Szaszłyk Posted March 3, 2007 Report Share Posted March 3, 2007 Błąd tam jest, zresztą w cytowanym tekście też. RECONDO naszywano na lewej kieszeni (nie na klapie) Quote Link to post Share on other sites
Troll Posted March 29, 2007 Report Share Posted March 29, 2007 odgrzeję troszkę bo jednej rzeczy nie do końca kumam odznaka kwalifikacji - łuczek. Z tego co zrozumiałem jest przyznawany po zakończeniu określonego szkolenia. To znaczy np. po szkoleniu spadochronowym dostaję łuczek AIRBORNE. Czy żołnierze nie związani na co dzień z dywizją powietrzno-desantową mogą taki łuczek naszywac jesli skończyli to szkolenie ? Np. tacy kolesie z 10 Górskiej mogą miec (oprócz swojego własnego) łuczek Airborne ? Albo Ranger ? wybaczcie lamerskośc mojego pytania ale gubię się troszkę w tym wszystkim... Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 29, 2007 Report Share Posted March 29, 2007 10th Mountain nie nosi się z łuczkiem Airborne, gdyż Mountain jest niejako integralną częścią naszywki. Za to tab Ranger może być noszony, ale nad Mountain. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted March 29, 2007 Report Share Posted March 29, 2007 O ile wiem, za szkolenie spadochronowe przyznawane są "ParaWings". Łuczek "Airborne" jest raczej związany z konkretną jednostką - to nie jest (w przeciwieństwie do Ranger) oznaka kwalifikacji czy ukończenia kursu. Quote Link to post Share on other sites
Troll Posted March 30, 2007 Report Share Posted March 30, 2007 ok, dzięki wielkie !! Quote Link to post Share on other sites
kawerna Posted March 30, 2007 Report Share Posted March 30, 2007 aha, królik ma racje szkolenia i kwalifikacje są oznaczane szmacianymi naszywkami nad lewą kieszenią (głównie) Quote Link to post Share on other sites
renchi Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 Jeżeli mudnur nie ma EGA na prawej keiszeni to nie jest to mundur Marines Temat do zadawania pytań więc pragnę zapytać co to jest EGA na prawej kieszeni ? Bo poszukuje munduru Marines i nie chciałbym kupić lipy. I czym warto obszyć taki mundur ? renchi. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 Eagle Globe and Anchor. Godło USMC. Quote Link to post Share on other sites
renchi Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 Dorwałem oryginalny mundur USMC, Marpat Woodland - patrząc na mundur po prawej stronie ma być naszywka US Marines, po lewej nazwisko a co dalej ? Jak obszyć ramiona, kołnieżyk itd... ? Czy wogÓle obszyć ? Jak to jest w rzeczywistości ? Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
brok Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 (edited) Marines, nie obszywają mundurów naszywkami. Jedynie taśma z nazwiskiem, taśma z napisem U.S. Marines i metalowe stopnie na kołnierzykach. Ewentualnie taśma z grupą krwi na kieszeni naramiennej. Edited May 9, 2007 by Widowm4k3r Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 Hmm... OK, ale czy Grupę krwi można na velcro(naszyte na 2/3 kieszeni)? Czy racze na klape od kieszeni po prawej stronie? Quote Link to post Share on other sites
brok Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 Z tego co widzialem to grupa krwi naszyta byla na klapie prawej kieszeni naramiennej w w gornej jej czesci. Niestety nie pamietam czy byla na velcro czy na stale przyszyta. Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 Hmm...ok. Czyli nad flaga powiedzmy(ktora jest naszyta na klape od prawej kieszeni)? Quote Link to post Share on other sites
brok Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 (edited) Flagi zazwyczaj sie nie naszywa na MCCUU. Tylko raz widzialem Marines z flagami na mundurze. Nie pamietam skad byly te fotki, chyba z jakiejs misji w Ameryce srodkowej lub poludniowej ale moge sie mylic. Jezeli ktos wie napewno niech mnie poprawi. Na klapach od kieszeni mozna naszyc jeszcze kwadraty IFF/IR widoczne w noktowizorach. Ogolnie procz tego co napisalem wczesniej nie spotkalem sie z tym by Marines mieli obszyte mundury bardziej niz jest to konieczne. Jak ktos chce koniecznie obszywac mundur to moze obszyc mundur Armii. Edited May 11, 2007 by Widowm4k3r Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 Widowm4k3r. Ale skoro ja się nie wzoruje na regularnych jednostakch Marines, tylko Force Recon, to czy flaga jest wskazana czy raczej nie czy "róbta co chceta"? :wink: :roll: Quote Link to post Share on other sites
brok Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 (edited) http://media.militaryphotos.net/photos/album82?page=1 Prosze, troche fotek Force reconu. Nie pamietam czy widzialem tam gdzies na marpacie flage, ale moze gdzies byla. Popatrz to moze znajdziesz cos interesujacego. http://media.militaryphotos.net/photos/album82/ady?full=1 Tu jest flaga, ale to chyba jest ta widoczna w noktowizorach, taka jak tutaj http://media.militaryphotos.net/photos/album82/aep Edited May 12, 2007 by Widowm4k3r Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 Aha. Czyli reasumując. Flage moge miec, ale nie musze. ;-) I jeszcze jedna sprawa. Czy moge miec takie pierdoły jak Moral Patche itp? Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 Chyba nie. Raczej na oporządzeniu i w rozsądnych ilościach. Quote Link to post Share on other sites
brok Posted May 14, 2007 Report Share Posted May 14, 2007 (edited) http://www.tecom.usmc.mil/mcub/library/MCUR/URTOC.htm Tu sa regulaminy mundurowe USMC. Nie wiem czy jest tam cos napisane o flagach czy tym podobnych, nie chcialo mi sie szukac. EDIT: http://www.usmc.mil/almars/almar2000.nsf/1...bc?OpenDocument Jeszcze tu. Edited May 14, 2007 by Widowm4k3r Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted May 19, 2007 Report Share Posted May 19, 2007 Co do obszywania MARPATow, czy Force Recon czy jednostki regularne w czasie misji pokojowych, oraz Takich gdzie dzialaja z kontyngentami z innych krajow na ramieniu maja amerykanska flage Tutaj z Liberii Co fatk na tych fotkach w BDU ale to samo sie tyczy MCCU Dodatkowo FR na akcje nosza mundury bez zadnych obszyc, znaczy sie stopni, branch/name tapow, oznak specjalnosci, Tylko IR tab, Flaga, i ew naszywka dotyczaca zdrowia (astmatyk czy cos w tym stylu) Quote Link to post Share on other sites
nom4k Posted June 6, 2007 Report Share Posted June 6, 2007 Siema. Mam pytanie, nad którą kieszenią z tyłu spodni BDU (na tyłku ;-) ) mam naszyć naszywkę z ksywą/imieniem(wydaje mi się ze nad prawą)? Czy grzechem będzie jak naszyje sobie naszywke również na tyle boonie? Jeśli odpowiedzź gdzieś była po drodze to wybaczcie 8-) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 6, 2007 Report Share Posted June 6, 2007 Siema. Mam pytanie, nad którą kieszenią z tyłu spodni BDU (na tyłku ;-) ) mam naszyć naszywkę z ksywą/imieniem(wydaje mi się ze nad prawą)?Regulaminowo name tape na spodniach jest chyba tylko na MARPATcie, na BDU na pewnonie było. Czy grzechem będzie jak naszyje sobie naszywke również na tyle boonie?Regoluminowo nic takiego nie ma. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 6, 2007 Report Share Posted June 6, 2007 Regulaminowo name tape na spodniach jest chyba tylko na MARPATcie, na BDU na pewnonie było. A na BDU w USMC? Quote Link to post Share on other sites
kawerna Posted June 6, 2007 Report Share Posted June 6, 2007 no właśnie jeśli usmc to jest tasma na spodniach na mccuu i na bdu i na dcu itd Quote Link to post Share on other sites
SARCO Posted August 22, 2007 Report Share Posted August 22, 2007 Mam pytanie odnośnie łuczków noszonych na lewym ramieniu przez operatorów 10 SFG AIRBORN Większość z nich rekrutuje się z oddziałów Ranger, a ci co przeszli przeszkolenie w Ranger mają prawo do noszenia łuczka Ranger. Ostatnio widziałem filmik z udziałem zielonych beretów i jeden z nich miał właśnie trzy łuczki, próbowałem wyostrzyć kadr, ale nie dało się odczytać kolejności, i tu nasuwa się pytanie-jaka jest ich kolejność? 1) Special Force , Ranger, Airborn 2) Ranger , Special Force, Airborn 3) Special Force , Airborn , Ranger Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts