochronę oczu, zobacz ile będzie Cie kosztować i wtedy szukaj repliki. A kolega chyba nie czyta dokładnie tego co pisze :icon_razz: napisałem ze nie zamierzam oszczedzac na ochronie , tylko że kupno jako pierwsze okularów a potem repliki to trochę tak jakby kupić pierw poduszki powietrzne a potem samochód :icon_mrgreen: Pierw kupie droższą rzecz czyli replike. W razie gdy zbraknie do ochrony to wciągnie się do budżetu kolejne cztery dyszki i będzie grało :icon_biggrin: I nie nie zamierzam kupić żadnego sprzetu ochronnego no-name ;) Uvex-y lub temu pokrewne muszą być ;) Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Kolega czyta, napisałeś: ochrona to sprawa 2 planowa. Pierw replika potem ochrona (okulary + osłona) oraz replika jako produkt droższy ma pierwszeństwo. Potem za resztę zakup ochronników Nie było mowy o dokładaniu gotówki. Było za to o tym, że pierwszeństwo ma replika. Z tego jasno wynika, że z budżetu najpierw kupujemy replikę, a potem za to co dostanie kupujemy ochronę oczu. Quote Link to post Share on other sites
luko7269 Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 Kolega czyta, napisałeś: oraz Nie było mowy o dokładaniu gotówki. Było za to o tym, że pierwszeństwo ma replika. Z tego jasno wynika, że z budżetu najpierw kupujemy replikę, a potem za to co dostanie kupujemy ochronę oczu. Heheh, nie było o tym z prostego powodu :icon_smile: aby uniknąć odpowiedzi typu : dorzuć jeszcze pare stówek i kup lepsza replike :icon_razz2: A czy coś z tych dwóch warto? JG0608 JG0738 Pozdrawiam Łukasz Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 A kolega czytał poradniki? Bo tam jasno napisane. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Luko, czytałeś co napisali Buniek i Arend :icon_question: Powinno Ci to rozwiać większość wątpliwości. Marek też Ci dobrze radzi, odkładanie zakupu okularów i kupowanie najpierw repliki jest błędem. Okulary to podstawa, replikę zawsze można pożyczyć, środowisko ASG jest w większości bardzo życzliwe, zawsze znajdzie się ktoś kto Ci pożyczy replikę na pierwszym spotkaniu, przynajmniej tak bywa w środowisku łódzkim. Najlepszym wyjściem jest kupno repliki razem z okularami. Pamiętaj, że w swoim budżecie musisz uwzględnić też zakup kulek, nie warto na nich oszczędzać, dobre kulki to >50% sukcesu. Polecane to G&G, 5,95 i MadBull, gramatury 0,25g. Quote Link to post Share on other sites
luko7269 Posted September 25, 2014 Author Report Share Posted September 25, 2014 Jestem praktycznie zdecydowany. Wybór padł na : rk-05 Boyi. http://www.taiwangun.com/rk-05-full-metal-boyi?from=listing&campaign-id=19 gogle: bolle cobra http://allegro.pl/okulary-ochronne-bolle-cobra-gogle-balistyczne-i4600153258.html Myślę , że zestaw będzie w porządku. Pozdrawiam Ł. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Mam te gogle. Polecam zaprzyjaźnić się z antifogiem bo lubią sobie zaparować. Quote Link to post Share on other sites
luko7269 Posted September 25, 2014 Author Report Share Posted September 25, 2014 Dziękuje Buniek za cenną uwagę. To może lepiej okularki jakieś kupić? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Okulary też parują, tyle, że mają mniejszą tendencję do tej przypadłości. Jeśli się zdecydujesz na okulary, to polecam http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=2489&name=Bolle_Safety_-_Okulary_Ochronne_-_B272_-_Clear_-_B272BCI Quote Link to post Share on other sites
Szajnatałn Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Nie wiem czemu ten typ co chwile wciska te swoje bolle ale jak by co to i-vo są tańsze i lepsze. http://www.bhp-gabi.pl/p464,okulary-ochronne-uvex-i-vo-9160-275.html Rada: nie szukaj okularów w sklepach airsoftowych bo zwykle są koszmarnie drogie. Zerkać po sklepach z art. BHP. Te same modele są tańsze zwykle. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 "Ten typ"? Kolego, okaż choć trochę szacunku! A to, że coś jest tańsze nie znaczy, że jest lepsze to raz. Dwa, że skoro Powała poleca te okulary to znaczy, że jest ich pewien (a z Uvexami I-vo był przez pewien czas problem dot. ich atestów). Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Na niektórych rzeczach nie warto oszczędzać. Jak dostaniesz w zęba i go złamiesz to duży problem, ale można wstawić nowego, drogo to drogo, ale można. Jak dostaniesz w oko to jest tragedia, może zakończyć się to trwałym uszkodzeniem oka i utratą bądź upośledzeniem wzroku w tym oku. Okulary ESS to koszt około 100 zł, mniej więcej jedno dobre wyjście do baru. TEST ESS CROSSBOW: Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Ja cenię sobie Cobry bo są na gumce. Używam stalkera i okulary z zausznikami miały tendencje do podnoszenia się na nosie. Z tym parowaniem da się żyć, antifog kosztuje 10zł w sklepie sportowym a starcza na długo. Przed wyjazdem spryskać raz, tuż przed strzelanką drugi i jest gitara. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 (edited) Nie wiem czemu ten typ co chwile wciska te swoje bolle ale jak by co to i-vo są tańsze i lepsze. http://www.bhp-gabi....o-9160-275.html Rada: nie szukaj okularów w sklepach airsoftowych bo zwykle są koszmarnie drogie. Zerkać po sklepach z art. BHP. Te same modele są tańsze zwykle. Taki "typ" jak Ty, jako "nowy" nie powinien doradzać... :icon_evil: Jeśli chcesz pozbyć się oczu, to Twoja sprawa, kupuj sobie w sklepach BHP i gdzie tylko chcesz. Tak UWEX I-VO są dobre, ale różnica w cenie znikoma i zależy od sklepu, a czy lepsze to już nie Tobie oceniać. Robiłeś testy? Przedstaw wyniki! Polecam te Bolle, bo są dobre, bezpieczne, to nie znaczy, że muszą być kupione w tym właśnie sklepie. Edited September 26, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
luko7269 Posted September 26, 2014 Author Report Share Posted September 26, 2014 Wracając do ochrony oczów. Posiadam w domu gogle firmy Venitex. Norma EN 166:2001. Były kupione w sklepie BHP w celach warsztatowych , jednak zostały użyte tylko raz. Jak uważacie , dadzą radę? Quote Link to post Share on other sites
Viader Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Odpowiem Ci tak odnośnie okularów. Kupiłem w "Cast....ie" (bez kryptoreklamy) okulary bhp spełniające normę EN166:2001 klasa F (sprawdź czy jest takie oznaczenie, bo jak na okularach jest oznaczenie B lub A, to jest to jakichś chłam). I przeprowadziłem z kolegą test z odległości 1m kolega strzelił trzykrotnie z M4 o mocy 420fps (chronowanie chwile wcześniej). Oczywiście okulary ułożyliśmy stabilnie tak aby nie miały możliwości przesunięcia (przy ścianie). Okulary wytrzymały widać jednak wgniecenia i drobne pęknięcia w koło miejsca trafienia. Używam tych okularów na CQB, ale tylko na strzelanki gdzie jest chrono!!!!! i zakaz używania kulek powyżej 0,25g, ale do lasu biorę gogle o klasie ochrony B! Quote Link to post Share on other sites
luko7269 Posted September 26, 2014 Author Report Share Posted September 26, 2014 Odpowiem Ci tak odnośnie okularów. Kupiłem w "Cast....ie" (bez kryptoreklamy) okulary bhp spełniające normę EN166:2001 klasa F (sprawdź czy jest takie oznaczenie, bo jak na okularach jest oznaczenie B lub A, to jest to jakichś chłam). I przeprowadziłem z kolegą test z odległości 1m kolega strzelił trzykrotnie z M4 o mocy 420fps (chronowanie chwile wcześniej). Oczywiście okulary ułożyliśmy stabilnie tak aby nie miały możliwości przesunięcia (przy ścianie). Okulary wytrzymały widać jednak wgniecenia i drobne pęknięcia w koło miejsca trafienia. Używam tych okularów na CQB, ale tylko na strzelanki gdzie jest chrono!!!!! i zakaz używania kulek powyżej 0,25g, ale do lasu biorę gogle o klasie ochrony B! jest tylko: EN166:2001 galeras 349 BT Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Europejskie normy to o kant dupy rozbić. Okulary klasy F mogą pęknąć od cymoglocka, albo wytrzymać bombardowanie, bo debile unijne wymyśliły, że okulary więcej niż F nie mogą mieć. I tyle. Bo niby małą powierzchnię chronią, ale jak zmienisz nazwę produktu na gogle to masz wolą rękę co do przyznawania klas.... Btw Viader co ma waga kulek do energii? Quote Link to post Share on other sites
Viader Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 A proszę poniżej: Chyba więcej nie trzeba tłumaczyć. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 Hahaha! Padłem panie fizyku od siedmu boleści.... XD Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts