YpI3 Posted July 31, 2006 Report Share Posted July 31, 2006 Zastanawiam się od dłuższego czasu czy pokrowiec polski wz.93, wz.98 lub wz.2000 będzie pasował na hełm PASGT Fritz'a lub GI. Szukałem na forum ale nigdzie nie mogłem znaleźć. Wiadomo że oryginalny polski kevlar kosztuje trochę bo ok.300 zł więc zastosowanie polskiego pokrowca na te hełmy było by jakimś rozwiązaniem i nawet by to wyglądało Przy okazji jak jestem przy tych hełmach to zadam takie pytanie czym sie różnią PASGT od Fritz'a lub G.I Style ??? Nie mam możliwości sprawdzenia tego. Byłbym wdzięczny za pomoc... : :wink: Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted July 31, 2006 Report Share Posted July 31, 2006 PASGT bywa nazywany gwarowo "Fritz Helmet" z racji podobieństwa (hmmm...) do drugowojennegop hełmu niemieckiego. Zaś jeżeli przy czymkolwiek masz napisane "GI's style" to na 99.9% oznacza, że masz do czynienia z podróbą - w tym wypadku zapewne hełmem z plastyku. Quote Link to post Share on other sites
YpI3 Posted July 31, 2006 Author Report Share Posted July 31, 2006 No to wiem tylko czy jest jakaś znaczna różnica między tymi hełmami czy tylko w nazewnictiwie? Z tego co się dowiedziałem to różne są w środku wykonane fasunki w jednm przypadku jest to gąbka a w innym paski. Ale to nie jest celem tego postu... 8) Chodzi o te pokrowce czy wie ktoś jak one pasują? Niedawno przeglądałem fotki i na jednym koleś pisał ze ma taki chełm i pokrowiec był troszkę za mały. Wiem też ze pokrowce wz.2000 napewno pasują bo koleżka przymierzał i było ok... ale co z modelami pokrowca wz.93 i wz. 98( Te napewno łatwiej dostać niż wz.2000) :ok: Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 31, 2006 Report Share Posted July 31, 2006 No to wiem tylko czy jest jakaś znaczna różnica między tymi hełmami czy tylko w nazewnictiwie?Amerykański hełm kevlarowy nazywa się PASGT. Popularnie ze względu na kształt nazywany Fritz - to jedno i to samo.Różni producenci robią plastikowe repliki, które różnie nazywaja - Fritz, PASGT czy GI Style... Czym one sie różnią od oryginałów i pewnie każdy producent robi je inaczej. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted July 31, 2006 Report Share Posted July 31, 2006 Pokrowiec na hełm wz. 2000 będzie pasował na Fritza. Zresztą ten na wz. 92 też wejdzie, wszystko zalezy od rozmiaru pokrowca i hełmu. Polskie pokrowce są wykonywane w 3 rozmiarach, czyli "1", "2" i "3". Teraz nie pamiętam czy "1" czy "3" jest największa, ale chyba "3". Lepiej założyc większy pokrowieć na mniejszy hełm. Inną sprawą jest to, że może i hełm z daleka będzie przypominał polski hełm ale dla osób co nieco znających się na rzeczy wygląd fasunku zdradzi od razu pochodzenie samego hełmu. Quote Link to post Share on other sites
YpI3 Posted July 31, 2006 Author Report Share Posted July 31, 2006 Hehe ... Zanim przeczytałem ten post zdążyłem się dowiedzieć, że są 3 rozmiary. Nie dość, że raczej ciężej jest dostać takie pokrowce to jeszcze dodatkowe utrudnienia. A faktem jest ze można poznać ze to nie orginału kevlar polski, ale lepiej tak niż w orzechu biegać :język2: Quote Link to post Share on other sites
roziko Posted August 1, 2006 Report Share Posted August 1, 2006 ja mam orzecha i jest jak najbardzej ok:) Quote Link to post Share on other sites
YpI3 Posted August 1, 2006 Author Report Share Posted August 1, 2006 Nie chce źle mówić ale orzech to lipa... już dość się nabiegałem w nim w wojsku :smutny: :luzik: A nie pasuje no do nowego wyposarzenia wojska... [ Dodano: Wto Sie 01, 2006 10:13 pm ] Nie chce źle mówić ale orzech to lipa... już dość się nabiegałem w nim w wojsku :luzik: A nie pasuje no do nowego wyposażenia wojska... Quote Link to post Share on other sites
roziko Posted August 2, 2006 Report Share Posted August 2, 2006 he he wiem ze lipa bo okropnie niewygodyny a u mnie lezy tylko od tego by cieszyc nim oko:) A swojądroga gdzies widziałem ze są na niego pokrowce w camo 'pantera' Quote Link to post Share on other sites
brzydal Posted September 6, 2008 Report Share Posted September 6, 2008 Witam wszystkich, jako, że jestem nowy na tym forum! Nie chciałem zakładać nowego wątku, dlatego tutaj postanowiłem zadać swoje pytanie. Gdzie można kupić polski hełm wz. 93 lub wz. 2000? Jeżeli takie pytanie pojawiło się już na forum, to z góry przepraszam! Pozdrawiam! 8) Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted September 6, 2008 Report Share Posted September 6, 2008 Allegro Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted September 6, 2008 Report Share Posted September 6, 2008 Np tu: http://allegro.pl/item430400094_helm_typu_...camo_wz_93.html (BTW należy Ci się Złota Łopata ;) ) Quote Link to post Share on other sites
Robnok Posted September 6, 2008 Report Share Posted September 6, 2008 Np tu: http://allegro.pl/item430400094_helm_typu_...camo_wz_93.html (BTW należy Ci się Złota Łopata icon_wink.gif ) No wiesz Tobie chyba bardziej złota niż jemu bo on na moje oko o oryginał pytal a nie o kopie ;) Quote Link to post Share on other sites
Drako Posted September 6, 2008 Report Share Posted September 6, 2008 No wiesz Tobie chyba bardziej złota niż jemu bo on na moje oko o oryginał pytal a nie o kopie ;) Youngee raczej chodziło o to że brzydal odkopał temat sprzed 2 lat ;) Ale imho to dobrze że stary odkopał a nie zakładał nowego. Quote Link to post Share on other sites
brzydal Posted September 6, 2008 Report Share Posted September 6, 2008 Dziękuję Wam za odpowiedzi! Chodzi mi o oryginalny hełm. Faktycznie, nie zwróciłem uwagi, że to temat sprzed dwóch lat! :-P Pozdrawiam! 8-) Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted September 6, 2008 Report Share Posted September 6, 2008 A to sorki, rzeczywiście popełniłem błąd. Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć oryginał na allegro, trzeba po prostu je regularnie monitorować... Quote Link to post Share on other sites
brzydal Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Witajcie ponownie! 8-) Znalazłem dziś na allegro taką ofertę: http://www.allegro.pl/item438704097_helm_kevlar.html Chciałem się spytać czy to jest oryginał, żeby przypadkiem nie kupić bubla? :-P Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Robnok Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Po tych fotkach to ciężko stwierdzić co to może być. Jednego jestem pewien ze nie jest to wz 2002 tak jak jest napisane na aukcji z tej prostej przyczyny że takiego tworu nie ma ;) Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted September 22, 2008 Report Share Posted September 22, 2008 Ja się natomiast zapytam o kopię, otóż chętnie kupiłbym ten za 51 zł, niestety nie ma takiego obecnie. Znalazłem http://allegro.pl/item435138085_lekki_helm..._asg.html#photo i zapytam czy to może ujść, jeśli się kupi do tego pokrowiec od polskiego hełmu? Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted September 22, 2008 Report Share Posted September 22, 2008 To nie jest kopia/replika/ch-wie-co hełmu z zestawu PASGT :roll: Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted September 22, 2008 Report Share Posted September 22, 2008 Byćmoże, ale czy ten hełw w odpowienim pokrowcu ujdzie z polskim mundurem. Czy będzie przypominać POWIEDZMY za wz.93 Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 (edited) Byćmoże, ale czy ten hełw w odpowienim pokrowcu ujdzie z polskim mundurem. Czy będzie przypominać POWIEDZMY za wz.93 Nie być może - to nie jest hełm z zestawu PASGT. To wkład do metalowego M1. Nie prościej kupić replikę PASGT nawet za 30 zł i mieć pewność że pokrowiec pasuje? Edited September 23, 2008 by madjong Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 Czyli będzie gorzej "grał" polskie hełmy kewlarowe? Quote Link to post Share on other sites
Stanik Posted September 23, 2008 Report Share Posted September 23, 2008 Nie będzie ani troche pasował. Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 I jest droższy od repliki PASGT... :roll: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts