Rogaś Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 Temat poświęcony konwersją HPA do AEG (GB V2) marki Valken Airsoft. Opisy, porady, modyfikacje Proszę o pisanie stricte na ich temat bez offtopów. http://airsoft.valken.com/v12/ Quote Link to post Share on other sites
Guest Gość Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 O co chodzi z podkładkowaniem "poppeta" w V12? Może mi ktoś wytłumaczyć w jakim celu się to robi i na jakiej zasadzie to działa? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 20, 2016 Author Report Share Posted June 20, 2016 Kupujesz zestaw podkładek poppeta. Redline Airsoft je wykoinuje. Na stockowego popeta zakładasz jedną z czterech podkładek (różnią się grubością), skracasz tym drogę otwarcia się zaworu poppet dzięki czemu oszczędzasz nieco powietrza, co za tym idzie, więcej strzałów. Zaczynasz od najmniejszej i sprawdzasz FPS. Dodajesz podkładki do momentu aż spadną FPS lub replika przestaje strzelać. UWAGA !!! Możliwe że będzie trzeba pewne ustawienia w modzie zmienić po zastosowaniu podkładek. Podkładek jest jak już pisałem cztery, montaż podkładek i kalibrację repliki musi być wykonana w obecności chrono ! Nie da się tego na oko zrobić. Quote Link to post Share on other sites
Guest Gość Posted June 20, 2016 Report Share Posted June 20, 2016 A czy skrócenie czasu otwarcia elektrozaworu nie da takiego samego efektu? Dobrze rozumiem, że po spodkładkowaniu poppeta maksymlna ilość fps na danej dyszy spada? Ilość oszczędzonego gazu jest na tyle duża, że warto się z tym w ogóle bawić? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 20, 2016 Author Report Share Posted June 20, 2016 Nie. Dlatego że stockowy poppet ma duże porty dawki i pomimo skrócenia czasu otwarcia elektrozaworu nie redukuje przepływu powietrza przez poppet. Dlatego pojawiły się podkładki. FPS'y mogą spaść lub nie, wszystko zależy od tego jak dobrze to wszystko ze sobą wykalibrujesz i jak złożoną masz replikę. Podaje głównie teorię a w praktyce bywa różnie. Quote Link to post Share on other sites
miapow Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 Ilość oszczędzonego gazu jest na tyle duża, że warto się z tym w ogóle bawić? Podbijam pytanie. Na ostatniej imprezie butla 0,8l (nabita do 2400 psi) skończyła mi się po ca 1200 strzałów - czerwona dysza, reg 80 psi, strzelane głównie na auto. Musiałem ratować się elektrykiem. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 21, 2016 Author Report Share Posted June 21, 2016 Co się dziwisz :) Czerwona dysza lubi amkać powietrze. Sprawdź jaką masz ustawioną dawkę. Ustawienie nr 3. Czerwona dioda. Ile mrugnięć? Quote Link to post Share on other sites
miapow Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 Mam ustawienia fabryczne, 6 mrugnięć = 6 ms. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 21, 2016 Author Report Share Posted June 21, 2016 Jaką masz długą lufe? Quote Link to post Share on other sites
miapow Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 509 mm, promyk. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 21, 2016 Author Report Share Posted June 21, 2016 Możesz zjechac do 3-4ms. Ale jak pisałem wyżej. Masz czerwoną dysze a ona lubi pożerać powietrze i pewnie jedziesz na max cisnieniu dla wysokich FPS. Ja obecnie mam zlota dysze. Lufe 455mm Promyka. Butla 88/4500 i z 1000psi jestem w stanie wystrzelić prawie 2000kulek przy cisnieniu 80psi na kulkach 0.30g. Co w przeliczeniu na 0.20 daje okolice 450fps. Quote Link to post Share on other sites
miapow Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 Gram na ciśnienieniu 80 psi, większego jeszcze nie ustawiałem. Przy najbliższej okazji zmniejsze na 3-4 ms. Dzięki za radę, pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
sierotkaxmarysia Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 (edited) 3-4ms przy lufie 509mm nie będzie za mało? To ile do lufy 300mm? Mam lufę 300mm i wydawało mi się, że przy 3ms widziałem pogorszenie lotu kulki w stosunku do 5ms. Niestety nie miałem jeszcze okazji ustawić moda z chrono, więc nie wiem jak faktycznie wyglądają osiągi. Edited June 21, 2016 by sierotkaxmarysia Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 21, 2016 Author Report Share Posted June 21, 2016 Bez chrono to nawet nie mów że coś ustawiałeś :teeth: Quote Link to post Share on other sites
sierotkaxmarysia Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 Nie ustawiałe, tylko trochę się bawiłem opcjami jak przestrzeliwałem czy w ogóle działa ;) Będę miał chrono to wszystko skonfiguruję jak należy, no ale ciekaw jestem jaka dawka gazu przy czerwonej dyszy jest odpowiednia do lufy 300mm i czy to było tylko złudzenie podczas strzelania. Quote Link to post Share on other sites
buli313 Posted July 26, 2016 Report Share Posted July 26, 2016 Witam Mam mały problem z moim Valkenem, mam zamontowane w body G&P lufa promyk 509 mm komora Retro Arms. Po wyminie na ProWin dysza (czerwona) zaczęła ocierać o lewą stronę komory, kulki były jakby słabiej podkręcane(flat hop na niebieskim Madbullu z dystanserem promyka). Czy przyczyną może być brak osiowości? Quote Link to post Share on other sites
Nor87 Posted July 26, 2016 Report Share Posted July 26, 2016 Dokładnie tak, nie masz osiowości względem komory i lufy, zdystansuj silnik od lewej ścianki. Sprawdzić możesz też osiowość wkładając lufe bez komory do lufy zewnętrznej. Przy otworze na magazynek jak i przez zdjętą atrape suwadła zobaczysz jak lufa osiada na dyszy. Czy jest za wysoko/nisko, czy za bardzo w lewo/prawo. Wtedy wprowadzasz korekty :) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 26, 2016 Author Report Share Posted July 26, 2016 Osiowość potrafi nawet sie skaszanić przez zbyt mocno podajace kulki magazynki. Prą od dołu w dysze i dysza od gory może byc porysowana. Quote Link to post Share on other sites
buli313 Posted July 26, 2016 Report Share Posted July 26, 2016 Spróbuję jutro sprawdzić patent z lufa zobaczymy jak wyjdzie. Narazie dzięki za podpowiedź Quote Link to post Share on other sites
miapow Posted February 5, 2017 Report Share Posted February 5, 2017 Możecie mi podpowiedzieć jak zdejmuje się króciec EU? Próbowałem odkręcić, ale stawia dziwny opór. Nie chcę się z nim "szarpać" i czegoś popsuć... Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 6, 2017 Author Report Share Posted February 6, 2017 Ja normalnie odkręcam. Żabka i kluczyk. Zakręcam też tak, aby łatwo odkręcić. Zrób fotke za co łapiesz złaczke do odkręcania. Quote Link to post Share on other sites
argawen Posted April 28, 2017 Report Share Posted April 28, 2017 Widzieliście ceny replik Valkena HPA, na Gunfire ? Wyprzedają towar ? Quote Link to post Share on other sites
Kriss88 Posted April 28, 2017 Report Share Posted April 28, 2017 To co zalega im na magazynie. Widać teraz jakie marże mają na produktach. Bo stratni na tym nie są na pewno. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted April 28, 2017 Author Report Share Posted April 28, 2017 Nic tylko brać tą Ultra SBR :teeth: Quote Link to post Share on other sites
miapow Posted June 12, 2017 Report Share Posted June 12, 2017 Pytanie dotycz: http://www.valken.com/Marker-Accessory-Grip-Connect-Kit Czy można w nim przerobić wtyk US na standard EU? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts