Torgam Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 Witam serdecznie, po półtorej roku użytkowania mojego G36C postanowiłem pomyśleć nad lufą precyzyjną ponieważ w końcu zaczęło mnie irytować słabe skupienie strzałów na dalsze odległści (wiem, że to broń krótka i pewnie jest milion lepszych modeli nadających się do lasu, ale niestety nie w mojej szafie). Aktualnie w środku znajduje się lufa stockowa około 247mm i zastanawiam się nad dwoma wariantami: 1. Kupienie precki o takiej samej długości, firmy Madbull/ Systema. 2. Kupienie precki długości 300mm lub dłuższej. W tym wypadku pewnie konieczna by była wymiana cylindra (stockowego, bodajże typ 3 - podłużny otwór od boku) oraz stary jak airsoft motyw schowania wystającej części w tłumiku. Dylemat wynika stąd, że ponoć istnieje różnica w zasięgu i skupieniu w zależności od długości lufy. Z tego co wyczytałem tu na forum, to faktycznie w niektórch przypadkach zachodzi taka zależność. Nie chcę jednak rozkopywać tego tematu, tylko dowiedzieć się czy ma to znaczenie w przypadku krótszych luf o których wspomniałem. Moje doświadczenie w tym temacie jest czysto teoretyczne i wynika jedynie z tego co przeczytałem na forach, więc zwracam się z prośbą o pomoc do kogoś bardziej doświadczonego. Z góry dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Przepraszam za upierdliwość, ale broń krótka to pistolety, rewolwery, itd, a nie G36 :-) Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Przy dobrej lufie, dodatkowe 10cm da już niewielki bonusik do zasięgu i skupienia. Poniżej dyszki nie ma co schodzić, bo wyjdzie to samo co poprzednio. Jednak i tak szału się nie spodziewaj. Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Jesli zdecydujesz się na 247mm to weź Systeme. Jeśli chcesz zamontować coś dłuższego to poszukaj tłumika 15 cm wymień cylinder i pakuj lufę 363 lub 400mm - z tanich polecał bym ci Systeme/Gardera Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Po co ci dłuższa lufa? Długość nie wpływa na celność. Kup po prostu porządną lufę. Ja obecnie mam systeme 247mm i strzelam z niej na 75m jedynym problemem dla mnie są krzaki na drodze i czas lotu pocisku. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Masakra, 75m to lobem chyba na tej lufie ? Bo ja na Systemie 247mm przy 450fps strzelałem skutecznie na 45-50m max. Do autora: Chcesz strzelać dalej z lepszym skupieniem to kup precke 363mm i zmień cylinder na typ 2. Różnice zauważysz. Z tym fenomenem długiej lufy to po części prawda. Jakość swoją drogą ale długość też ma znaczenie bo w dłuższej lufie kulka jest przez dłuższy czas stabilizowana co wpływa na skupienie i zasięg. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 Jak kupować krótką preckę (247mm) to tylko Promyka. Rozrzut zadowalający na ostatnich metrach (ok. 70m) na kulkach G&G 0.28. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 (edited) Dokładnie. Prometheus ew. PDI jak masz kasę. Systema i reszta to półprecki. Pomijam tutaj mało popularne firmy, ale tak to mniej więcej wygląda. Lepiej mieć krótszą lufę, a lepiej wykonaną. Edited October 20, 2014 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 (edited) kup tłumik, zmień cylinder i pakuj 363 Długość nie wpływa na celność. a to dobre :D Edited October 20, 2014 by mike88 Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 (edited) kup tłumik, zmień cylinder i pakuj 363 A nie lepiej typ 0 bore up i lufe 650? Ja tam nie jestem fanem przedłużania lufy, lufa ma być taka jaka jest, tyle że precyzyjna (nie casto precka) i dobrze zamontowana :teethh: Edited October 20, 2014 by grzesio93 Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted October 20, 2014 Report Share Posted October 20, 2014 A nie lepiej typ 0 bore up i lufe 650? można tylko to już mija się z celem bo "uber pro snajperkę" z tego robić jest mało sensowne, a autorowi chodziło jedynie o polepszenie skupienia, a nie wydanie na graty więcej niż jest warta replika Wiesz...ja w swojej m4 mam lufę 161mm precyzyjną i te 35-40m zasięgu (skutecznego) przy 315fps bo robiłem ją na "boczną" i cqb jeśli ma być zasięg i celność w granicach 50m to 363 będzie idealna, tak jak chyba pisał wyżej Verb Quote Link to post Share on other sites
Torgam Posted October 20, 2014 Author Report Share Posted October 20, 2014 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Już wujaśniam o co mi chodziło z bronią krótką. Może niepotrzebnie użyem tego słowa i to spowodowało skojarzenie z przyjętą terminologią. Chodziło mi o bardziej subiektywne odczucie, tzn. jak na broń do strzelania w lasach, to wersja C jest dość "krótkawa". A w kwestii długości lufy, to faktycznie raczej nie mam ochoty wstawiać lufy wystającej tyle co ma samo body repliki. Czyli faktycznie w grę wchodzą dwie opcje: 247 i 363. Poszukałem i znalazłem rozwiązania: wersja 247: 1. Tutaj cena jeszcze jest dla mnie do zaakceptowania bez pociągania nosem, tylko nie wiem czy ta średnica nie będzie za mała, używam kulek guarder 0.25. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_129_371&products_id=11180&name=PDI_-_Lufa_Precyzyjna_RAVEN_-_6.01_mm_-_247_mm_-_G36C,_P90 2. Druga opcja luksusowa, ale mimo wyszstko wolałbym zejść cenowo troszkę niżej: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_129_371&products_id=3150&name=KM-Head_-_Lufa_Precyzyjna_-_6.04_-_247mm_-_P90,_G36C wersja 363: 1. Pomysł wyjściowy, nie tak drogi, lufa dłuższa od PDI ale może faktycznie lepiej wybrać krótszą, a lepszej firmy. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_129_372&products_id=12505&name=MadBull_-_Stalowa_Lufa_Precyzyjna_6.03mm_STEEL_BULL_-_363mm 2. Tu podobnie jak wyżej, tylko może troszkę bardziej znana firma: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_129_372&products_id=6452&name=Guarder_-_Lufa_Precyzyjna_-_6.02_-_363mm_-_M4,_SIG551 3. Ostatnia opcja, tylko tu pytanie - czy to dalej Prometeusz, czy już inna firma? to LayLax mnie zmyliło: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_129_372&products_id=11686&name=LayLax_-_Prometheus_-_Lufa_Precyzyjna_ASH_6.05_-_363mm_-_M4A1,_SG551 Tylko oczywiście do wersji dłuższej dochodzi tłumik i cylinder, ok 50-60 zł Wiem, że to moja decyzja, ale mógłbym jeszcze prosić o jakies opinie odnośnie w.w. luf bądź ew. inne propozycje? Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 (edited) Jeśli Prometheus to wez ''prawdziwego'' - http://www.specshop....7mm_-_G36C,_P90 Ale mam takie pytanie- strzelasz głównie ogniem automatycznym czy na pojedynczym? Jeśli walisz na auto to może precyzyjna lufa za 300 zl jest czi niepotrzebna - to pozostawiam twojej ocenie. Ja brałbym Systeme/Guardera jesli preferujesz ogień automatyczny ale jeśli pojedynczy to brałbym Prometheusa 6.03mm. Edited October 21, 2014 by chomik_pl Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 używam kulek guarder 0.25 Znalazłem problem twojego złego skupienia :^) . Guarder to syf, spróbuj G&G, i napisz wtedy. Quote Link to post Share on other sites
Torgam Posted October 21, 2014 Author Report Share Posted October 21, 2014 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Nie widzę sensu w przerabianiu tego typu broni na parasnajperke, a zawyczaj strzelam ogniem automatycznym. W takim wypadku faktycznie nie mam potrzeby, ani zamiaru sięgać po rozwiązania najwższej półki i aktualnie ograniczam wybór do Guardera 363 oraz PDI 247. Tak przy okazji, czy to możliwe, żeby przez zbyt twardą gumkę hop up fps spadł z 395 do 320? Z powodu braku innej ostatnio musiałem założyć twardą G&G niby od 130m, ale żeby aż tyle spadło to trochę dziwne. A co do kulek, to spróbuję się przerzucić na inne, dziękuję za radę. Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 Nie masz szczelności na nowej gumce. Poczytaj o teflonfixie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts