Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Airsoft- początek przygody

Recommended Posts

Witam!

Proszę, pomóżcie mi dobrać odpowiednią replikę na start...

Zanim parę, albo kilkaset osób wyjdzie z siebie, po przeczytaniu tej prośby, pragnę napisać, że się nabijam :icon_smile: Owszem, jest nowicjuszem w tej dziedzinie, ale przeczytałem dość dużo artykułów, na ten temat, obejrzałem też kilka filmów... I dowiedziałem się dosyć dużo :icon_smile:

I tak, "pistolety na kulki " kojarzyły mi się zawsze z odpustem :icon_smile: Miałem chyba z trzy( w tym broń ROBOCOPA!) hehe, proszę nie brać tego za obrazę, po prostu trochę wstyd się przyznać, ale nie wiedziałem,że istnieje coś takiego jak Airsoft...

W to lato, na grilu u kumpla dostałem propozycję "postrzelania" sobie. Podszedłem do tego sceptycznie, bo pistolety, czy karabiny na kulki kojarzyły mi się z małą mocą i krótką żywotnością.... Ale.... Kolega przynosi dwa futerały broni snajperskiej (!!!) i zaczęła się zabawa... Wystrzelaliśmy wszystkie kulki(puszki, donice po kwiatach-tu był dym, bo żona kolegi nie była zadowolona) Byłem pod wielkim wrażeniem.

Postanowiłem zaopatrzyć się w taką replikę, ale na razie waham się nad trzema modelami.

Teraz dopiero gorąca prośba do was.... Do bardziej doświadczonych strzelców o ocenę mojego wyboru karabinków.

Proszę nie traktować mojego postu, jako znalezienie drogi na skróty, bo nie chce mi się szukać informacji, tylko chciałbym, aby może ktoś się wypowiedział, jak sprzęt sprawuje się w terenie, podczas mrozu, jak działa na niego woda....

To moje typy replik, które mi najbardziej odpowiadają:

1.Replika karabinka GR15 Rider ,

2. M4 GC16 Predator,

3. Replika karabinka WGC-AEG-297

Druga sprawa, spotkania... Jak się umówić na strzelankę... Okolice Bielska-Białej. Pozdrawiam

Podałeś repliki w dość sporym przedziale cenowym, oczywiście najlepsze będzie G&P, daje największe możliwości tuningu. Natomiast najnowsze serie G&G są polecane jako repliki do wyjęcia z pudła i strzelania, dobre ale nie wybitne.

No właśnie o takie informacje mi chodziło. Zastanawiałem się właśnie, dlaczego G&P jest o wiele droższe, niż G&G.... A replika G&P ma tylko 350 FPS. Tylko, tak mi się wydaje, że jakość poszczególnych komponentów repliki sprawi, że przy tych 350 FPS, karabinek i tak nie będzie miał sobie równych (celność, skupienie).

Ile ja mógłbym, albo inaczej... Na co mogę sobie pozwolić przy tuningu, przy takim G&P? I czemu ten model zaczyna od takiej małej wartości FPS przy kupnie?

Na FPS jak wyznacznik jakości repliki nie patrz- pierwszy lepszy chinol ma obecnie ponad 400 fps, a strzela gorzej niż G&P z 350 fps. G&P wygląda ładniej od G&G stąd jest lepsza jako replika na dłuższą metę, kiedy zaczniesz wymieniać części ze środka, ale korpus repliki z całą resztą elementów zewnętrznych zostanie. Poza porządna lufą precyzyjną, na początek daruj sobie tuningi- replika w stocku i tak strzela bardzo fajnie i da Ci mnòstwo frajdy. A tuning to błyskawicznie uciekające pieniądze, replika leżąca w serwisie zamiast w dłoniach na grze i ciągle jakieś rzeczy do poprawy. Pograsz nią przez dłuższą chwilę to zobaczysz czego Ci w niej brakuje i co byś chciał zmienić (szybkostrzelność? zasięg? skupienie?). Jeśli chcesz wziąć G&P to poszukaj może modelu bez kolimatora- są one niestety losowej jakości a zawsze podwyższają cenę repliki. Za jakiś czas kupisz sobie porządny kolimator, a obecnie pieniądze lepiej zaiwnestować w jak najlepszą i najładniejszą replikę.

Tu są też ładne emki G&P do +/- 1800 zł:

https://www.specshop...line-16826.html

https://www.specshop...-RAS-GP307.html

To są też repliki, które warto wziąć pod uwagę:

https://gunfire.pl/p...SPR-SOPMOD.html

https://gunfire.pl/p...rident-SPR.html

Edited by bruce_v_legion

Na FPS jak wyznacznik jakości repliki nie patrz- pierwszy lepszy chinol ma obecnie ponad 400 fps, a strzela gorzej niż G&P z 350 fps. G&P wygląda ładniej od G&G stąd jest lepsza jako replika na dłuższą metę, kiedy zaczniesz wymieniać części ze środka, ale korpus repliki z całą resztą elementów zewnętrznych zostanie. Poza porządna lufą precyzyjną, na początek daruj sobie tuningi- replika w stocku i tak strzela bardzo fajnie i da Ci mnòstwo frajdy. A tuning to błyskawicznie uciekające pieniądze, replika leżąca w serwisie zamiast w dłoniach na grze i ciągle jakieś rzeczy do poprawy. Pograsz nią przez dłuższą chwilę to zobaczysz czego Ci w niej brakuje i co byś chciał zmienić (szybkostrzelność? zasięg? skupienie?). Jeśli chcesz wziąć G&P to poszukaj może modelu bez kolimatora- są one niestety losowej jakości a zawsze podwyższają cenę repliki. Za jakiś czas kupisz sobie porządny kolimator, a obecnie pieniądze lepiej zaiwnestować w jak najlepszą i najładniejszą replikę.

Tu są też ładne emki G&P do +/- 1800 zł:

https://www.specshop...line-16826.html

https://www.specshop...-RAS-GP307.html

To są też repliki, które warto wziąć pod uwagę:

https://gunfire.pl/p...SPR-SOPMOD.html

https://gunfire.pl/p...rident-SPR.html

Właśnie o takiego posta między innymi mi chodziło. Słusznie zauważyłeś, iż replika jest NIESTETY sprzedawana z tym kolimatorem... No ale polityki danej firmy, to raczej nie zmienimy:) O co mi chodzi.... Widziałem filmiki na youtube, gdzie kupowali "chińskie" repliki (nie chcę tutaj nikogo urazić) i potem je tuningowali, z tym, że dla mnie to nie były do końca ulepszenia, tylko konieczna wymiana podzespołów, bo replika z 415 FPS, dziwnie przeskoczyła na niecałe 300.... Ale tak jak piszesz, FPS repliki, to jeszcze nic nie znaczy.

Super modele karabinków mi podesłałeś w linkach, dzięki. Szczególnie ten pierwszy.

Wracając do wątku, założyłem sobie, że zakupię droższą replikę, bo jakby tak podliczyć ceny części które musiałbym włożyć w "chinola" plus tuning optyczny, to nie wiem, czy wyszedłbym na tym lepiej.... Wiadomo, części w droższej wersji też się zużywają, do tego dochodzi jeszcze jak użytkujesz karabinek, ale moim zdaniem kupno wytrzymalszej wersji jest lepszym rozwiązaniem (to tylko moje zdanie)

Nikogo nie urazisz mówiąc o chiniolach, bo strzelam...60% (?) graczy używa chińskich replik, a jakieś 80%, może i 90% nowych graczy kupuje jako pierwszą replikę właśnie tą made in China. Wiele polecanych replik II klasy ma potencjał i przy odpowiednim tuningu są to repliki na lata, a ich wartość podskakuje dwukrotnie. W gruncie rzeczy to kwestia kto ile chce przeznaczyć na start. Oczywiście, jeśli masz chęci aby włożyć w nową replikę 1000-2000zł to super, gdyż mimo tego, że chińskie repliki to nie znowu taki shit to jakość w markowych seriach jest bez porównania lepsza.

Wracając do wątku, założyłem sobie, że zakupię droższą replikę, bo jakby tak podliczyć ceny części które musiałbym włożyć w "chinola" plus tuning optyczny, to nie wiem, czy wyszedłbym na tym lepiej.... Wiadomo, części w droższej wersji też się zużywają, do tego dochodzi jeszcze jak użytkujesz karabinek, ale moim zdaniem kupno wytrzymalszej wersji jest lepszym rozwiązaniem (to tylko moje zdanie)

Jeśli masz kasę na markową replikę to bierz ją. Finalnie wyjdzie Cię to taniej i "ładniej" niż zabawy i tuningi chińczyka. Z tym drugim kombinuj jeśli budżet nie pozwala Ci na nic więcej.

Druga sprawa, spotkania... Jak się umówić na strzelankę... Okolice Bielska-Białej. Pozdrawiam

Cześć,

Obecnie zdecydowanie więcej dzieje się na grupie ASGBielsko na Facebooku, niż na samym forum ASGBielsko.pl. Choć osobiście wolę fora ze względu na porządek, to musieliśmy iść z duchem czasu - a FB jest wygodniejszy i szybszy w użyciu.

Dzięki na info o strzelankach. Chciałbym podzielić się jeszcze jednym spostrzeżeniem....

Jak już pisałem, jestem na etapie wyboru repliki, Skupiłem się na dwóch firmach, G&G i G&P.

Miałem już zamawiać karabinek TR4 CQB-S od G&G, ale... Zaciekawiło mnie z czego jest zrobiony....

Na stronie sklepu pisze, że metal+tworzywo. Hmm... No to super pomyślałem. Tylko co wchodzi w skład tego metalu? No i tutaj musiałem trochę się wysilić i na stronie producenta wyczytałem, że owy metal to stop między innymi aluminium, cynku i stali... Ale nie podane jest ile jest czego....

Na tym forum wyczytałem, że cynk nie jest dobrym składnikiem repliki (chyba, że źle wyczytałem, proszę o poprawę.

Wydając prawie 1700zł, chciałbym być raczej pewien wytrzymałości karabinka.

Zacząłem uważnie przeglądać z czego zbudowane są repliki i moim zdaniem firma BOLT AIRSOFT ze swoim karabinkiem B4 SOPMOD w porównywalnej cenie, wypada lepiej... Zastosowali tam aluminium, nylon i stal.

W mojej firmie, mamy tzw, spinarkę( na bębnie test taśma a to urządzenie poprzez zgrzanie tej taśmy wiąże różnego rodzaju rzeczy, kartony itp) Nie jest to tanie urządzenie (Około 15tyś zł) Kiedyś przyjechał serwis i popytałem z czego jest zrobione.... Aluminium :)

Spinarka od prawie 10lat jest używana 24 godziny na dobę. Żadnym pęknięć tylko odarcia w niewielkim stopniu. Widzę jak jest używana... Pracownicy dają jest wycisk.

Do czego zmierzam, oczywiście niczego nie zarzucam firmie G&G, bo każdy ją chwali, ale czy za tą cenę nie zdecydowalibyście się na karabinek BOLT AIRSOFT?

Dobry stop znalu jest wytrzymały. Dobry np. G&G, G&P, TM. Jasne, że nie dorówna aluminium, ale z powodzeniem można użytkować tych replik przez kilka ładnych lat. Mam m4 ze znalu z 2007r. (G&P) - zero uszkodzeń i luzów.

Z drugiej strony mamy tanie stopy, takich firm jak: boyi, specna army, well, jg, cyma i inne, których jakość wykonania jest średnia, a w przypadku niektórych modeli wręcz skandaliczna.

Obróbka aluminium jest droga (popatrz na ceny retro arms i ich korpusów). Dlatego większość m4 wykonana jest właśnie ze znalu.

Znal nazywany jest potocznie gównolitem, chociaż uważam, że tym mianem powinno się określać tę drugą, opisaną powyżej kategorię.

Edited by mikadorus

ZnAl ZnAlowi nierówny, a taniej jest odlać korpus repliki w formie wtryskowej niż w procesie odlewania precyzyjnego i porem frezowania cnc ( tak robaczki, cynkal da się odlewać we wtryskarkach jak plastik. Topi się w na tyle niskiej temperaturze i ma na tyle mały skurcz po odlewaniu że się go odlewa wtryskowo).

Z drugiej strony patrząc ze ZnAlu odlewa się też korpusy broni alarmowej i wiatrówek, więc właściwie dobrany stop będzie też wytrzymały. Kwestia tylko ceny czy da się porządny stop czy kruche gówno.