Galaxter Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Witam nie umiałem znaleść informacji gdzie moge dostać częsci z ostrej. A mianowici zamierzam do swojego AKS-74N kupupić części z ostrej a mianowicie podstawy muszki i szczerbinki, kolanko i rure gazową (czy rura gazowa podejdzie z AKM bez nawierconych otworów) i kolbę z zawiasem bądź sam zawias i jak jest z pokrywą suwadła? Quote Link to post Share on other sites
Matiz1911 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 W Polsce nic nie kupisz do AK-74 bo nie były u nas używane ani produkowane. Chyba ,że ktoś Ci przywiezie ze wschodu. Pokrywy komór zamkowych nie pasują od "ostrych" do replik - są za krótkie ( pasują tylko w AK od Real Sworda) Quote Link to post Share on other sites
Galaxter Posted February 27, 2015 Author Report Share Posted February 27, 2015 (edited) a na jakiś zagranicznych stronach ? Edited February 27, 2015 by Galaxter Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Jedynie u rusków, a i tak ciężko coś wychaczyć. Możesz też zajrzeć na eGun.de Czasem się coś trafia. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Części wyniosą więcej niż zmiana z boyi na el lub lct. Nie opłaca się wkładać w boyi tak trudno dostępnych gratów. Quote Link to post Share on other sites
Galaxter Posted February 27, 2015 Author Report Share Posted February 27, 2015 (edited) może i tak ale chce zrobić replike z dużą ilością ostrych części i full stal z mojego zostanie może korpus (czyt. sama blacha) pokrywa zamka i chwyt pistoletowy Edit: E&L i LCT mają jakąś wade którą jest trudno usunąć Edited February 27, 2015 by Galaxter Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Robienie AK-74 na ostrych częściach w Polsce jest zadaniem niemalże niewykonalnym bez naprawdę dobrych dojść i koneksji. Jedyne co jest dostępne jako "dawca" to wiatrówki Yunker, ale takie części jak podstawa muszki, kolano gazowe, czy podstawa szczerbiny są nie do zdjęcia z lufy, zaś sama lufa nie nadaje się do zaadaptowania na airsoftową bez naprawdę dobrego tokarza, który by ją przewiercił. Yunker jak obecne kałachy nie ma kołkowanych elementów, tylko "zabijane", czyli wkładasz części i walisz punktowo młotkiem, żeby "zaklepać" je na lufie na stałe. A dostać Yunkra obecnie też nie jest łatwo, bo właściciele trzymają je jak święte graale. E&L ma mega wadę, mianowicie obsadę lufy, która jest odlewana razem z kołkiem, czyli kołek jest atrapą. Wygląda to paskudnie, jeśli chce się mieć kałacha w pełni koszernego. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 zostaje sprowadzenie części np z usa. Quote Link to post Share on other sites
Znachor Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Ela i lct"ka da się przerobić tak aby lufę kolkować w obsadzie lufy, wystarczy tylko pokombinować :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 To jak sie demontowywuje lufe w LCT? Quote Link to post Share on other sites
Galaxter Posted February 28, 2015 Author Report Share Posted February 28, 2015 (edited) LCT i E&L są 2 śrubki które trzymią lufe, w E&L jest jeszcze (nie wiem po co) otwór w dolnej części korpusu koło spustu, a w LCT są krzywo nabite oznaczenia selektora ognia Edit: pieniądze nie grają roli i mam znajomego który pracuje na CNC i zrobienie lufy to nie problem Edited February 28, 2015 by Galaxter Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 LCT i E&L są 2 śrubki które trzymią lufe, w E&L jest jeszcze (nie wiem po co) otwór w dolnej części korpusu koło spustu, a w LCT są krzywo nabite oznaczenia selektora ognia Edit: pieniądze nie grają roli i mam znajomego który pracuje na CNC i zrobienie lufy to nie problem I mówisz że twój bojec ma mniej wad, ciekawe :> Piszę jako posiadacz bojca i LCT. Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Nie chodzi o zrobienie lufy, tylko o to, że zdejmowanie części z Yunkra wiąże się z ich niszczeniem. Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Znam w sumie 1 osobe która ma od czasu do czasu niektóre części w stylu nakładki rury gazowyj, rury gazowe, łoża, kolby, podstawy szczerbinki chyba też czasami. W każdym razie ceny to poniżej 50$ bym nie liczył, zwykle 100 lub więcej (dolarów) Quote Link to post Share on other sites
86Pietras86 Posted March 2, 2015 Report Share Posted March 2, 2015 Mnie ogarnięcie stalowych / ostrych elementów do akm (z wyłączeniem pokrywy komory zamka, selektora ognia i rączki wyniosło 2000netto. Zajęło ok miesiąc czasu plus ok 2 tygodnie czekania aż suwadło mi magik dopasował do użytku w ASG. Jak sie ma cierpliwość i nie jest żal tyle kasy - proszę bardzo ;) Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted March 2, 2015 Report Share Posted March 2, 2015 Tyle, że Ty mówisz o AKM, do którego części są dostępne w Polsce, a kolega mówi o AK-74. Ja tak ostrożnie doliczyłbym +150% do ceny i +200% do czasu. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted March 2, 2015 Report Share Posted March 2, 2015 Zawsze można kupić w Niemczech dekowca, i rozbebeszyć. Chodzą od 200 do 600 euro. Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 Bez uprawnień nie rozbebeszysz deko, tym bardziej z Niemiec. Szwabskie deko jest bronią palną w rozumieniu ustawy. Czyli żeby takie legalnie mieć potrzeba pozwolenia, zgody przewozowej, potem dokumentacji, na koniec rusznikarza. Niemcy inaczej pozbawiają broni cech, stąd zamieszanie. Polskie deko też jest bronią, tyle, że bez pozwolenia, ale żeby pozyskać części potrzeba uprawnionego rusznikarza. Takie prawo. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 (edited) Bez uprawnień nie rozbebeszysz deko, tym bardziej z Niemiec. Szwabskie deko jest bronią palną w rozumieniu ustawy. Czyli żeby takie legalnie mieć potrzeba pozwolenia, zgody przewozowej, potem dokumentacji, na koniec rusznikarza. Niemcy inaczej pozbawiają broni cech, stąd zamieszanie. Polskie deko też jest bronią, tyle, że bez pozwolenia, ale żeby pozyskać części potrzeba uprawnionego rusznikarza. Takie prawo. Przmyślenia na luzie (zaznaczam, że nie znam niemieckiego prawa oraz statusu broni PCU na terene Niemiec): 1. kupić deko w Niemczech 2. rozbebeszyć deko na części pierwsze na terenie Niemiec (w przypadku lufy odciąć komorę nabojową od lufy, bo sama lufa jej pozbawiona w rozumieniu ustawy nie jest istotną częścią broni palnej) 3. przewieźć nieistotne części broni palnej przez granicę 4. profit :icon_wink: Czy do mojego toku myślenia wkradł się błąd? :icon_wink: Edited March 3, 2015 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 Niet. Dokładnie to miałem na myśli. Tylko problem jest jeden. Jak bez specjalistycznych narzędzi to deko rozbebeszyć? ;D Quote Link to post Share on other sites
marvol Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 Eee... Od kiedy szlifierka i młotek to specjalistyczne narzędzia? :D Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 A co jest takiego złego w LCT że nie może przejść jako full stalowa replika AK74? Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 (edited) Niet. Dokładnie to miałem na myśli. Tylko problem jest jeden. Jak bez specjalistycznych narzędzi to deko rozbebeszyć? ;D Hm... całą komorę zamkową rozbebeszysz w AK za pomocą kawałka sztywnego drutu (podważenie "sprężynki" trzymającej od wewnątrz piny mechanizmu spustowego) a całą resztę przy pomocy młotka i jakiegoś wybijaka np. śruby czy jakiegoś sztywnego krótkiego pręta. Ewentualne odcięcia zbędnych części przy pomocy szlifierki :icon_razz: Do tego płaski śrubokręt do trzech śrub jakie kojarzę w kałachu (idąca przez rękojeść i ewentualne dwie do trzymania drewnianych kolb). tak to mniej więcej wygląda :icon_razz: Edited March 3, 2015 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 A jak dostoswoać deko do GB i jak dostosowac suwadło do ASG? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 1 wcale. Deko służy tylko jako dawca części do AEGA. 2 frezarką, dremelem, pilnikiem itd. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts