NorvicK Posted July 24, 2017 Report Share Posted July 24, 2017 Witam Dzisiaj zamontowałem moda HPA swojego autorstwa do gazowego SCAR'a od WE. W związku z tym chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Są to pierwsze testy, ale jak widać działa. Silnik będzie korzystał z lekko zmodyfikowanych magazynków od AEG'ów, a w przyszłości pojawi się również funkcjonalny bolt catch. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted July 24, 2017 Report Share Posted July 24, 2017 (edited) Podsumowując. Skopiowałeś rozwiązanie od Alyan'a :icon_wink:. Nie mam nic przeciwko, sam chętnie bym zmajstrował takie cuś do mp5 od vfc, ale tam za mało miejsca jest. Na moje strzela to to spoko, ale wężyk dałbym w gripa. Edit. Czy dla samego bolt catcha warto szpecić lower rurką na wylot z dwóch stron? Edited July 24, 2017 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 No o ile nie ma zamiaru tego sprzedawać to spoko, innowacji nie ma, tylko rżnięcie czyjegoś pomysłu. Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 (edited) Słońca moje kochane, a gdzie tu cholercia widać że coś kopiował ? :icon_smile: Ja tu widzę całkiem spoko strzelającą replikę z wężem nie w tym miejscu co Aylan. A jeśli wykonanie będzie lepsze od Aylana to pogratulować (mam dwa jego kity, nie jestem zadowolony zbytnio z wykonania, skończyło się na montowaniu Daytony w moim MSK i braku nerki itp itd). EDYTA: Po chwili namysłu zapytam się. Jakie masz ciśnienie robocze ? :) Edited July 25, 2017 by _Czarny_ Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 (edited) Nie widać, żeby było robione ;-) Wygląda na pewno gorzej, jak rura od kaloryfera... https://www.facebook...&type=3 Edited July 25, 2017 by Wojdatuz Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 Hahaha dobre :) Dobry pomysł dla twórcy, kit powinien być razem łączony z koszykiem na mechanizm spustowy itp itd, tak jakby miał to być GB w elektryku. Replikę trzeba i tak modyfikować a w ten sposób sporo ułatwi się puszczenie wężyka z powietrzem. Quote Link to post Share on other sites
NorvicK Posted July 25, 2017 Author Report Share Posted July 25, 2017 Nie ukrywam, że wzorowałem się na pomyśle Alyan'a, ale żeby od razu rżnięcie? Idąc tą drogą to Wolverine skopiował P* a Kuba tworząc NEMESIS dopuścił się jawnego plagiatu. Całość bazuje na częściach od oryginalnego magazynka, więc standardowy zawór nie pozwał na montaż rurki w środku,poza tym, tak jak wspomniał Nitro nie byłby w przyszłości możliwy montaż bolt catcha. Ciśnienie w momencie testu to 120psi Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 @NorvicK - Kuba chyba jako pierwszy zrobił cylindrowy silnik HP z jednym zaworem, SMP nie było kopią p*, tylko tworu Kuby, ale nie znam do końca ram czasowych, także może się jakiś spec wypowie... Quote Link to post Share on other sites
NorvicK Posted July 25, 2017 Author Report Share Posted July 25, 2017 Ok, ok....mniejsza o to kto kogo. Bardziej chciałem zwrócić uwagę na to, że czerpanie inspiracji z czyjejś twórczości jest czymś naturalnym. Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 W moim posiadaniu są dwa kity Aylana, pierwszy to ten z miedzianą rurą, drugi już z wężykiem. Obydwa latały mi po replikach jak ciele po oborze ze względu na brak porządnie wykonanej stabilizacji kitu, który zapewniłby właśnie jednoczęściowy szkielet. U ciebie tą stabilizację zapewnia śrubka widzę i steampunkowa rura na zewnątrz :) Jeśli jesteś dobry w projektowaniu to sadzę że dasz sobie spokojnie radę z przesunięciem i zaworu i zbijaka w prawo czy lewo tak aby mieć miejsce na wężyk/źródło zasilania ;) 120 Psi to dobry wynik, ile ma FPSów przy tym ciśnieniu ? Ogólnie to powodzenia i do przodu :) Quote Link to post Share on other sites
NorvicK Posted July 25, 2017 Author Report Share Posted July 25, 2017 (edited) Po dokładnej analizie Waszych postów pojawił się pomysł na schowanie rurki do środka, przy zachowaniu możliwości instalacji bolt catch'a w przyszłości. Zabieram się do pracy i zobaczymy co z tego wyjdzie. @czarny - ta konfiguracja przy 120psi dawała w miarę stabilne 430fps Edited July 25, 2017 by NorvicK Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 (edited) Powodzenia, pochwal się potem :icon_smile: Moja Daytona ma przy 120 PSI około 410 więc jest ok. Edited July 25, 2017 by _Czarny_ Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 1, 2017 Report Share Posted August 1, 2017 @NorvicK - Kuba chyba jako pierwszy zrobił cylindrowy silnik HP z jednym zaworem, SMP nie było kopią p*, tylko tworu Kuby, ale nie znam do końca ram czasowych, także może się jakiś spec wypowie... Kuba renderował pomysł silnika HP już w latach, jeśli się nie myle, 2012/2013. Wolverine podpatrzyło projekt i na tym sie wzorowali. Najpierw wyszlo SMP (totalna padaka), potem inferno (padaka w nowej budzie itd) PolarStar to odrębna gałąź ale też probóją swoich sił w jednozaworowcach. Quote Link to post Share on other sites
NorvicK Posted October 17, 2017 Author Report Share Posted October 17, 2017 (edited) Pozwólcie, że się pochwalę. Po blisko trzech miesiącach udało się wykonać nową wersję. Dodatkowo powstał prototyp magazynka do bolt catch'a. Wygląda to tak: http://youtu.be/8AI8oYKVcZA Edited October 17, 2017 by NorvicK Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted October 17, 2017 Report Share Posted October 17, 2017 Czy na filmie słychać syczenie? Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted October 17, 2017 Report Share Posted October 17, 2017 @gratek, tak słychać, w którymś momencie układ się rozszczelnił lekko. Prototypy tak mają ;) Quote Link to post Share on other sites
NorvicK Posted October 17, 2017 Author Report Share Posted October 17, 2017 Tak, to syczenie, ale na wężu. Dokładnie to na złączce butla-wąż. Nie chciało mi się już podpinać drugiego węża i nagrywać jeszcze raz. Quote Link to post Share on other sites
mdblack Posted November 17, 2017 Report Share Posted November 17, 2017 Ależ te Scar' y HPA pięknie brzmią...hhhhmmmm :) Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted November 18, 2017 Report Share Posted November 18, 2017 (edited) Większość replik GBBRów na HPA pięknie brzmi :icon_razz: Udało mi się na jednej strzelance z Daytony kogoś wystraszyć :icon_biggrin: Edited November 18, 2017 by _Czarny_ Quote Link to post Share on other sites
Dr_Papaya Posted July 21, 2018 Report Share Posted July 21, 2018 (edited) Witam, pozwolę się podpiąć do tematu, gdyż zainteresowała mnie Twoja modyfikacja. Jestem również w posiadaniu SCAR'a od WE i po przeczytaniu opisu @_Czarny_ przyznaję, że trochę się zraziłem do Alyan'owego Kit'u. Daytona niestety jest nie w moim zasięgu dlatego, mam pytanie odnośnie Twojego moda. Jeżeli byłaby szansa na kontakt to bardzo bym prosił, czy PW, czy też tutaj, gdyż muszę przyznać broń jest niepowtarzalna, lecz zabawa w GG i CO2 po prostu trochę mija się z celem. Pozdrawiam Edited July 21, 2018 by Dr_Papaya Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts