Rych33 Posted June 2, 2018 Report Share Posted June 2, 2018 Dokładna długość tej czerwonej plastikowej dyszy. Zmierzona mikrometrem. To 21, 22 mm. Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted June 8, 2018 Report Share Posted June 8, 2018 Klasa z tym bagnetem i oldskulową kolbą! Quote Link to post Share on other sites
adikss Posted June 9, 2018 Report Share Posted June 9, 2018 W dniu 5.06.2018 o 13:12, Ijet napisał: Tak tu tylko zostawię. Oryginalny bagnet M9 (Ontario) zatrzaskuje się na lufie w E&P, ale siedzi pewnie, ale nie super sztywno i ciut się telepie. Co to za RISy? Weszły bez problemu? Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 Uhhhh poddaję się trochę. Nakupowałem części porządnych, wydałem ponad 300zł już i nadal jest lipa. Przed tuningiem replika miała 380fps na stockowej sprężynie, kupiłem SP120 Guardera, głowicę cylindra SHS, cylinder Ultimate, głowicę tłoka ultimate, dyszę modify... efekt: 370fps... Na tej samej komorze, na której nic nie było zmieniane. Nie mam pojęcia co z tym dalej cholera zrobić. Gubi conajmniej 50fps gdzieś. Strzykawka jest porządna. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 Jeśli gb jest szczelny tj. głowica tłoka uszczelnia się z cylindrem, głowica cylindra z cylindrem i dyszą to nieszczelność następuje na połączeniu dysz<>gumka Tudzież, sprawdź osiowość bo repliki E&L są krzywe. No i testuj różne gumki i dysze, innego wyboru nie masz. Ewentualnie serwis. Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 Ta jest idealnie prosta replika, bo sam ją prostowałem śrubami :P Znalazłem jakąś tam nieszczelność na układzie komora z lufą, star teflon się zużył. Może to to? Dysza przepraszam bardzo guarder, guma zielona G&G. Dysza tej samej długości co stock, więc powinno być dokładnie tak samo. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 Nie tylko długość dyszy ma znaczenie. Gumki zielone g&g to aktualnie syf. Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 (edited) Ok, to możesz mi powiedzieć z jaką gumką się najlepiej dysza guardera doszczelni? Nie chcę już po raz kolejny otwierać gearboxa, a goni mnie czas przed główną i jedyną imprezą w roku. Edited June 27, 2018 by KnightMoritz Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 Nie wiem, która gumka podpasuje akurat w Twojej replice. Quote Link to post Share on other sites
Rych33 Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 @KnightMoritz. Z zieloną G&G jest taki problem że kulka przechodzi z dużym oporem przez kołnierz co powoduje duże straty fps. Możesz to stwierdzić przepychając kulkę przez kołnierz np. ołówkiem i porównać z oryginalną gumką. Lekki opór powinien być. Ale przy G&G jest stanowczo za duży. Ja obecnie mam ten zestaw i jest ok. https://airsoftarmory.pl/pl/p/Modify-Baton-Ryusoku-gumka-Hop-up-/1632 Z tą gumką też nie miałem żadnych problemów https://jarmix-militaria.pl/gumki-komory-hop-up/maple-leaf-gumka-hop-up-aeg-75?from=listing&campaign-id=19 Czarny Prometheus pękł mi przy 465 fps. Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 (edited) Konkrety, tak jak lubię. Dzięki Rych! To od razu zapytam, co oznaczają te stopnie przy maple leaf? Kąt czego w sensie? No i 465 to za dużo :) celuję w 430-440. Edited June 27, 2018 by KnightMoritz Quote Link to post Share on other sites
Rych33 Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 (edited) Tam na dole strony co podałem jest wyszczególnione jaką w jakich zakresach fps należy zastosować. Jeszcze dodam że maple leaf lepiej siedzi w naszych komorach ze względu że posiada te prążki na obwodzie. Edited June 27, 2018 by Rych33 Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 zamówiłem tą 75 stopni... zobaczymy jak to chodzi. Miejmy nadzieję że to ostatni wydatek i koniec problemów w tej materii. Quote Link to post Share on other sites
Rych33 Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 (edited) Ta gumka ma taką trójkątną wypustkę. I dobrze działa ze zwykłym dystanserem. Ja mam dystanser flat modify i regulacja wydaje się precyzyjniejsza. Kusi mnie sprawdzić jeszcze z tym dystanserem http://asgrevolution.com.pl/sklep/hop-up/953-dystanser-omega-maple-leaf-solid.html Na zdjęciu gumka wywrócona na lewą stronę i ta trójkątna wypustka. Edited June 27, 2018 by Rych33 Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 (edited) 3 godziny temu, KnightMoritz napisał: Konkrety, tak jak lubię. Niestety, ale przez internet nie da się konkretnie Ci pomóc. Dobór gumki i dyszy to indywidualna sprawa dla każdej repliki. Nie ma jednego setu, który pasuje do każdej repliki, a emki e&l to krzywe i loteryjne repliki. Nie wiadomo, która gumka da Ci najwięcej fps'ów. Tylko testowanie np. 10 gumek i chronowanie repliki po każdej zmianie da Ci jasny pogląd na to którą gumkę zamontować. Twardość gumki nie jest zależna od tego ile replika ma fps'ów. Gumka ma po prostu pasować. Wiadomo, twardsza gumka będzie wytrzymalsza, ale przy niskich fps'ach, nawet do 500 (co już jest sporo) można spokojnie montować najbardziej miękkie gumki na rynku takie jak przezroczysty Guarder czy czarna guma Prometheus'a. Imo 75* to zbyt twarda gumka. Edited June 27, 2018 by wallop Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted June 27, 2018 Report Share Posted June 27, 2018 Ja to rozumiem :) Po prostu, Rych dał mi proste rozwiązanie - u niego działa - więc to zawsze jest jakiś kierunek, a nie strzał na ślepo i wydawanie dziesiątek czy setek złotych na gumki hopup. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 28, 2018 Report Share Posted June 28, 2018 W obu przypadkach jest to strzał na ślepo :) Z tego co wiem Rych swoją emkę też tuningował, gdyby obie emki miały te same części to jeszcze można mówić o jakimś pewniejszym zakupie, a tu... nie wiadomo co on ma w środku (gdzieś pisał, nie chce mi się szukać). Quote Link to post Share on other sites
Rych33 Posted June 28, 2018 Report Share Posted June 28, 2018 A co ma piernik do wiatraka ? Czy replika jest tuningowane czy nie. Jeśli w replice stockowej zmienisz pięć różnych gumek, to od razu zauważysz na chrono różnicę. Zwykle jest to 5 - 15 fps. Ale potrafi być też 20 -30 fps i więcej. Jak np. w przypadku gumki G&G. I podobne różnice będą w replice tuningowanej choćby nie wiem jak. Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted June 28, 2018 Report Share Posted June 28, 2018 W razie czego wykosztuję się jeszcze na 130'tkę żeby dobić do tych 440fps i spokój święty. Zobaczymy jaki efekt będzie po tym maple leafie. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 28, 2018 Report Share Posted June 28, 2018 (edited) Rych, replika tuningowana = inne części niż w stocku. Każdy montuje co innego, inne dysze, inne głowice cylindra i całą resztę. Dlatego tuningowana replika w porównaniu do innej tuningowanej repliki może być całkowicie czymś innym. Gdyby to były dwie te same repliki już można byłoby kombinować, ale niestety repliki e&l to loteria. Różnice na różnych gumkach często są o wiele większe niż 5-15fps, często są to różnice rzędu 50-100fps, a czasem jeszcze więcej. Nie ma reguły. Wystarczy montaż innej dyszy i nagle te gumki, które się nie uszczelniały, dają najlepszą szczelność i odwrotnie, te które początkowo się uszczelniały zaczęły powodować problemy w postaci nieszczelności, plucia kulkami czy w ogóle ich nie podawania. Edited June 28, 2018 by wallop Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted June 28, 2018 Report Share Posted June 28, 2018 W tym wypadku jedyną różnicą jest dysza. Oczywiście, że różne elementy różnie wpływają, ale co ma na przykład prowadnica sprężyny czy tłok do szczelności na układzie dysza<>gumka? Nic. Kompletnie nic. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 28, 2018 Report Share Posted June 28, 2018 (edited) Nikt nie mówi tutaj o prowadnicy sprężyny czy tłoku :) Różne dysze przy tych samych gumkach mogą dać różne wyniki. Edited June 28, 2018 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Rych33 Posted June 28, 2018 Report Share Posted June 28, 2018 KnightMoritz. Nie chcę mi się tu gadać. Bo ten człowiek ze swoimi teoriami. Jak masz jakieś pytanie to pisz na PW. Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted June 28, 2018 Report Share Posted June 28, 2018 Generalnie to repliki to nie jest rocket science, na spokojnie, przyjdzie guma jutro pewnie to założę, zrobie chrono i zdam raport. Nie twierdzę, wallop, że nie masz racji. Ale, wypowiadasz się w tak autorytarny sposób, że nie chce mi się specjalnie słuchać :P - szczególnie że nie chcesz napisać nic konkretnego. Na przykład daj tą dyszę i tą gumkę, albo do tej gumki masz tu zestaw dysz które sie uszczelniają najlepiej, albo do tej dyszy to proponuję gumkę a, b, c. Takiej odpowiedzi w sumie oczekuję, bo zasadę że "różne części różnie działają" to wiem od 2013 roku. Skoro jesteś serwisantem, to masz pewnie tyle roboty, że zdążyłeś te wszystkie konfiguracje przetestować - jak ja dorabiałem jako serwisant dla znajomych, to miałem odpowiedzi na takie pytania. Potem wypadłem z obiegu i rynek się nie dość, że powiększył, to jeszcze zmienił. Bo widzisz, stwierdzenie typu "W każdej replice będzie inaczej" neguje w ogóle całe forum wmasg. Dlaczego? Bo wymiana informacji traci sens. Każdy poleca to co mu działa najlepiej w jego replice/replikach. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted June 29, 2018 Report Share Posted June 29, 2018 (edited) Po prostu nie potrafisz zrozumieć, że nie ma jednego setu do każdej repliki. Jak ktoś montuje dyszę X, a Ty Y i oboje wrzucicie tą samą gumkę wyniki mogą być różne. Potwierdzone wielokrotnie w wielu replikach przez wielu serwisantów. Nie wykluczam tego, ze będzie tak samo, być może będzie lepiej, a być może gorzej - nie wiadomo. Poza tym repliki E&L to loteria, są krzywe, kiepsko spasowane i wykonane. Często mają krzywą i źle osadzoną lufę... tym bardziej nie wiadomo jak to wszystko "siądzie" u Ciebie. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, która dysza i gumka zgrywać będą się najlepiej. Np. niebieski Madbull i dysza Guarder'a w każdej replice może dać inny wynik. Każdy człowiek pytający się o tuning, dosłownie każdy chce aby podać mu konkretną listę od A do Z co wymienić i na co. Są części, które montuje się w każdej replice takie same np. zębatki, tłoki, kable, cylindry, sprężyny itp. Wiadomo, zależnie od wymagań są różne typy cylindrów i sprężyn, mówię ogólnie. Ale jeśli chodzi o dyszę i gumkę tutaj nie ma wielkiego pola manewru - trzeba testować. Nie raz miałem do czynienia z repliką w której nie podpasowała żadna gumka i dopiero zmiana komory pomogła. Miałem też sytuację gdzie szkielet i komora się nie zgrywały i pomimo idealnej osi była kupa. Żadna gumka w konfiguracji z żadną dyszą się nie uszczelniały. I co? Mam słuchać się tego co piszą w necie? Tudzież większość poleca czarną Systemę albo zieloną G&G... śmieszne po prostu. Czarna systema jest ok, a zielona g&g to syf. I co? Mam uważać, ze brak mi umiejętności skoro montuję polecaną gumkę? Nie. Po wymianie komory wszystko zaczęło banglać tak jak powinno. Tutaj akurat nie mamy do czynienia z niepasującą komorą czy szkieletem, ale w obu przypadkach (Twoim i Rych'a) mamy do czynienia z inną dyszą i to już wystarczy aby nie dało się jednoznacznie stwierdzić, która gumka podpasuje w Twojej replice. Niestety, nie pomogę. Jedyne co Ci mogę doradzić to kupno kilku gumek i testowanie tj. kup niebieską Madbull'a, fioletową Prometheus'a, w/w przez Rycha Maple Leaf (imo 75* jest zbyt twarda, strzelałbym w 60*, ale to nie jest reguła), czerwoną SHS'a (ostatnio kupiłem kilka sztuk i pojawiły się magiczne wyniki), czarna systema, stara zielona g&g. W sumie każda silikonowa może okazać się dobra. Rych, naprawdę nie masz pojęcia o czym piszesz, a swoje uprzedzenie do mnie włóż między książki bo jest śmieszne. Każda "moja" teoria jest zła, ale za to Twoja to proroctwo. To co piszę nt. gumek powie Ci każdy lepszy serwis w kraju. Czyli co? Podważasz słowa fachowców? XD Poskładałeś swoją Specnę i E&L - fajnie, cieszę się bardzo że ktoś chce sam dłubać w replikach. Ale poskładaj tak jeszcze +/- 300 replik i wtedy zacznij się wypowiadać. Edited June 29, 2018 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts