kurant95 Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Witam czy jest możliwe dostanie w polsce takiej zębatki do tłoka Kolejne pytanie to czy idzie dostać sorbo do dysz wyciszanych a jeżeli nie za bardzo to gdzie dostanę zwykłe sorbo i jaka grubość jest najlepsza? I już ostatnie to jaki szkielet gb v2 cnc najbardziej polecacie (wiem jest wiele tematów ale wszystko co przeglądałem to jest satre i opinie mogły się zmienić )? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Zębatka najlepiej z całym zestawem, są takie dostępne w PL. Chociaż samą zębatkę chyba też dostaniesz. Pytanie tylko po co, skoro to zestaw do robienia rofa 40+. Rozumiem, że chodziło o wyciszane głowice. Jeśli w głowicy cylindra nie ma ogumowanego stożka, tylko guma jest po obwodzie dziury w którą chowa się grzybek, to nie będzie problemu. Szkielet najlepszy będzie Retro Arms, bo w przeciwieństwie do chińczyków jest frezowany z bloku, a nie odlewany i tylko wykańczany skrawaniem. W przypadku chińczyków raczej nie ma znaczenia który konkretnie byś wybrał. Quote Link to post Share on other sites
kurant95 Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 co do zębatek to wiem ze sa one do większego rofa bo mam zamiar je zamontować w swoim kurczaku wiesz morze gdzie idzie takowe dostac? co do głowicy cylindra to mam podobną do tej http://gunfire.pl/product-pol-1152195188-Wyciszona-glowica-do-cylindra-Bore-Up.html i czy wiesz gdzie idzie dostać całą mate żeby wyciąć sb osobiście ? a co do szkieletu to ze szkieletami jest tak samo z shs jak z chińczykami? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 GF, airsoftarmory. Całe arkusze najprościej na ebayu, u nas nie ma. Mam wątpliwości, czy zrobisz to na tej głowicy. SHS to przecież chińczyk, więc pytanie bez sensu. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 3, 2015 Report Share Posted April 3, 2015 Zrób to na płaskich głowicach, po co jeszcze bardziej skracać ruch tłoka głowicami cichymi tym bardziej jeśli planujesz kupić szkielet CNC. Na głowicę cylindra daj Sorbo (relativy na forum powinien jeszcze mieć sorbo). Quote Link to post Share on other sites
Kaczan Posted April 3, 2015 Report Share Posted April 3, 2015 Z tego co pamiętam Redberet.pl sprzedawał sorobo jakiś czas temu. Quote Link to post Share on other sites
kurant95 Posted April 3, 2015 Author Report Share Posted April 3, 2015 co do sorbo to znalazłem na allegro takowe http://allegro.pl/podkladki-audio-sorbothane-pads-20mm-x-3-2mm-i5234739625.html jeszcze jest grubości 6.35mm cena nawet ok co do głowic to niestety nie wiem czy do mojego borka podejdą jakieś płaskie ale się zobaczy ;) Quote Link to post Share on other sites
kurant95 Posted April 9, 2015 Author Report Share Posted April 9, 2015 (edited) nie wiecie może w jakich sklepach poza airsoftarmory można dostać szkielety retro armsa v.2 (zwykłego)? na orginalnej stronie niestety nie ma a rużnica cenowa to aż 80 ziko pomiedzy producentem a sklepem tak wiec wydaje mi sie ze wysoka marża dlatego pytam gdzie można jeszcze znaleść owe szkielety Edited April 9, 2015 by kurant95 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Zamów w retro co chcesz i czekaj. Quote Link to post Share on other sites
kurant95 Posted April 9, 2015 Author Report Share Posted April 9, 2015 no tak najwyraźniej trzeba będzie zrobić ;) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Właśnie na fanpage'u RetroArmsa poinformowali że zaczynaja produkcję kolejnych porcji V2. Nic tylko czekać. Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Mam wątpliwości, czy zrobisz to na tej głowicy. Opcja nr.1 Odklejasz oryginalny zderzak z głowicy, naklejasz płaskie sorbo, a na to ponownie naklejasz oryginalny zderzak. Opcja nr.2 Odklejasz oryginalny zderzak, a zamiast niego naklejasz grubsze sorbo (np.3/16"), w którym wycinasz kształt "grzybka". Ale tak jak wspomniał Verb, przy tej konfiguracji nie ma potrzeby aż tak kombinować. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Problem z tym sorbo jest taki że ma trochę małowatą średnicę... Chyba że zadowala Cię tylko częściowe pokrycie. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Jesli jest roznica 1 lub 2 mm to nie problem. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Tak ze 4 będzie... To niby też nie problem bo przecież ori najczęściej są mniejsze od średnicy cylindra...a w przypadku wyciszonych to nawet tylko w postaci kręgu,ale... Quote Link to post Share on other sites
kurant95 Posted April 9, 2015 Author Report Share Posted April 9, 2015 (edited) nas allegro znalazłem użytkownika co ma rużne srednice i grubości http://allegro.pl/li...?us_id=39904734 tak więc można sb dociąć jak się chce :icon_wink: i jeszce jedno pytanko gb z jaki,i gniazdami lepiej wybrać 9mm czy 8mm (będe chciał robić tuning siłowy)? Edited April 9, 2015 by kurant95 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Tak ze 4 będzie... To niby też nie problem bo przecież ori najczęściej są mniejsze od średnicy cylindra...a w przypadku wyciszonych to nawet tylko w postaci kręgu,ale... Oryginalna guma w zwykłej - nieborapowej i niewyciszonej głowicy cylindra ma właśnie równo 20mm. Specjalnie mierzyłem, bo też miałem wrażenie, że braknie. Jak będzie z tamtą wyciszoną, niestety nie wiem. Opcja nr.2 Odklejasz oryginalny zderzak, a zamiast niego naklejasz grubsze sorbo (np.3/16"), w którym wycinasz kształt "grzybka". No właśnie zastanawiam się, czy i jak można rzeczony grzybek wyciąć. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Po co grzybek. Wytnijce w środku większą średnice aby grzybek się schował wiecej jak pół. Sorbo załatwi resztę sprawy. Dobrze was kminie? Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Ano rzeczywiście różne rozmiary... To już nie trzeba już kupować na ebay'u UK :-) !!! Co do grzybka to po odklejeniu ori można taki sam kształt wyciąć i wkleić-grzybek się sam uformuje... tylko klej porządny a nie pierwsza lepsza kropelka-najlepiej jakiś loctite "elastyczny"... O! i na ganfujare quantum wróciło http://gunfire.pl/product-pol-1152202031-Zebatka-tlokowa-Modify-Quantum-Sector-Gear-dla-Gearboxow-V2-3-6.html Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 No właśnie zastanawiam się, czy i jak można rzeczony grzybek wyciąć. Ja miałem okazję wycinać coś takiego z sorbo pod wyciszoną głowice tłoka. Polecam zrobić to dremlerem, bardzo drobnym kamieniem nasączonym w olejku sylikonowym, na maksymalnych obrotach i maleńkim "posuwie". Sorbo się wtedy jakby nadtapia. Nie ładnie z mojej strony tak się oferować nie pytanym, ale jeśli kolega wciąż szuka sorbopadów to zapraszam do mojego komisu. Quote Link to post Share on other sites
Seterus Posted June 7, 2015 Report Share Posted June 7, 2015 nas allegro znalazłem użytkownika co ma rużne srednice i grubości http://allegro.pl/li...?us_id=39904734 tak więc można sb dociąć jak się chce :icon_wink: i jeszce jedno pytanko gb z jaki,i gniazdami lepiej wybrać 9mm czy 8mm (będe chciał robić tuning siłowy)? Do tuningu mocowego najlepiej 6mm ślizgowe, a kosmicznego ROF-u kulkowe o jak największej średnicy. Z tego co pamiętam Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 7, 2015 Report Share Posted June 7, 2015 Jakieś argumenty na poparcie tej tezy? Quote Link to post Share on other sites
B-E-D-A Posted June 7, 2015 Report Share Posted June 7, 2015 Łożyska ślizgowe to padlina. Najlepsze co do tej pory wymyślono to łożyska kulkowe ceramiczne. Np. Kanzen i Modify robią takie łożyska 8mm. W przypadku Modify kuleczki są z azotku krzemu jak to kogoś ciekawi. Niestety takie łożyska kosztują 130-140 zł, ale stawiają też kilkukrotnie mniejszy opór: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts