johny13 Posted March 18, 2015 Report Share Posted March 18, 2015 1. chcesz miec klasyka - drewno 2. chcesz miec wersje klasyka lat 70-80'tych - plastik fantastik 3. chcesz miec wspolczesna lub futurke- bierz risy taktiko-analne i inne czajniki bezprzewodowe Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted March 18, 2015 Report Share Posted March 18, 2015 Dla ścisłości, Pierwsza generacja, czyli RK-01: stalowy korpus, kolba, pokrywa zamka. 320fps. Plastikowe drewno. To były te repliki, gdzie ludki zastanawiali się, czy lepsze to, czy CM.028 i dobrze wychodzili na cymach. Nie są złe, ale niewarte swojej ceny. Druga, czyli RK-01W. Drewno na froncie. Tyle samo stali, co w pierwszej, reszta znal. 390fps i lepszy gearbox. Czasami miały stalowy zatrzask kolby, czasem nie. Porządny dobry Boyi. RK-01SW. 390fps, drewno, stalowe wszystko, wraz z obsadą kolby, obsadą lufy, pierdołami na lufie i zawiasem pokrywy. Aluminiowa lufa. Naprawdę fajne repliki. RK-01WS. Sklejka na froncie. 420fps. Rewelacyjny gearbox. Bite numery na każdej istotnej części. Stalowa lufa. Poliwęglanowa komora hop. Praktycznie nie do dostania w Polsce. Już nieprodukowane. Za 600 zł można było mieć replikę porównywalną z LCT i poza kolorem blachy lepszą niż E&L. Szkoda, że ich nie ma. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted March 18, 2015 Report Share Posted March 18, 2015 W przypadku RK-01W - dodatkowo zawias dekla (ten zanitowany do dekla) - jest ze stali, urządzenie wylotowe także. Quote Link to post Share on other sites
AutomaticKalashnikov Posted March 19, 2015 Author Report Share Posted March 19, 2015 A okej. A czy każda farba do drewna się nada do tej repki ? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 A czytałeś, co ludzie pisali, czy tylko obrazki oglądałeś? Quote Link to post Share on other sites
AutomaticKalashnikov Posted March 20, 2015 Author Report Share Posted March 20, 2015 Impregnatów do drewna jest multum. Jest ich parę rodzajów. Nie jesteś w temacie ? Nie wypowiadaj się proszę. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 Impregnatem do drewna to tylko możesz efekt szczebla w ławce osiągnąć. Albo deski w boazerii. Jak zrobić porządnie napisałem ci wyżej. Chcesz o swojemu, rób, ale żal za spierniczenie drewek miej wtedy do siebie. EOT Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 Arend wytłumaczył, widzę, że jednak cię to przerasta. a w temacie jestem kilkaset razy bardziej niż ty i z takim brakiem pokory i problemami z czytaniem wątpię, byś kiedykolwiek się do tego 'bycia w temacie' zbliżył. Quote Link to post Share on other sites
Dymitr Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 Dobrze Lesiu, masakruj go ! :D Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 A jak jesteś leniem i olejowanie cię nie przekonuje (warto poczytać troche o tej metodzie) to zawsze pozostaje coś innego. https://www.strzelambolubie.pl/sklep-elaboracja-strzelambolubie/czyszczenie-i-konserwacja/chemia/tetra-gun/tetra-gun-stock-finishing-kit-do-renowacji-i-wykanczania-kolby-detail.html U mnie się sprawdza, dobry zestaw. Zaraz ktoś wyskoczy "w budowlanym za pinć złoty masz całom puszke". To znajdź i mi kup, mi się nie chce szukać :D Pozatym ten środek do wykańczania osady nie jest ani politurą, ani lakierem. Sam nie wiem co to jest ale jest dobre. 3 warstwy szmatką i efekt jest jak dla mnie super :) http://i.imgur.com/c1m4Br7.jpg Quote Link to post Share on other sites
AutomaticKalashnikov Posted March 25, 2015 Author Report Share Posted March 25, 2015 a w temacie jestem kilkaset razy bardziej niż ty To szukaj forum w którym dyskutuje się o drewnie. Dziękuję już za twój udział w tym poście. Kolego, to poważne forum. Bez takich proszę. Buniek92 Quote Link to post Share on other sites
aelr28b Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 A czytałeś, co ludzie pisali, czy tylko obrazki oglądałeś? Aż się oplułem ze śmiechu :D Quote Link to post Share on other sites
hamilkar Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 To te bejce z castoramy za 10 zł za buteleczkę się nie nadają? Quote Link to post Share on other sites
AutomaticKalashnikov Posted March 26, 2015 Author Report Share Posted March 26, 2015 Najwidoczniej nie. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 Jak to nie, można nimi pociągnąć ławkę, deskę, trzonek do łopaty. Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 To te bejce z castoramy za 10 zł za buteleczkę się nie nadają? Taki tip Bejca - nadaje drewnu kolor. Oprócz tego trzeba to drewno czymś zabezpieczyć, najlepiej czymś dobrym w końcu to twoja replika, ma wyglądać jak najlepiej. No chyba że masz inne zdanie że ma być niby "używana w boju" "przetarta papierem ściernym :F " czy ciągnięta za autem no to nie musisz tego suchego drewna zabezpieczać :D No i są 2 główne metody, olejowanie o którym pisał lesio i metody "sztuczne". Ja polecam to co napisałem w poście, środek bardzo dobry. W olejowaniu mi osobiście nie podoba się zapach drewna, no i to że nawet najmniejsze niedoskonałości w obróbce się uwypuklą po zastosowaniu tej metody. Quote Link to post Share on other sites
AutomaticKalashnikov Posted March 26, 2015 Author Report Share Posted March 26, 2015 A jakie są skutki niezabezpieczonego drewna ? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 http://www.lubiedrewno.pl/co-niszczy-drewno-i-jak-je-chronic/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts