Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Przesiadka z HFT (PCP) na ASG

Recommended Posts

Witam wszystkich

Kilka lat uprawiałem strzelectwo pneumatyczne HFT. Brakowało mi tam dynamiki, ciągle te sama postawy itd.

Poza tym bardziej "rajcuje" mnie sam sprzęt. Uwielbiam główkować nad zmianami wizualnymi itd

Mam rok przerwy, potrzebuje nowego Hobby. chciałbym zacząć z ASG.

Jestem świeżo po lekturze poradników (chwała autorowi za posty przekaz).

Nadal waham się między zakupem repliki gazowej a elektrycznej.

Na pierwszym miejscu stawiam wygląd, musi być maksymalnie zbliżony do pierwowzoru.

Wstępnie wytypowałem:

Gazowa

Replika karabinka szturmowego HK416 D14.5RS GBB UMAREX

zamiennie

Replika karabinka Raptor GBB - czarna firmy WE

Elektryczna:

Replika karabinka GC16 Carbine - czarny firmy G&G

Czy możecie pomóc mi w odrzuceniu lub utwierdzeniu się w wyborze lub zaproponować inne warianty?

Na pewno będę chciał aby był celny (wymiana lufy, uszczelnień, itp) oraz zaopatrzę się w "niezbędne" akcesoria

Jak masz kasę na realcapy (30 kulek) za 200PLN/sztuka i kasę na części zamienne (bo gaziaki zużywają się znacznie intensywniej niż aegi), nie przeraża Cię syfonowanie, to że strzelanie uzależnione jest od pogody (konkretnie temperatury), to GBBRki są super sposobem na utopienie w airsofcie konkretnych pieniędzy (been there, done that, twice;)).

A jeszcze lepszym sposobem jest właśnie daytona gun, brak syfonów, nie martwisz się o temperaturę używasz magazynków od aega. Jedynym minusem jest butla w plecaky i wężyk przy replice. I oczywiście nie małe koszta samej konwersji.

Edited by Barsad

Masz, że tak zachwalasz?

Daytona to nadal większośc flaków z "oryginału", zmienia sie jedynie sposób zasilania. Więc zawodność nadal wysoka. Czy też niezawodność niska.

Kolego Grzesp, nie pchaj się w żadne GBB. Utopisz kasę, zjesz nerwy a nadal nie postrzelasz, połowę czasu spędzisz na serwisie, czekając na części albo coś w tym stylu.

Widzę sporo replik z oznaczenie, GBB. Co to oznacza?

Czytałem o zamiennych systemach zasilania, wolałbym pozostać przy "oryginalnym".

Green gas wygląda obiecująco ze względu na realizm działania. Elektryki z kolei są tańsze z eksploatacji.

Jak pisałem dopiero zaczynam i stawiam na wygląd repliki. zależy mi tez na celności więc zapewne wymiana uszczelek i lufy, które wolałbym zrobić od razu.

Być może z czasie samodzielnie będę coś dłubał.

HK416 od UMAREX wygląda najlepiej i można ciekawie rozbudować. Z elektryków LMT Defender 2000

Oba kosztują ok 2K, czy warto tyle wydać?

Po modyfikacjach pewnie 3K do tego osprzęt. kolimator, latarka, montaże ..... co jeszcze?

Myślałeś o replikach typu PTW, lub replikach Next Generation Tokyo Marui? W pierwszym przypadku dostajesz duży realizm budowy zewnętrznej (możesz zamontować prawie wszystkie akcesoria od orginału), stosunkowo przyjazną przy grzebaniu mało zawodną mechanicznie replikę (choć elektronika potrafi sprawić problemy), a w drugim dobre wykonanie zewnętrzne i wewnętrzne, za to mało części, które w dodatku są drogie. Obie te repliki zapewniają większy realizm użytkowania, niż normalne AEGi.

Edited by Kopcik

Nikt nie mówił że to tanie hobby, zwłaszcza jak już się wkręcisz.

GBB - Gas Blow Back, czyli replika na Green Gas lub CO2 z ruchem zamka. Są też NBB, czyli nic się nie rusza. Na przykład Beretta STTI. NBB jest bardziej ekonomiczne i mniej awaryjne, ale jeszcze bardziej bezawaryjne są elektryki.

Idziesz albo w realizm - Replika GBB, duże koszta, zależnośc od pogody, albo w dobrą zabawę i bierzesz elektryka

Repliki PTW są mniej popularne ze względu na cenę, takie elektryki które są bardziej podobne do gaziaków.

Huba_lbn - bardzo dziękuję za objasnienia

Teraz znalazłem jeszcze tańsze wersje od A&K

http://gunfire.pl/product-pol-1152201364-Replika-karabinka-PTW-MK4.html

Wersja elektryczna, to już do zaakceptowania.

W między czasie śledziłem kolejne wątki na forum. Mocno polecane są repliki KWA. Czy naprawdę są tak dobre?

Spodobał mi się szczególnie model KM4 SR10, właśnie studiuje obszerna lekturę na forum.

MK4 SR10 to bardzo dobry wybór jak na AEG.

Co do PTW A&K, to ja mam mieszane uczucia. To fajna alternatywa dla Systemy, ale ma swoje mankamenty. Miałem w ręku, postrzelałem, zabaweczka fajna, potem właścicielowi padła w niej elektronika (wymiana na Etiny), silnik (wystarczyło przewinąć), klęknął cylinder (wymiana na KA, cięło kulki, wymiana na Systemę i szafa gra), padł "zwalniacz suwadła" (wystarczyło sprężynę zwalniacza wymienić na inną), to wszystko zanim replika osiągnęła próg 10000 kulek wystrzelonych. Trochę mnie to zmroziło i dałem sobie siana. Do PTW części są sporo droższe niż do AEG, inna sprawa-pasują graty od palnego, co jest bardzo fajne.

Rozważ M4 od Tippmana z linią HP, blowback ma, przyjmuje magazynki, lufy i gumy od AEGów, prosta konstrukcja, nieuciążliwy serwis, sporo różnych modów, regulacja fps.

Sprzęt dość drogi ale zasilanie co2? Co magazynek nowy nabój.

Zastosowali ciekawe materiały, aluminium i kompozyty mogli schować gdzieś butle.

Osobnej butli nie chcę.

Przy okazji szukania znalazłem w przecenie karabinek K&K HK416

http://www.hobby4men.com/air-soft-gun-asg/karabiny-maszynowe-asg/karabin-asg-hecklerkoch-hk416-cqb-kal-6mm-bb

NIe wiem jak wypada w porównaniu z wersja UMAREX