Dalej Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 "Myślimy o zmianach dotyczących obrony koniecznej i tzw. dozwolonej samoobrony, czyli legalnego użycia siły wobec sprawcy zatrzymanego na gorącym uczynku" Nie rozmawiajmy o szerokiej polityce tylko o tej konkretnej sprawie: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,5...00,3077637.html Głosujcie :) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 "Myślimy o zmianach dotyczących obrony koniecznej i tzw. dozwolonej samoobrony, czyli legalnego użycia siły wobec sprawcy zatrzymanego na gorącym uczynku" Hehe, to jakiś lekki bełkocik - użycie siły wobec zatrzymanego (zatrrzymuję go, a potem paralizatorem albo z gumy). I mówi to dyrektor miejskiego Biura Bezpieczeństwa w Warszawie. Serio: o ile pomysł nie jest typową grą polityczną, mającą na celu zwiększenie poparcia społecznego w chwili, gdy koalicja zaczyna się sypać i może dojść do wcześniejszych wyborów, to bardzo dobrze. Ciekawe tylko ile z tego wyjdzie, bo taki paralizator czy miotacz gumowych pocisków dorówna zapewne ceną pistoletom ze średniej półki... Pożyjemy - zobaczymy. Quote Link to post Share on other sites
Dalej Posted December 21, 2005 Author Report Share Posted December 21, 2005 Jeśli chodzi o cenę AirTaserów w polsce, to cena najnowszego modelu jest zaporowa - za tą sumę kupisz dwa pistolety ze średniej półki. I taniej nie będzie - nawiązałem w swoim czasie kontakt z amerykanami, chciałem się spytać czemu w Polsce u ich (jedynego) przedstawiciela jego cena jest 2.5 raza większa niż w USA - ale jakoś zapomniałem o sprawie. Jeśli to prawo wejdzie w życie to trzeba się będzie zainteresować ponownie. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 Sprawdziłem: TASER (ten paralizator) kosztuje średnio około 360USD lub 530USD (wersja z celownikiem laserowym), jeden "nabój" (w zasadzie cały jednorazowy moduł) to wydatek rzędu 50USD, a kabura to prawie stówka. Razem (wariant minimalny to 400USD z hakiem + koszt przesyłki lub marża polskiego sprzedawcy). W wariancie max - około 700USD, czyli dorównuje ceną CZ-ce... O Jezusie! FLASHBALL, bo tak się to cudo nazywa, wygląda tak: kosztuje w Holandii niewiele. TYLKO 819,00 EURO! 8O, a jeden strzał to prawie 70 EURO! Rany boskie, zabawa dla bogatych, bo za te pieniądze kupię USP... Quote Link to post Share on other sites
Dalej Posted December 21, 2005 Author Report Share Posted December 21, 2005 Który z tych trzech? http://www.taser.com/estore/default.htm Wysłałem maila z zapytaniem o polskiego przedstawiciela, ciekawe jak się dzisiaj kształtują ceny u nas. Jak będzie 6000zł zaTASER M18L to się nie zdziwię. Bo ostatnio jak sprawdzałem to TASER X26c w ogule był w Polsce nie do kupienia. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 Przy takich cenach to mogą liczyć tylko na bardzo kasiastych gości. A ci na ogół mają takie wejścia, że każdy z nich jest w stanie załatwić sobie czerwoną książeczkę z kat. "A" bez ograniczeń... 6000, Dżisas, to cena USP ELITE... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 Macie nieaktulane dane a dyspute prowadzicie. Tak trudno Googlnąć trochę? http://www.ostrowskiarms.pl/produkt.php?no...4&id=76&idp=905 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72396270 Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 Macie nieaktulane dane a dyspute prowadzicie. Tak trudno Googlnąć trochę? Ekhm... nie żebym się czepiał, ale chyba to nieco inny model niż TE. A nawet gdyby, to i tak w niczym nie zmienia to faktu, że 1700PLN to kupa kasy, za którą - w zasadzie - można kupić broń palną. I zauważ co napisał sprzedający z Allegro: 4 magazynki( z datą ważności 10/2003 ale dzialają, sprawdzalem!!) Ciekawe jak to sprawdzał? I raczej miałbym ograniczone zaufanie do czegoś takiego... No i co zrobisz, kiedy gościu stanie dalej niż 5 metrów albo nie trafisz go pierwszym strzałem? Quote Link to post Share on other sites
jackas Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 No nie wiem, czy zmiany na lepsze. Paralizatory można OIDP kupwać i używać bez zezwolenia. No a mają być w myśl projektu traktowane jak broń. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 Ekhm... nie żebym się czepiał, ale chyba to nieco inny model niż TE. Modele są różne, na pewno te w PL są starsze niż ze strony producenta, ale działać działają. A nawet gdyby, to i tak w niczym nie zmienia to faktu, że 1700PLN to kupa kasy, za którą - w zasadzie - można kupić broń palną. Ale Tasera łatwiej. Poza tym co? Chciałbyś żeby kosztowały 50zł? Takie użądzenia nigdy niebędą tak tanie. I zauważ co napisał sprzedający z Allegro: Kup w sklepie, a nie na Allegro. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 Modele są różne, na pewno te w PL są starsze niż ze strony producenta, ale działać działają. Starsze - znaczy tańsze, a my mówiliśmy o tych nowszych. Zarzut niedoinformowania odparty. :D Ale Tasera łatwiej. Ale ma tylko jedno zastosowanie. Rekreacyjnie z niego nie postrzelasz. Chociaż jak się ktoś uprze... Poza tym co? Chciałbyś żeby kosztowały 50zł? Takie użądzenia nigdy niebędą tak tanie. Dla mnie może kosztować równie dobrze 1PLN jak i 10.000PLN. Nie mam zamiaru kupować. Kup w sklepie, a nie na Allegro. Dziękuję, ale wolę coś bardziej konkretnego.:P Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 Ale ma tylko jedno zastosowanie. Rekreacyjnie z niego nie postrzelasz. Dlatego mnie te zmiany w ustawie walą i czekam co będzie dalej ;) Quote Link to post Share on other sites
Dalej Posted December 21, 2005 Author Report Share Posted December 21, 2005 Słucham? Na razie nic więcej nie wrzucam. (heh) A tak na serio - ja też czekam. Przynajmniej Nowa Władza jest bardziej na tak niż na nie. Z drugiej strony, SLyD przed wygranymi wyborami też gadał o prawie do posiadania broni "do obrony miru domowego". [ Dodano: Sro 21 Gru, 2005 ] http://taser.pl/ Czyli coś się ruszyło. Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 Mój boże! 1500 zł! To Glocka 19 można za tą cenę kupić! A już o zwykłym paralizatorze czy palce elektracznej nie wspomnę. Quote Link to post Share on other sites
Dalej Posted December 21, 2005 Author Report Share Posted December 21, 2005 1500zł za Glocka 19 powiadasz? To tutaj straszną drożyznę mają, a to łobuzy. Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 a gdzieś widzialem, niepamiętam gdzie. wiem, że w wersji ostrej ale fakt, tu mają drogo :) Quote Link to post Share on other sites
Irwin Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 Mam wrażenie że to pewien wstęp do ograniczenia dostępu do broni palnej, maskowany promocją takich "środków zastępczych", tak jak to sie kiedyś miało z 'bronią' gazową. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted December 22, 2005 Report Share Posted December 22, 2005 Wstep do ograniczenia? Co tu jeszcze ograniczac??? A ja naiwny myslalem, ze dostep w Polsce jest juz i tak bardzo ograniczony, przynajmniej w praktyce... :? Chyba, ze masz na mysli waska grupe "czarnoprochowcow" i moze wieksza grupe sylwestrowych posiadaczy "alarmowcow do 6mm", hehe. Moim zdaniem jest to typowa populistyczna papka powyborcza (w stylu PISu zreszta), ze niby politycy zwracaja duza uwage na podniesienie mozliwosci obrony obywateli i (niby) maja w trosce ich bezpieczenstwo. Do obrony sluzy najlepiej bron palna i zadne cudaki ani elektryczne/gazowe ersatze nie sa w stanie tego zmienic. Dobrze by bylo, gdyby politycy w koncu to zauwazyli... Quote Link to post Share on other sites
Irwin Posted December 22, 2005 Report Share Posted December 22, 2005 I oto mi właśnie chodzi. A najlepsza sztuka to taka w której coś sie zabiera a udaje że w zamian daje sie coś 'lepszego'. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 22, 2005 Report Share Posted December 22, 2005 Moim zdaniem jest to typowa populistyczna papka powyborcza (w stylu PISu zreszta), ze niby politycy zwracaja duza uwage na podniesienie mozliwosci obrony obywateli i (niby) maja w trosce ich bezpieczenstwo. Duże szanse, że przedwyborcza, bo PiS może się bać przedterminowych wyborów. Quote Link to post Share on other sites
Dalej Posted December 22, 2005 Author Report Share Posted December 22, 2005 Pożyjemy zobaczymy.. jestem cichutkim optymistą w tej materii. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted December 22, 2005 Report Share Posted December 22, 2005 Ja jako realista uważam, ze nigdy nie dadzą nam swobodnego (w miarę nawet ) dostępu do broni - bo moglibyśmy sie bronić przed NIMI. Na razie mają przewagę (wojsko, policja) i żaden urzędnik przy zdrowych zmysłach z niej nie zrezygnuje. Prędzej sobie gangi "wynegocjują" zwrot VAT-u :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts