Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Radiokomunikacja - pytania i odpowiedzi

Recommended Posts

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Na pewno bardziej niż przy 0,5W, ale bez przesady.

Przy 2W baterie aż tak szybko nie padają u mnie, przy 4W też nie ma porażającej różnicy, ale pobór jest zauważalnie większy, oczywiście przy częstym nadawaniu objawia się to mocniej.

Nie zauważyłem. Mam inny model Inteka na 4W i nigdy mi się nie grzało.

Mnie się tam grzeje, najwidoczniej wina nadmiernego oporu gdzieś na stykach. Nie przeszkadza, dobrze jest - nie trzeba psuć.

zasięgi są z kapelusza :)

xtr ma lepszą opinię, ale tlkr7 wydaje się poręczniejszy.

reszta jest chyba bez znaczenia :)

Ale czy na potrzeby ASG wystarczą?

I czy bndą te radiolki kompatybilne z innymi pmrkami?

One są kodowane - dobze zrozumiałem?

Edited by wrobel102

Ale czy na potrzeby ASG wystarczą?

zależy na jak dużym i o jakim ukształtowaniu terenie się bawisz...

w większości przypadków - tak.

I czy bndą te radiolki kompatybilne z innymi pmrkami?

będę kompatybilne z wszystkimi rtf pracującymi w sstandardzie PMR

One są kodowane - dobze zrozumiałem?

co masz na myśli mówiąc "kodowane" ??

CZyli rozumiem, że branie tego: http://www.allegro.pl/item643613165_10_kmf..._fv_gratis.html

nie jest głupota hmmm?

nie, nie jest głupotą:)

W lesie jaki może być okoła zasięg? I jaka będzie różnica w zasięgu kiedy będe miał krótkofalówke w plecaku urzywając zestawu słuhawkowego?

różnica będzie pomijalna przy używaniu zestawu słuchawkowego i trzymaniu radia w plecaku - oczywiście jak nie owiniesz go przypadkiem, np. w folię NRC, albo nie wrzucisz do izolowanego camelbaka.

co do zasięgu w lesie .... wiecej niż 1 km to bym się nie spodziewał.

kodowane inaczej czy fale mozna szyfrowac żeby niepowołane osoby nie mogły usłyszeć co nadaje ;)

nie,

to co jest napisane w opisie:

"968 kombinacji kodów/kanałów" (bo rozumiem, że o to Ci chodzi)

to tzw. kody CTCSS, umozliwiające stworzenie na każdym z 8 kanałów podstawowych, dodatkowych (kilkudziesięciu) "wirtualnych" podkanałów.

Nie ma to nic wspólnego z kodowaniem rozmowy.

Kazdy, kto ustawi swoje radio na ten sam kanał i podkanała, będzie słyszał rozmowy.

A da się coś zrobić żeby mi nikt niechciany nie wszedł na linie?

I jak jest z jakościa głosu, w miare ok czy moge mieć problemy ze zrozumieniem słów?

na pierwsze pytanie - NIE,

na drugie - jakość jest ok.

to czy bedziesz rozumiał czy nie, zależy od drugiego radia i warunków pracy.

JarkuM, na standardowych PMR w lesie wielokrotnie traciłem zasięg po 300 metrach. Byle wzgórek i kapa

dużo zależy od samego radia, myślę, że z motorolą może liczyć na te kilkaset metrów - więcej niż 300 :)

Do jebanek i poziomu 6-8 osobowej drużyny - spoko PMR na 0,5W.

proste, tanie, niezaawansowane radia jak najbardzie do pracy w obrębie drużyny, oprócz tego warto mieć w ekipie jedno lepsze radio - do dalszych łączności, obsługiwane przez jednego z członków ekipy. Ale to i tak zależy od drugiej strony...

Pojawiło się sporo chińskich produktów, będących różnymi klonami Kenwoodów, Motoroli itp. mających dobre opinie i przyzwoite osiągi (na poziomie Navcomma choćby) ale sporo tańsze, a cześć z nich pozwola na pracę w semiduplexie, co było by też lekarstwem na bałagan w eterze.

Radio na poziomie komunikacji wewnątrz teamu - proste, tanie, jakieś standardowe, a radia do kontaktu z dowódcą (po jednym na team i dla dowodzącego) - lepsze, pracujące właśnie w semiduplexie....

tak sobie wymyśliłem, mogłoby to przynieść całkiem niezłe efekty.

Najważniejsza jest tak naprawdę antena. Wszystki półwatowe radyjka z 5 czy 10-centymetrową antenką będą działały podobnie. Radia z anteną 20-30 cm (niektóre Inteki, czy radia z gniazdem BNC i tailem) dzięki samej antenie zyskają kilkaset metrów.

Z własnych doświadczeń:

1) Navcomm z długą anteną na poziomie ASG jest wystarczający - kolejne przyrosty zasięgu i mocy wymagają dużych inwestycji;

2) zasięg na większych odległościach - wybieramy operatora komórkowego z najlepszym zasięgiem w danym miejscu ;

3) maksimum 5 do 8 abonentów na danej częstotliwości - większa ilość powoduje tzw. "kociokwik";

4) przez radio przekazujemy informacje istotne - a nie: "Stasiu, szukam wszystkich w około";

5) sygnały dowodzenia na szczeblu drużyny są naprawdę wystarczające;

• 1 month later...

Pozwolę sobie zapytać o Headset Bowmana (kopię z ebaybanned). Nie wiem czy gdzieś był na wmasg-u temat o tym więc jeśli był to poproszę o linka, jeśli nie to moje pytanie brzmi:

[...]

[Jak nie wiesz czy był to najpierw sobie poszukaj.]

Pozdro

Edited by Foka
  • 2 weeks later...
Guest Mati13k

Witam. Chciałem was zapytać o jakieś ( jak tajtańsze, ale nie jak najgorsze :mrgreen: ) PMR'ki do pracy w drużynie. Może być zestaw dwóch, ponieważ z kolegą planujemy zakup własnie dwóch radyjek. Mając na myśli jak najtańsze chciałem powiedzieć, że nie potrzebuję żadnych bajerów. Chodzi o funkcjonalne, proste radio, dzięki któremu mogę się komunikować na poziomie teamu. Nie potrzebuję wysuwanej kuchenki, wyrzutni rakiet balistycznych itd. Możecie mi polecić jakąś fajną Motorolę? Słyszałem, że są dobre, ale nie wiem jakie wybrać.

P.S.

Czym różni się ten zestaw słuchawkowy: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=4437 od tego http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=4438 nie licząc ceny? Czy on podejdzie do Motoroli? Pozdrawiam.

Zestawy różnią się wtyczką...

Co do wyboru radia. Pomijam fakt, że wystarczy poczytać ten wątek...

PMR, to radia o mocy 0,5W i fabrycznej antenie. Co oznacza, że jak kupisz za 100zł, to zasięg będzie porównywalny z tymi za 400zł! 8)

Jeśli miałbym kupić radio z zakresem PMR, to wybrałbym coś do 150zł, bo więcej nie warto inwestować w taki sprzęt. Maxcom albo jakiś Intek jak się trafi taniej.

Za cenę motoroli, kupisz sobie radyjko w całym paśmie UHF, typu navcomm - posiada również zakres PMR, a dodatkowo LPD i inne...

Edited by Lesław
Guest Mati13k

Mogę prosić o jakiś link do allegro, do radyjka, które ty byś kupił jak najtaniej i żeby ten zestaw słuchawkowy ze speca do niego podszedł? Tu nie chodzi o lenistwo, bo co to za sztuka wpisać coś na allegro, tylko trzeba wiedzieć co. ;)

EDIT: Co myślicie o tym: http://www.allegro.pl/item678845141_radiot...aw.html#gallery?

Edited by Mati13k
Mogę prosić o jakiś link do allegro, do radyjka, które ty byś kupił jak najtaniej i żeby ten zestaw słuchawkowy ze speca do niego podszedł? Tu nie chodzi o lenistwo, bo co to za sztuka wpisać coś na allegro, tylko trzeba wiedzieć co. icon_wink.gif

EDIT: Co myślicie o tym: http://www.allegro.pl/item678845141_radiot...aw.html#gallery?

Ten zestaw ze specshopa, to chodzi ci o laryngofon? Jeśli tak to te: http://www.allegro.pl/item679409064_aeg_pm...lowka_fvat.html na pewno mają do niego gniazdo. :uśmiech:

Guest Mati13k

Ok, ten tańszy zestaw będzie pasował do tych pmrek co ci podałem. Co do tych motoroli to nie mam pojęcia, czy którykolwiek podejdzie, bo nie widać na nich żadnego gniazda, najlepiej spytaj się sprzedawcy.

Mi to co podałeś w linku wygląda na kupe [***] z kiosku. Jak bylem mały to kolega kupił coś takiego i z tego co pamiętam to ledwo działało ( kupił chyba za podobną cenę ). Jak jest naprawdę?

[uważaj co piszesz, bo nie będziesz pisał w ogóle.]

Edited by Mati13k

Naprawdę to działa spoko, u mnie na w miare prostym terenie w lesie bez problemu gadam z kumplem z 1,5 km. Co do ceny to:

Co do wyboru radia. Pomijam fakt, że wystarczy poczytać ten wątek...

PMR, to radia o mocy 0,5W i fabrycznej antenie. Co oznacza, że jak kupisz za 100zł, to zasięg będzie porównywalny z tymi za 400zł! icon_cool.gif