blackest Posted February 27, 2010 Report Share Posted February 27, 2010 Czołem :) Odświeżę nieco wątek, oraz dopnę się ze swoim pytaniem. Przeszukałem forum, część znalezionych wątków była trochę stara, ale im więcej czytałem tym mniej wiedziałem :poddanie: Czy ktoś używa PMR'a midlanda serii GTX/LTX oraz do niego ma podłączony laryngofon, np. taki jak tutaj: KLIK_ME ? I czy taki ktoś może się wypowiedzieć, jak taki midland z laryngofonem się dogaduje ? Co prawda, dzwoniłem do tych ludzi od laryngofonu, powiedzieli że z GTX'ami będzie działał (bez 70o i 710), ale z drugiej strony trochę takiej rozmowie telefonicznej nie ufam (praca mnie nauczyła aby wszystko mieć na papierze (lub w mailu)). Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 Z takim się dogaduje Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 Czy ktoś używa PMR'a midlanda serii GTX/LTX oraz do niego ma podłączony laryngofon, np. taki jak tutaj: KLIK_ME ? I czy taki ktoś może się wypowiedzieć, jak taki midland z laryngofonem się dogaduje ? bazując na poniższej stronie: http://www.409shop.com/409shop_product.php...amp;option=2509 powinien działać. kup u chińczyka, zaplacisz 24USD z przesylką - nie będzie Ci żal :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
jebutek Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 Jak to jest z używaniem GMRS? Da się to jakoś wykryć, podczas korzystania z niego na strzelance, czy raczej nie ma się czego bać? I ewentualnie co grozi za używanie tego pasma? Quote Link to post Share on other sites
KK Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 Jest to w świetle prawa przestępstwem. A co do "wykrycia" to raczej bardzo małe szanse. Musiał byś podczas kontroli przez Policje trafić na znawcę tematu. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 Wykryć się da, ale dopóki nie zaczniesz siać komuś kto ma na pasmo odpowiednie pozwolenia, to nikt się tobą nie zainteresuje. Wykrycie nadajnika to bardzo prosta sprawa. Co do kar o musisz poszukać, ale na pewno jest grzywna. Quote Link to post Share on other sites
KK Posted February 28, 2010 Report Share Posted February 28, 2010 Prosta sprawa dla nadajnika stacjonarnego... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 1, 2010 Report Share Posted March 1, 2010 Dla mobilnego również. Tylko musi się chcieć. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 1, 2010 Report Share Posted March 1, 2010 Jest to w świetle prawa przestępstwem.A co do "wykrycia" to raczej bardzo małe szanse. Musiał byś podczas kontroli przez Policje trafić na znawcę tematu. Policja się tym nie zajmuje, jak już to UKE. GMRS wchodzi w pasmo przeznaczone dla Telekomunikacji Polskiej, konkretnie w telefony bezprzewodowe, jeśli w danym miejscu ktoś będzie posiadał taki telefon i będzie regularnie zakłócany to w końcu zgłosi skargę do TP, ta do UKE, a potem przyjadą smutni panowie w Mercedesie i wyłowią wszystkie nielegalne emisje. Prosta sprawa dla nadajnika stacjonarnego... Stacjonarnymi już się nie pelenguje - UKE ma w każdym mieście wojewódzkim samochody z odpowiednią aparaturą do wyłapywania każdych możliwych emisji radiowych. To jest kwestia 30 minut. Co do kar to jest to przepadek aparatury powodującej zakłócenia, pokrycie kosztów pelengacji i jeśli to powodowało naruszenia pasma chronionego to jakaś grzywna również się znajdzie. Quote Link to post Share on other sites
KK Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Dla tych co chcą legalnie: http://www.navcomm.eu/product_info.php?cPa...products_id=151 Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Sprytne! Na stronie Navcommu ta usługa kosztuje tylko 5 zł, natomiast w regulaminie jest już adnotacja że jednak jest trochę drożej: "Rozdział 5 Opłaty § 20. 1. Za wydanie Pozwolenia Dostawca pobiera jednorazową opłatę rejestracyjną w wysokości 5zł. 2. Za korzystanie z Sieci do 31-01-2020r Dostawca pobiera jednorazową opłatę w wysokości 100zł" Quote Link to post Share on other sites
ppk Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 (edited) Ta opłata obowiązuje tylko tych którzy nie chcą wpłacić darowizny na podane stowarzyszenia, ja z całością zamknąłem się w kwocie 20zł. Edited March 20, 2010 by ppk Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Ogólnie te opłaty są dosyć dziwne, firma Navcomm musiała zapłacić za uzyskanie tego pozwolenia radiowego. Pobierać opłat od użytkowników sieci legalnie nie może, więc są te dotacje. ponadto pozwolenie jest wydane na sieć, w przypadku ogólnopolskiego pozwolenia jest to dosyć hmm rozmyta sieć, bez podstawowej cechy sieci czyli możliwości połączenia się z dowolnym jej użytkownikiem. Ponadto tak ukształtowana sieć jest całkiem nieprzydatna do celów asg - tylko jeden dostępny kanał, w przypadku ogólnopolskich zlotów, spowoduje chaos komunikacyjny. Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Grubymi nićmi szyte! Moim zdaniem szkoda czasu na tą sieć Navvcomma. Wszyscy wiedzą jak jest z legalnością użytkowania różnych częstotliwości radiowych w ASG i nie ma się co czarować. Kto chce trochę zgłębić temat, może zdać całkiem prosty egzamin i za niewielką kwotę legalnie stać się radioamatorem. Polecam! Sam się wybieram. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Będąc radioamatorem i pracując pod swoim znakiem nie masz prawa rozmawiać z osobami bez uprawnień radioamatorskich,- - będąc radioamatorem, nie możesz pracować poza pasmem amatorskim ( takim jest pasmo PMR, część LPD, FRS i reszta) - w gruncie rzeczy licencja amatorska w niczym nie pomaga w świecie asg. Quote Link to post Share on other sites
KK Posted March 21, 2010 Report Share Posted March 21, 2010 Pomaga w zrozumieniu pewnych zasad dotyczących łączności i daje możliwość legalnego posiadania radiostacji. Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted March 21, 2010 Report Share Posted March 21, 2010 Pomaga w zrozumieniu pewnych zasad dotyczących łączności Dokładnie. Każdy RTO powinien mieć wiedzę na ten temat. i daje możliwość legalnego posiadania radiostacji. Posiadać możesz co chcesz. To ważne. Tylko korzystanie nie jest legalne. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 21, 2010 Report Share Posted March 21, 2010 Żeby te zasady mogły wejść w życie to muszą być przez wszystkich użytkowników znane i respektowane. Czyli wszyscy używający radia aesgowicze powinni przejść kurs na licencję radioamatorską. W świecie radioamatorów możesz sobie sam w domu poskładać transciever, nie musisz go homologować, możesz nadawać (na początku - mocą 150 W) potem można nawet 1,5 kW i jest to całkowicie legalne. Ale ten sam nadajnik pracujący na pasmach np. CB czy też PMR/LPD/FRS jest już nielegalny i w momencie wprowadzania zakłóceń będzie podlegał konfiskacie przez UKE. Samodzielne poskładane radio pracujące w paśmie CB czy też np. PMR zawsze będzie nielegalne, no chyba że ktoś się mocno przyłoży i zapewni spełnienie przez radio wszystkich parametrów pracy. tyle że homologowanie takiego radia będzie kosmicznie drogie. Legalnym radiem jest każde radio PMR (no oprócz tych wersji "eksportowych" 2 W), więc aspekt legalności jest przesadzony. Quote Link to post Share on other sites
Manis Posted March 21, 2010 Report Share Posted March 21, 2010 można gdzieś kupić te wersje "eksportowe"? Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 21, 2010 Report Share Posted March 21, 2010 A szukałeś już gdzieś czy tylko na gotowe rozwiązania liczysz? Quote Link to post Share on other sites
Manis Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 na allegro patrzyłem, ale sprzedający mają jedynie 0,5 W z zaznaczeniem, że na eksport mają silniejusze, których na aukcjach jednak nie widziałem. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 Wiesz, oprócz Allegro istnieją sklepy stacjonarne jak i wirtualne. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 Jak również istnieją maile. Chyba trudno się spodziewać, żeby na Allegro zostało wystawione radio z przeznaczeniem na eksport, którego użycie w PL jest nielegalne :roll: Ech, parę lat od obalenia kolumny, a umiejętność "kombinowania" zanika, co za czasy... Quote Link to post Share on other sites
fiksk8 Posted April 29, 2010 Report Share Posted April 29, 2010 (edited) Jestem zielony:) Jestem zainteresowany zakupem pmr-ki. Prosze o pomoc. cena jednej do 160-170zł góra. Z góry dziękuję Edited April 29, 2010 by fiksk8 Quote Link to post Share on other sites
wally Posted April 30, 2010 Report Share Posted April 30, 2010 Jesteś leniem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts