MrKlon03 Posted November 28, 2014 Report Share Posted November 28, 2014 (edited) Witam, Potrzebuję na wczoraj planu zdobycia pomieszczeń z rysunku oraz wyjścia z nich według wszystkich zasad taktyki. Szukałem wiele tutoriali ale żaden nie odzwierciedlał tego czego bym chciał się dowiedzieć np: dwoje drzwi naprzeciwko siebie. W cqb jestem zielony (dosłownie :maniak_jezyk2: ) i jakakolwiek moja taktyka czarna wywodzi się z CoDa czy Bfa. Będę bardzo wdzięczny za bardzo szybkie odpowiedzi :icon_smile:. Plan PS: Sorki za literówkę przy drzwiach. Kurrrr... cze jaka kucha! Sory tu jest prawidłowy link: klik Edited December 2, 2014 by Didi Połączyłem posty. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 28, 2014 Report Share Posted November 28, 2014 Na chłopski rozum to bym zrobił tak, że pół ekipy idzie lewą stroną korytarza, a drugie pół prawą. Na znak (proponuje hasło "żyrafy wchodzą do szafy") obie ekipy szturmują odpowiednie pomieszczenia. Następnie na znak (proponuję hasło "pawiany wchodzą na ściany") obie ekipy wychodzą na korytarz i przemieszczają się do kolejnego pomieszczenia. To tak na chłopski, airsoftowy rozum. Quote Link to post Share on other sites
MrKlon03 Posted November 28, 2014 Author Report Share Posted November 28, 2014 No tak, tyle sam jestem w stanie wymyślić. Mi chodzi o zastosowanie sztywnych zasad taktyki ubezpieczania itd Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted November 28, 2014 Report Share Posted November 28, 2014 Każde pomieszczenie po 2 granaty. Powinny być w miarę "czyste" po eksplozji. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Chcesz zdobyć pomieszczenie to używasz starej i dobrej procedury. 2 granaty i po sprawie jest czysto. Albo idziesz na youtube i oglądasz chrisa i jego taktyczne gówno i się na nim wzorujesz, a jak chcesz to dobrze zrobić to kupujesz książki i się uczysz, oczywiście uwzględniając różnice w podejściu do tematu wojska i policji. Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 http://www.airsoft.org.pl/index.php/taktyka/taktyka-czarna-cqb Prosz. Quote Link to post Share on other sites
MrKlon03 Posted November 29, 2014 Author Report Share Posted November 29, 2014 Widziałem to i nie mś tam tego czego szukam :/. Zna ktoś jeszcze jakieś poradniki? Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2 Quote Link to post Share on other sites
Brozek Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Nie ma czegoś takiego. W każdym kraju, jednostce itd. robi sie to inaczej, po swojemu. Chłopaki podali Ci podstawy, resztę musisz poobczajac na materiałach dostępnych w sieci. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 A ja mam pytanie. Czy będziecie te pomieszczenia czyścić na serio (znaczy się, jest gdzieś kryzys, bomby, zakładnicy i Ty, MrKlon03, wraz z resztą oddziału AT będziecie rozwiązywać sprawę przy użyciu prawdziwej, palnej broni) czy w ramach strzelanki airsoftowej lub treningu? Jeśli na serio to macie przewalone, ale jeśli w ramach strzelanki czy treningu to po prostu sprawdźcie kilka rozwiązań. Wszelkie GROMy, SEALSy, SASy czy inne Specnazy też kiedyś tego nie umieli bo kiedyś teorii, której szukasz nie było. Więc zaczęli kombinować i jakoś sobie każda jednostka to poukładała - Wy też możecie. Poza takimi podstawowymi podstawami jak krojenie torcika to chyba nie ma "sztywnych zasad taktyki ubezpieczania itd". Każda jednostka ma troche inne metody, a i sama "sztywność" nie jest dobra bo jak a nuż się trafi sytuacja, której nie przećwiczyliście to co wtedy? Staniecie i zaczniecie się czochrać za uchem "bo, panie dowódco, tego jeszcze nie przerabialiśmy i co teraz..." Dlatego obczajcie takie podstawy podstaw, a resztę opracujcie sami i kombinujcie. U mnie w miasteczku jest mała budowa (a właściwie gołe ściany po budowanym 15-20 lat temu ośrodku zdrowia) i gdybym pokazał tu plan tego budynku to też pewnie nikt by mi nie podał planu czyszczenia, a wiesz dlaczego? Bo w jednym korytarzu jest taka jakby studnia do której może wejść dorosły człowiek i gdy kucnie nie będzie widoczny. Nie widziałem nigdy żadnego poradnika CQB, który by tłumaczył co zrobić gdy w korytarzu będzie studnia, albo dziura w suficie przez którą ktoś z wyższego piętra (w tym przypadku dachu bydynku) może strzelać. Lub pomieszczenie gdzie po lewej jest spore okno, po prawej zejście piętro niżej, wyjście z pomieszczenia, kawałek murku, przejście do innego pomieszczenia, kawałek murku, dziura (można skoczyć do piwnicy), wyjście z pomieszczenia (i w ten sposób doszliśmy do lewej ściany). Malutki budynek, a trzy sytuacje w których internety, tablety i kajety nie pomogą. I co zrobić? Trzeba kombinować. I tyle. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Albo idziesz na youtube i oglądasz chrisa i jego taktyczne gówno i się na nim wzorujesz... To Costa uczy czarnej i zdobywania budynków? Taki trochę z dupy komentarz samael16. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Pomieszczenie zdobywa się tak: http://www.youtube.com/watch?v=SWhQZofiZwc Czego potrzebujesz: - granatów ręcznych - BTRa - granatnika ręcznego - PK - strzelca wyborowego - oddziału bojowego :teeth: Quote Link to post Share on other sites
MrKlon03 Posted December 1, 2014 Author Report Share Posted December 1, 2014 No i właśnie czegoś takiego potrzebowałem :icon_biggrin: . Dzięki wielkie! :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Tak na serio- to zależy iloma osobami dysponujesz. Grupą 3-4 osobową działa się inaczej niż 10 czy 15 osobową. Od razu odradzę na starcie wejścia "dynaminczne" - to jest fajne przy przewadze taktycznej, gdy mamy granaty/pirotechnikę, obłożone funkcje w drużynie/sekcji i pewien zasób umiejętności. Dla początkujących powolne ruchy i krojenie sektorów/pomieszczeń będzie dobre. Quote Link to post Share on other sites
Patryczek1 Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 ....Dla początkujących powolne ruchy i krojenie sektorów/pomieszczeń będzie dobre. Nie zgodzę się do końca. Dynamika jest bardzo wskazana, w większości akcji. Gdy wchodzisz dynamicznie, zdecydowanie, przeciwnik ma mniej czasu na reakcje, a często jest tak że po prostu zamiast strzelić, chowa się za osłonę. Krojenie i powolne ruchy są dobre gdy przeciwnik nie zna Twojej pozycji. Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Jeśli przeciwnik chowa się zamiast strzelać to każda metoda będzie dobra ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts