echofoxtrot Posted July 30, 2018 Report Share Posted July 30, 2018 Witam. Posiadam aktualnie sprężynę M130, która przy lufie 6.03, uszczelnionym gearboxie daje 495fps. Niestety nie znam jej producenta. Moje pytanie brzmi, czy da się jakoś obniżyć "moc" sprężyny aby dawała z siebie mniej? Bardziej wpływ na to miała by ilość zwoi czy gęstość ich występowania? Usłyszałem o patencie związanym z rozgrzewaniem dwóch pierwszych zwoi nad palnikiem gazowym, które po wystygnięciu powinny się zagęścić i tym samym spowodować spadek fps. Słyszał ktoś o czymś takim? Bo szczerze mówiąc to ja pierwszy raz :D Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted July 30, 2018 Report Share Posted July 30, 2018 Nie prościej kupić słabszą sprężynę. Podgrzewając odpowiednio zwoje rozhartujesz część sprężyny i zwoje się ubiją. Można też przyciąć sprężynę. Quote Link to post Share on other sites
Kaczan Posted July 30, 2018 Report Share Posted July 30, 2018 (edited) #edit Nie doczytałem wyżej, do kosza. Edited July 30, 2018 by Kaczan Quote Link to post Share on other sites
Dominn Posted July 31, 2018 Report Share Posted July 31, 2018 Prościej, szybciej, przyjemniej będzie wsadzić słabszą sprężynę. Ucinanie zwojów też da radę, aczkolwiek bez sensu się tak bawić. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted August 1, 2018 Report Share Posted August 1, 2018 Masz łożyskowaną głowicę tłoka? Jeśli tak - usuń łożysko. Spadnie Ci 10-15fps, różnie. Drugi sposób - short stroke... utnij jeden ząb i sprawdź fps'y. Są dwie zalety - poprawisz reakcję i rof, a fps'y nieco spadną :) Jaka docelową prędkość chcesz uzyskać? Na to ile fps da sprężyna wpływ ma w sumie wszystko - ilość i gęstość zwoi, sprężystosć materiały, dynamika, waga ściśniętej sprężyny również. Quote Link to post Share on other sites
echofoxtrot Posted August 3, 2018 Author Report Share Posted August 3, 2018 W dniu 1.08.2018 o 11:04, wallop napisał: Masz łożyskowaną głowicę tłoka? Jeśli tak - usuń łożysko. Spadnie Ci 10-15fps, różnie. Drugi sposób - short stroke... utnij jeden ząb i sprawdź fps'y. Są dwie zalety - poprawisz reakcję i rof, a fps'y nieco spadną :) Jaka docelową prędkość chcesz uzyskać? Na to ile fps da sprężyna wpływ ma w sumie wszystko - ilość i gęstość zwoi, sprężystosć materiały, dynamika, waga ściśniętej sprężyny również. Docelowo chcę uzyskać granice 450 fps, aby zmieścić się w limitach szturmu z auto. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted August 3, 2018 Report Share Posted August 3, 2018 Jeśli nie chcesz wymieniać sprężyny - zrób po prostu short stroke :) Quote Link to post Share on other sites
echofoxtrot Posted August 6, 2018 Author Report Share Posted August 6, 2018 Dziękuję serdecznie za pomysły i pomoc. Zdecydowałem zrobić to co opisał wallop ;) Quote Link to post Share on other sites
Driver2503 Posted August 16, 2018 Report Share Posted August 16, 2018 Jest sposób na gazówce odpal palnik i podgrzej do zmiany koloru dwa ostatnie zwoje . Spadnie ze 30 fps . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts