trex33 Posted December 31, 2015 Report Share Posted December 31, 2015 (edited) Witam Jako że nabyłem replike Wintoreza od koera z plastikową, drewnopodobną kolbą od początku myslałem nad załatwieniem soebie do niej drewna. Po prześledzeniu paru tematów, zobaczeniu ze praktycznie w każdej replice różnych producentów sie ona różni sposobem montażu stwierdziłem że zlecę jakiemuś stolarzowi zrobienie własnej. Z racji braku czasu i wolnej gotówki, temat chwile przystopował aż przypadkiem pomyślałem o spróbowaniu zrobienia jej sam. Póki co jest jeszcze kompletnie nie gotowa, ale już nabiera kształtów takich, że sam osobiscie jestem z niej zadowolony, tym bardziej że nigdy nie robiłem niczego podobnego, a i moim warsztatem było mieszkanie w bloku z baaardzo ogarniczonymi narzędziami a raczej ich brakiem. Edited December 31, 2015 by trex33 Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted December 31, 2015 Report Share Posted December 31, 2015 Wygląda OK, teraz tylko kolor dobrać. Quote Link to post Share on other sites
trex33 Posted December 31, 2015 Author Report Share Posted December 31, 2015 jeszcze jest duzo do zrobienia wbrew pozorom, montaż do repliki, dziure na silnik powiekszyc a przy okazji nie rozwalic chwytu, ogólnie papierem jeszcze przelecieć a już czasu brakuje. Poza tym stockowo batke mam w kolbie a tu raczej nie dam rady i nie bede sie zabierał za drążęnie tunelu wzdłuż na akumulator wiec trzeba bedzie przerobić kable żeby szły do tłumika tak jak to jest w wałkach tak więc poki co praktycznie sie zatrzymuje Quote Link to post Share on other sites
Rzeznik124 Posted January 1, 2016 Report Share Posted January 1, 2016 Trex, nie wiedziałem, że masz takie umiejętności. Może zrobisz mi drewnianą kolbę do M4? Quote Link to post Share on other sites
trex33 Posted January 1, 2016 Author Report Share Posted January 1, 2016 Też nie wiedziałem ;) nie tykam się hamburgerowych wynalazków ;) Quote Link to post Share on other sites
trex33 Posted January 16, 2016 Author Report Share Posted January 16, 2016 No i dobra, wracamy do tematu. Niestety pomimo dość łatwego początku poźniej było tylko trudniej. Niestety, ale upchnąć silnik w tym chwycie było nie małym wyzwaniem, a że sklejkę dobrałem o grubosci 30mm nie ułatwiło sprawy. Nie wziąłem po uwage ze odlany plastik ma tam scianki na 1mm gruboscie na całej powierzchni i mimo tego jest dość wytrzymały. U mnie sprawa wyglądała gorzej, im dłużej drążyłem środek tym wiecej niepewności co do dalszych losów kolby nabierałem, apogeum nieszczęść było gdzy przy kolejnej próbie włożenia, pękła mi wzdłuż ;/ już miała lądować w śmietniku ale z pomocą przyszedł vikol. Nadal w śodku było za mało miejsca i im bardziej szlifowałem, zaczęły pojawiać sie dziury przelotowe, które dało sie jeszcze załatać ale nie to było głównym problemem. Mianowicie, scianki chwytu nie dość że były jak sitko, to do tego tak cienkie że pewnie gdybym spróbował to złamał bym je w palcach. Znajomy polecił mi żywice epoksydową, co średnio mnie satysfakcjonowało ale generalnie nie miałem już za wiele do stracenia bo albo to, albo smietnik w tamtym momencie, wiec postanowilem spróbować. Będąc w sklepie zaopatrzyłem się przy okazji w szpachle do drewna, bodajrze jakiś świerk, coby kolorystycznie przypominała chociaż reszte drewien. Także jak typowy mirek handlarz zacząłem szpachlować, trzeć papierem, i znowu szpachlować aż uzyskałem kształt mniej wiecej taki jak chciałem. Na koniec 2 warstwy "kasztanu" i oto efekty. Zadowolony do końca nie jestem, nie po to robiłem drewno żeby potem żywice nakładać ale z racji że to jest biedna wersja wintoreza to i biedne drewna przejdą, przynajmniej na razie. Nie mam póki co w planach robić nowej wersji, bo jednak w bloku możliwości mam mocno ograniczone, a i zapał mi zdrowo ostudziły te problemy z chwytem. Na pewno następne wersje robiłbym troche inaczej, ale jak na debiut w stolarce itp, jestem z grubsza zadowolony :) trex33 - 2016-01-16 Autor: trex33 Zobacz więcej zdjęć na airsoftphotos.net Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Nie myślałeś, żeby zeszlifować koszyk silnika? Quote Link to post Share on other sites
trex33 Posted January 16, 2016 Author Report Share Posted January 16, 2016 zrobiłem to, ale za wiele nie pomogło, za cienka sklejka a tego już nie miałem jak przeskoczyć Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Następnym razem proponuję zrobić kolbę o 2mm cieńszą. Wytnij w chwycie otwór na silnik a potem doklej po obu stronach okładki że sklejki 1mm. Będziesz miał cienkie ścianki i nie będzie żmudnego drążenia. Takiej sklejki można szukać w sklepach modelarskich. Można nawet dostać grubości poniżej 0,5mm. Quote Link to post Share on other sites
trex33 Posted January 17, 2016 Author Report Share Posted January 17, 2016 hmm dobrze wiedzieć, napewno następnym razem nie bawiłbym sie w drążenie tylko sklejał z kilku cienkich bo to nie dość że było żmudne, pracochłonne to jeszcze jak widać nieefektywne Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted January 21, 2016 Report Share Posted January 21, 2016 W mojej opinii efekt końcowy przy średnim zapleczu technicznym jest bardzo dobry :). Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted January 21, 2016 Report Share Posted January 21, 2016 Ja się zgadzam z gloomerem, jak na domowe warunki to wyszło bardzo przyzwoicie. Quote Link to post Share on other sites
Erucolindo Posted September 27, 2016 Report Share Posted September 27, 2016 Witam na forum :) Trex, pamiętasz jeszcze jak robiłeś tą kolbę? Wycinałeś dziury na baterie? Pytam bo mam zamiar zrobic podobną, również do Koera ;) Quote Link to post Share on other sites
GringoKM Posted February 27, 2017 Report Share Posted February 27, 2017 Hej, Robie podchody na zrobienie podobnej kolby do swojego fc, z uwzględnieniem tutejszych uwag. Mimo wszystko nadal obawiam się wytrzymałości ponieważ chwyt będzie strasznie cienki mimo. Ktoś pisał by zeszlifować koszyk silnika, mi naszła myśl na wymianę go na te z g36 które zajmują mniej miejsca z tego co widze po zdj http://gunfire.pl/product-pol-1152203115-Metalowy-koszyk-silnika-do-replik-typu-G36.html Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat czy będzie pasować? Quote Link to post Share on other sites
Krzychu9978 Posted April 29, 2017 Report Share Posted April 29, 2017 Witam, jako że odkupiłem wintoreza od trexa i kolba mi trochę nie pasowała postanowiłem się sam w to pobawić. 3 dni pracy i się udało. Sklejka jakieś 2-3mm 13 warstw potem farbka i lakier. Na prawdę podziwiam trexa że dał rade to zrobić bez narzędzi. Ja mam pilarkę taśmową bosha prostego z porządnym frezem dużo pilników i innych oraz duży warsztat. https://drive.google.com/drive/folders/0B3-wzRpw0J1Kam5KdUFha3VUSkE?usp=sharing Quote Link to post Share on other sites
Krzychu9978 Posted August 14, 2017 Report Share Posted August 14, 2017 No i druga kolba do wss zrobiona https://drive.google.com/drive/folders/0B3-wzRpw0J1KcFlhUDg0VDI2VWM?usp=sharing Jakby ktoś był chętny można pisać. Quote Link to post Share on other sites
trex33 Posted February 24, 2018 Author Report Share Posted February 24, 2018 ohoho dawno nie zaglądałem coś tutaj :) krzychu, twoja kolba to klasa, moja sie nie umywa :) gdyby ktoś takiej zapragnął do swojego wss to polecam kolege z całego serca Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts