banan96 Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Witam mam zamiar zacząć zabawę z ASG w poniedziałek chciałbym zamówić pistolet na Co2 lub GG jednak nie jestem jeszcze zdecydowany. Na replikę zamierzam przeznaczyć do 600 zł i raczej jestem za Co2 ze względu że są po prostu mocniejsze i mniej awaryjne ( tak wyczytałem w internecie,zależy mi żeby w miarę miała zasięg), jednak proszę o poradę ze względu na to iż boczniaki na co2 mające ok 450 fps nie są zbyt celne ze względu na krótka lufe. Zależy mi żeby był w miarę celny miał dobry zasięg i wykonany był z w miarę dobrej jakości części. Jeśli moglibyście mi polecić jakiś pistolet warty uwagi w tej cenie byłbym bardzo wdzięczny zarówno na co2 jak i gg. Zastanawiam się nad: Walther P99 DAO CO2 GBB Metal Slide, Walther P99 DAO, GS-801,WE-2058 BIOHAZARD - 2 tone,M40, WE-2058 BIOHAZARD,pistoletu Bersa Thunder 9 PRO (szczególnie ten mnie zainteresował niska cena duza wartosc fps, ale jak z częściami),G1911A. Przeniosłem do "Jak zacząć". /Otto Quote Link to post Share on other sites
malin2k2 Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Bersa Thunder 9 Pro to przekalibrowana wiatrówka. Gunwo. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Tokio Marui na Green Gas :icon_lol: Nie znam lepszego sposobu na wydanie 600zł. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 4, 2016 Report Share Posted September 4, 2016 (edited) Dokładnie. Najlepiej wybierać sprzęt, do którego da się kupić części zamienne. Mam nadzieję, że już doczytałeś, że pistolet nie jest dobrym pomysłem na rozpoczęcie zabawy w ASG. Edited September 4, 2016 by mareq Quote Link to post Share on other sites
Wilk78 Posted September 4, 2016 Report Share Posted September 4, 2016 (edited) Tokio Marui na Green Gas :icon_lol: Nie znam lepszego sposobu na wydanie 600zł. Ja osobiście wolę swoją Berettę na co2 od we niż TM na GG, a czemu ? Ze względu na wyższość samego napędu co2 nad żałosnym GG który ma mniejszą moc i gorzej sobie radzi w niższych temp... Edited September 4, 2016 by Wilk78 Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 4, 2016 Report Share Posted September 4, 2016 Za to gg mniej obciąża cylinder i replika dłużej pożyje na fabrycznych częściach. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted September 5, 2016 Report Share Posted September 5, 2016 Kwestia co to są za "fabryczne części". Jeśli są przystosowane pod CO2 to pożyją tak samo jak te z GG. Też jestem fanem CO2 aczkolwiek ma swoje wady (nieekonomiczność, większy problem z dostępem części). Quote Link to post Share on other sites
Wilk78 Posted September 5, 2016 Report Share Posted September 5, 2016 Kwestia co to są za "fabryczne części". Jeśli są przystosowane pod CO2 to pożyją tak samo jak te z GG. Też jestem fanem CO2 aczkolwiek ma swoje wady (nieekonomiczność, większy problem z dostępem części). Ja słyszałem, że to GG wychodzi drożej. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 To akurat bzdura. Nabicie magazynka kosztuje porównywalni, lub nawet dużo taniej (na czystym propanie, po zrobieniu przejściówki). Za to kiedy zdarzy się napocząć na strzelaniu tylko jedną kulkę to GG można zostawić (a nawet powinno się dla dobra uszczelek) w magu na później. Kapsułę CO2 wywala do śmietnika, bo inaczej skatuje gumowe uszczelki. Więc od 1,50zł za jakiegoś szita, do 2,50/3zł leci o kosza. CO2 daje mocniejszego kopa i więcej fanu. Jednak jest trochę droższe i mniej wygodne w ładowaniu od GG. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Emcet wyczerpał temat. Quote Link to post Share on other sites
Wilk78 Posted September 10, 2016 Report Share Posted September 10, 2016 To akurat bzdura. Nabicie magazynka kosztuje porównywalni, lub nawet dużo taniej (na czystym propanie, po zrobieniu przejściówki). Za to kiedy zdarzy się napocząć na strzelaniu tylko jedną kulkę to GG można zostawić (a nawet powinno się dla dobra uszczelek) w magu na później. Kapsułę CO2 wywala do śmietnika, bo inaczej skatuje gumowe uszczelki. Więc od 1,50zł za jakiegoś szita, do 2,50/3zł leci o kosza. CO2 daje mocniejszego kopa i więcej fanu. Jednak jest trochę droższe i mniej wygodne w ładowaniu od GG. co2 wychodzi dużo taniej od gg a już na pewno dobrego takiego jak nuprol zwłaszcza na zimę Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted September 10, 2016 Report Share Posted September 10, 2016 co2 wychodzi dużo taniej od gg a już na pewno dobrego takiego jak nuprol zwłaszcza na zimę Widzę kolega podejmuje próby handlu z tym co napisał Emcet. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted September 10, 2016 Report Share Posted September 10, 2016 Widzę kolega podejmuje próby handlu z tym co napisał Emcet. co2 wychodzi dużo taniej od gg a już na pewno dobrego takiego jak nuprol zwłaszcza na zimę Skoro wychodzi dużo taniej, to podaj ile kulek jesteś w stanie wystrzelić na dobrze poskładanym pistolecie z jednej kapsuły CO2, a ile na równie dobrze poskładanym pistolecie na GG na jednym nabiciu i na ile nabić wystarcza taka butla Nuprola. Bo inaczej to są stwierdzenia zupełnie bez pokrycia. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 (edited) Skoro wychodzi dużo taniej, to podaj ile kulek jesteś w stanie wystrzelić na dobrze poskładanym pistolecie z jednej kapsuły CO2, a ile na równie dobrze poskładanym pistolecie na GG na jednym nabiciu i na ile nabić wystarcza taka butla Nuprola. Bo inaczej to są stwierdzenia zupełnie bez pokrycia. Five-SeveN Marushin'a (stock) na jednej kapsule CO2 Umarex'a (2,50zł/sztuka) wystrzeliwywuje 3 magazynki 22kulki + 1 w komorze - wychodzi 69kulek na 1 kapsule CO2 (20/22*C @ ~350FPS 0.20g). Glock G17 Army (sotck, rozłożony, porządnie poskładany i przesmarowany dobrymi smarami) Na 1 nabiciu (ProTech) wystrzeliwywuje 2 magazynki (górna uszczelka stock, powiększona dolna uszczelka, zawory dolne i górne 9Ball, 20-22*C @ 300-330FPS 0.20g) 25 kulek + 1 w komorze = 52kulki. W magazynek wchodzi ile? ~13g/15g może 20g gazu. 1000ml (w rzeczywistości ma 700ml) butla ProTech'a ma 270g gazu więc przyjmując 20g/magazynek daje nam to 13,5 nabić, zaokrąglając niech będzie 14 nabić. Daje nam to zestawienie 12g CO2 = 69BB 0.2g przy ~350FPS 20g GG = 52BB 0.2g przy 300/330FPS Wyliczając złotówki: Gaz ProTech 1000ml to ~35zł za 14 nabić po 2 magazynki czyli 52BB = 728BB/35zł 14 Kapsuł 12g CO2 Umarex to 35zł za 3 magazynki na 1 kapsule czyli 69BB = 966BB 966 > 728 - wychodzi, że CO2 jest bardziej ekonomiczne ACZKOLWIEK pojemność magazynka Glock'a Army jest brana na oko (rozmiarowo rezerwuar wielkościowo jest podobny do 1 kapsuły CO2 12g, do tego GG ma mniejsze ciśnienie i większą ściśliwość stąd wyszlo mi NA OKO 20g) gdyż aktualnje nie jestem w stanie tego sprawdzić, wieczorem mogę obalić lub podtrzymać moją hipotezę. Jeśli ktoś tu posiada dane o pojemności magazynka na GG to niech poda, wtedy podmienie dane i wyliczę jeszcze raz. ;) Edited September 15, 2016 by zielen Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 No właśnie. Ilość GG wziąłeś na oko. O ile dobrze pamiętam to w M92 KJW do magazynka wchodziło mi 4g gazu i na tym wystrzeliwałem półtorej maga po jakieś 20 kulek. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Otóż to, muszę zmierzyć i podać dokładne dane. Jeśli wchodziło ci 4g i 1.5 maga to gołym okiem widać, że GG > CO2. Quote Link to post Share on other sites
Wilk78 Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 (edited) No właśnie. Ilość GG wziąłeś na oko. O ile dobrze pamiętam to w M92 KJW do magazynka wchodziło mi 4g gazu i na tym wystrzeliwałem półtorej maga po jakieś 20 kulek. Ja mam berettę 92 od We i wchodziło mi ponad 2 nabicia po 20 kulek w jednej kapsule CO2 Otóż to, muszę zmierzyć i podać dokładne dane. Jeśli wchodziło ci 4g i 1.5 maga to gołym okiem widać, że GG > CO2. Trollujesz?XD GG nie dorasta do pięt CO2 co jest faktem. Ja kapsuły CO2 kupuję za 2zł, a można dostać nawet taniej. Ale jak wolisz strzelaj sobie tym śmierdzącym GG, który raz, że ma dużo mniejszą moc to ma dużo szybciej i dużo większe spadki w chłodnych temperaturach. Widzę kolega podejmuje próby handlu z tym co napisał Emcet. Z nikim nie podejmuję próby handlu, a wyższość CO2 nad wszystkimi innymi gazami do replik już została dawno udowodniona. Edited September 18, 2016 by Wilk78 Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 Widzę, że kolega emocjonalnie związany z CO2, że tak porywczo reaguje? GG mniej zużywa części, jest wygodniejszy do ładowania, nie trzeba opróżniać magazynków nawet jak się nic nie wystrzeli. Śmierdzi? No okej, ja nie jestem specjalnie czuły na zapachy i w sumie nigdy specjalnie nie wyczułem zapachu GG no ale ok. xd od CO2 lepsze jest HPA. Trzeba myśleć a nie tępo fanbojować. Jeśli wyjdzie, że faktycznie ekonomiczmie GG > CO2 to nie ma z czym dyskutować. Nie wiadomo jak byś nie kochał się w CO2 z faktami się nie dyskutuje. P.S. CO2 poniżej 2zł to syf. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 Zielen, problem z Twoimi wyliczeniami jest taki, że są one wykonane na podstawie dwóch zupełnie innych replik, zupełnie inna konstrukcja, masa zamka też może być zupełnie inna, siły tarcia itp. W gruncie rzeczy to ja nie pisałem o tym do Ciebie, tylko do Wilka78, który ni stąd ni zowąd rzuca stwierdzeniem,że CO2 wychodzi DUŻO taniej. Przecież to jest FAKTEM :D Inna sprawa, że z tymi 20g GGazu to chyba że sporo przesadziłeś. Standardowo do magazynka glockowego, w systemie TM wchodzi około 8-10g w temperaturze pokojowej, przy mocnym schłodzeniu (szybkie opróżnienie magazynka), nabił się do 12g Tak naprawdę, żeby to sprawdzić, trzeba by było wziąć takiego na ten przykład Colta KJW, przygotować magazynek CO2, magazynek GG oraz zawór cylindra (są różne dla CO2 i GG, GG nie działa dobrze przy zaworze CO2, nie pamiętam jak w drugą stronę) i wystrzelać całą butlę GG oraz jej równowartość w kapsułach. Quote Link to post Share on other sites
V4RCH1AK Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 Podpinam się pod temat. Jaki pistolet na CO2/GG będzie najlepszym wyborem za około 350-400 zł? Zależy mi przede wszystkim na wytrzymałości i fps poniżej 350. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted September 18, 2016 Report Share Posted September 18, 2016 (edited) Ma miec blow-back? Moze byc rewolwer? Jakies preferencje i domyslne zastosowanie :icon_razz:? Ja to bym za to, szczerze mowiac, kupil Berette NBB STTi/Socoma Mk23, albo Dana Wessona jak ma tylko wygladac/byc na male dystanse :icon_razz: Green gas jest moim znienawidzonym napedem replik, zwlaszcza teraz, jak sie zacznie robic zimniej :D No chyba, ze jest w tej cenie cos na CO2 z BB, na co warto wydac kase. Edited September 18, 2016 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
V4RCH1AK Posted September 19, 2016 Report Share Posted September 19, 2016 Ma miec blow-back? Moze byc rewolwer? Jakies preferencje i domyslne zastosowanie :icon_razz:? Blow back jest mi obojętny, zamiast rewolweru wolałbym zwykły pistolet. Preferencje: niezniszczalność i ew. dobry wygląd. Będzie używany przede wszystkim w CQB, czasami w lasie, w obu przypadkach jako boczniak. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted September 19, 2016 Report Share Posted September 19, 2016 Zielen, problem z Twoimi wyliczeniami jest taki, że są one wykonane na podstawie dwóch zupełnie innych replik, zupełnie inna konstrukcja, masa zamka też może być zupełnie inna, siły tarcia itp.W gruncie rzeczy to ja nie pisałem o tym do Ciebie, tylko do Wilka78, który ni stąd ni zowąd rzuca stwierdzeniem,że CO2 wychodzi DUŻO taniej. Przecież to jest FAKTEM :D Inna sprawa, że z tymi 20g GGazu to chyba że sporo przesadziłeś. Standardowo do magazynka glockowego, w systemie TM wchodzi około 8-10g w temperaturze pokojowej, przy mocnym schłodzeniu (szybkie opróżnienie magazynka), nabił się do 12g Tak naprawdę, żeby to sprawdzić, trzeba by było wziąć takiego na ten przykład Colta KJW, przygotować magazynek CO2, magazynek GG oraz zawór cylindra (są różne dla CO2 i GG, GG nie działa dobrze przy zaworze CO2, nie pamiętam jak w drugą stronę) i wystrzelać całą butlę GG oraz jej równowartość w kapsułach. Co racja to racja, zapomniałem o tej zmiennej. Cóż, niedługo będę wsadzał lepsze bebechy do Glocka, wsadzę wtedy magazynej na CO2 i porównam już z laboratoryjną precyzją. ;) Quote Link to post Share on other sites
Wilk78 Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 (edited) Widzę, że kolega emocjonalnie związany z CO2, że tak porywczo reaguje? GG mniej zużywa części, jest wygodniejszy do ładowania, nie trzeba opróżniać magazynków nawet jak się nic nie wystrzeli. Śmierdzi? No okej, ja nie jestem specjalnie czuły na zapachy i w sumie nigdy specjalnie nie wyczułem zapachu GG no ale ok. xd od CO2 lepsze jest HPA. Trzeba myśleć a nie tępo fanbojować. Jeśli wyjdzie, że faktycznie ekonomiczmie GG > CO2 to nie ma z czym dyskutować. Nie wiadomo jak byś nie kochał się w CO2 z faktami się nie dyskutuje. P.S. CO2 poniżej 2zł to syf. CO2 poniżej 2zł jest ciągle lepsze niż GG i nie jestem emocjonalnie związany tylko CO2 ma większą moc, bardziej stabilną i mniejsze spadki w stosunku do malejącej temperatury...Zresztą nawet jeśli CO2 wyjdzie drożej to nic dziwnego bo jest lepsze, a wolę zapłacić troszkę więcej i mieć coś lepszego, a ktoś kto rozmienia się na drobne wg. mnie nie powinien w ogóle myśleć o kupowaniu gazówki. i ten filmik zamyka dyskusję "co2 vs gg" Edited September 20, 2016 by Wilk78 Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 (edited) CO2 poniżej 2zł to kupa, potwierdzone info. Ja również wole CO2 i swoje klamki na GG staram się przerabiać, w miare możliwości, pod CO2. Edited September 20, 2016 by zielen Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts