Hoplita Posted January 17, 2009 Report Share Posted January 17, 2009 Jest to opisane w tym wątku, na lewym ramieniu nosi się naszywkę aktualnej jednostki + ewentualne łuczki wyszkoleń (ranger, SF, Sapper)... i to na prawym rękawe ewentualnie się dubluje, nie odwrotnie. Zachęcam do zapoznania się z AR 670-1 (regulaminem mundurowym US Army), jest po angielsku, ale jak nie umiesz to jest dużo obrazków. Quote Link to post Share on other sites
DUCH Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 Witam Mam takie pytanie troszeczke nie na temat, ale bylo o ty wspominane, orjetuje sie ktos jaki kolor beretu mosili US Special Force podczas interwencji w Panamie?? Gdyz niestety ale spotkalem z dwoma sprzecznymi informacjami a mianowicie jedna ze nosili czarny, a druga ze nosili zielony. Prosze o pomoc w tej kwestji :) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 Ciemna zieleń tzw. zieleń strzelecka - zawsze. Czarne berety to w tamtym okresie Rangersi. Quote Link to post Share on other sites
encole Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 (edited) Szukałem tu i na googlu ale nie znalazłem. Co to za >> naszywka <<. Ściągnąłem ją ze złużytego woodland'a. Gdzie można dostać nametapy w pustynnych 3-ech kolorach? Edited February 3, 2009 by encole Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Nametape'y do DCU były na jednolitym, piaskowym tle. Naszywka: http://tinyurl.com/bj8rv4 Quote Link to post Share on other sites
Matim_2005 Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 Witam odkopuje temat. Mam kilka pytań, chce obszyć swój BDU Woodland. 1) Czy flagi US mają być na obydwu rękawach? Załóżmy że chce reprezentować żołnieża US w zagranicznym konflikcie 2)Czy stopnie na kołnierzu też są z jednej i drugiej strony ? Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted July 15, 2009 Report Share Posted July 15, 2009 1. Nie wiem na czym to polegało ale różnie nosili, standardowo na prawym ramieniu gwiazdkami do prawej strony, naszywano również crest na obu ramionach nad flagami 2. U podoficerów tak, zaś u podoficerów jeden stopień i korpusówka Quote Link to post Share on other sites
savique Posted July 18, 2009 Report Share Posted July 18, 2009 Matim obejżyj sobie to : www.usapa.army.mil/pdffiles/r670_1.pdf I pamiętaj żeby flagi zawsze były przyszyte gwiazdami do przodu. Tak jak na niesionym sztandarze podczas szturmu :wink: Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted July 18, 2009 Report Share Posted July 18, 2009 "Gwiazdkami do serca" ;) Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted July 21, 2009 Report Share Posted July 21, 2009 http://www.marlowwhite.com/faq-why-is-the-...h-reversed.html http://www.flagpride.com/news/soldier.php Quote Link to post Share on other sites
ramborambo Posted November 2, 2009 Report Share Posted November 2, 2009 Witam 1. Mam mundur bdu woodland z naszywką gwardii narodowej stanu Arkansas (lewe ramie) na prawym kołnierzyku porucznika na lewym korpus piechoty, mam 2 naszywki specjalności saper i starszy skoczek spadochronowy w jakiej kolejności je naszyć? Jakie jeszcze naszywki mógłbym dodać (ale tak żeby nie przesadzić bądź co bądź to tylko gwardia...)Oporządzenie mam pod 1995 rok. 2. Czy możliwe aby podoficer Ranger z 75th po zakończeniu kontraktu i pożegnaniu się z armią zrobił studia i wstąpił do Gwardii Narodowej jako podporucznik? Czy zachowuje wtedy wszystkie specjalności i łuczek rangera? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 2, 2009 Report Share Posted November 2, 2009 Łuczek Ranger nie oznacza służby w jednostce tylko ukończenie kursu Ranger. Kończy go wielu żołnierzy i oficerów z innych jednostek, a nawet krajów i można go nosić w "swojej" jednostce. Quote Link to post Share on other sites
Tacho Posted November 2, 2009 Report Share Posted November 2, 2009 Czy możliwe aby podoficer Ranger z 75th po zakończeniu kontraktu i pożegnaniu się z armią zrobił studia i wstąpił do Gwardii Narodowej jako podporucznik? Czy zachowuje wtedy wszystkie specjalności i łuczek rangera? Przeczytaj "Droga do odwagi" kpt. Jeffa Strueckera i przekonaj się, że można... Quote Link to post Share on other sites
savique Posted November 13, 2009 Report Share Posted November 13, 2009 Witam 1. Mam mundur bdu woodland z naszywką gwardii narodowej stanu Arkansas (lewe ramie) na prawym kołnierzyku porucznika na lewym korpus piechoty, mam 2 naszywki specjalności saper i starszy skoczek spadochronowy w jakiej kolejności je naszyć? pierwsze primo - nie specjalności tylko przeszkolenia drugie primo - kolejność dowolna, powiedzmy w kolejności ukończenia kursów Quote Link to post Share on other sites
ramborambo Posted March 14, 2010 Report Share Posted March 14, 2010 (edited) http://www.allegro.pl/item952435848_obszyt...y_naszywki.html Jakie przeszkolenie ma naszyte tata major z wywiadu? Edited March 14, 2010 by ramborambo Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted March 14, 2010 Report Share Posted March 14, 2010 Combat Action Badge Quote Link to post Share on other sites
savique Posted March 21, 2010 Report Share Posted March 21, 2010 No i poza tym to już podpułkownik a nie major :wink: Quote Link to post Share on other sites
ramborambo Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 (edited) No i poza tym to już podpułkownik a nie major :wink: To jak w takim razie wygląda wygaszony major skoro tamten to podpułkownik? Edited March 22, 2010 by ramborambo Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 Stopień jest haftowany brązową nitką. Quote Link to post Share on other sites
meitner99 Posted September 24, 2010 Report Share Posted September 24, 2010 Czy na spodnie od MCCUU oprócz nametape`a nad prawą kieszenią naszywa się branchtape`a nad lewą? Drugie pytanie, wcześniej w tym wątku pojawiła się wzmianka o naszywaniu oprócz grupy krwi, "posiadanych" chorób. Czy mógłbym poznać jakie są "do wyboru" oraz skróty? Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted September 25, 2010 Report Share Posted September 25, 2010 (edited) Czy na spodnie od MCCUU oprócz nametape`a nad prawą kieszenią naszywa się branchtape`a nad lewą? Nie Drugie pytanie, wcześniej w tym wątku pojawiła się wzmianka o naszywaniu oprócz grupy krwi, "posiadanych" chorób. Czy mógłbym poznać jakie są "do wyboru" oraz skróty? Posiadanych chorób? Raczej nie. Spotyka się oznaczenia dotyczące ewentualnych uczuleń lub ich braku. Edited September 25, 2010 by Hoplita Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 27, 2010 Report Share Posted September 27, 2010 Wspominane przez Hopa oznaczenia to głównie NKDA (Not Known Drug Allergies) i NO PEN (No Penicillin) Quote Link to post Share on other sites
badseed Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 (edited) Zamiennie dla: NO PEN stosowany jest również: NO PCN. Dla NKDA stosowany jest zamiennie NKA Edited November 28, 2010 by badseed Quote Link to post Share on other sites
Ciećwa Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 (edited) Odgrzewam temat w związku z zapytaniem. Czy ktoś wie, gdzie w Polsce dostać kalkomanie EGA na kieszeń BDU i DCU (taką jak tu)? Niby gunsmoke ma w ofercie, ale nie odpisuje na maile... Edited June 20, 2012 by Ciećwa Quote Link to post Share on other sites
Traker Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 Najłatwiej i najszybciej będzie ci to zrobić samemu... Ten obrazek wstawiasz nawet i do painta, usuwasz napisy, odwracasz lustrzanie w poziomie kopiujuesz do worda, ustawiasz rozmiar, drukujesz(odwrócone) na papierze kredowym, ale na drukarce laserowej i przyprasowujesz. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts