Punishment Posted January 24, 2018 Report Share Posted January 24, 2018 No nic. Zaryzykuję. Chce zmienić tylko komorę i lufę wewnętrzną. Cała reszta zostaje. Quote Link to post Share on other sites
Punishment Posted January 26, 2018 Report Share Posted January 26, 2018 No i zaryzykowałem...mam problem po instalacji pro-wina i zielonej gumki g&g. Niezależnie od magazynka replika zachowuje się teraz tak: pierwszy strzał normalny, drugi pusty, trzeci normalny, czwarty pusty itd (co drugi strzał wylatuje kulka) Dodam też, że nie mogę w ogóle kręcić pokrętłem hop-up gdy prowin siedzi w replice... Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted January 27, 2018 Report Share Posted January 27, 2018 (edited) Jakoś mnie to nie dziwi :icon_razz: Baza repliki to korpus, szkielet i komora... Zmieniając komore, ingerujesz w bazę repliki, a to powoduje CZĘSTO masę komplikacje, takie jak własnie wymieniłeś. Poza tym, że replika podaje losowo kulki, nawet gdyby podawała każdą to pewnie nie byłoby idealnej szczelności. Teraz pomysl ile zabawy mają serwisanci by dobrać odpowiednie części i je razem dopasować. Edited January 27, 2018 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Alien3294 Posted February 22, 2018 Report Share Posted February 22, 2018 Czołem. Planuje wsadzić komorę Prowina do świeżo zakupionego rk 02. Czy stockowa dysza będzie działałaz komorą? Gdzies kiedyś śmignelo mi stwierdzenie, że podobno jest za krótka. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted February 22, 2018 Report Share Posted February 22, 2018 Yyy.... zły temat. To temat stricte o komorze, a nie do jakiej repliki będzie pasować. Każda replika jest indywidualna, pisz w temacie o danej replice i jej tuningu. Quote Link to post Share on other sites
Alien3294 Posted February 22, 2018 Report Share Posted February 22, 2018 Mea culpa. Już mnie tu nie ma :) Quote Link to post Share on other sites
_Koralik_ Posted August 1, 2018 Report Share Posted August 1, 2018 Odświeżę temat. Takie pytanko, jak ta komora współpracuje z dystanserem maple leaf omega? Potrzeba jakiś przeróbek? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted August 3, 2018 Report Share Posted August 3, 2018 Nie potrzeba, ewentualnie jeśli masz zbyt słaby docisk to robisz dystanser dystansera na ramieniu. Quote Link to post Share on other sites
_Koralik_ Posted August 4, 2018 Report Share Posted August 4, 2018 W dniu 3.08.2018 o 12:39, wallop napisał: Nie potrzeba, ewentualnie jeśli masz zbyt słaby docisk to robisz dystanser dystansera na ramieniu. A jak go zrobić? Pierwszy raz montuje flata :/ Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted August 5, 2018 Report Share Posted August 5, 2018 Kombinuj, nikt Ci tego nie powie. Serwis nie polega na stosowaniu gotowych rozwiązań, bo one nie są uniwersalne dla każdej repliki. Quote Link to post Share on other sites
_Koralik_ Posted August 5, 2018 Report Share Posted August 5, 2018 A jakakolwiek podpowiedź :/ Quote Link to post Share on other sites
Dominn Posted August 6, 2018 Report Share Posted August 6, 2018 17 godzin temu, _Koralik_ napisał: A jakakolwiek podpowiedź :/ Najpierw sprawdź, czy brakuje docisku, może go nie brakować a Ty się nakombinujesz i okaże się, że na min. hopie kulki lecą w kosmos. Quote Link to post Share on other sites
_Koralik_ Posted August 6, 2018 Report Share Posted August 6, 2018 Znaczy regulacja jest ale przy końcówce pokrętła od regulacji, jak dla mnie jest za mała ale może się nie znam :/ Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted August 6, 2018 Report Share Posted August 6, 2018 No to kombinuj, wysil się... Budowa komory jest prosta jak budowa cepa i docisk tak samo. Masz prostą przekładnie ślimaczaną, ramię i dystanser. Serio... nie wiem co w tym trudnego, żeby podłożyć coś pomiędzy ramię, a dystanser... Quote Link to post Share on other sites
_Koralik_ Posted August 6, 2018 Report Share Posted August 6, 2018 Znaczy wiesz myślałem że są jakieś materiały nadające się do tego, ale okej dzięki za rady :D Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted August 6, 2018 Report Share Posted August 6, 2018 No tak, najlepiej chwytać się gotowych rozwiązań, a potem dziwić się, że coś nie działa/nie pasuje tak jak powinno :D Serwis polega na odpowiednim dobraniu i dopasowaniu części, rzadko zdarza się aby coś było drop-in. Quote Link to post Share on other sites
Dominn Posted August 7, 2018 Report Share Posted August 7, 2018 21 godzin temu, _Koralik_ napisał: Znaczy wiesz myślałem że są jakieś materiały nadające się do tego, ale okej dzięki za rady :D Możesz spróbować, jeśli faktycznie brakuje Ci hopka, np z izolacji kabla wyciąć "łódeczkę" i w nią wsadzić dystanser, w miarę się wpasuje i w kształt ramienia i dystansera, a zrobi różnicę. Jak dasz na maksa hop up to kulki jak lecą? Jaki jest ich tor lotu? Quote Link to post Share on other sites
_Koralik_ Posted August 7, 2018 Report Share Posted August 7, 2018 Cóż, kulki leciały nawet normalnie ale nie widziałem różnicy pomiędzy zwykłym dystanserem, regulacja była minimalna. Może dlatego że nie zwiększyłem wagi kulek, i ogólnie spadła mi ilość fpsów. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted August 7, 2018 Report Share Posted August 7, 2018 Dystansery ML Omega jakieś hiper pro nie są. Dobrze podkręcają, da się je łatwo zamontować i tyle. Poprawnie wykonany flathop to płaski, długi dystanser i przedłużone okno w lufie. Dopiero tu zobaczyłbyś efekt. Quote Link to post Share on other sites
Tenlon Posted June 23, 2019 Report Share Posted June 23, 2019 Widzę, że komora jest bardzo problematyczna, a ja niestety ja zakupiłem przed przeczytaniem tego tematu. Mam problem ze szczelnoscia, zielona gumka g&g + regulowana dysza retro, sprężyna tornado 130. Posiadam dwie gumki g&g, na jednej z nich mam 465-480 fps, niestety po wykreceniu dyszy do przodu nie podaje kulek, znowu po założeniu drugiej gumki g&g fpsy spadają do 420, lecz strasznie stabilnie +/-2fps Nie mam zielonego pojęcia, co może być nie tak, nie ważne czy docisk zrobiony przez sprezyne na lufie, czy oringi problem ten sam. Dodam, że pacjentem jest GB G&G w korpusie EA. Problem z osiowoscia odpada, ponieważ w korpusie G&G, nic się nie zmieniło. Jakieś pomysły oprócz wymiany gumki ? Posiadam dysze shs'a, ale czoło wydaje się takie samo jak w retro, więc nie wymieniałem z racji na przyjemną regulację. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 26, 2019 Report Share Posted June 26, 2019 Yyyy to, że masz markowy korpus i szkielet nie znaczy, że te części do siebie dobrze pasują. Mimo, że to dość dobry korpus nadal może zdarzyć się gorsza sztuka. Sprawdź oś. To raz Dwa... Komora PW taka jest. Dysza jest albo za krótka albo za długa. Albo się uszczelnia (srednio) albo nie podaje kulek. Zmień komorę na Maxx. Dysze Retro wyrzuć do kosza. Quote Link to post Share on other sites
Tenlon Posted June 26, 2019 Report Share Posted June 26, 2019 Maxx jest stanowczo za drogi, już wolę dołożyć i kupić szkielet RA ze zintegrowaną komorą, ale chcę wykorzystać to co mam. Zamówiłem gumkę macaron 70, zobaczymy czy coś się zmieni. Jezeli nie, to zacznę kombinować z inna dysza. W ogóle, montowales kiedyś dysze RA z pozytywnym skutkiem ? Czy jest to totalna porażka ? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 27, 2019 Report Share Posted June 27, 2019 Jak już chcesz regulowana dysze to kup tą od Peruna. Szkielety RA zeczintegrowana komora to dla mnie porażka. Bardzo trudno dobrać gumkę i dyszę. W przypadku komory Maxx... Pasuje praktycznie wszystko co polecane. Poza tym komory RA... Są średnie. Poczekaj na nowe wypusty komór a'la Maxx. Wiesz.... Jeśli RA odgapia komory od Maxxa, to jest coś na rzeczy :) Quote Link to post Share on other sites
kaer Posted July 22, 2020 Report Share Posted July 22, 2020 Cześć, pacjent: - Mancraft PDIK v3 ze średnią redukcją objętości; - komora hop-up Prowin AK - guma - jakakolwiek - czarna systema / maple leaf 70* / niebieski guarder flat hop - lufa 6,01 - 469mm - LambdaOne - dysza Mancraft / SHS AK - long / short Osiowość jest OK problem: jako, że Mancraft PDIK v3 pracuje jako open bolt, co kilka strzałów trafia się podwójne podanie kulki do komory, przeważnie też w komorze są dwie kulki. Długość dyszy regulowałem, zmieniałem dysze, wrzucałem starsze gumki - nic nie pomaga. Macie jakieś rozwiązanie poza nawierceniem komory hop od wewnątrz by zablokować uślizg kulek w skutek parcia sprężyny magazynka i wolnego miejsca w komorze hop-up przy układzie open bolt? Szkic poglądowy ;) Quote Link to post Share on other sites
predarcio Posted November 28, 2021 Report Share Posted November 28, 2021 Witam, jak ta komora spisuje się w aktualnych czasach. Czy jest sens ją montować i czy nie jest mega problematyczna? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts