gremdek Posted July 23, 2008 Report Share Posted July 23, 2008 tomekz, tak myślę bo robiłem ten układ, te transile to takie małe g***ienka który łatwo ułamać, robiłem to "w powietrzu" i takie kobyle caco wyszło jak musiałem przelutować raz bo kable pomieszałem, i myślę coby jakoś to w ładną płytkę wkomponować ponieważ jedyne poważne prądy to idą na tranzystorze z source'a do baterii i z drain'a do silnika noi z baterii do silnika a reszta to mogą być zwykłe ścieżki, a do kontaktów zostawić stare kable. nie robiłeś czegoś takiego, schemaciku nie masz pod ręką? :) Quote Link to post Share on other sites
habib Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Nitryl, a gdzie w obwodzie podłączyłeś te kondensatory ? Ja planuję w swojej emce taki zestaw zrobić i najwygodniej byłoby mi podłączyć te kondensatory zaraz przy baterii ale tak mi się wydaje, że chyba to ma znaczenie czy podłączysz to od strony plusa (czy minusa?) baterii, nie ? A swoją drogą, ciekawe jak to działa na mrozie... Quote Link to post Share on other sites
gremdek Posted August 21, 2008 Report Share Posted August 21, 2008 jak od strony plusa czy minusa? po prostu zedrzyj izolke z kabelków niedaleko wtyczki czy gdzie tam chcesz, patrzysz na kondesnator gdzie ma znaczek minusa, to to w czarny kabelek, drugi w czerwony. i tak równolegle łączysz wszystko, czyli każdy minus w czarny drugi w czerwony. Quote Link to post Share on other sites
kerth Posted October 14, 2008 Report Share Posted October 14, 2008 Najgorsza część montowania MOSFETu to i tak rozebranie GB i zrobienie kabelkologii. Tego nie przeskoczysz. Zrobienie samego układu jest dość proste nawet na pająku (bez płytki). Quote Link to post Share on other sites
habib Posted October 14, 2008 Report Share Posted October 14, 2008 W GB v2 to się zgadzam, ale w wersji v3 styki są wyprowadzone na zewnątrz GB i można to zrobić bezinwazyjnie (tak zrobiłem w moim g36c) Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 (edited) Przepraszam, nie wyraziłem się jasno. IRL3713 jest lepszy od IRL1404. Więc jeżeli możesz to stosuj IRL3713. Możesz zastosować te elementy - będą ok. Tylko jedno ale, zastanów się czy nie lepiej zrobić to w technologii smd. Cały układ będzie mniejszy - a jak wiadomo w naszych replikach wiele miejsca nie ma. Zastanowiłbym się na twoim miejscu nad zbudowaniem innego ukladu. proponuje ci coś takiego . Zbudowane i sprawdzone. Zrobiłem dwa takie układy na IRL3713 - najlepiej właśnie wykonać je w SMD - przylutowanie tych dwóch maleńkich rezystorów i dwóch transili nie nastręcza większych kłopotów. Problemem może być zdobycie rezystora SMD 220R 1W. Ja wsadziłem 0,25W i śmiga, zapewne jednak nie należy przesadzać z długością pojedyńczej serii. Edited January 28, 2009 by siridar Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 (edited) Hej. Właśnie się wybieram do sklepu elektronicznego i chciałbym wiedzieć jaki jest najlepszy tranzystor MOSFET. Czy ten IRF3713 jest super? Jaki jest najlepszy? http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irl3713.pdf Edited January 29, 2009 by grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 (edited) Najlepszy to może kosztować kilkadziesiąt za sztukę a nawet powyżej 100PLN (ktoś o takim pisał w tym temacie. Jeśli znajdziesz kup IRF3703 (aczkolwiek zapewne go nie znajdziesz). Dobry i sprawdzony przeze mnie jest IRL1404. Nie mylić z IRF1404, bo ten, mimo trochę lepszych parametrów dał gorsze efekty. Dlatego z czystym sumieniem polecam IRL1404. Nota katalogowa do niego: www.irf.com/product-info/datasheets/data/irl1404.pdf Tu go kupisz: http://www.namadero.pl/shop/pokaz_produkt.php?idprod=4942 Edited January 29, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Nie mogę edytować. Tranzystory IRF1404 są jednak też bardzo dobre, okazało się że bateria była bardziej rozładowana niż myślałem. Po jej naładowaniu i sprawdzeniu ROFu w M14 myślałem że coś walnęło w gearboxie, ROF jest przerażający. Tutaj kupimy tranzystor. http://www.namadero.pl/shop/pokaz_produkt.php?idprod=3267 Tutaj jego nota katalogowa. http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irf1404.pdf Generalnie oba tranzystory o których pisałem są bardzo fajne i warte polecenia, polecam również robić układy 2 tranzystorowe. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 TU jest dużo taniej. A przy wyborze tranzystora kieruj się rezystancją, Źródło - Dren (Rds). Oczywiście pamiętaj żeby napięcie i prąd i przewodzenia były wystarczająco większe, od napięcia batki i prądu pobieranego przez silnik. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 O %$@^ dopiero zauważyłem cenę w sklepie Namadero :o Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Chodzi mi głównie o to aby się odpalił przy stockowej 8.4V. Bo co mi po tym jak będzie niższy ROF jak przed zrobieniem MOSFETA. Czy przy MP5 K PDW Galaxy stock 8.4V jaki jest dobry. Oczywiście przy wymianie kabli na super uber. Czy znacząco się ROF poprawi? Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 A to jest jakiś duży kłopot, poszukać datasheet'u ? Tam masz napisane wszystko i nawet jeszcze więcej. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 (edited) Oba tranzystory odpalą się na stockowej 8,4 a nawet na 7,2 na chińskich ogniwach ze stockowego AK Cymy (sprawdzone przeze mnie osobiście). I na obu ROF pójdzie Ci bardzo fajnie w górę. U mnie w M14 ROF poszedł w górę bardzo jak cholera, ale M14 to prądożerna replika. Edited February 2, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 A ten IRF3713 nie pójdzie przy 8.4V? Przy jakiej się otwiera? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 raczej IRL3713 Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 To da się go zamontować przy 8.4V bo słyszałem, że im większe tym mają większe oznaczenie tym wyższe napięci musi być. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 To źle słyszałeś, już pisałem poszukaj datasheet'ów tam będziesz miał wszystko, co potrzebujesz wiedzieć. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Zamontuj podwójny IRF1404, jest bardzo dobry, ile razy Ci to jeszcze powtórzyć?? :wink: Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 1404 jest tzw Logic Level i pracuje nawet przy 4,5V Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Dlatego właśnie piszę żeby go zamontował, dobry tranzystor sprawdzony przeze mnie i nie tylko dający bardzo dobre efekty. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Ja bym dał Irl1404Z ;) Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 4, 2009 Report Share Posted February 4, 2009 OK. Kupię tego IRL1404Z O wrażeniach napiszę i coś skrobnę większego. Quote Link to post Share on other sites
mant3z Posted February 17, 2009 Report Share Posted February 17, 2009 Panowie orientujecie się jak sprawuje się taki gotowiec? http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=4781 Quote Link to post Share on other sites
Darg Posted February 17, 2009 Report Share Posted February 17, 2009 Kupiłem go na allegro, od pierwotnego twórcy - zamontowałem go w CA8-2 (aka CA36) w którym wszyscy narzekają na nadmiernie przepalające się styki - nie ma problemów chociaż na moim lipolu 11,1v bał bym się puścić serię dłuższą niż 6-8 sekund bo się trochę nagrzewa. Co do styków dokładniej mogę powiedzieć pod koniec miesiąca bo wtedy wysyłam gun do serwisu na przegląd. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts