luki527 Posted September 10, 2016 Report Share Posted September 10, 2016 Witam! Są jakieś cechy szczególne wyróżniające ostrą kolbę i chwyt spośród replik? Mam te dwa elementy i wyglądają na porządne. Jednak braka jakichkolwiek oznaczeń. Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Ostra kolba i chwyt kaleczy ramię i dłoń. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Mocne :). Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted September 11, 2016 Author Report Share Posted September 11, 2016 Jak ja lubię takie czepianie się słówek. Każdy wie o co chodzi, a tu znajdzie się osoba próbująca zabłysnąć. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 (edited) To zależy jaka kolba. Są dwie specyfikacje: commercial i mil-spec. Wpisz sobie w googla "commercial vs. mil-spec buffer tube" to znajdziesz wszsytkie informacje. Mil-spec jest generalnie grubszy i krótszy od commercial Co dziwne moja chińska asg-owa kopia magpula ctr wchodzi bez problemów na fabryczną sztycę w specyfikacji mil-spec (to nie jest buffer tube bo mam AKM i adapter kolby). Natomiast chwyt pistoletowy jest węższy od asg-wego i nie wejdzie tam silnik, nawet po przeróbkach. Znowu polecam google i hasło "ar-15 pistol grip dimensions" Wygląd jeszcze nie świadczy o ich "porządności" :icon_smile:. A oznaczeń też nie musi być. Pewnie w samych stanach jest ze tysiąc firm produkujących ubranka do AR-a, a na pozostałej części naszej planety pewnie drugie tyle (co najmniej) z czego połowa w Chinach :icon_smile: Edited September 11, 2016 by GuloGulo Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted September 11, 2016 Author Report Share Posted September 11, 2016 Pisząc chwyt miałem na myśli front. Mój błąd. Co ciekawe ma on w środku dwie blaszki (jedna okrągłą jak w zwykłym froncie m4, druga jak od RIS'a). Obie są włożone. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Nie wiem co to jest :) masz jakieś zdjęcie albo link do sklepu/producenta? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Pisząc chwyt miałem na myśli front. Mój błąd. Co ciekawe ma on w środku dwie blaszki (jedna okrągłą jak w zwykłym froncie m4, druga jak od RIS'a). Obie są włożone. To osłony termiczne, które mają rozpraszać ciepło, niestety to żaden wyznacznik-ersoftowi producenci dość szybko nauczyli się niezgorzej replikować ten element. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted September 12, 2016 Report Share Posted September 12, 2016 Jeśli nie masz PTW to możesz pomarzyć o ostrych częściach, bo po prostu AEGi są zbyt grube na nie. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted September 12, 2016 Author Report Share Posted September 12, 2016 Tyle to wiem. Nigdy nie miałem AEG'a. Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted September 12, 2016 Author Report Share Posted September 12, 2016 Później wrzucę zdjęcia. Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted September 14, 2016 Report Share Posted September 14, 2016 Z tego co kojarzę to frontgrip magpula podejdzie pod replikę AEG ( nie od razu, ale wszedł na KWA) Gdzieś po internecie walały się też informacje że geniusze kupowali kolby przeznaczone do replik i montowali do ostrych ARów, ale mogę się mylić. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted September 14, 2016 Report Share Posted September 14, 2016 (edited) geniusze kupowali kolby przeznaczone do replik i montowali do ostrych ARów, ale mogę się mylić. Czemu "geniusze" (bo rozumiem, że tym epitetem, jednoznacznie oceniasz ich poziom umysłowy i raczej nie jako następców Einsteina)? Możesz wyjaśnić co złego jest w asg-owych kolbach jeśli tylko pasują? Zaznaczam - nie chodzi mi o zastosowania militarne tylko sportowe (i sam wybrałeś tę ścieżkę dyskusji pisząc - "ARów"). Edited September 14, 2016 by GuloGulo Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 Również znam gości, którzy w pełni świadomie zakładają na swoje palne AR-y kolby airsoftowe. Nie widzę w tym nic złego. Działa? Działa. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 (edited) Co prawda odwrotnie bo mam palnego MOE na airsotwotym buffer tube. Różnica między Mil-Spec a Commercial nie leży tylko w wielkości kolby ale i samej prowadnicy. Kolby Commercial przystosowane są pod prowadnice o większej średnicy i pod inne zakończenie owej prowadnicy. W tym przypadku na końcu jest ścięcie pod kątem. Mil-Spec natomiast ma mniejszą średnicę (koło ~29,21mm) i zakończenie buffer tube nie jest ścięte. Palne kolby raczej dobrze dogadują się z markowymi prowadnicami ponieważ te są robione wg palnego wyniaru. Tak przynajmniej jest z VFC, KWA i G&P. U mnie siedzi Magpul MOE Mil-Spec na prowadnicy Madbull ACE i luzy są zerowe a przy ustawianiu długości czuć znaczny opór, wcześniej siedziała na prowadnicy ASG DK i miała luz aczkolwiek delikatny i jak najbardziej akceptowalny (niektóre palne wersje AR z których miałem przyjemność strzelać miały wększe luzy). Edited September 15, 2016 by zielen Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 Piszę AR, bo z tego co wiem jest to bardziej ogólna nazwa konstrukcji, nie stwierdza militarności, czy sportowości, ale to tylko semantyka, chyba wiemy o co chodzi. Natomiast w kwestii samego wyposażania broni w airsoftowe dodatki to oczywiście jedynym możliwym argumentem przeciwko byłaby hipotetycznie mniejsza wytrzymałość na uderzenia. Nie chodzi mi tutaj o odrzut, bo to nie te siły żeby coś naprawdę zepsuć, ani o precyzję wykonania, bo palne przecież też nie są idealne. To co zapamiętałem z bycia internetowym wojownikiem, to istnieje metoda usuwania poważnych zacięć przez swobodne zrzucenie karabinka (AR, ale pamiętam też AK) kolbą w dół, jednocześnie naciskając na dźwignię przeładowania. Biorąc pod uwagę że oryginalny magpul pod taką siłą jest w stanie się połamać (jeśli nie jest zsunięty) i znając jakość niektórych podróbek na rynek ASG, doszedłem do wniosku że jak na palną, to może lepiej oryginał. W tym przypadku sądziłem że oryginalność kolby jest wątpliwa, ale komentarze wyprowadzają z błędu- wina użytkownika: W gruncie rzeczy jednak nawet całkowite zepsucie takiej kolby podczas użytkowania rekreacyjnego jest w sumie zupełnie nie istotne, przez niski koszt wymiany, a przez strzelca sportowego tak samo, bo i tak wynik idzie do kosza, nawet przy najszybszym usunięciu zacinki. Także rozumiem osoby montujące kopie. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Szczerze mówiąc to z tym Magpulem bym nie demonizował. Replika nie raz upadła mi na ziemię uderzając rozsuniętą kolbą o ziemię i nie ma nawet śladów. To nie jest ASGejowy plastik tylko prawdziwy polimer o innej konstrukcji i wytrzymałości. Zakładanie airsoftowych części na palne nie jest niczym złym. Często różnica żadna a cena niższa. ;) Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted December 6, 2016 Report Share Posted December 6, 2016 Mil-spec jest generalnie grubszy ... od commercial Popraw to bo wprowadzasz dzieciaki w blad :) Przy okazji spytam. Potrzebuje wlasnie dobrej jakosci kopii ASG (preferowany typ Magpul MOA ale przezyje tez CTR) na "tube bufora" w comm-specu. Ktos widzial? Ktos zna kogos kto zna kogos kto ma? Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted December 6, 2016 Report Share Posted December 6, 2016 Zakładanie airsoftowych części na palne nie jest niczym złym. Często różnica żadna a cena niższa. :icon_wink: Znacznie niższa, a różnice niewielkie o ile jakieś są. Ja cały czas czekam na airsoftową kopię długiego łoża Magpul Zhukov, coby do normalnego palnego kałasza wsadzić. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts