CezaryR Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 Tak jak w temacie to moje własne pytanie. Spodziewam się pomocy i wielkiego zaangażowania w ten temat:) Proszę o jakikolwiek argument i ja będę odpowiadał dlaczego tak nie jest jak ktoś powie bzdurę :) Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 bo replika dalej strzela Link to post Share on other sites
trol3gs12 Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 Link to post Share on other sites
tred211 Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 Wydaje mi sie, że temat wyczerpany. Link to post Share on other sites
Guest Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 Jak to po co komu hop up? Po pierwsze podkręca kulkę, dzięki czemu leci dalej i celniej (bardziej stabilny lot po linii prostej). Po drugie w przypadku regulowanego hu można dostosować go do określonej wagi kulek. Tak temat wyczerpany. Link to post Share on other sites
Foton Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 (edited) Dokładnie. Sam niedawno ustawiałem i bez hop up kulki lecą w linii prostej może z 10 m po czym albo wznoszą się do góry, albo opadają w dół. Po prawidłowym ustawieniu dzisiaj zdziwiłem się jak postanowiłem postrzelać na tle iglaków i poobserwować jak daleko leci kulka. Leci około 60 m (replika to agm 003). Także różnica ogromna. Oczywiście tor lotu nie jest idealnie prosty, bo widać że po jakichś 40-45 m kulka zaczyna opadać, jednak można strzelać uwzględniając jej tor lotu (biorąc lekkim lobem do góry). Przy wyłączonym hopku tego nie jest się w stanie zrobić :icon_smile: Edited February 12, 2016 by Foton Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 (edited) @Up Jakim cudem bez HU kulki lecą Ci do góry? Czym mierzyłeś dystans? Edited February 12, 2016 by you-dash Link to post Share on other sites
Guest Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 Dokładnie. Sam niedawno ustawiałem i bez hop up kulki lecą w linii prostej może z 10 m po czym albo wznoszą się do góry, albo opadają w dół. Po prawidłowym ustawieniu dzisiaj zdziwiłem się jak postanowiłem postrzelać na tle iglaków i poobserwować jak daleko leci kulka. Leci około 60 m (replika to agm 003). Także różnica ogromna. Oczywiście tor lotu nie jest idealnie prosty, bo widać że po jakichś 40-45 m kulka zaczyna opadać, jednak można strzelać uwzględniając jej tor lotu (biorąc lekkim lobem do góry). Przy wyłączonym hopku tego nie jest się w stanie zrobić :icon_smile: Otóż to. Replika bez hopka jest jak dłoń bez palców. Link to post Share on other sites
Foton Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 (edited) Tutaj fajnie omówione co i jak z hopkiem - nawet kwestia regulacji (od 3'51 do 5'55): @Up Jakim cudem bez HU kulki lecą Ci do góry? Czym mierzyłeś dystans? Dystansu nie mierzyłem a jedynie oceniłem na oko. Wiem, że to żadna metoda, ale miałem kulochwyt ustawiony 35 m ode mnie to strzelając nad nim na tle choinek (tak, żebym mógł śledzić tor lotu kulki) było to dosyć dobrze widać. Dystans wzrokowo wyglądał na około 2 razy dłuższy niż odległość między mną a kulochwytem. Co do braku HU to masz rację - źle napisałem, jak jest ustawiony na maksa to się tak dzieje, że kulka jest podkręcana aż za mocno i wznosi się do góry. Jak jest wyłączony to kulka leci z 10 m i opada. Mój błąd :icon_biggrin: Edited February 12, 2016 by Foton Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 [...]Dystansu nie mierzyłem a jedynie oceniłem na oko.[...] Ok, nie mam w takim razie więcej pytań. Link to post Share on other sites
Emcet Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 (edited) Jestem pełen podziwu dla inwencji twórczej niektórych użytkowników. W aktualnym okresie feryjnym na forum pojawiło się zatrzęsienie wybitnie skomplikowanych zagadnień. Ostatnio taka siepa była w wakacje :icon_mrgreen: Myślałem że jak ktoś już przychodzi na WM, to wie co daje hop up. Chyba że to gość, który w salonie pyta, po co te czarne, okrągłe gumki na kołach samochodów :teeth: Obawiam się, że posiadanie repliki przez takiego nie będzie najlepszym pomysłem. Edited February 12, 2016 by Emcet Link to post Share on other sites
Guest Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 Jestem pełen podziwu dla inwencji twórczej niektórych użytkowników. W aktualnym okresie feryjnym na forum pojawiło się zatrzęsienie wybitnie skomplikowanych zagadnień. Ostatnio taka siepa była w wakacje :icon_mrgreen: Myślałem że jak ktoś już przychodzi na WM, to wie co daje hop up. Chyba że to gość, który w salonie pyta, po co te czarne, okrągłe gumki na kołach samochodów :teeth: Obawiam się, że posiadanie repliki przez takiego nie będzie najlepszym pomysłem. No w sumie prawda. :icon_biggrin: Link to post Share on other sites
CezaryR Posted February 13, 2016 Author Report Share Posted February 13, 2016 O widze zrobiłem furror jak na jeden dzień :) Dobra zamiast tego wyzerujcie hop-up. strzelcie sprawdzcie odleglosc. Potem nie zmianiejąc nic w hop-upie dajcie plytke stalawa badz jakakolwiek na koniec lufy bądź jak kto woli początek wylotu. 1 cm grubosci ten kawałek metalu powinien miec aby byc w sam raz. ( chodzi o podniesienie lufy o kilka stopni do góry zamist podnosć kulke o te stopnie podkręcając ją) Zdejmijcie luneta chba że to kolimator to nie trzeba i sprawdzcie czy strzeli dalej. Prosze o pokazanie mi wynikow jutro przez kogokolwiek kto bedzie chciał :). Pozdrawiam Cezary :) Ogólnie w całym tym temacie chodziło mi o sprawdzenie właściwości balistycznych asg czy sa podobne do broni palnej:) Link to post Share on other sites
Spirol Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 Nie za bardzo kumam gdzie wsadzić ten rzeczony kawałek metalu. Jakiś szkic może? Czy tylko chodzi o uniesienie lufy o kilka stopni w górę? Bo nie za bardzo wiem w jaki inny sposób tym kawałkiem metalu wygenerować efekt Magnusa... Wygiętą lufą? Za dużo niejasności w Twoim opisie. Link to post Share on other sites
CezaryR Posted February 13, 2016 Author Report Share Posted February 13, 2016 Czekaj spróbuje narysować :) Już skanuje :) Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 (edited) To jest głupie. Równie dobrze możesz spiłować gumke i sprawdzić czy replika strzelając prosto, czy pod kątem 45 stopni strzeli dalej. Powodzenia. PS. Z hop upem lobuje się dalej. Taa apropo. Ta rozmowa przypomina mi ostatnią przeprowadzoną z kimś kto uważał że limit do cqb powinien wynosić 110 m/s (360 fps) niezależnie od kulek. Zapytałem czy mogę strzelać 9 gramowymi kulkami. Może będzie temat na miare ninji w airsofcie... Edited February 13, 2016 by grzesio93 Link to post Share on other sites
CezaryR Posted February 13, 2016 Author Report Share Posted February 13, 2016 Jak dodać plik pdf? na forum? Link to post Share on other sites
Alanos Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 Taa apropo. Ta rozmowa przypomina mi ostatnią przeprowadzoną z kimś kto uważał że limit do cqb powinien wynosić 110 m/s (360 fps) niezależnie od kulek. Zapytałem czy mogę strzelać 9 gramowymi kulkami. Prelekcja w podstawówce o asg czy jak? Co do autora, to mimo wielkiej chęci nie rozumiem o czym piszesz. Spróbuj może jeszcze raz napisać o co Ci chodzi, tylko tym razem bardziej po Polsku. Link to post Share on other sites
CezaryR Posted February 13, 2016 Author Report Share Posted February 13, 2016 Pisze mi że ni moge uzyć pdf :( Nie wiem czy działa ale: 1=hop-up, 2=Przewód lufy, 3=Lufa zewnętrzna, 4=Kawałek metalu 1cmx1cm https://docs.google.com/document/d/16igemru6Rjiytu57Ee0aRa4OOJk7X6YumUAwnFs-fAY/edit A propo tego kąta 45%. To nie KOSMOS 45% to nie to bo najlepsze wyniki w odległosci w załeznosci od kalibru i kształtu to od 32% do 52% (% to stopnie ) :) A na tej zasadzie wirowania nie podkrecania działa hop-up http://wiedzoholik.pl/dlaczego-wirujaca-pilka-koszykowa-zrzucona-z-duzej-wysokosci-leci-jak-ptak/ Link to post Share on other sites
Cortes Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 CezaryR. Mógłbyś rozwinąć swoją teorię na temat wpływu zamontowanej lunety na zasięg strzału bez hopup, i braku wpływu kolimatora? Link to post Share on other sites
CezaryR Posted February 13, 2016 Author Report Share Posted February 13, 2016 Nawet ten prowizoryczny film pokazuje złożoność podkrecenia kuli:) Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 Nie działa, trzeba mieć jakieś pozwolenie. Narysuj to nawet w paincie i wrzuć jako JPG na Imgur, tak jest najprościej. Ja również mimo kilkukrotnego przeczytania Twojego posta nie rozumiem o co chodzi. Link to post Share on other sites
CezaryR Posted February 13, 2016 Author Report Share Posted February 13, 2016 (edited) Co do lunety :icon_smile:http://allegro.pl/sk...4910814931.html Montaże skośne powodują obniżenie punktu celowania o ustaloną wartośc np 20 MOA :icon_smile: Można takiego uzyć zamiast kawałka metalu :icon_smile: Chodzi o to że linia celowania ma być poniżej przedłużonej osi przewodu lufy :icon_smile: http://variag.w.interiowo.pl/balistyka_1.jpg Znalazłem to pokaze o co mi w przybliżeniu chodzi :) Edited February 13, 2016 by CezaryR Link to post Share on other sites
you-dash Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 Mam zamontować kolimator pod lufą? Nadal nic nie można zrozumieć. Napisz wszystko od nowa, na spokojnie, bez ekscytacji. Przeczytaj potem to ze dwa razy i jak uznasz za zrozumiałe to wrzuć. Link to post Share on other sites
CezaryR Posted February 13, 2016 Author Report Share Posted February 13, 2016 I chodzi mi o to że trzeba albo podnieść lufe albo obnizyć linie celowania o 4-8 stopni i będzie dobrze się strzelało z asg bez hop-upa :) Powoli :obniżyć linie celowania czyli jak robić trujkąt to ma 2 równoległe boki czy nie? nie bo górny bok( linia celowania) przecina drugi bok (linie przewodu lufy) :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts