progamerkacu Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 Kevlar u nie chciałbym nosić bo tak jak napisałeś troszkę waży a z drugiej strony rozważam kupno kamizelki z wkładami i sprzedanie ich.Czy kupię ją w demobilu do 100zł? Jeśli tak to gdzie? Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 Nie przesadzajmy, kamizelka z wkładami waży 3 kg. Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted August 18, 2009 Report Share Posted August 18, 2009 Nie przesadzajmy, kamizelka z wkładami waży 3 kg. To też racja, wagi tej się w zasadzie nie czuje na dobrą sprawę. Zdecydowanie bardziej będzie "ciążył" pojedynczy kilogram na kiepsko skonfigurowanych pasoszelkach... Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted August 19, 2009 Report Share Posted August 19, 2009 Ja tam za nic nie oddam swojej kamizeli. Bardzo fajnie rozkłada ciężar na całe ciało. ;) Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted August 20, 2009 Report Share Posted August 20, 2009 ...i na tym polega prawdziwa rekonstrukcja ;-) Quote Link to post Share on other sites
progamerkacu Posted August 21, 2009 Report Share Posted August 21, 2009 Dobra, sprawę już załatwiłem.Kupiłem okazyjnie kamizelkę za 80 zł.Wkłady sprzedaje kumplowi. ;) Mam pytanie, jaki to jest rozmiar XL jeśli chodzi o tą kamizelkę? Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 GL bodajrze Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 GL to Groß - Lang, tłumacząc to duża - długa, więc wersja L z szerokości na wysokiego żołnierza. Rozmiarówka zaczyna się od MK i kończy na XL (K - Kurz, czyli krótka) Odpowiednikiem XL (bardzo duży) będzie więc rozmiar XL tej kamizelki ;-) Splitterschutzwesten występowały w rozmiarach: MK, ML, GK, GL, XK, XL Quote Link to post Share on other sites
progamerkacu Posted August 25, 2009 Report Share Posted August 25, 2009 Aha bo kupiłem właśnie kamizelkę w rozmiarze XL.Jedyny problem to to że według informacji sprzedającego miał być rozmiar ML ;/ Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted August 25, 2009 Report Share Posted August 25, 2009 Aha bo kupiłem właśnie kamizelkę w rozmiarze XL.Jedyny problem to to że według informacji sprzedającego miał być rozmiar ML ;/ Zakupiłeś na Armyworld? ;) Wawix Quote Link to post Share on other sites
progamerkacu Posted August 26, 2009 Report Share Posted August 26, 2009 Nie.Poprzez komis na wmasg.No ale trudno chyba coś da się z tym zrobić. Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted August 26, 2009 Report Share Posted August 26, 2009 Ja co do rozmiarów dodam tylko tyle, że kamizelka ML na osobie 180 cm wzrostu, waga 70 kilo (w pasie dość szczupła) da się dopasować idealnie do ciała, choć wtedy przy siadaniu kamizelka będzie nieznacznie podjeżdżać w górę (nie na tyle, by postawiony kołnierz zachodził na twarz), przy klękaniu, pochylaniu się problemu nie ma, tak samo jak wtedy, gdy kamizelkę zepniemy dość luźno. A tak wracając na chwilę do kwestii kieszeni z przodu kamizelki - dla mnie jedyne sensowne wytłumaczenie jej funkcji, jest stanowienie dodatkowej przestrzeni pakunkowej przy jednoczesnym niekolidowaniu z pasoszelkami - czyli coś jakby projektanci stwierdzili, że skoro mamy tutaj pustą przestrzeń, warto by czymś ją wypełnić. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted August 26, 2009 Report Share Posted August 26, 2009 Tajemna kieszonka według mnie jest genialnym rozwiązaniem kwestii trzymania wszelkich papierów które trzymane w kieszeni munduru są trudno dostępne i szybko zostają utopione w pocie. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 27, 2009 Report Share Posted August 27, 2009 Tego to nawet najstarsi żołnierze nie wiedzą ;-) Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted August 27, 2009 Report Share Posted August 27, 2009 (edited) Ja natomiast doszedłem do wniosku ze to miejsce na opatrunek osobisty:( w środku 2 duże opatrunki, pasują idealnie) http://img22.imageshack.us/img22/7236/dsc8307.jpg Edited August 27, 2009 by ramol Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted August 27, 2009 Report Share Posted August 27, 2009 Według rozpiski powinny być na lewym udzie ale zapas łatek jeszcze nikomu nie zaszkodził. :) Quote Link to post Share on other sites
progamerkacu Posted November 4, 2009 Report Share Posted November 4, 2009 Wie ktoś w jakich latach były produkowane te kamizelki? Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Zobacz na metce... :) Ja mam 1996 jeśli się nie mylę. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Najstarsza metka jaką widziałem miała datę 1987. Quote Link to post Share on other sites
Manis Posted September 29, 2010 Report Share Posted September 29, 2010 Witam, mam do Was pytanie, jako znawców tematu, a pewnie i języka niemieckiego. Czym różnią się te dwie kamizelki oprócz ceny? http://cgi.ebay.pl/Bundeswehr-Splitterschutzweste-Schutzweste-B-Ware-XL-/160408446262?pt=Militaria&hash=item255916a536 http://cgi.ebay.pl/Bundeswehr-Splitterschutzweste-Schutzweste-BW-KSK-Gr-XL-/310086301967?pt=NATO_Shop&hash=item483295790f Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted September 29, 2010 Report Share Posted September 29, 2010 Witam, mam do Was pytanie, jako znawców tematu, a pewnie i języka niemieckiego. Czym różnią się te dwie kamizelki oprócz ceny? http://cgi.ebay.pl/Bundeswehr-Splitterschutzweste-Schutzweste-B-Ware-XL-/160408446262?pt=Militaria&hash=item255916a536 http://cgi.ebay.pl/Bundeswehr-Splitterschutzweste-Schutzweste-BW-KSK-Gr-XL-/310086301967?pt=NATO_Shop&hash=item483295790f Cena jest jest inna ze względu na stan zużycia,choć tego nie widać na zdjęciach.W bestprotection mają kilka stanów zużycia poszczególnego szpej.Z pewnością powiedzą tobie więcej koledzy którzy robili już tam zakupy :wink: Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted September 30, 2010 Report Share Posted September 30, 2010 Najbardziej to mnie razi pisanie w tytułach aukcji KSK przy wszystkim :P Hełm - KSK, splitter - KSK, scyzoryk - KSK, etc... :P Różnica w cenie wynika z tego o czym napisał Wawix. Poziom zużycia ;) Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted September 30, 2010 Report Share Posted September 30, 2010 Ale cena i tak duża. Dobrego Splittera moża dopaść na allegro już za 80zł. Quote Link to post Share on other sites
gross Posted November 23, 2010 Report Share Posted November 23, 2010 Ciekawostka: Strzelałem ostatnio z ostrej do wkładów z mojego splittera (rocznik '87). Naboje .22 LR Standard velocity marki CCI nie penetrują wkładu, na 5 strzałów jeden przebił zaledwie wierzchnią warstwę, lecz utknął w środku, 4 odbiły się. Odległość 20m, broń: Hammerli Xesse. 9mm Para marki S&B przebija na wylot. Odległość 20m, broń: CZ75B z przedłużaną lufą. Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted November 24, 2010 Report Share Posted November 24, 2010 (edited) Ciekawostka: Strzelałem ostatnio z ostrej do wkładów z mojego splittera (rocznik '87). Naboje .22 LR Standard velocity marki CCI nie penetrują wkładu, na 5 strzałów jeden przebił zaledwie wierzchnią warstwę, lecz utknął w środku, 4 odbiły się. Odległość 20m, broń: Hammerli Xesse. 9mm Para marki S&B przebija na wylot. Odległość 20m, broń: CZ75B z przedłużaną lufą. No cóż... 23 lata robi swoje. Czas "bezpiecznego" użycia to kamizelki kilka lat. Nie mówiąc o tym, że plecionka kewlarowo-aramidowa ma tą właściwość, że zmoczona i ponownie wysuszona traci sporo swoich właściwości ochronnych. Edited November 24, 2010 by Aliant Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts