Cortes Posted July 1, 2019 Report Share Posted July 1, 2019 Zaproszenie na nową grę w Czechach: https://www.facebook.com/events/2052158665092902/ Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted July 2, 2019 Report Share Posted July 2, 2019 Robert, jedziesz ? Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted July 3, 2019 Author Report Share Posted July 3, 2019 Jadę. Quote Link to post Share on other sites
c4mper Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 Cortes masz dostep do dokladniejszej agendy etc ? Bede w odleglosci jakies 300km w Żywcu na obozie sportowym, moze jest wiec szansa/opcja wpasc na gre dzienna (u mnie brak fejsa etc). Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted July 3, 2019 Author Report Share Posted July 3, 2019 Informacje mam tylko te z FB. Weźcie pod uwagę, że po stronie alainckiej występują tylko oddziały w mundurach brytyjskich (spadochroniarze i commando) i francuska Resistance. Amerykanie nie beda dopuszczeni. Po stronie niemieckiej raczej nie spadochroniarze, tylko piechota i grenadierzy pancerni. I jeszcze: wymagany jest poziom rekonstrukcyjny. Prawdopodobnie będzie wymagane odpowiednie obszycie mundurów. Quote Link to post Share on other sites
ashigara Posted July 5, 2019 Report Share Posted July 5, 2019 Jeśli Robert mnie zabierze to na 99% jadę :) Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted July 6, 2019 Author Report Share Posted July 6, 2019 Arturze, jak ładnie poprosisz ... :-) Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted July 12, 2019 Author Report Share Posted July 12, 2019 No i co Brytole? Nie ma chętnych? Impreza dla aliantów tylko ze strony brytyjskiej i żadnego odzewu? Mam jeszcze dwa miejsca w aucie. Koszt imprezy to będzie ok. 180 zł, plus opłata za grę (na razie nie wiadomo ile, ale chyba nie więcej niż 70 zł). Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted July 12, 2019 Report Share Posted July 12, 2019 Robert, rozmawiam z Izą czy się nie wybrać wspólnie i w ciągu 1-2 tyg będę wiedział. Ja na wojnę, żona w miasto ;-) Jeśli tak, bierzemy własny transport. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted July 13, 2019 Author Report Share Posted July 13, 2019 Pawle, chcesz być u Niemców, czy u Brytjczyków? Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted July 13, 2019 Report Share Posted July 13, 2019 Czerwone Diabły albo 1SBS. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted July 13, 2019 Author Report Share Posted July 13, 2019 (edited) No to Czerwone Diabły, bo 1SBS nie brała udziału w lądowaniu w Normandii. Nie będziemy w tym samym oddziale, bo ja będę w brygadzie Commando. Edited July 13, 2019 by Cortes literówka Quote Link to post Share on other sites
hubert94 Posted July 13, 2019 Report Share Posted July 13, 2019 22 godziny temu, Cortes napisał: No i co Brytole? Nie ma chętnych? Impreza dla aliantów tylko ze strony brytyjskiej i żadnego odzewu? Mam jeszcze dwa miejsca w aucie. Koszt imprezy to będzie ok. 180 zł, plus opłata za grę (na razie nie wiadomo ile, ale chyba nie więcej niż 70 zł). Jakbym nie zadeklarował się na stalkera który wtedy będzie to z chęcią, następnym razem się może uda :) Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted July 24, 2019 Report Share Posted July 24, 2019 Na FB wciąż brak szczegółów wydarzenia, a dotąd zadeklarowało się tylko 23 uczestników :-/ Zastanawiam się czy (naturalne) ograniczenie o US Army nie wpłynie istotnie na obniżenie frekwencji :-( Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted July 24, 2019 Author Report Share Posted July 24, 2019 Na pewno wpłynie, w Czechach, tak jak i u nas po stronie alianckiej jest więcej Amerykanów niż Brytyjczyków. Ale do gry jeszcze półtora niesiąca. Ja niezależnie od frekwencji jadę, bo jestem umówiony na przelew pewnej ilości rumu JKM.. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted September 8, 2019 Author Report Share Posted September 8, 2019 Bylem na imprezie razem z Ashigarą. Było ok. 45 graczy, z lekką przewagą Niemców. Z powodu niesprzyjającej pogody gra została skrócona do jednego dnia. Walczyliśmy przez 6 godzin w prawie ciągłym deszczu, więc nie było szans na organizowanie noclegu w lesie i kontynuowanie gry nastepnego dnia. Ale gry w takich warunkach u nas jeszcze nie było. Przeprawianie sie przez rzekę w bród i zamoczenie butów i spodni, to nic w porównaniu do kilku godzin z mundurem morym od potu od wewnątrz i od zewnątrz od deszczu. Na koniec elf nie chcial strzelać, bo zamókł hopek i musiałem zamienić go na Stena. Dzis cały dzień suszę szpej, mundur i buty. Grę oceniam bardzo pozytywnie. Szczególnie pod wzgledem stylizacji. Po stronie alianckiej byli brytyjscy spadochochoniarze, komandosi i francuscy partyzanci. Po stronie niemieckiej Wehrmaht, w dwóch formacjach jednolicie umundurowanych. Kolega z Czech pożyczył m denisona i czerwony beret, wiec wystąpiłem pierwszy raz jako para. Nie miałem speju poblankowanego na 44 rok, ale postaram się to poprawić do następnego razu. Nie było żadnej repliki niehistorycznej. Nawet M14. Niczego nie trzeba było maskować jutą. Po stronie niemieckiej połowa replik to mausery. Po stronie alainckiej było 5 czterotaktów, z czego 3 polskiej produkcji. Czego życze sobie i innym na naszych grach. Był piękny Bren zrobiony z ZB, ale wypadł na początku z powodu zacięcia kulki w lufie (może z powodu deszczu). Ashigara będzie mógł napisać coś na temat dyscypliny i wyszkolenia taktycznego oddziałow niemieckich. Np. używania przez nich komend i manewrów z drugowojennych regulaminów, króre adoptowane do airsoftu, nie uraciły wiele ze swojej przydatności. Quote Link to post Share on other sites
ashigara Posted September 11, 2019 Report Share Posted September 11, 2019 Kolejna gra w Czechach w miłej i przyjacielskiej atmosferze. Tym razem aura bardzo wymagająca. Deszcz i wilgoć sprawiły, że luneta na moim kar98k już po pół godzinie była zamglona i do końca służyła za zbędny balast. Po powrocie musiałem się nauczyć jak ją rozebrać i wyczyścić. Buty pomimo natłuszczania też pod koniec już przemokły więc decyzja o skróceniu imprezy była jak najbardziej słuszna. Stylizacje bardzo dobre, ale też bez przesady głowy by nie urwali za złe buty czy pasek. Po prostu tam "klimat" jest chyba ważniejszy niż wymiana kompozytu. Co do komend to rzeczywiście dodatkowo nadają smaczku :) Kilka przykładowych: Feuer frei - strzelać bez rozkazu Gerade aus - naprzód Gehen links, gehen rechts - iść w lewo/prawo Deckung - osłaniać Zurueck - wycofać się Angriff - atakować Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts