IrkaceK Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Witam Dorzucę 3 grosze od siebie. W moim maleństwie zamontowałem obirurke mająca z jednej strony 6,mm a z drugiej 6,mm. Dodatkowo uszczelniłem porządnie taśmą teflonowa i.. wzrost zasięgu skutecznego jest b. zauważalny. Nie wiem ile miała wcześniej fps ale teraz testując na excelach (one są trochę mniejsze niż xtreme precision z czym wiąże się pewnie niewielka strata na mocy i skupieniu) uzyskałem 410-415fps. Oczywiście teraz taśmą wywiera większy nacisk na hopsiupa co tez pewnie trochę spowalnia kuleczki. Jako ciekawostkę powiem, że excele mają ok 5,94-5,98mm a xtreme 5,98-6,00mm Pozdro P.S. Za przetestowanie bardzo ladnie dziękuje Krakmaną ;) Quote Link to post Share on other sites
tenma Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 @IrkaceK Ciekawa sprawa. Możesz wrzucić jakieś fotki? Quote Link to post Share on other sites
IrkaceK Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Lajtowo :) Tak pomyślałem, że mogą sie przydać i coś tam popstrykałem. Teraz nie mam już siły szukać aparatu, ale jutro wrzucę. Pozdro! Quote Link to post Share on other sites
[=Vincent=] Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Yautja słuchaj: Najbardziej zrozumiałe: Przebij to łączenie ("płaskim" lub wkrętakiem), które wskazałem na zdjęciu. Ja przeijałem wkrętakiem co spowodowało wbicie się owej blaszki w metalowe zakończenie cylindra. Dzięki temu lepiej trzyma po złożeniu. Tyle. Potem wystarczy włożyć do cylindra małe szczypce i rozchylić aby wyjąć napinacz i reszte dupereli. Jak będziesz składał to ponownie rozchyl szczypcami cylinder i wrzucaj wszystko w środek. Mały tuning już jest wstawiony. Mowa o 5 małych podkładkach włożonych w tłok (więcej nie wejdzie). Dlaczego w tłok? Dlatego, że na prowadnicy spr. nie pozwalają naciągnąć zamka. (nawet 1 podkładka) Moc wyrażnie się zwiekszyła. Tylko kulki mi coś wariują. Ale to pewnie przez ten sylikon. Lufę wyczyszce i zobacze. teraz jest noc więc pier. Nic innego się nie da zrobić z tym zestawem. Chyba, że ktoś rozciągnie spr :lol: Mam kulki 0.3 i 0.28. Jutro test w boju. Quote Link to post Share on other sites
snajper-k Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 ' date='12/1/2007, 22:28' post='464693']Yautja słuchaj: Najbardziej zrozumiałe: Przebij to łączenie ("płaskim" lub wkrętakiem), które wskazałem na zdjęciu. Ja przeijałem wkrętakiem co spowodowało wbicie się owej blaszki w metalowe zakończenie cylindra. Dzięki temu lepiej trzyma po złożeniu. Tyle. Potem wystarczy włożyć do cylindra małe szczypce i rozchylić aby wyjąć napinacz i reszte dupereli. Jak będziesz składał to ponownie rozchyl szczypcami cylinder i wrzucaj wszystko w środek. Mały tuning już jest wstawiony. Mowa o 5 małych podkładkach włożonych w tłok (więcej nie wejdzie). Dlaczego w tłok? Dlatego, że na prowadnicy spr. nie pozwalają naciągnąć zamka. (nawet 1 podkładka) Moc wyrażnie się zwiekszyła. Tylko kulki mi coś wariują. Ale to pewnie przez ten sylikon. Lufę wyczyszce i zobacze. teraz jest noc więc pier. Nic innego się nie da zrobić z tym zestawem. Chyba, że ktoś rozciągnie spr :lol: Mam kulki 0.3 i 0.28. Jutro test w boju. gratuluje ....!! sprezyna po rozciagniecu po niedługim czasie sie spier***i i bedzie do wywalenia !! Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 gratulacje za rozumienie czytanego tekstu! Oj ją ścisnął a nie rozciągnął Quote Link to post Share on other sites
IrkaceK Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Witam Wrzucam obiecane fotki: Hopek - widok od strony gdzie wchodzi dysza Lufa Lufa z hopkiem Pozdro! Quote Link to post Share on other sites
_jUNIOR. Posted January 14, 2007 Report Share Posted January 14, 2007 moim zdaniem niepotrzebnie obkleiles teflonem cala gumke HU. Nieszczelność jest na łączeniu gumy HU z plastikiem HU (no i dalej idac w strone lufy), a to ze zakleiles miejsce gdzie jest nacisk (aby uwypuklic gumke do srodka -tak dziala HU :) ) jedyni zmniejszylo mozliwosci manewru w poziomi ustawiania HU. Quote Link to post Share on other sites
IrkaceK Posted January 14, 2007 Report Share Posted January 14, 2007 Dziala doskonale. Tam gdzie jest "regulacja" jest tylko jedna warstwa teflonu zeby sie trzymalo przyslowiowej kupy ;). Moze 0,23 bedzie podrywac, ale i tak wale 0,28. Pozdro! Quote Link to post Share on other sites
-MARIO- Posted January 15, 2007 Report Share Posted January 15, 2007 w mojej lufa w stocku zdaje sie byc miedziana(kolor złoty) a gumke HU wraz z obudową mam czarną:P nie wiem czy te fotki sa twojego guna na stockowych częsciach ale jak tak to wyglada na to że ja mam w stocku prec lufe:P Z waszych postówwnioskuje że tasma teflonowa cuda czyni:P ja do swojej dorabiam regulowana stopke kolby mam nadzieje że mi wyjdzie:P Pozdro Quote Link to post Share on other sites
IrkaceK Posted January 15, 2007 Report Share Posted January 15, 2007 w mojej lufa w stocku zdaje sie byc miedziana(kolor złoty) a gumke HU wraz z obudową mam czarną:P nie wiem czy te fotki sa twojego guna na stockowych częsciach ale jak tak to wyglada na to że ja mam w stocku prec lufe:P Z waszych postówwnioskuje że tasma teflonowa cuda czyni:P ja do swojej dorabiam regulowana stopke kolby mam nadzieje że mi wyjdzie:P Pozdro Witam Muszę Cię niestety rozczarować ;). W stocku jest miedziana lufa 6,1mm. Fotki, które wrzuciłem prezentują (jak już pisałem) obirurke dosztukowaną przezemnie i hu obwiniętego teflonem. Pzdro! Quote Link to post Share on other sites
-MARIO- Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 to akurat mnie nie rozczarowało jak 6,1 mm to precka.Ja uszczelniłem całego hu i ten plastik silikonem, wali głosniej ale za to ma większego kopa:P(wydaje mi sie że kulka leci szybciej) i ma nieco lepsze skupienie.Pozdro Quote Link to post Share on other sites
toxick Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 [=Vincent=] jak zrobiłeś ten rowek trzymający lufę na swoim miejscu ?? ja mam zamiar rozebrać cylinder tak jak pisałeś i założyć mocniejszą sprężyne i tu pojawia się moje pytanko jak oceniasz wytrzymałość tłoka i prowadnicy sprężyny wytrzymają mocniejszą sprężynę??tak ze M130-140 jak coś to jak zrobie up to coś skrobne :)jak sądzicie ma to jakiś perspektywy?? proszęo wasze opinie Quote Link to post Share on other sites
lech Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 MARIO@ 6.1 a 6.01 to róznica :) tam jest 6.10 stockowo, moje m15a4 ma 6.08 stock ;p Quote Link to post Share on other sites
[=Vincent=] Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 A więc: obi rurka standardowo ma mniejszą zewnętrzną średnice. lekko w imadło i delikatnie brzeszczocikiem dookoła. potem teflon i do komory hu. Pamietaj, że tłok jak i prowadnica są z plastiku. Tłok i prowadnica może to przeżyją ale sear i spring guide stoper zdecydowanie nie. Nie polecam wkładać nic mocniejszego. Raczej uszczelnić i prec. Po tuningu może się zdarzyć, że zacznie wam sama strzelać jak sear się zetrze. Zamontowałem prec nomi rurkę. Początkowo była o 10cm dłuższa. Tłok tego nie wyrabiał więć przyjeła postać standardową i jak narazie ma się ok. Dodatkowo wstawiłem cyma hop-up (ten rozcięty pośrodku) ciężko powiedzieć co to będzie ale mam wrażenie, że trochę to poprawi jakość podkręcenia. Nie wiem jak zasięg. dopiero jutro strzelanka. Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 Witam. W mojej mp001 po około 2000 kulek odczuwam czasami wyraźny opór na spuście. Czyżby sear...? Quote Link to post Share on other sites
dawid_o Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 hmmm z tego co rozumiem pasują cylindry od vsr więc upgrade cylindra gazowego do vsr też powinien? Quote Link to post Share on other sites
cooz Posted January 17, 2007 Report Share Posted January 17, 2007 Witam. W mojej mp001 po około 2000 kulek odczuwam czasami wyraźny opór na spuście. Czyżby sear...? mialem/mam to samo, rzecz tkwi w mechanizmie spustowym(czy jak sie to tam nie nazywa) przy drganiach wywolanym strzalem, przesuwa sie tam jedna z czesci... rozebranie i ponowne zlozenie naprawia to... ale tylko na jakis czas w moim przypadku spilowalem jedna z czesci, wyniki to: + "krótki" spust - jest teraz bardzo delikatny, lekkie doktniecie i juz strzela, + brak tegoz oporu na spuscie - spust sam sie juz nie cofa mi to pasuje, for me *problem solved* Quote Link to post Share on other sites
[=Vincent=] Posted January 17, 2007 Report Share Posted January 17, 2007 Ciesz się ,że masz tem opór. w mojej sear już klynka powoli. zauważyłem dzisiaj, że muszę ładowac cisnąc zamek do dołu. inaczej puszcza Mam nadzieje, że nie spiłowałeś seara? Quote Link to post Share on other sites
toxick Posted January 17, 2007 Report Share Posted January 17, 2007 A ja mam inny problem u mnie wyrobił się ten dzyndzel na tłoku który zachacza o sear'a :cry: ale pisałem jaka jest sprawa i krakman bo u niego kupował fester odpisał że wymieni zespół tłok-cylinder na nowy w ramach gwarancji mam nadzieje że to tylko w moim egzemplażu coś spartolili przy produkcji i dali tłok jakis lipny ale tobie też radze przyjżeć się tłokowi w tym miejscu [=Vincent=] jeśli to będzie to to daj znać Quote Link to post Share on other sites
[=Vincent=] Posted January 18, 2007 Report Share Posted January 18, 2007 U mnie jest już wszystko ok. Cylinder mial luzy i dlatego puszczało. Swoją drogą trafiła mi się okazja na tanakę AICS za 1200zł:D:D Więc sprzedaje mp. Cena 220zł (tyle mi brakuje) Dorzuce BB 0.28 i 0.30 (około 2700szt razem) Chętni na prv. Quote Link to post Share on other sites
PAT_Jezior Posted January 18, 2007 Report Share Posted January 18, 2007 Taka mała dygresja: Moja VSR od TM na stoku wystrzelała około 6000 kulek, na sprężynie 120SP około 12000, dopiero po takiej ilości zaczął ścierać się Sear. :) (Nie musicie tego komentować) Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted January 19, 2007 Report Share Posted January 19, 2007 bo VSR kosztowała 200 dolcow a mp001 40 dolcow..... PS Rozebralem cały zespół spustowy, ogolnie wszytko rozebrałem, przeczyścilem przesmarowałem i wszystko cacy, brak oporów cześci trosze zużyte. Jak bede mial troszke czasu to fotki umieszcze! Quote Link to post Share on other sites
[=Vincent=] Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 Polecam. Można dostać w sklepach myśliwskich. Z tej serii jest jeszcze smar sylikonowy. nie znam lepszych środków. Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 Tylko zeby nikomu nie przyszlo do glowy psikanie tego na uszczelki i gumowo plastikowe elementy bo szybko sie z nimi porzegna. Przypominam o polskich znakach CHEMIK Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts