SzymonPolska Posted August 7, 2017 Report Share Posted August 7, 2017 Witam, Mam pytanie, czy ktoś zna replikę ASG kbk AKM/AKMS która pozwala na naukę tzw "manualki" (obsługa identyczna z ostrym, możliwość częściowego rozłożenia jak w ostrym) do 2000zł? Broń PCU niestety jest już wszędzie wykupiona (chociażby tu czy tu). Potrzebuję "szablonu" do nauki rozkładania, czyszczenia i obsługi kbk AK i jestem ciekawy czy znajdzie się jakaś replika która te cechy posiada. Pozdrawiam SzymonPolska Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted August 8, 2017 Report Share Posted August 8, 2017 Najbliżej palnej są gaziaki. Nie wiem tylko jaka jest wierność odwzroroawnia rozkładania. To musisz sam porównać. Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted August 8, 2017 Report Share Posted August 8, 2017 Zdecydowanie lepiej czekać, aż będzie deko dostępne. Repliki GBB AK niby "rozkładają się" jak w palnym, ale i tak wewnątrz widzimy rzeczy jak dysza i komora HU etc, co raczej nie pomaga przy uczeniu się do obsługi palnej. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted August 8, 2017 Report Share Posted August 8, 2017 (edited) http://wojsko.com.pl/karabinek-automatyczny-kbk-akms-ak-deko-skladana-kolba-p-6553.html http://www.naprawabroni.pl/?karabinek-kbk-akl-pcu-z-1958-r-frezowany-2500-zl-wedlug-starych-zasad-certyfikat-clkp,181 Edited August 8, 2017 by Punisher Quote Link to post Share on other sites
SzymonPolska Posted August 20, 2017 Author Report Share Posted August 20, 2017 Witam, @mareq, Hudy01 - dzięki za podpowiedź, na pewno sprawdzę modele gazowe kbk AKM, niestety sprawdzając parametry wszystkich karabinków ASK, nie da się uzyskać modelu z częściami do czyszczenia jak ostrego odpowiednika... w każdym razie dzięki za info. MOże ma ktoś jeszcze jakieś konkretne modele dobrych gaziaków? @Punisher - zdaję sobie sprawę, że stare deko/PCU ciągle na rynku istnieją. Tylko że cena 2500 zł to cena za którą mogę kupić ostrego AK z pełnym osprzętem. Ba, jak dobrze poszukasz to i dwa wynajdziesz. Pozdrawiam SzymonPolska Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted August 20, 2017 Report Share Posted August 20, 2017 Swego czasu produkowane były wiatrówki na licencji iżmasz. Rozkłada się cała jak palna. Zamek jedynie bez rygla, płaski od spodu (nie widać z zewnątrz, taki zabieg aby rygla nie wsadzić). Materiał stal, nawet jakieś bicia są. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted August 21, 2017 Report Share Posted August 21, 2017 No ale ostrego AK nie możesz sobie kupić, bo jakbyś mógł to byś tego tematu nie zakładał. ;) A te dwa akacze z całym osprzętem po 2500zł to ja chętnie przytulę bo mam akurat wolne promesy. Pokaż gdzie są a po dilu odpalę Ci prowizję. :) Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted August 21, 2017 Report Share Posted August 21, 2017 SzymonPolska w sensie kiedyś to może i były ale to dawno temu i nie prawda. Repliki ASG się nie nadają jak to ma być manualka zapomnij o asg, to są zabawki i tyle. Kup deko albo rób pozwolenie. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted August 21, 2017 Report Share Posted August 21, 2017 Cybersi swego czasu zrobili kopię tej wiatrówki od iż-masz. http://www.sztucer.pl/i2502_wiatrowka_cybergun_kalashnikov_ak47_4_5_mm.html Jest kilka nagrań na youtube. Quote Link to post Share on other sites
SzymonPolska Posted August 22, 2017 Author Report Share Posted August 22, 2017 Witam, @Punisher - racja, móc nie mogę :D. Co do tych dwóch kauaszków to nie do końca precyzyjnie się wyraziłem. 1 AKMŁ i 1 Sa vz. 58 i do tego od prywatnego znajomego, tak więc prowizji nie będzie :(. @luki527 - brawa dla tego pana, dokładnie o coś takiego mi chodziło. Aż szkoda że nie można dać "lubię to" :D. Jeszcze raz dzięki. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam, SzymonPolska Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted August 26, 2017 Report Share Posted August 26, 2017 Na vz.58 uczyc się "manualki" AK? :D Podobuje mnie się to! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts