Mały Gościu Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Jak najlepiej prowadzić wymianę ognia w lesie na około 30-50m -Full auto i strzelać ile wlezie -Pojedynczo -Seria 3-5 kulek -Czy jakiś inny sposób? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Celnie. To podstawowe i jedyne kryterium, a wszystkie inne czynniki (full auto, serią czy pojedyńczym) zależą od zasad gry i wyposażenia. Jeśli np. zasady dopuszczają tylko ogień pojedyńczy to nic nie poradzisz, nie? Jeśli masz tylko jeden magazynek, a wrogów masa to lepiej oszczędzać amunicje itd. itd. Quote Link to post Share on other sites
Mały Gościu Posted January 19, 2015 Author Report Share Posted January 19, 2015 Dobra,to prawda że na pojedynczym jest większa celność? i jeśli by kupił kolimator to dużo pomaga? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Nie, jest identyczna co na ciągłym. Tylko prawdopodobieństwo trafienia przy strzelaniu serią odpowiednio rośnie. Kolimator - to już zależy jaki. Raczej niewiele pomaga. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Kolimator nie poprawia celności. Kolimator skraca czas celowania. Dodatkowo jeśli masz maskę, która uniemożliwia celowanie z przyrządów mechanicznych to kolimator ci pomoże, bo będzie wyżej i nie musisz patrzeć idealnie na wprost. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 (edited) W prostym pytaniu jest mnóstwo odpowiedzi, bo jak napisał MarekMac to zależy od tego, co ma dać wymiana ognia - osłonę kolegom, skupienie uwagi na sobie czy eliminacja celu? Osłona kolegom - nieregularne serie po maks 3 do 5 kulek. Nieregularne po to, by przeciwnik nie synchronizował się z Tobą i w dziurach gdzie nie strzelasz nie odpowiadał ogniem. Skupienie uwagi - serie po 1-2 kulki, nieregularne, tak by patrzył głównie w twoją stronę a nie inną. Eliminacja celu - zależy od sytuacji - za jaką osłoną jest przeciwnik, czy jest sam, czy ty jesteś sam? Eliminacja za wszelką cenę ze skracaniem dystansu pod osłoną własnych kulek czy macanie się Edited January 19, 2015 by wilq1979 Quote Link to post Share on other sites
Mały Gościu Posted January 19, 2015 Author Report Share Posted January 19, 2015 A jeśli jestem sam na sam z kimś i jesteśmy za drzewami,krzakami itp powyżej 40M+ tu zaczynają się problemy to co robicie, oczywiście na bliskich dystansach nie ma problemu (ok.30M). wilq- dzięki za rade. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 (edited) Osłona kolegom - nieregularne serie po maks 3 do 5 kulek. Nieregularne po to, by przeciwnik nie synchronizował się z Tobą i w dziurach gdzie nie strzelasz nie odpowiadał ogniem. :D Edited January 19, 2015 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Mały Gościu Posted January 19, 2015 Author Report Share Posted January 19, 2015 Haha. Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 (edited) Jedyne co musisz zrobić to nauczyć się jak strzela Twoja replika i wyćwiczyć w sobie celowanie "po lufie". No i nie chowaj się jak ostatni kiep bo jak się dasz zdominować to się już nie wychylisz i będziesz wyglądał jak bodajże soto w jarhead'ie 2. Edit#1 http://www.cda.pl/video/152079bd/Jarhead-2-W-Polu-Ognia---Jarhead-2-Field-of-Fire-2014-Lektor-PL 35:32 się zaczyna, zawsze przyjemnie na strzelankach patrzeć na takie cuda ;) Tak btw w porównaniu do części pierwszej jest denny i odpaliłem żeby się pośmiać ale nawet ludzie którzy potrafią się dopierdzielić do wszystkiego (jak ja) mogą obejrzeć bo film jakoś tam daję radę, szczególnie, że ostatnio krucho z filmami o takiej tematyce. Edited January 19, 2015 by B3Lf öÖö (LastSniper) Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 (edited) Jak się potrafi to maksymalne skracanie dystansu i to najlepiej od dupy strony jest bardzo skuteczne. Często pozornie głupia szarża (1vs1) po tym jak wróg na bliskim dystansie schował się za osłoną daje znakomite efekty gdyż nikt się jej nie spodziewa. Edited January 19, 2015 by Ryzbor Quote Link to post Share on other sites
Szajnatałn Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Można pieprzyć co się chce ale skuteczność ognia będzie z grubsza proporcjonalna do jego zagęszczenia. Wniosek? NAPIERDZIELAJ SERIĄ ile wlezie i nie daj się zwariować, że na singlu jest skuteczniej bo nie jest. Jesli jedna kulka trafi to 10 tym bardziej. Ale jeśli jedna nie trafi, to zawsze w locie jest jeszcze 9 za nią. Strzelanie singlem jest "tacticool" i "pro". To takie coś co ma pokazać jak jesteś fajny kosztem Twojej skuteczności. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 (edited) Masz racje - seria z pewnością jest skuteczniejsza. Problem zaczyna się gdy człowiek ma w jakiś sposób limitowaną ilość amunicji. Jeśli ktoś korzysta z hi-capa na małej strzelance 5 na 5 to nie ma problemu. Gorzej gdy wychodzi w pole z 4 midami czy nawet lowami na zlocie 50 na 50 i zasady gry zabraniają doładowania amunicji poza bazą. Edited January 19, 2015 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Sianie kulkami źle wpływa na żywotność repliki, baterii, ilość magazynków, co za tym idzie stan konta a przede wszystkim na wyobraźnię i umiejętności. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 @Marcemac - dobre :hahaha: 1 vs 1 - skracanie dystansu jeżeli jest taka możliwość albo przejście w tryb "niewidzialny" - próbuję po cichu zajść przeciwnika. Jeżeli wykazuje on tendencję do nacierania w moją stronę, to zmieniam po cichu pozycję i staram się go zaskoczyć z innego kierunku. @Szajtanł - kulki z serii się kończą i co dalej? Co zauważyłeś w trakcie strzelania serią? Kiedy się przeładujesz? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 @Szajtanł - kulki z serii się kończą i co dalej? Co zauważyłeś w trakcie strzelania serią? Kiedy się przeładujesz? Jak to kiedy, kręcisz zębatkę u spodu magazynka i strzelasz cały czas :P Quote Link to post Share on other sites
SaintPierre Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Jak dla mnie nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Wszystko zależy od sytuacji (pozycji - naszej i przeciwnika, ilości przeciwników i sojuszników, etc, etc). Sporo zależy też od repliki i np. jej szybkostrzelności lub typu (replika broni wsparcia nie ma semi). Osobiście preferuję albo krótkie serie na auto albo 3-4 strzały na semi. Tyle ode mnie. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Osobiście preferuję albo krótkie serie na auto albo 3-4 strzały na semi. Tyle ode mnie. Również. Chyba, że kładę zaporowy mający na celu umożliwienie mi lub kumplom przemieszczenie. Wtedy palec na spust i trzymam. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 @Hindus - to na 40 metrów celność chyba spada przy takim strzelaniu? Ćwiczyliśmy w ostatnią sobotę przemieszczenia się pod osłona ognia. Wyszło nam, że długie serie (4-5 kulek) są tak samo efektywne jak te krótsze (2-3 kulki). Krótsza seria oznacza, że na dłużej wystarczy magazynek i można rzadziej przeładować. Strzelamy na midach po ok 70 sztuk (zbliżone ograniczenie do mil-simów). Ankietowe strzelanie jest inne - tutaj każda ilość bb się przyda jednakże limitowanie ilości wystrzelonej amunicja zmusza do efektywniejszego zarządzania tym, co się ma do dyspozycji. Quote Link to post Share on other sites
Mały Gościu Posted January 20, 2015 Author Report Share Posted January 20, 2015 (edited) Można pieprzyć co się chce ale skuteczność ognia będzie z grubsza proporcjonalna do jego zagęszczenia. Wniosek? NAPIERDZIELAJ SERIĄ ile wlezie i nie daj się zwariować, że na singlu jest skuteczniej bo nie jest. Jesli jedna kulka trafi to 10 tym bardziej. Ale jeśli jedna nie trafi, to zawsze w locie jest jeszcze 9 za nią. Strzelanie singlem jest "tacticool" i "pro". To takie coś co ma pokazać jak jesteś fajny kosztem Twojej skuteczności. Jak wystrzelę midy to daje hicapa i tak robię,Ostatnio pożyczyłem od kolegi na chwile CM028 z Boxem/Drumem ładnie się tym kosiło. Edited January 20, 2015 by Mały Gościu Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Eeeeeeeeeeeee tam nic nie działa tak dobrze jak "ostrzał psychologiczny". Znaczy pełnohicapowe serie poparte wydzieraniem się "strzelam do ciebie przez lupę ciulu". Powoduje to u przeciwnika spazmy śmiechu i całkowite pozbawienie możliwości strzelania do wydającego odgłosy paszczą. :icon_mrgreen: :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
Mały Gościu Posted January 20, 2015 Author Report Share Posted January 20, 2015 Jak miałem Cymę to przeciwnik był zasypany kulkami on krzyczy Dostałem!! Dostałem!! Ale przestałem jak wymachiwał czerwoną szmatką za krzakami wymachuje i tylko ręka wystawiona :hahaha: , ale cóż gearbox robi hałas+ 3 osoby obok mnie. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Echhhh, serio takie pytanie? Przecież to podstawa podstaw, wykrycie przeciwnika, związanie ogniem i ciągłe parcie do przodu aż zostanie zniszczonym lub samemu się zginie, a nie jak na 90% jebanek ostrzeliwanie się na granicy zasięgu. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 @samael16 To brzmi jak radziecka doktryna wojenna. Mego ojca czołgistę, 35 lat temu, też tak uczyli. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Ale to działa. To największa wada airsoftu jako narzędzia treningowego dla masowego wojska - najlepsza airsoftowa taktyka jest chyba nabardziej śmiercionośną na prawdziwym polu walki Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts