wiciok Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Przyzwoite - tak, atrakcyjne - nie. Jak na razie, to wszędzie gdzie patrzyłem na temat podróbek widziałem wyłącznie stwierdzenia pokroju crap i piece of shit. Dlatego wolę nie ryzykować, chociaż kupione za 3$ od majnfrenda rzeczywiście może się to jednak opłacać :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Eee, a jak rozpoznać podróbę Nagoyi? Bo ja kupiłem pierwszą lepszą długą Nagoyę na allegro i się zastanawiam teraz, czy moja oryginalna jest. Te podróby jakieś gorsze? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Jeśli kupiłeś za ~20zł to na 99% to antena od majfrenda. Całe 3$ tam kosztują. Jeśli za ponad 35zł, to już nie wiadomo. Różnice: http://www.nagoya.co...y_ID=0&id=31478 A tu trochę o Diamondach: http://distantsignal...nd-srh-771.html Opinie z zagranicy o działaniu podróbek przytoczyłem wyżej. Chociaż przydały by się jakieś wiarygodne testy - może canis_lupus zrobi, jak mu przyjdą :icon_biggrin: Mi wystarczył fakt, że znajomy po zakupieniu na allegro bliżej niezidentyfikowanej anteny typu bacik stwierdził, że nie ma różnicy w stosunku do stockowej, także wolę nie ryzykować i kupić 100% oryginał. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 A ja się ośmielę stwierdzić, że zaciśnięta (w pasującym do radia wtyku) stalowa linka o długości 1/4λ dla najczęściej używanego kanału będzie najlepszym wyborem :) Koszta: mniej niż dycha :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 No tylko wtedy masz 1 pasmo. Co nie zmienia faktu, że od dawna już się na to czaję - tylko muszę w końcu urobić kumpla, żeby mi w końcu przylutował linkę do gniazda SMA :icon_biggrin: Chociaż mam wątpliwości czy to się uda :icon_confused3: BTW, 1/4 dł. fali dotyczy rozumiem wyłącznie odcinka wystającego poza wtyk? Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 To miej dwie anteny przystosowane do dwóch najczęściej używanych częstotliwości :icon_mrgreen: Nie lutuj linki do gniazda SMA - ogarnij złącze zaciskane. BTW, 1/4 dł. fali dotyczy rozumiem wyłącznie odcinka wystającego poza wtyk? Tak, linka wchodząca do gniazda musi być odizolowana od obudowy tego gniazda. Linka się łączy z tym najmniejszym elementem (umówmy się że to jest "plus") i musi być odizolowana nieprzewodzącym materiałem od gwintowanej obudowy (przyjmijmy, że to "minus"). Plus i minus nie mogą się stykać ze sobą bo będzie zwarcie. Tak więc dla kanałów PMR z gniazda będzie wychodzić ok.16,8cm, a dla pasma VHF ok. 50cm :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 W tym problem, że właśnie mam już wtyk do lutowania i chciałem go wykorzystać. Cóż, jeśli przylutowanie linki się nie uda, to najwyżej użyję rdzenia kabla koncentrycznego albo kupię inny wtyk. Resztę już wiem jak wykonać :icon_biggrin: Co do długości anteny, to na pmr446.info pisali, że jeszcze trzeba wziąć poprawkę na grubość, czyli odjąć te 2-3mm średnicy linki. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 http://allegro.pl/antena-nagoya-na-771-do-baofeng-uv-5r-sklep-i5160462655.html ja taką kupiłem Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Cena jak za oryginał, a jak jest w praktyce to już sobie porównaj ze zdjęciami z internetów. Warto też przeglądnąć: http://pmr446.info/forum/viewtopic.php?t=2453 Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Cóż, jeśli przylutowanie linki się nie uda, to najwyżej użyję rdzenia kabla koncentrycznego albo kupię inny wtyk. Jeszcze prościej :) Zacisnąć złącze na zwykłym koncentryku, usunąć ekran, dociąć do docelowej długości :) Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted June 24, 2015 Report Share Posted June 24, 2015 Opinie z zagranicy o działaniu podróbek przytoczyłem wyżej. Chociaż przydały by się jakieś wiarygodne testy - może canis_lupus zrobi, jak mu przyjdą :icon_biggrin: Jedna własnie dotarła. Z pomiarów wynika, że w paśmie 5m SWR nie schodzi poniżej 5 a w pasmie 70cm i PMR utrzymuje się praktycznie na stałe na poziomie 10. Wniosek: Nie uzywać, nie kupować. Ja będę reklamował. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 24, 2015 Report Share Posted June 24, 2015 Mierzyłeś może dla porównania ile ma oryginał? Podają niby Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted June 24, 2015 Report Share Posted June 24, 2015 Mierzyłeś może dla porównania ile ma oryginał? Podają niby <1,5, ale wiadomo jak to jest. Nie dzisiaj, ale mierzyłem, Z tego co pamietam to na 2m jest całkiem dobrze, na 70cm trochę gorzej ale przyzwoicie. Chyba nie wychodziło poza 3 na żadnym z pasm. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 24, 2015 Report Share Posted June 24, 2015 No to rzeczywiście nie ma czego porównywać :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 25, 2015 Report Share Posted June 25, 2015 Z innej beczki - wie ktoś może, czy headsety od brytyjskich radiostacji Clansman nadają się w ogóle do użytku (po przeróbce oczywiście)? Chodzi mi głównie o to, czy laryngofon da lepszą lub chociaż porównywalną jakość od chińskiego mikrofonu z headseta Z-tactical - bo niestety w temacie o rzeczonych radiostacjach ktoś pisał, że te laryngofony są już na wykończeniu. Prawda to, czy nie? Obawiam się, że sprzedawca nie udzieli mi zbyt wiarygodnej odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Doszedł do mnie Baoś UV-82 i NA-771. Tak na szybko, to z zewnątrz baoś fajny, zdecydowanie wygodniejszy od UV-5R. Na plus większe klawisze, lepsza latarka (skoro już wg chińczyków musi być...), diody na górze, uszczelki koło styków, zdaje się, że również mocniejszy głośnik. Na minus brak przycisku VFO/MR, słabo spasowana i otwierana w dość niewygodny sposób klapka od złącz do headsetu, no i brak większych niż fabryczna baterii. Dołączona słuchawka całkiem przyzwoita, aczkolwiek do tyrania się oczywiście nie nadaje. Antenka zamawiana z radiokom,pl, na 100% oryginał - wszystko zgadza się z tym, co widzimy na stronie producenta, którą podałem kilka postów wcześniej. Porządne opakowanie, dokładne, srebrne nadruki na antenie (wliczając trójkącik w środku litery A), uszczelka do likwidacji szpary między radiem, a anteną, no i przede wszystkim antena jest idealnie prosta. Quote Link to post Share on other sites
lech Posted June 28, 2015 Report Share Posted June 28, 2015 Klapke od VFO/MR najlepiej zdjąć zostawiając samą śrubkę ;) Standardowe słuchawki to absolutny śmieć (zajechaliśmy już wszystkie jakie mieliśmy w teamie w zestawie z radiem i kilka "dokupionych) Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted June 28, 2015 Report Share Posted June 28, 2015 Owszem, paździerz okrutny. Noszę jako zapas Quote Link to post Share on other sites
Miszak Posted July 7, 2015 Report Share Posted July 7, 2015 Mam pytanie, gdyż nie znam się na tym nic-a-nic. Otóż, kupiłem radio Intek Kt-960 Plus, nie zauważywszy, iż na pudełku jak wół jest napisane "Frequency Range 144-146/430-440 Mhz". Czy jest jakakolwiek możliwość ustawienia kanałów PMR na tym radyjku? Sposób konwencjonalny nie przechodzi, gdyż radio widząc wpisywane 446, zrzuca cyfrę do 440. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted July 7, 2015 Report Share Posted July 7, 2015 czy po wpisaniu, np. 440,000 możesz klawiszem strzałki "góra" zmieniać częstotliwości z krokiem który masz ustawiony w parametrze STEP ?? Quote Link to post Share on other sites
Miszak Posted July 7, 2015 Report Share Posted July 7, 2015 powyzej 439,993 zrzuca mi na 430.000.... Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted July 7, 2015 Report Share Posted July 7, 2015 powyzej 439,993 zrzuca mi na 430.000.... no to chyba nic nie poradzisz :( Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted July 7, 2015 Report Share Posted July 7, 2015 Radio masz ustawione na częstotliwości amatorskie. Obstawiam, że bez problemu można je odblokować tak jak niemal wszystkie radiostacje dostępne na rynku. Intek rebranduje chiński sprzęt. Zacznij od ustalenia jak nazywa się oryginał. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 7, 2015 Report Share Posted July 7, 2015 Zobacz, może da się zrobić podobnie jak tutaj: http://wmasg.pl/pl/articles/show/353520 Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted July 7, 2015 Report Share Posted July 7, 2015 Ten twój Intek śmierci na kilometr Baofengiem uv5. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts