gall_anonim Posted April 17, 2010 Report Share Posted April 17, 2010 dzięki TBM Mam jeszcze pytanie dotyczące szelek: Jakie szelki będą wygodniejsze: piankowe typu H czy płaskie typu X? Chodzi mi o to żeby się nie rozsuwały na klacie przy akrobacjach : ) Link to post Share on other sites
Jaeger Posted April 17, 2010 Report Share Posted April 17, 2010 Zależy do czego. Te pierwsze jako samodzielne, te drugie pod balistykę, chesta. Link to post Share on other sites
bd_siwek Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 Wiem jaka była mowa o potrójnych ładownicach... Od słabszej reki czyli lewej: 2x potrójna ładownica Worek na zrzut Cargo z klamrą, stosowane jako pokrowiec na manierkę Chlebak, na chlebaku dodatkowo pod dwóch stronach kieszenie na "coś"(pierwotnie potrójna ładownica) Cargo zapinane na zamek, Ładownica kwadrat, dwa magazynki, a na niej dwie mniejsze kieszenie, Ładownica na magazynek pistoletowy, Użytkowało się bez problemu, jedynie zamienił bym stronami cargo z zamkiem na cargo z klamrą, żeby ciężar trochę się rozłożył. Potrójne ładownice są jak dla mnie w sam raz, bez problemu mogę się położyć, na brzuchu. Jak dla mnie jest idealnie. Może jednak coś poradzicie. Link to post Share on other sites
DaVID AntiTerrorist Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 W sumie, to nawet w cheście się da położyć, problemem jest "wysokość" jaką masz, gdy zalegasz. ;) Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 Już nie mówiąc o czołganiu dosyć nisko ( nie mówię o snajperskim, ale też nie o czworaku ;-) ), kiedy duże ładownice z przodu lubią o wszystko zawadzać. Link to post Share on other sites
bd_siwek Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 Powiem tak: nie leżę na ładownicach. Bez problemu czołgam się. Nie ma problemu przy leżeniu wyciągać magi. Nic nie wadzi. Link to post Share on other sites
NAWE_Jack Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 (edited) Naszło mnie ostatnio na klasyczną do bólu LBV. Trafiła się tanio i żal było nie wziąć. Wczoraj zacząłem się bawić, na pas wrzuciłem ładownice ALICE, manierki i buttpacka. No i pojawił się problem. O ile do beltkita na bazie ALICE bez problemu podpinałem buttpack na zwykłych klamrach ALICE i jakoś mi to nie przeszkadzało, tutaj niemiłosiernie mi się majta. Macie jakiś patent na podwieszanie buttpacka? Do pasa przyczepione klamrami. Kombinowałem z taśmami, próbowałem przekładać przez d-ringi na LBV (zaznaczone na czerwono) ale strasznie ściąga tą siatkę na plecach. Taki buttpack Mógłby ktoś poradzić jak to razem upiąć? Z góry dzięki. Edited April 20, 2010 by NAWE_Jack Link to post Share on other sites
super Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 ja w swoim przeszywałem montaż wyżej aby całość siadła nisko ;-) Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 Co do leżenia i chestów - ostatnio jak biegałem z kałachem i mi się nie chciało przed strzelanką zamieniać na cheście ładownic do m4 na ładownice do AK to magi włożyłem do "pouczów" od m4, a jedną ładownice na 3 magi do AK dałem na pas. Efektem tego na cheście miałem 4 magi, a na pasie 3. Jak leżałem na glebie, a musiałem zmienić maga to brałem z ładownicy na pasie. Jakiś patent to też jest no i można zawsze zrzucić kamizelkę i mamy i tak magi do głównej. Ot taka liniowość oporządzenia, którą uzyskałem z mojej niechęci do zabawy z ładownicami ;) Link to post Share on other sites
super Posted April 21, 2010 Report Share Posted April 21, 2010 stary patent ..w Rodezji już tak robili ;-) z tym że ładownice na pasie powinny robić funkcję zapasową. Bo w razie jak by co to będziesz zrzucał chesta a nie pas Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted April 21, 2010 Report Share Posted April 21, 2010 Owszem, zgadzam się ale jak już jest wymiana ognia, która zmusza Cię do leżenia na glebie to lepiej jednak wyjąć szybko z pasa maga niż próbować się podnosić żeby wziąć z chesta i dostać kule w łeb :) Ale chyba już przy takiej opcji zostanę, nawet chodząc z m4. Dokupię magów i jakąś ładownice co na pas wejdzie i miękkie szelki i będzie git :) Link to post Share on other sites
super Posted April 21, 2010 Report Share Posted April 21, 2010 żeby wyciągnąć maga z ładownicy po lewej stroni musisz obrócić ciało wtedy też obraca sie klata na której są magi. da sie bez problemu. Popracuj z wysokością ułożenia magów tak aby były dostępne łatwo i szybko w każdej sytuacji. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 21, 2010 Report Share Posted April 21, 2010 Albo przesiądź się się na splita. Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 26, 2010 Report Share Posted April 26, 2010 Mam problem z magami do AUG'a: jakie ładownice byście na nie polecali? Pojedyncze zapewne dowolne od eMki, ale z podwójnymi jest trudniej - magazynki do AUG'a mają bardzo szerokie stopki (po co, pojęcia nie mam, ale to nieistotne). Potrzebne będą ładownice z klapą, typowo do lasu. Znajdzie się (w kraju) coś gotowego, czy trzeba będzie zamawiać customy (np. powiększone podwójne na eMkowe z pogrubioną przegrodą)? Link to post Share on other sites
von_Zakapior Posted April 26, 2010 Report Share Posted April 26, 2010 (edited) Spróbuj ładownice do PLCE P90 dwukomorowe (zielone). Irlandczycy tak noszą, ja tak noszę i jest dobrze. Lewa i prawa ładownica. Uwaga! To jest ten najstarzy wzór, działa wyłącznie z main belt. Dobrze też działa brytyjski chest rig, mieści po dwa magazynki do jednej komory. Edited April 26, 2010 by von_Zakapior Link to post Share on other sites
Komanch Posted April 26, 2010 Report Share Posted April 26, 2010 (edited) Spróbuj ładownic blackhawka! na 3 magazynki : do dostania ....(nazwa sklepu na PW) Albo ich kopii by flyye: Edited April 26, 2010 by Komanch Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 26, 2010 Report Share Posted April 26, 2010 Wypchaj tylną część ładownicy tak, by tylny mag wystawał wyżej. W zeszłym roku widziałem kogoś z takim rozwiązaniem na Miwowskiej ładownicy. Ale kogo nie powiem bo nie znam. Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 Dziękuję za pomysły :uśmiech: . @ Von_Zakapior - to ma być zestaw pasoszelkowy, ale PLCE nie wchodzi w grę - to zamknięty system. Niemniej fakt, 2 magi do AUGa w ładownicy na 3 magi od PLCE mieszczą się ładnie :). @ Komanch - za adres sklepu będę wdzięczny, ale pomysł noszenia dwóch magów w ładownicy na trzy trąci mi lekkim absurdem :-F Ciut przypomina wożenie pszczół luzem ;). @ Wukasz - pewnie na tym się skończy... Zastanawiam się jeszcze, jak sprawdził by się shingle do eMki z dopiętą na wierzchu (acz o jeden rządek niżej) pojedynczą ładownicą (czyli w sumie podobny efekt jak w propozycji Wukasza) :wink: Link to post Share on other sites
Jangi Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 A czy w grę wchodzi ściąganie zza granicy? Bo jeśli tak, to może zainteresowałyby Cię te ładownice do F88 (AUSTEYR): http://sordaustralia.com/Items.php?parentid=92&catid=114 Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 (edited) Raczej nie - podejrzewam, że cena będzie zaporowa, a cena jest jednym z kryteriów. Niemniej stokrotne dzięki za link :ok: - szukałem na necie ładownic do AUG'a, nie wpadło mi do tępego łba, żeby poszukać do AUSTEYR'a :wink: A tak mogę podpatrzeć, jak to się robi, kiedy nie ma się pod ręką tresowanego kangura z torbą pełną magów ;) i poprosić któregoś z krawców o sklonowanie czegoś takiego na miejscu i w cenie sensowniejszej, niż SORD + przesyłka. Edited April 27, 2010 by Errhile Link to post Share on other sites
Jaeger Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 Sordowska ładownica na 3 magazynki od M4 miesci 6 magów od AK lub od Styera. Ergo sprawdź ładownice na dwa magi od AK. Link to post Share on other sites
Jaeger Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 Eeee mała poprawka. Mieści dwa magazynki. To o 6 wzieło sie stad że patrzylem w opisie panelu na 9 magow do M. Link to post Share on other sites
qazfakir Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 Przymierzam się do zakupu zestawu oporządzenia przydatnego w lesie. Chciałbym skorzystać z oferty MiWO Praszka. Posiadam mundur w kamuflażu woodland z Helikona. W jakim kamuflażu powinienem wybrać cordure, aby oporządzenie dobrze współgrało z posiadanym prze zemnie mundurem. Niestety na podstawie zamieszczonych na stronie MiWO zdjęć nie jestem w stanie określić, który kamuflaż jest najbardziej podobny do woodland z Helikona. W jednym z wcześniejszych postów wspominano francuski CCE. Czekam na Wasze opinie. Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 Bierz oliwkę i się ciesz. Świetnie pasuje do woodland'a, i w sumie pasuje do wszystkiego ;-) Link to post Share on other sites
qazfakir Posted April 27, 2010 Report Share Posted April 27, 2010 (edited) Myślałem nad tą oliwką. Dobry pomysł zwłaszcza, że w przyszłości planuje o zakup munduru wz 93. Jednak na dzień dzisiejszy chciałbym być bardziej zakamuflowany. :-) Edited April 27, 2010 by qazfakir Link to post Share on other sites
Recommended Posts